Warren Buffett: Viața și Secretele celui mai de succes investitor din lume

Warren Buffett este un investitor și antreprenor american născut pe 30 august 1930 în Omaha, Statele Unite. Warren Buffett este considerat cel mai bun investitor al secolului XX fiind unul dintre cei mai populari și, de asemenea, este cunoscut pentru activitățile sale filantropice, angajându-se să doneze mai mult de jumătate din averea sa Fundației Bill și Melinda Gates

citate warren buffett

În prezent, își desfășoară activitatea ca CEO la compania Berkshire Hathaway, unde este președinte și acționar majoritar și apare pe lista Forbes ca a treia persoană cea mai bogată din lume, cu o avere estimată la 65,6 miliarde de dolari.

Cum a devenit Warren Buffett cel mai de succes investitor din lume?

Warren Buffett este cunoscut printre altele și ca ”Oracolul din Omaha”. Este caracterizat de stilul său de viață auster, având un salariu mult mai mic comparativ cu majoritatea directorilor de nivelul și importanța sa și locuind în aceeași casă pe care a achiziționat-o în 1958.

În ceea ce privește stilul său de investiții, Warren Buffett este cunoscut pentru filosofia sa de value investing” căutând companii ale căror prețuri de piață sunt inferioare valorii lor intrinseci. 

Ideea lui Buffett este de a investi în companii bune pe termen lung, care prezintă avantaje competitive solide și durabile (așa-numitul ”MOAT”) și care generează rezultate bune în mod constant. 

Warren Buffett însuși afirmă că investește doar în afaceri care sunt simplu de analizat, de asemenea, fiind esențială și munca echipei de conducere, deoarece consideră că o companie trebuie să fie condusă de profesioniști.  Deși caută companii cu un preț atractiv și inferior prețului său țintă, Buffett crede că este mai bine să investești întotdeauna într-o companie care este cu adevărat bună, chiar dacă este puțin mai scumpă și acest lucru se rezumă în fraza sa faimoasă:

Este mai bine să cumperi o companie foarte bună la un preț mediocru decât o companie mediocră la un preț mare.

În concluzie, stilul de investiții al lui Warren Buffett se bazează pe căutarea unor companii cu avantaje competitive pentru a le menține pe termen lung și pentru a încasa dividende care îi permit să achiziționeze mai multe acțiuni, fără a diversifica.

Una dintre cele mai faimoase investiții ale lui Warren Buffett care exemplifică filosofia sa este investiția în Coca-Cola, deoarece consideră că este una dintre cele mai puternice companii de pe piață, cu o imagine de brand puternică și consumatori fideli astfel încât consumatorii să nu înceteze niciodată să consume produsele sau serviciile sale și afacerea să fie sustenabilă în viitor.

Berkshire Hathaway

În 1962, Warren Buffett a început să achiziționeze acțiuni ale companiei textile Berkshire Hathaway și în 1965 a preluat majoritatea companiei. Deși la început Buffett a menținut afacerea textilă, din 1967 a extins compania în sectoarele de asigurări și alte investiții până când a renunțat la afacerea textilă și s-a extins enorm în diferite sectoare, formând un holding prin care a realizat și concentrat investițiile sale din 1965.

biografii ale unor investitori de succes

Warren Buffett și-a câștigat în principal faima datorită rolului său în Berkshire Hathaway, unde a obținut rezultate spectaculoase. Între 1965 și 2009 a prezentat un câștig pe acțiunile sale de 21,4% în timp ce rentabilitatea S&P 500 în acei ani a fost de 9,3%, astfel că a reușit să bată sistematic piața în majoritatea anilor, cu rezultate inaccesibile pentru marea majoritate a investitorilor. În acea perioadă de timp, acțiunea companiei lui Buffett a trecut de la o valoare contabilă de 9 dolari la 84.467.

