Acțiuni de Valoare: Ghid pentru Value Investing

O acțiune de valoare, cunoscută în lumea investițiilor ca „value stock”, este numele pe care îl primesc acțiunile companiilor care, conform value investing, au un preț de piață inferior valorii lor intrinseci.

Oficial, în lumea investițiilor, acțiunea de valoare, sau acțiunea value, nu este un tip concret de acțiuni; adică, nu conferă drepturi și obligații speciale titularilor săi. 

value investing

Când discutăm despre acțiunile de valoare sau „value stocks“, ne referim la acele titluri emitente ale companiilor care, potrivit principiilor investiției pe bază de valoare și metodologiei aplicate în acest cadru, sunt evaluate pe piață la un preț mai mic decât valoarea lor intrinsecă. 

Această valoare intrinsecă este determinată luând în considerare diverse variabile, inclusiv activitatea economică a companiei, evoluția sa, așteptările de creștere și alte aspecte similare.

Faptul că se utilizează termenul „valoare” sau „value” este pentru că, luând în considerare acești indicatori, cumpărăm acțiunea la un preț care, conform acelei analize value, este sub „valoarea reală” a acesteia. Acest fapt ne oferă rentabilitate, randamente și, prin urmare, valoare.

Acțiunile de valoare tind să prezinte mai puține riscuri decât altele. Într-un fel, avem o marjă de siguranță, printre alte elemente care „garantează” investiția. În plus, având în vedere că sunt companii deja stabile și mature, volatilitatea pe care aceste acțiuni o prezintă pe piață este mai mică.

Totuși, trebuie evidențiat că, datorită aspectelor prezentate anterior, acest gen de acțiuni ar putea avea un potențial de creștere mai restrâns; acesta este limitat de evaluarea estimată prin analiză. Prin urmare, din acest motiv specificat, randamentul teoretic al unei acțiuni de valoare ar putea fi mai scăzut comparativ cu cel oferit de acțiuni de alt tip, precum cele de creștere (growth stocks).

Investiția de tip value și acțiunea de valoare

Value investing, sau ceea ce cunoaștem ca „investiție în valoare”, este una dintre cele mai cunoscute și practicate strategii de investiții din lume, precum și strategia de investiții utilizată de cei care încearcă să cumpere acțiuni de valoare sau value stocks.

Când practicăm value investing, ceea ce urmărim este să cumpărăm acțiuni ale companiilor care, conform metodologiei utilizate în acest tip de analiză, prezintă o valoare de piață inferioară valorii intrinsece. 

Aceasta este valoarea care se acordă fiecărei acțiuni atunci când se iau în considerare alte variabile, cum ar fi activitatea economică, evoluția, așteptările, creșterea, printre altele.

În viziunea experților în materie de investiții pe bază de valoare, precum Warren Buffett, piețele financiare sunt caracterizate de ineficiențe. Aceasta se datorează, în mare parte, comportamentului irațional al investitorilor, ceea ce generează oportunități de investiții care pot fi identificate și valorificate prin aplicarea unei analize raționale, așa cum este cea propusă de strategia value investing.

Cum să identifici acțiuni de valoare?

Astfel de oportunități permit investitorilor orientați spre valoare să capitalizeze pe reevaluările companiilor subevaluate de piață, ale căror prețuri sunt estimate a fi mai mici decât valoarea reală evidențiată prin analiza value. Aceste companii, conform principiilor value investing, sunt așteptate să își ajusteze în cele din urmă prețul de piață la nivelul valorii estimate, generând profit pentru investitori.

Pentru a studia compania în cauză, analiza de valoare folosește instrumente care permit cunoașterea stării reale a companiei, departe de știri, așteptări, de piață, precum și alte elemente care fac ca acțiunea să prezinte un preț inferior celui pe care ar trebui să-l arate conform investiției în valoare.

