Când va fi următoarea întâlnire a FED? Calendar 2024 și analiză

Ce se poate aștepta de la Rezerva Federală la următoarea lor întâlnire din martie și in restului anului? Fără îndoială, aceasta este unul dintre cele mai urmărite subiecte pentru investitori, deoarece afectează direct evoluția piețelor (acțiuni, valute, indici), precum și economia SUA si mondială.

sedinta fed

Ce se întâmplă la ședințele FED?

Când vorbim despre Rezerva Federală, pentru a înțelege tot ce se întâmplă la întâlnirile lor, trebuie să cunoaștem patru concepte:

 • FOMC: este comitetul de politică monetară al Rezervei Federale (Federal Open Market Committee). Este format din 12 membri și este responsabil de strategiile de politică monetară pentru a atinge obiectivele. Se întâlnește de 8 ori pe an, aproximativ la fiecare 6 săptămâni, in Washington. De obicei, din cele 8 ori când se întâlnește pe an, oferă ulterior o conferință de presă.
 • Minutele Fed: rezumă în profunzime toate subiectele discutate de FOMC in întâlnirile sale. Minutele sunt publicate la 3 săptămâni după fiecare întâlnire FOMC și arată opiniile tuturor membrilor care au participat la întâlniri.
 • Cartea Bej: este un set de date pe care FOMC le folosește la întâlnirile sale pentru a lua decizii. Este publicat aproximativ cu 2 săptămâni înainte de întâlnirile FOMC.
 • Dot plot: este un grafic care prezintă o serie de puncte. Acest grafic este publicat după fiecare întâlnire a Rezervei Federale și reflectă ce crede fiecare membru despre rata dobanzii pentru restul anului și în anii următori. A fost publicat prima oară la sfârșitul anului 2011 cu Ben Bernanke ca președinte al băncii.

Importantul indicator de joi

Atenția investitorilor a fost îndreptată către publicarea indicatorului preferat de inflație al Fed: deflatorul de consum în Statele Unite.

S-a situat la 2,4% în luna ianuarie, cu două zecimi mai puțin decât în decembrie. Indicele de bază, care exclude prețurile alimentelor și energiei datorită volatilității lor mai mari, a încheiat prima lună a anului 2024 cu o creștere de 2,8%, cu o zecime mai puțin decât în luna anterioară.

Indicatorul s-a ajustat complet la ceea ce era de așteptat. Operatorii de pe Wall Street care se temeau de un alt raport de inflație dezamăgitor au obținut o oarecare ușurare după ce indicatorul a corespuns estimărilor.

Deși PCE (Personal Consumption Expenditure) este peste obiectivul de 2% al Fed, datele au ajutat la dispersarea preocupărilor privind o creștere mai semnificativă a inflației.

👉 Te-ar putea interesa: cele mai bune acțiuni din 2024

Ultima ședință FED: menținerea dobânzilor și o singură scădere în 2024

La începutul anului, FED a anunțat trei reduceri ale ratelor dobânzilor programate pentru anul acesta, prima în iunie și alte două succesive după vară. În aprilie, acestea au fost reduse la două, iar în urma ultimei reuniuni a FED din 11 iunie, s-a anunțat doar una, deși cu un consens slab (și se așteaptă ca, dacă inflația pe parcursul lunilor de vară nu corespunde, să nu fie niciuna).

„Astăzi, FOMC a decis să mențină neschimbată rata dobânzii de politică monetară și să continue reducerea deținerilor noastre de titluri. Menținem o poziție restrictivă a politicii monetare pentru a menține cererea în conformitate cu oferta și pentru a reduce presiunile inflaționiste.”

Jerome Powell, președintelui FED (11 iunie 2024)

Astfel, Rezerva Federală menține ratele dobânzilor la nivelurile actuale, între 5,25% și 5,5%, și își reduce așteptările pentru restul anului: de la două reduceri prevăzute, acum ia în considerare doar una, fără a exclude însă o a doua.