Principalele companii în care Buffett investește prin intermediul Berkshire Hathaway sunt:

 • The Coca-Cola Company
 • Moody’s
 • The Washington Post Company
 • Heinz
 • Burlington Northern Santa Fe Corporation

👉 Mai multe informații despre investiții: Analiza Fundamentală vs. Tehnică: Care Este Strategia Optimă de Investiții?

Cele mai bune investiții ale lui Warren Buffett

În ceea ce privește principalele fapte relevante ale rolului de investitor al lui Warren Buffett, se remarcă următoarele:

 • La vârsta de 11 ani a achiziționat primele sale acțiuni, care au fost de la compania Citi es Service și le-a vândut cu profit, dar înainte ca prețul lor să crească semnificativ, ceea ce i-a oferit prima sa lecție.
 • În 1950, s-a înscris la Școala de Afaceri Columbia după ce a aflat că Benjamin Graham, una dintre cele mai mari influențe ale sale, predă acolo și ulterior a lucrat pentru el în 1952. Buffett recunoaște că este ”15% Fisher și 85% Graham”.
 • În 1956, a fondat propria sa companie (Buffett Associates Ltd.) cu capitalul său și al prietenilor săi și în doar 5 ani a obținut un randament de 251%.
 • În 1965, Buffett a achiziționat Berkshire Hathaway și ulterior a folosit-o pentru a unifica afacerile sale și pentru a canaliza investițiile sale.
 • Între anii ’80 și ’90, Buffett a achiziționat Nebraska Furniture Mart și Scott & Feltzer; de asemenea, a făcut prima sa investiție în Coca-Cola.
 • Warren Buffett îl cunoaște pe Charlie Munger, care a devenit vicepreședinte al Berkshire Hathaway și a jucat un rol fundamental în companie, conform lui Buffett.
 • Pe 3 noiembrie 2009, Buffet, prin intermediul Berkshire Hathaway, achiziționează compania de căi ferate Burlington Northern Santa Fe pentru 44 de miliarde de dolari, ceea ce a reprezentat cea mai mare achiziție a vieții sale.
 • În februarie 2013, Berkshire Hathaway finalizează achiziția Heinz.

Warren Buffett: editorul de presă

Cititor insațiabil de ziar, la 13 ani, Buffett distribuia Post pe străzile din Washington, unde tatăl său era congresman republican. Treizeci de ani mai târziu, în 1973, a cumpărat acțiuni la Post și, un an mai târziu, a fost ales consilier, președinte al comitetului de finanțe al consiliului și consilier de afaceri al lui Catherine Graham și al fiului legendarului editor, Donald E. Graham.

Pasiunea sa pentru lumea informației l-a făcut să devină acționar majoritar al Washington Post Company, proprietarul Newsweek, a șase canale de televiziune, precum și televiziune prin cablu. De asemenea, este proprietarul ziarului Buffalo News, pe care l-a transformat într-unul dintre liderii sectorului jurnalistic și în cel mai „bogat în știri” din Statele Unite.

Warren Buffett consideră că relația dintre cota de știri și profituri este inexorabil legată. În calitate de fondator și CEO al Berkshire Hathaway (listată la NYSE sub simbolurile BRK.A și BRK.B), el conduce o societate de investiții care deține un portofoliu diversificat. 

Berkshire Hathaway, compania sa, controlează peste 40 de subsidiare într-o gamă variată de industrii, incluzând reasigurări, producția de încălțăminte și aviația comercială, precum și domenii precum energia. În plus, deține investiții majore, fiecare în valoare de peste 500 de milioane de dolari, în corporații de renume precum Coca Cola, Washington Post, Gillette, Wells Fargo și American Express.

Warren Buffett și Business Wire

Recent, Buffett a fost în centrul atenției cu achiziția Business Wire, lider mondial în distribuția de știri corporative și servicii multimedia, fondată în 1961 de jurnalistul Lorry I. Lockey, care va continua să fie președintele consiliului de administrație. 

