BCE calendar ședințe 2024: Decizia privind ratele dobânzilor

Multitudinea de factori care influențează piețele financiare include o serie de entități importante, iar dintre acestea, Banca Centrală Europeană (BCE) ocupă un rol esențial.

De aceea, pentru investitori, este crucial să fie informați despre întâlnirile BCE, momente cheie în care se formulează politicile monetare ale instituției. Citește în continuare pentru a afla calendarul întâlnirilor BCE pentru anul 2024.

calendar dobinda BCE

Ce sunt întâlnirile al Băncii Centrale Europene?

Există două tipuri de întâlniri din partea consiliului de guvernare al Băncii Centrale Europene (BCE):

 1. Întâlniri pentru deciziile de politică monetară: Aceste întâlniri au loc la fiecare 6 săptămâni. Cu această ocazie, Consiliul de Guvernare al BCE evaluează situația economică și financiară, și ia decizii despre ratele dobânzii și alte măsuri de politică monetară pentru a menține stabilitatea prețurilor în zona euro.
 2. Întâlniri pentru decizii de alt tip: Aceste întâlniri au loc la fiecare 2 săptămâni. Ele acoperă o gamă largă de subiecte care nu sunt direct legate de deciziile de politică monetară, cum ar fi supravegherea bancară, stabilitatea financiară și alte probleme administrative și organizatorice ale BCE.

Următoarea întâlnire BCE: calendarul 2023 de politică monetară

În continuare, ultimele date din calendarul întâlnirilor de politică monetară ale BCE care au avut loc în 2023:

 • 14/12/2023: consiliul de guvernare al BCE: întâlnirea de politică monetară la Frankfurt
 • 14/12/2023: conferință de presă la finalul întâlnirii consiliului de guvernare al BCE la Frankfurt

Calendarul întâlnirilor BCE 2024 🇪🇺

Să vedem acum calendarul complet al BCE pentru 2024 pentru întâlnirile de politică monetară.

 • 25/01/2024 (deja realizată)
 • 07/03/2024 (deja realizată)
 • 11/04/2024 (deja realizată)
 • 06/06/2024 (deja realizată)
 • 18/07/2024
 • 12/09/2024
 • 12/12/2024

👉 Dacă doriți să fiți la curent cu mișcările de politică monetară, aflați când are loc următoarea ședință FED.

Cine formează consiliul de guvernare al BCE?

Consiliul de guvernare al BCE este format din cei șase membri ai Comitetului Executiv și guvernatorii băncilor centrale naționale din țările din zona euro.

 • Comitetul Executiv: Acest comitet include Președinta BCE – în acest caz Christine Lagarde -, Vicepreședintele și alți patru membri. Toți sunt numiți de către șefii de stat sau de guvern ai țărilor din zona euro, cu un mandat de opt ani care nu poate fi reînnoit.
bce dobanda
Christina Lagarde, președintele BCE
 • Guvernatorii Băncilor Centrale Naționale: Aceștia sunt guvernatorii băncilor centrale din cele 19 țări ale zonei euro. Fiecare dintre acești guvernatori reprezintă banca centrală națională respectivă în cadrul Consiliului de Guvernare.

Consiliul de Guvernare este principalul organ de luare a deciziilor al BCE, responsabil pentru formularea politicii monetare a zonei euro. Acest lucru include decizii precum stabilirea ratelor dobânzilor și, în general, gestionarea ofertei monetare pentru a menține stabilitatea prețurilor și a susține politicile economice generale în Uniunea Europeană.

Care este mandatul principal al BCE?

Banca Centrală Europeană (BCE) are ca obiectiv principal menținerea stabilității prețurilor în zona euro, ceea ce înseamnă a menține inflația scăzută, stabilă și previzibilă, ceea ce nu s-a întâmplat în ultimii ani, de unde și atât de multe mișcări, și așteptări de creșteri și scăderi ale ratelor dobânzilor.

După mai mulți ani cu o inflație controlată, întotdeauna sub 2% – uneori chiar la 0% sau chiar negativă -, în 2022 a ajuns să crească până la 10%, pentru a se retrage în jurul a 3% în lunile actuale.

Acest fapt a obligat BCE să crească ratele dobânzilor în mod agresiv pe parcursul anilor 2022 și 2023, deoarece nu își îndeplinea unicul mandat, care este de a menține stabilitatea prețurilor, și, prin urmare, de stabiliza inflația.

Cele 3 tipuri de dobânzi pe care BCE le controlează

Deși întotdeauna menționăm controlul ratelor dobânzilor, adevărul este că BCE controlează 3 tipuri:

 1. Rata dobânzii la facilitatea de depozit: Este rata dobânzii pe care băncile o primesc pentru a depune fonduri la banca centrală de la o zi la alta (overnight). Această rată încearcă să influențeze băncile să depună sau să retragă excesul de lichidități.
 2. Rata dobânzii la operațiunile principale de refinanțare (OPR): Este dobânda principală pe care BCE o percepe pentru a împrumuta bani băncilor pe o perioadă de o săptămână.
 3. Rata dobânzii la facilitatea de creditare marginală: Este rata la care băncile pot obține împrumuturi de la BCE într-o zi, ca ultim resort, folosind active eligibile ca garanție cu o rată a dobânzii mai mare.