Printre aceste instrumente pe care le utilizează investiția în valoare, găsim numeroase rate legate de situația financiară a companiei, cum ar fi următoarele:

Acțiuni de valoare: diferența dintre valoare și preț

Înainte de a continua, este necesar să subliniem că cei care își bazează strategia de investiții pe value investing și, prin urmare, pe acțiuni de valoare, găsesc o mare diferență între ceea ce numim „valoare” și ceea ce numim „preț”.

În conformitate cu învățăturile mentorilor investițiilor pe bază de valoare, este important să evidențiem că, atunci când discutăm despre preț, ne referim la cantitatea de bani necesară pentru a cumpăra un produs specific sau pentru a accesa un serviciu anume.

În esență, prețul, așa cum este el determinat de antreprenori într-un mediu de piață liber și competitiv, reflectă suma pe care un consumator este pregătit să o cheltuie pentru a dobândi respectivul produs sau pentru a beneficia de serviciul respectiv.

Însă, când vorbim despre valoare, vorbim despre un concept foarte diferit. În acest sens, valoarea este un concept mai larg și reprezintă satisfacția pe care o persoană o primește atunci când achiziționează un produs sau primește un serviciu. Valoarea se bazează pe utilitatea așteptată și poate diferi mult de preț.

De aici apar paradoxurile legate de valoare, cum ar fi cel al diamantului și al apei. În funcție de utilitatea menționată, cât am fi dispuși să plătim pentru o sticlă de apă dulce într-o junglă, plină de diamante, unde nu există apă?

Răspunsul la această întrebare ne arată cum valoarea diferă de preț în multe scenarii, și pe această premisă se bazează cei care caută să investească în acțiuni de valoare pentru a genera randamente.

Value investing vs. growth investing: care este diferența?

Când vorbim despre bursa de valori și, în special, despre investițiile în acțiuni, este foarte comun să întâlnim termeni precum acțiune de valoare sau acțiune value, la fel cum întâlnim acțiune de creștere sau acțiune growth.

Acțiunile de valoare sau acțiunile value, cum spuneam, sunt acțiuni ale companiilor care, în teorie, prezintă o valoare inferioară pe piață față de valoarea pe care, luând în considerare alte variabile, ar trebui să o arate.

sfaturi pentru investitii inteligente

 Cei care practică value investing, sau investiția în valoare, cei care folosesc acest tip de analiză, consideră că aceste acțiuni s-ar putea reevalua în timp, și pentru asta, deoarece le consideră o valoare, investesc pe termen lung. Acest tip de acțiuni, fie spus în treacăt, au un potențial mai limitat (până la valoarea considerată optimă) și sunt mult mai stabile.

Acțiunile de creștere sau growth stocks, spre deosebire de acțiunile value sau acțiunile de valoare, sunt acțiuni ale companiilor care se află în faza de expansiune, adică în faza de creștere. Acestea, în general, sunt legate de startup-uri și companii nou fondate.

Excedentul este de obicei reinvestit și, în funcție de piață, oferă mai multe oportunități de succes, la fel ca și de eșec, decât alte acțiuni, cum ar fi cele value, menționate anterior.

Așadar, discutăm despre două concepte distincte.

👉 Growth vs value | Acțiuni de creștere vs acțiuni de valoare

Acțiunea de valoare sau acțiunea value prezintă un comportament diferit față de cel pe care îl arată acțiunea de creștere. Analizând rapoartele financiare, printre alte elemente care ne pot oferi informații despre situația reală a companiei, s-ar putea să se întâmple ca prețul de piață, sau de cotare, să fie sub „valoarea reală” pe care o consideră investitorul. 

În acest scenariu, investitorii value investesc, pe termen lung, cu scopul ca acțiunea să se reevalueze atât cât este necesar, în funcție de aceste analize complementare.

Pe de altă parte, acțiunile de creștere permit obținerea unui profit mai mare, asumându-se un risc mai mare.

În esență, acesta este ceea ce investitorii denumesc „marea lovitură“, având în vedere așteptările ca respectiva companie să cunoască o creștere spectaculoasă pe piață, ducând la o apreciere semnificativă a acțiunii sale pe bursă.