Această operațiune financiară de largă rezonanță în lumea informației reprezintă un adevărat impuls pentru Business Wire și echipa de conducere a lui Lockey, condusă de președinta sa, Cathy Baron, o figură cheie în această operațiune de cumpărare între Buffett și Lockey, doi coloși ai lumii afacerilor.

Warren Buffett a subliniat că Business Wire este o reflectare fidelă a profilului companiilor profitabile, pioniere în industrie, cu un potențial de creștere considerabil, care fac parte din portofoliul Berkshire Hathaway. 

„Ne-am dat seama rapid că Business Wire este o bijuterie de companie. Criteriul nostru primordial în toate strategiile noastre de investiții este evaluarea echipei de conducere a companiei. Experiența vastă a directorilor Business Wire a fost decisivă în această achiziție.”

Warren Buffett: investitorul

Warren Buffett, care este probabil cel mai bun consilier și consultant de investiții, a spus odată: „Wall Street este singurul loc unde cei care conduc un Rolls Royce caută sfaturi de la cei care iau metroul.”

Buffett este un om eminent, rațional, sigur pe el însuși și cu o experiență formidabilă care ne oferă un adevărat recital de știință financiară și de management. Și-a bazat modul de a investi pe „value investing”, achiziționând companii care erau subevaluate, și menținându-le pe termen lung, reușind astfel să-și crească averea exponențial.

După cum a declarat de nenumărate ori, „investesc doar în afaceri pe care le înțeleg”, nu se grăbește și așteaptă până când apare oportunitatea.

Buffett caută companii care au avut un succes dovedit, cu o echipă de conducere competentă, cu un avantaj competitiv pe piață și o imagine de brand consolidată. Pentru a achiziționa acest tip de companii, analizează foarte bine informațiile lor financiare și se uită la prețul lor în raport cu valorile istorice. 

Atrage atenția asupra „Book Value Per Share” (valoarea de bilanț pe acțiune), ROE (Return On Equity, randamentul capitalului) și nivelul de îndatorare al companiei. Ne spune că investițiile necesită disciplină, răbdare și cunoștințe. La Buffett, exercițiul rațiunii, al ceea ce este rezonabil, este principala sa valută.

Warren Buffett: managerul

Deși este mai cunoscut ca investitor, Buffett este și un director talentat. Adoptă ceea ce este simplu și evită ceea ce este complicat. Nu a citit codurile de bună guvernanță ale lui Olivencia și Aldama. Nici proiectul numit „Codul Conthe”, dar Buffett are foarte clar „codul său de bună guvernanță și transparență” al Berkshire Hathaway.

Cere directorilor săi să ia foarte în serios responsabilitatea de a informa în profunzime și într-un mod clar și sincer acționarii. Transparența nu înseamnă ca directorii unor companii listate să inunde acționarii cu cantități masive de informații și documentație pe hârtie lucioasă, care în unele cazuri par pur și simplu campanii de promovare. Acest lucru înseamnă să ofere tuturor acționarilor, analiștilor și mass-media, simultan, aceeași informație relevantă care le permite să cunoască substanța afacerii în cauză.

Warren Buffett consideră acționarii Berkshire Hathaway proprietari: îi informează despre tot ceea ce ar dori să fie informat dacă ar fi în locul lor.

„Angajează bine și gestionează puțin”. Buffett se așteaptă ca directorii săi să se comporte ca și cum ar fi proprietarii companiei, pentru a nu-și pierde din vedere obiectivul principal, care este creșterea valorii acțiunilor.

Buffett achiziționează companii și păstrează echipele de conducere, neobișnuit în lumea de astăzi. Selectează oameni în care are încredere și le permite să își continue conducerea companiilor exact așa cum o făceau înainte de a le achiziționa

„Când evaluez oamenii – afirmă – caut, mai presus de toate, trei calități: integritate, inteligență și energie. Dacă nu ai prima, celelalte două nu îți vor folosi la nimic”.