Și asta deoarece ‘dot plot-ul’ FMOC a arătat un consens slab pentru restul anului în ceea ce privește situația dobânzilor:

 • Patru membri nu așteaptă reduceri.
 • Șapte prognozează una.
 • Și opt rămân cu două.
Consensul bancherilor centrali asupra situației ratelor dobânzilor FED
Consensul bancherilor centrali asupra situației ratelor dobânzilor FED

Este adevărat că Jerome Powell a salutat ultimul bun rezultat al inflației din mai 2024, în care aceasta a crescut cu „doar” 3,3% – comparativ cu anul anterior -, cu o zecime mai puțin decât se aștepta. Și nu degeaba, în conferința de presă a menționat un „progres modest” către obiectivul de inflație de 2%, dar insistă că are nevoie de „mai multă încredere” înainte de prima reducere.

Și, așa cum este obișnuit în ultimele sale intervenții, deja în conferința de presă, Powell a subliniat că deciziile viitoare „vor depinde de date” și că ‘dot plot-ul’ are mai puțină greutate din cauza volatilității actuale. Cu alte cuvinte, Fed are nevoie de mai multă convingere și să observe piața muncii și alte riscuri înainte de a reduce dobânzile, „dar mergem într-o direcție care îmi place”, a explicat Powell.

În timpul sesiunii de întrebări, nu a exclus o a doua scădere în acest an, dacă atât datele privind inflația, cât și cele privind șomajul vor merge în direcția bună, dar „cu informațiile actuale, aceasta este decizia în acest moment„.

Inflația din ultima etapă va fi mai persistentă decât se prevedea

Totuși, conform celor publicate în Dot Plot, așteptările de scădere a inflației, fără a pierde creșterea economică, ne vor menține în medii inflaționiste până în 2026, data la care, probabil, inflația va atinge obiectivul de 2%.

Creșterea economică vs inflația conform Dot Plot | Sursa: FED
Creșterea economică vs inflația conform Dot Plot | Sursa: FED

De fapt, actualizarea previziunilor macroeconomice arată că inflația ar putea ajunge la sfârșitul acestui an la 2,6% (față de 2,4% estimat în martie) și pentru 2025 la 2,3% (față de 2,2% estimat în martie). Astfel, doar începând cu 2026 și ulterior, se va atinge mult râvnitul obiectiv de 2%.

Pe de altă parte, așteptările de creștere economică rămân neschimbate: 2,1% pentru 2024, 2,0% pentru 2025 și 2026, și 1,8% pe termen lung.

Și ce spun investitorii?

Comunitatea investitorilor a detectat lipsa de consens în cadrul echipei de conducere a FED și își menține previziunile ca până acum, anticipând prima scădere a ratelor dobânzilor în septembrie 2024, cu o probabilitate de 56%.

Previziuni ale ratelor dobânzilor FED pe piața futures
Previziuni ale ratelor dobânzilor FED pe piața futures

Cu toate acestea, doar cu datele viitoare privind inflația și ocuparea forței de muncă vom putea afla cum continuă serialul nostru bursier preferat.

Următoarea Ședința a FED: Ce să așteptăm în iulie

Următoarea ședință a Rezervei Federale va avea loc în luna iunie, mai exact pe 30 și 31 iulie. Contrar așteptărilor de la începutul anului, din cauza persistenței datelor privind inflația la un nivel ridicat în ultima perioadă, este foarte probabil ca banca centrală americană să mențină rata dobânzii în intervalul 5,25-5,5%, urmând ca o posibilă reducere să aibă loc în 2024.

În același timp, piețele futures estimează că cea mai apropiată dată posibilă pentru o reducere a ratei ar putea fi în septembrie anul viitor, cu o scădere la aproximativ 5,00%-5,25%.

„Ne menținem angajamentul de a readuce inflația la ținta noastră de 2% și de a menține așteptările inflaționiste pe termen lung bine ancorate. Restabilirea stabilității prețurilor este esențială pentru atingerea unui nivel maxim de ocupare a forței de muncă și a unor prețuri stabile pe termen lung.”