Exemplu de acțiuni de valoare sau acțiuni value

Probabil te întrebi: cum determinăm care acțiune este considerată de valoare?

Răspunsul se bazează în mare măsură pe analiza detaliată a companiei.

Pentru a-ți clarifica ceea ce am menționat anterior, te informam că o acțiune de tip value reprezintă acele titluri ale companiilor care, din punct de vedere teoretic, sunt cotate la o valoare de piață inferioară comparativ cu valoarea pe care, în urma evaluării altor variabile, ar fi de așteptat să o aibă.

Cu toate acestea, având în vedere că valoarea este subiectivă, este foarte dificil să definim în mod precis care companie este value și care nu.

În acest sens, analiștii au optat să analizeze compania, intențiile sale, să vadă strategia sa și, în esență, să analizeze fiecare caz în mod particular. Aceasta fiind singura modalitate de a reuși să știm dacă acțiunea este o acțiune de valoare sau nu.

De asemenea, putem folosi indicii. S&P 500 Value, MSCI World Value Index, printre altele, sunt indici în care sunt incluse companii value, sau care, conform analiștilor lor, sunt value. În plus, acest lucru ne permite și să selectăm mai multe, sau să investim în indicele propriu pentru a diversifica riscul portofoliului.

Alternativ, multe fonduri de investiții se autodeclară ca fiind concentrate pe acțiuni de valoare. Prin alegerea de a investi în aceste fonduri, indirect, ne aliniem portofoliul cu acțiuni care, teoretic, sunt considerate de tip value.

Fundamentul acestei clasificări, adică dacă o companie este sau nu de valoare și dacă acțiunile sale pot fi etichetate ca atare, variază în funcție de analiza companiei la un moment dat. Evaluarea se bazează pe diferite variabile cum ar fi rentabilitatea financiară (ROE, ROI), marja de siguranță și altele, pe baza cărora se decide dacă companiei îi poate fi atribuită eticheta de „value” sau dacă trebuie reconsiderată sub o altă clasificare.

Concluzie

Acțiunile de valoare reprezintă o componentă esențială în strategia investițională a celor care caută să capitalizeze pe companii subevaluate de piață, ale căror prețuri nu reflectă încă valoarea reală, având potențialul de creștere pe termen lung.

Prin identificarea acestor oportunități, investitorii pot beneficia de reevaluările pozitive ale pieței, pe măsură ce discrepanțele de evaluare se corectează. Această abordare necesită o analiză minuțioasă și o înțelegere profundă a fundamentelor companiei, subliniind importanța cunoașterii și a perseverenței în procesul de investiții.

În esență, acțiunile de valoare oferă o cale spre randamente potențial superioare pentru investitorii care sunt dispuși să privească dincolo de fluctuațiile de moment ale pieței, concentrându-se pe valoarea intrinsecă și pe perspectivele de creștere pe termen lung.

Întrebări frecvente 

Care sunt riscurile investiției în acțiuni de valoare?

Riscurile includ posibilitatea ca piața să nu recunoască valoarea intrinsecă a companiei pe termenul așteptat, precum și riscul inerent al schimbărilor în fundamentalele companiei sau în condițiile de piață.

Cum pot diversifica portofoliul cu acțiuni de valoare?

Investitorii pot diversifica prin includerea acțiunilor de valoare din diferite sectoare sau regiuni geografice, reducând astfel riscul specific unei singure companii sau industrie.

Există fonduri de investiții specializate pe acțiuni de valoare?

Da, există multe fonduri mutuale și fonduri tranzacționate la bursă (ETF-uri) care sunt specializate pe investiții în acțiuni de valoare, oferind investitorilor o cale de a investi într-o diversitate de acțiuni de valoare fără a selecta individual acțiunile.

Articole similare

Ce este dobânda compusă și cum se calculează?
Unul dintre cele mai importante principii în finanțe este, fără îndoială, dobânda compusă. Acest articol prezintă ce este dobânda compusă, cum se calculează, și de ce este acest concept foarte important pentru investitori. Dobânda compusă sau "do...