Joel Greenblatt – unul dintre cei mai mari investitori

Joel Greenblatt este un academic american care se ocupă în principal de gestionarea fondurilor de investiții și este cunoscut și pentru rolul său de scriitor.

cine este Joel Greenblatt

Joel Greenblatt a fost președintele consiliului de administrație al Alliant Techsystems. De asemenea, este fondatorul New York Securities Auction Corporation.

 • Nume: Joel Greenblatt
 • Naștere: 13 decembrie 1957.
 • Cunoscut pentru a fi unul dintre cei mai mari reprezentanți ai strategiei de investiții în valoare (value investing).
 • Opere de seamă: The little book that beats the market

Biografia lui Joel Greenblatt

Joel Greenblatt s-a născut în Great Neck, în statul New York, în decembrie 1957. A intrat la Wharton School, la Universitatea din Pennsylvania. Acolo a obținut diploma de licență (Bachelor of Science), cu calificativul summa cum laude în 1979.

La Wharton a obținut și un postuniversitar (MBA) în 1980. Ulterior, a început să studieze dreptul la Universitatea Stanford. Cu toate acestea, după un an a renunțat la legi pentru a-și dedica cariera profesională.

Și cariera sa a început în forță. Greenblatt a fondat în 1985 Gotham Capital, un hedge fund care a avut un capital inițial de 7 milioane de dolari. Cea mai mare parte a acestui capital a fost contribuită de Michael Milken.

Între 1985 și 1994, Gotham Capital a obținut un randament anual de 50%, după toate cheltuielile, dar fără a lua în considerare stimulentele pentru manageri. Acest lucru echivalează, în termeni neti, cu un randament anual de 30%.

Gotham și-a concentrat investițiile în companii cu circumstanțe foarte specifice, cum ar fi procese de divizare sau de restructurare. Astfel, hedge fund-ul căuta să investească în firme care erau ieftine (datorită situației prin care treceau), dar care în același timp arătau potențial de reevaluare.

În 1995, s-a luat decizia de a returna tot capitalul partenerilor externi ai Gotham. Astfel, hedge fund-ul a continuat să funcționeze, dar într-o formă închisă pentru investitorii externi până în 2009.

Gotham și Scion

În 2000, Gotham l-a ajutat pe cunoscutul investitor Michael Burry să creeze fondul Scion, cu o contribuție de un milion de dolari (achiziționând 25% din capitalul său). În octombrie 2006, investiția Gotham în Scion a ajuns la 100 de milioane de dolari.

În 2008, Greenblatt a fondat Gotham Asset Management ca o entitate succesoare a Gotham Capital. Această firmă oferă produse de investiții precum fonduri mutuale, ETF, fonduri private și conturi instituționale administrate separat. Această firmă gestiona în 2010 aproximativ 360 de milioane de dolari. Conform site-ului web hedgefollow.com, în aprilie 2023, activele sub gestionare se ridicau la 3,55 miliarde de dolari.

Dar Greenblatt nu se ocupă doar de investiții. Este si profesor la Universitatea Columbia pentru studenții MBA de la Graduate School of Business.

Joel Greenblatt și formula sa

Joel Greenblatt este un investitor value cunoscut pentru faimoasa sa ”formulă magică”. În calitate de scriitor, este autorul a 4 cărți:

 • Market sense and nonsense: How the markets really work (and how they don’t) (2012).
 • The big secret for the small Investor: A new route to long-term investment success (2011).
 • The little book that beats the market (2006).
 • You can be a stock market genius: uncover the secret hiding places of stock market profits (1997).

Joel Greenblatt este de asemenea cunoscut pentru contribuția și sprijinul său în educația din New York, unde a făcut donații școlilor din Queens și Harlem.

În plus, Joel Greenblatt a contribuit la lupta împotriva cancerului (împreună cu Robert Goldstein și Gary Curhan), acordând un premiu de 1 milion de dolari pentru cercetarea acestei boli, premiu câștigat în 2008 de Alexander Varshavsky.

Filosofia de investiții

În investițiile sale, Joel Greenblatt urmează filosofia value investing. Se dedică căutării companiilor mari care sunt cotate la un preț scăzut în raport cu valoarea lor intrinsecă. Pentru aceasta, Joel Greenblatt a dezvoltat ceea ce este cunoscut ca ”formula magică”.

În lucrarea sa, Cartea mică care bate piața, academicianul explică în ce constă această faimoasă formulă. Practic, constă din două părți. Prima parte constă în principal în identificarea acțiunilor care sunt cotate la un preț scăzut folosind raportul profit pe acțiune între preț.

Astfel, se încearcă localizarea acelor companii care obțin profituri mari în raport cu prețul pe care urmează să-l plătească pentru acțiunile lor. Odată identificate companiile care sunt cotate la un preț redus, este necesar să selectăm acelea care sunt cu adevărat o afacere bună, adică să ne uităm la rentabilitatea activelor (ROA).

O companie care are un profit bun în comparație cu costul activelor care le generează, va avea o capacitate mai mare de a reinvesti profiturile și de a genera o valoare și o rentabilitate mai mare.

În rezumat, Joel Greenblatt folosește ”formula magică” pentru a identifica companii care sunt cu adevărat o afacere bună si sunt cotate la un preț redus.

În 2009, academicul american a lansat Formula Investing, care este o firmă de gestionare monetară care urmează ”formula magică” ca strategie de investiții. În acest fel, prin acest sistem brevetat, compania se ocupă de gestionarea și administrarea portofoliilor de valoare și de oferirea de servicii de gestionare și consultanță atât pentru investitorii individuali cât și pentru cei instituționali interesați să utilizeze această formulă.

Care sunt unele dintre investițiile de succes ale lui Greenblatt?

Filosofia de investiții a lui Greenblatt se bazează pe credința că există anumite afaceri „simple” care pot fi identificate și investite cu succes. Caută companii de înaltă calitate cu mărci puternice, avantaje competitive durabile și niveluri scăzute de datorii. Investind în acest tip de companii, Greenblatt crede că investitorii pot obține randamente superioare mediei pe termen lung.

Una dintre cele mai de succes investiții ale lui Greenblatt a fost parierea pe Marvel Entertainment în 2009. În acel moment, Marvel era o companie deprimată, cu multe datorii și puține active.

Cu toate acestea, Greenblatt a văzut potențialul mărcii și a crezut că compania ar putea să-și schimbe situația și așa a făcut. Alte investiții de succes ale lui Greenblatt sunt:

 • Children’s Place (PLCE)
 • Groupe Danone (BN.PA)
 • DuPont (DD)
 • Sealed Air Corporation (SEE)
 • Hertz (HTZZ)
 • Getty Images (GTY)
 • Toys „R” Us

În toate cazurile, a reușit să obțină beneficii semnificative pentru investitorii săi identificând companii cu un mare potențial și ajutându-le să-l elibereze prin orientare strategică și îmbunătățiri operaționale.

FAQ

Ce este value investing?

acțiune de valoare, cunoscută în lumea investițiilor ca „value stock”, este numele pe care îl primesc acțiunile companiilor care, conform value investing, au un preț de piață inferior valorii lor intrinseci

Ce alți investitori practica/au practicat value investing?

Benjamin Graham sau Warren Buffett sunt două exemple celebre.

Ce este valoarea intrinseca a unei companii?

Valoarea intrinsecă a unei companii este prețul corect care nu este întotdeauna reflectat pe piață.

Articole similare