Jerome Powell, președintelui FED (11 iunie 2024)

Calendarul reuniunilor FED 2024:

 • 30 și 31 ianuarie: (deja realizată)
 • 19 și 20 martie: (deja realizată)
 • 30 aprilie și 1 mai: (deja realizată)
 • 11 și 12 iunie (deja realizată)
 • 30 și 31 iulie
 • 17 și 18 septembrie
 • 6 și 7 noiembrie
 • 17 și 18 decembrie

Dobânda FED

Rezerva Federală a menținut ratele dobânzilor la reuniunea sa din ianuarie în intervalul de 5,25-5,5% (maxime aproape de 23 de ani).

FED încă nu are suficientă încredere că lupta împotriva inflației este câștigată.

De aceea, a decis să aștepte și să nu scadă încă ratele dobânzilor până când nu văd că inflația este sub control și că scade în mod sustenabil către obiectivul de 2%.

Câte creșteri ale ratelor au avut loc în 2023?

Ultima întâlnire din ianuarie a confirmat noua fază în care ratele dobânzilor rămân neschimbate. A fost a treia pauză consecutivă după 11 creșteri consecutive ale ratelor care au avut loc începând cu martie 2022.

Mai precis, Rezerva Federală a crescut ratele dobânzilor de 11 ori consecutiv începând cu martie 2022 și a oprit acest ciclu în iulie 2023.

👉 Rămâi Informat și pregătit pentru scăderea ratelor: BCE calendar ședințe privind ratele dobânzilor 🇪🇺

FED va reduce ratele anul acesta?

Președinta Rezervei Federale din Boston, Susan Collins, și John Williams, din New York, au spus că prima reducere a ratelor va fi probabil anul acesta, dar mai târziu. Raphael Bostic, din Atlanta, a spus că ia în considerare în prezent o reducere în această vară.

Mesajul oficial cu care toți membrii sunt de acord este că este nevoie de răbdare și că nu vor face mișcări până când nu sunt convinși că inflația va scădea în mod sustenabil. Acest mesaj capătă o importanță mai mare după ce au văzut că inflația în ianuarie era la un nivel mai ridicat decât se aștepta și dorea banca centrala.

Este de asemenea important de reamintit că, în trecut, FED obișnuia să scadă rapid ratele dobânzilor pentru a reacționa la o recesiune economică. Dar astăzi, economia SUA este solidă, consumul gospodăriilor continuă să fie activ și șomajul este la minime. Prin urmare, parametrii sunt oarecum similari când FED a început să crească ratele dobânzilor în martie 2022.

Concluzie

FED a învățat din istorie că graba nu este niciodată bună. Reducerile ratelor dobânzilor prea devreme poate cauza un rău mai mare decât cel prevăzut. Preferă să fie prudenți, să își ia timpul necesar, să analizeze datele și să decidă.

Pentru a evita dezamăgirile și reacțiile negative intense ale piețelor (ceva destul de comun la FED până acum câțiva ani), cuvintele lor sunt bine măsurate și pregătesc investitorii în avans. Se poate spune că ultimii doi președinți (Janet Yellen și Jerome Powell) a început metodologia pedagogica, care produce cu adevărat rezultate. Concret, piețele nu mai reacționează violent la deciziile FED și nici la cuvintele membrilor săi.

Articole Selecționate

FAQ – Întrebări frecvente

Este decizia FED cea mai importantă pentru piețele financiare?

Fără îndoiala, da. Pentru că economia SUA este cea mai mare din lume și dolarul american este rezerva globală, ce se întâmpla cu dobânda este crucial pentru piețe.

Ce țintește FED?

FED are o țintă clară: inflația 2% si crearea de locuri de muncă. Practic, are un așa-numit „dual target”. Așadar, ia in considerare ambele aspecte înainte sa decidă nivelul dobânzii.

Ce se vorbește la conferințele de presă de după FOMC?

Reprezentanții media pun întrebări și președintele FED răspunde. Se vorbește despre rata viitoare a dobânzii, de evoluția economică, etc. Volatilitatea pieței este mare in aceste momente.

Articole similare

Ce este dobânda compusă și cum se calculează?
Unul dintre cele mai importante principii în finanțe este, fără îndoială, dobânda compusă. Acest articol prezintă ce este dobânda compusă, cum se calculează, și de ce este acest concept foarte important pentru investitori. Dobânda compusă sau "do...