Știrea BCE: prima reducere a ratelor dobânzii în 5 ani (0,25 puncte)

Banca Centrală Europeană (BCE) a redus cele trei rate cheie ale dobânzii cu 25 de puncte de bază, marcând prima reducere a ratei principale din 2016 (acum aproape 10 ani) și a ratei de depozit din 2019.

ratele BCE iunie
Sursa: BCE

Astfel, până la următoarea întâlnire când se va vedea ce se va întâmpla, cele trei rate principale rămân în felul următor:

 • Facilitatea de Depozit la Termen: 3,75%
 • Rata de Refinanțare Principală: 4,25%
 • Facilitatea de Credit la Termen: 4,5%

Această decizie vine după o moderare notabilă a inflației în ultimele luni – care a scăzut de la aproximativ 5% în urmă cu un an, la 2,4% în aprilie 2024, deși persistă riscuri inflaționiste, așa cum se evidențiază cu creșterea la 2,6% în mai 2024.

Reducere a ratelor dobânzii, prognoza de creștere economică și… persistența inflației

Cu toate acestea, Lagarde și echipa sa consideră că acest prim tăiere a ratelor va marca începutul revitalizării economiei europene.

Și asta pentru că prognozele BCE arată o economie mai puternică decât se aștepta, cu o creștere economică și o inflație revizuite în sus pentru 2024 și 2025.

Nu degeaba se așteaptă ca inflația generală să ajungă la 2,5% în 2024 (față de 2,3% anterior), 2,2% în 2025 și 1,9% în 2026, în timp ce creșterea economică proiectată este de 0,9% în 2024 (anterior 0,6%), 1,4% în 2025 și 1,6% în 2026.

Declarațiile lui Andrew Kenningham, analist la Capital Economics:

Este probabil ca sărbătorirea reducerii ratei dobânzii cu 25 de puncte de bază efectuată astăzi de BCE să fie, în cel mai bun caz, moderată, având în vedere că decizia a fost complet anticipată de piețele financiare și că datele mai recente despre inflație și salarii au temperat așteptările pentru un ciclu rapid de relaxare.

Declarațiile lui Andrew Kenningham, analist la Capital Economics:

Și asta deoarece, în fața persistenței ultimei părți a inflației, precum și a creșterii salariale fără precedent în zona euro (în ultimii ani), BCE și-a întărit mesajul comparativ cu luna aprilie. Deși recunosc o scădere în inflația de bază, avertizează că presiunile prețurilor interne rămân puternice.

Sursa: CNBC

În cuvintele procesului-verbal semnat de înalții funcționari ai BCE, au declarat următoarele: BCE continuă să aplice o abordare dependentă de date și de la întâlnire la întâlnire pentru a determina nivelul și durata adecvate ale restricției. Astfel, BCE se angajează să mențină ratele dobânzii oficiale suficient de restrictive pentru cât timp este necesar pentru a atinge obiectivul de 2% inflație.

Marea întrebare care ne ține pe toți în suspans:

Această primă reducere este pentru a calma piețele, în fața unui anumit impas economic din trimestrele trecute (precum și problema datoriei), sau suntem în fața unei schimbări definitive în politica monetară, care va continua în trimestrele următoare?

Doar cu următoarele date despre inflație și creșterea economică, vom ști în întâlnirile viitoare.

Ce rol joacă băncile centrale în economie?

Banca centrală îndeplinește mai multe funcții.

 • Controlul ratelor dobânzilor: În primul rând, banca centrală stabilește ratele dobânzilor la care împrumută băncile comerciale din zona euro. Deciziile de politică monetară au un efect direct asupra ofertei de bani și a inflației, ceea ce influențează piețele financiare. Astfel:
  • Anunțul politicilor monetare restrictive este asociat cu o atitudine de precauție sau de vânzare din partea piețelor financiare și invers.
  • Anunțul politicilor monetare expansive este asociat cu o ieftinire a creditului, și în consecință o atitudine de cumpărare pe piețele financiare.
 • Funcția de supraveghere: De această dată, BCE contribuie de asemenea la realizarea controalelor asupra instituțiilor și piețelor împreună cu autoritățile naționale și asigurând securitatea și soliditatea sistemului bancar.

Astfel, Banca Centrală Europeană joacă un rol fundamental în orientarea economiei din zona euro, așa că nu este de mirare că de fiecare dată când se apropie una dintre întâlnirile sale, investitorii se confruntă cu întrebarea crucială: unde să investească?

Deciziile luate de BCE pot avea un impact semnificativ asupra performanței acțiunilor pe piața europeană. Mulți se uită la cele mai bune acțiuni din Euro Stoxx 50 ca barometru pentru a evalua reacția pieței la știrile provenite de la BCE.

În perioade de incertitudine sau de așteptări de schimbări în politica monetară, acțiunile defensive, cunoscute pentru a fi mai puțin sensibile la fluctuațiile economice, devin deosebit de atractive. Cu toate acestea, deciziile BCE pot oferi și oportunități pentru cei care știu unde să caute, făcând ca selecția celor mai bune acțiuni de cumpărat să fie un exercițiu atât provocator, cât și satisfăcător.

Întrebări frecvente

Cine conduce BCE?

BCE este condusă de Consiliul guvernatorilor, care include președintele BCE, vicepreședintele și guvernatorii băncilor centrale naționale ale țărilor din zona euro.

Cum afectează deciziile BCE piețele financiare?

Deciziile BCE privind politica monetară pot influența piețele financiare prin modificarea așteptărilor investitorilor cu privire la ratele dobânzilor, inflație și creștere economică, afectând astfel cursurile de schimb, prețurile acțiunilor și obligațiunilor.

Unde pot găsi informații actualizate despre activitățile BCE?

Informații actualizate și detaliate despre activitățile și deciziile BCE pot fi găsite pe site-ul oficial al BCE, care include comunicate de presă, rapoarte economice, discursuri ale membrilor conducerii și calendarul întâlnirilor și publicațiilor.

Articole similare