John Bogle | Fondator Vanguard și primul fond indexat

Biografia lui John Bogle permite cunoașterea celui care este considerat unul dintre cei mai buni investitori ai secolului XX. Fie din curiozitate, pentru studiu sau pentru a urma pașii unuia dintre cei mai prestigioși investitori, nu trebuie să ratezi biografia sa și să-l cunoști în profunzime.

John Bogle
Sursa: Wikipedia

Cine a fost John Bogle

J.Bogle a fost fondatorul Vanguard, renunțând la președinție în 2000, și decedând în 2019. Pe lângă faptul că a fost creatorul primului fond indexat din istorie, fără îndoială că John Bogle este unul dintre pilonii pieței financiare, având ca principii la momentul investirii simplificarea, diversificarea și economisirea costurilor.

John Bogle: Studiile sale pentru a deveni investitor

Ca mulți dintre cei care au reușit să ajungă sus, John Bogle a avut origini umile, deoarece familia sa a suferit ca multe altele din cauza Marii Depresiuni din 1929. Pe baza abilităților sale financiare, J.Bogle a reușit să câștige prestigiu printre marii investitori.

 • John Clifton Bogle, sau “Jack” Bogle, s-a născut în 1929 în orașul New Jersey
 • Depășind problemele familiale, J.Bogle a reușit să exceleze în studiile sale, inclusiv matematica
 • A reușit să intre la prestigioasa Universitate Princeton, pentru a studia, cum altfel nu putea fi, „Economie și Investiții”. În 1951 a absolvit cu calificativul de magna cum laude, pentru teza sa despre fondurile de investiții numită „The Economic Role of the Investment Company”.

J. Bogle: Începuturile sale ca investitor

Ca toți cei care își finalizează studiile universitare, J. Bogle a căutat și a obținut primul său loc de muncă în gestionarea Wellington Fund.

Până în 1955, datorită succesului său, a devenit assistant manager al fondului, reușind să îmbunătățească și să modifice strategia companiei. Unul dintre primele sale succese a fost crearea unui nou fond.

Este important de subliniat că, ca orice om de afaceri de succes, a avut suișuri si coborâșuri. În cazul lui John Bogle, ca director al companiei, a condus la o fuziune de afaceri al cărei eșec a fost atât de mare încât a dus la expulzarea sa din consiliul de administrație al acesteia, continuând ca director de fonduri, dar fără a le putea gestiona.

Se spune bine că se învață mai mult din eșecuri decât din succese. J.Bogle fără îndoială că a învățat din eșecul său pentru a ajunge la cel mai mare succes al său – crearea primului fond de investiții indexat din istorie.

Cele mai mari succese ale acestui mare investitor

Fondarea Vanguard și crearea primului fond indexat din istorie, fără îndoială au fost două dintre cele mai mari succese ale sale.

The Vanguard Fondator

În 1974 John Bogle a fondat The Vanguard Group, ajungând să fie considerată una dintre cele mai bune firme de investiții din istorie. A ajuns să fie al doilea după gigantul BlackRock, în gestionarea activelor, deoarece Vanguard gestionează aproximativ 7,5 trilioane de dolari în active.

👉 Cele mai bune ETF-uri de la Vanguard: avantaje și unde să le cumperi

Ceea ce diferențiază Vanguard este că acționarii fondurilor sunt coproprietari indirecti ai companiei, deoarece fondurile de investiții Vanguard investesc în acțiunile aceleiași companii. Aceste fonduri cumpără toate acțiunile companiei, devenind proprietari ai Vanguard. Cumpărând participații în aceste fonduri, investitorii devin coproprietari, indirect.

Creatorul fondurilor indexate

În 1976 John Bogle a fost creatorul primului fond fără gestionare activă. A creat primul fond indexat numit „Vanguard”, pentru a se numi mai târziu „Vanguard 500 Index Fund”. În plus, a fost primul fond indexat din istorie.

Acest fond de investiții replică indicele S&P 500, permițând investirea în cele 500 de companii listate în proporție similară cu cea pe care o echivalau în acest indice.

Sfaturi de investiții de la John Bogle

Pentru noile generații de traderi, brokeri și investitori, John Bogle a lăsat numeroase sfaturi de investiții reflectând care erau principiile și filosofia sa ca investitor. Următoarele sunt „poruncile” sale pe care orice investitor particular le poate urma:

 1. Alege fonduri cu costuri reduse
 2. Evaluează costurile unui consilier financiar
 3. Nu supraevalua rentabilitatea trecută a unui fond
 4. Utilizează performanța trecută pentru a determina consistența și riscul unei investiții
 5. Nu te încrede în managerii vedetă cu rentabilități mari în ultimii ani (poate fi doar o perioadă bună)
 6. Îngrijește-te de dimensiunea fondurilor
 7. Nu investi în prea multe fonduri
 8. Dezvoltă-ți propriul portofoliu de fonduri și menține-l în timp.

Bogle postula că mai devreme sau mai târziu se obțin beneficii prin menținerea investiției pe termen lung sau “buy and hold”, ca o modalitate de a nu te lăsa condus de o investiție emoțională sau de piață pe termen scurt.

Există mulți investitori și colegi care l-au definit pe J.Bogle, dar una dintre cele mai mari definiții a fost spusă de însuși Warren Buffett spunând:

J.Bogle “a făcut mai mult pentru investitori decât oricine”.

Warren Buffett, CEO Berkshire Hathaway

Articole similare