Fonduri Indexate: Ghidul Complet pentru Investiții în România

În acest articol vei descoperi ce este un fond indexat și cum funcționează. De asemenea, vom prezenta câteva exemple de fonduri indexate.

fonduri indexate

Ce este un fond indexat?

Un fond indexat este un fond de investiții care replică evoluția unui indice bursier. Înainte de a ne aprofunda în fondul indexat pentru a vedea cum funcționează, este necesar să cunoaștem unele concepte importante precum indexarea.

👉 Te-ar putea interesa si: ETF-uri, fonduri sau acțiuni specifice – Cum să începi portofoliul tău de dividende?

Indexare

Indexarea este o formă de gestionare pasivă a fondurilor. Astfel, în loc să avem un manager care selectează activ acțiunile pentru a știi când să investească, să cumpere și să vândă, fondul indexat creează un portofoliu ale cărui participații arată ce acțiuni sunt într-un anumit indice.

De exemplu, un fond indexat care urmărește S&P500 investește în aceleași 500 de companii care alcătuiesc acest indice.

Cum funcționează un fond indexat?

Fondurile indexate sunt fonduri gestionate pasiv. Managerii nu trebuie să caute activ strategii pentru a bate piața și a obține randamente, deoarece gestionarea acestor fonduri va fi limitată la replicarea indicelui de referință.

In ce fonduri indexate sa investesc din România?

Poți găsi mai mult de 100 de fonduri indexate populare și ETF în România. În lista următoare vă prezentăm unele dintre cele mai populare și lichide care există si pot fi accesate in România:

 1. SPDR S&P 500 UCITS ETF: S&P 500 (ETF)
 2. Lyxor FTSE MIB UCITS ETF: FTSE MIB (ETF)
 3. iShares Nasdaq 100 UCITS ETF: Nasdaq 100 (ETF)
 4. Xtrackers DAX UCITS ETF 1c: DAX (ETF)
 5. WisdomTree Physical Gold: replică fizică (ETC)
 6. iShares Core MSCI World: MSCI World (ETF)

Randamentele fondurilor indexate

Primul lucru de luat în considerare in legătura cu randamentele acestor fonduri este că ele sunt gestionate pasiv si nu încearcă să bată piața. Strategia lor încearcă să reproducă riscul și randamentul total al indexului. Pe măsură ce durata investiției crește, costul devine o variabilă mai importantă în definirea performanței fondului.

Diferența dintre un fond indexat și un fond activ

Tipul de investiție activă implică alegerea acțiunilor și market timing; în schimb, dacă investești într-un fond indexat, investești pasiv. Unul dintre cele mai importante avantaje ale fondurilor indexate față de fondurile active sunt costurile, care sunt mai mici în fondurile indexate.

De asemenea, fondurile pasive schimbă participațiile mai rar, în timp ce fondurile active le schimbă mai des. Astfel, cresc costurile de gestionare, și au comisioane legate de performanță.

Diferența dintre un ETF și un fond indexat

În ambele cazuri, obiectivul este de a replica un anumit index, dar modul de a face acest lucru este diferit. Acestea sunt diferențele dintre ETF și fondul indexat:

 • Un ETF funcționează ca o acțiune și, prin urmare, poate fi cumpărat și vândut în orice moment. Un fond indexat funcționează ca un fond mutual tradițional, care poate fi subscris și răscumpărat o dată pe zi.
 • Un ETF poate fi investit 100%, în timp ce un fond indexat trebuie să mențină un procent obligatoriu de lichiditate.
 • Replicarea ETF-urilor este de obicei mai precisă decât cea a unui fond indexat.
 • Comisioanele de administrare pentru ETF-uri sunt de obicei mai mici, deși este necesar să plătiți comisioane de cumpărare și vânzare.
 • Impozitarea este diferită.

👉 Află mai multe informații aici: Fonduri Indexate vs ETF-uri: Ghidul Complet pentru Investiții

Investiția într-un fond indexat: avantaje și dezavantaje

Fondurile indexate sunt o alternativă la fondurile tradiționale (administrate activ) și au următoarele avantaje și dezavantaje:

AvantajeDezavantaje
✅ Comisioane mai mici comparativ cu fondurile tradiționale❌ Lipsa de diversificare.
✅ Pot obține randamente mai mari. S-a demonstrat că indicii au depășit randamentul mediu obținut de managerii de fonduri active de-a lungul multor ani.❌ Replică piața. Înseamna că fondul se va comporta ca piața. Dacă piața scade, managerul nu va putea opri căderea sau, cel puțin, nu va putea face acest lucru ca și cum fondul ar fi administrat activ.
✅ Sunt ușor de tranzacționat. Majoritatea ETF-urilor sunt fonduri indexate și sunt accesibile pe platformele de trading.
✅ Pot diversifica portofoliul oferind acces la o varietate de companii din diverse sectoare.
✅ Sunt relativ sigure și sunt considerate o alternativă la investițiile directe în acțiuni, deoarece indicii tind să fie mai puțin volatili decât titlurile individuale.

Putem spune că fondurile indexate sunt o bună alternativă pentru cei care doresc să-și creeze propriul portofoliu de fonduri sau pentru a începe să investească datorită comisioanelor lor mici. Începătorii vor fi mulțumiți deoarece acestea facilitează diversificarea.

În acest sens, o strategie cu fonduri indexate poate completa un portofoliu de fonduri și acțiuni tradiționale.

Articole Recomandate

FAQs – Întrebării frecvente

Sunt sigure fondurile indexate?

Fondurile indexate sunt considerate în general sigure, oferind o diversificare largă și expunere pe termen lung pe piață, ceea ce reduce riscul specific unor acțiuni individuale. Totuși, ca orice investiție, sunt supuse fluctuațiilor pieței și altor riscuri.

Fonduri indexate sau acțiuni individuale?

Fondurile indexate oferă diversificare și un risc mai mic, fiind potrivite pentru investitorii care caută expunere pe termen lung pe piață fără a selecta acțiuni individuale. Acțiunile individuale pot oferi randamente mai mari, dar cu un risc semnificativ mai mare și necesită cercetare și monitorizare activă.

Cat costa sa investesc in fonduri indexat în România?

Costurile pentru investiții în fonduri indexate în România variază, dar un avantaj major este că aceste fonduri au, în general, taxe de gestionare mult mai mici decât alte fonduri, deoarece sunt gestionate pasiv. Costurile pentru investiții în fonduri indexate pot depinde de broker și de platforma de investiții aleasă. Fondurile de indici costă adesea mai puțin de un procent, între 0,2% – 0,5%.

Articole similare

Clasificare și tipuri de Fonduri de investiții
Un fond de investiții este un produs financiar care constă în acumularea economiilor diferiților investitori. Ulterior sunt plasate în diferite active financiare cu scopul de a obține un randament mai mare. Dar, ce tipuri de fonduri de investiții ...