Majoritatea companiilor mari renunță la directorii lor, chiar și la cei mai străluciți, când ajung la 65 de ani. Cu toate acestea, directorii lui Buffett pot rămâne în funcții, potrivit lui, „până la o sută de ani și atunci se pot pensiona“.

Ce putem învăța din viața lui Warren Buffett?

ce educație are warren buffett

„Îmi place cu adevărat viața mea. Am reușit să o organizez pentru a face ceea ce vreau”. S-a născut în Omaha, Nebraska în 1930 și este absolvent al Universității din Nebraska, are un Master în Economie la Columbia și este absolvent al Universității Wharton. 

În ciuda imensei sale averi, Buffett duce un stil de viață simplu. Își conduce propria mașină, continuă să trăiască în aceeași casă din Omaha, pe care a cumpărat-o acum cincizeci de ani pentru 31.500 de dolari. Salariul său este de 100.000 de dolari pe an, cel mai prost plătit director general dintre Fortune 500. El însuși își face declarația de impozite, singurul miliardar care se ocupă de această declarație.

Metoda Warren Buffett

Principii de afaceri
– Este afacerea simplă și ușor de înțeles?
– Are o istorie coerentă a performanței?
– Are perspective favorabile pe termen lung?

Principii de conducere
– Este conducerea rațională?
– Este sinceră cu acționarii?
– Rezistă imperativului instituțional?

Principii financiare
– Care este randamentul capitalului?
– Care sunt profiturile proprietarului acționarilor companiei?
– Care sunt marjele de profit?
– A creat compania cel puțin un dolar de valoare de piață pentru fiecare dolar reținut?

Principii de evaluare
– Care este valoarea companiei?
– Poate fi achiziționată cu o reducere apreciabilă asupra valorii sale?

Concluzie

Warren Buffett este una dintre cele mai eminente și respectate figuri din lumea investițiilor, având un talent remarcabil pentru alegerea acțiunilor și companiilor subevaluate care pe termen lung aduc randamente semnificative.

Prin strategia sa de investiții în valoare, accentul pus pe analiza fundamentală și filozofia sa de a investi pe termen lung, Buffett a transformat Berkshire Hathaway dintr-o companie textilă în declin într-un conglomerat global masiv, având investiții într-o varietate largă de sectoare. 

Succesul său extraordinar, combinat cu abordarea sa pragmatică și principiile sale etice în afaceri, nu doar că i-au asigurat o avere impresionantă, dar l-au și transformat într-un model de urmat pentru investitori din întreaga lume. Prin generozitatea sa filantropică și prin angajamentul de a dona cea mai mare parte a averii sale, Buffett și-a asigurat un loc nu doar în analele financiare, ci și în cele ale contribuțiilor umanitare semnificative.

Întrebări frecvente

Ce carte a influențat profund filozofia de investiții a lui Warren Buffett?

„The Intelligent Investor” scrisă de Benjamin Graham a avut un impact major asupra lui Warren Buffett. Aceasta carte îl învață pe Buffett importanța investiției pe termen lung și conceptul de valoare intrinsecă.

Cum se raportează Buffett la riscul de investiții?

Buffett vede riscul ca pe lipsa de cunoaștere. El crede în înțelegerea profundă a afacerilor în care investește, reducând astfel riscul printr-o cunoaștere temeinică.

Care este opinia lui Buffett despre piața de acțiuni și speculații?

Buffett critică speculațiile pe piața de acțiuni și promovează investițiile pe termen lung în companii de calitate. El crede că piața de acțiuni este un mecanism prin care se transferă averea de la cei nerăbdători la cei răbdători.

Ce sfat oferă Buffett tinerilor investitori?

Buffett recomandă tinerilor investitori să economisească constant și să investească într-un fond de index pe termen lung, subliniind importanța răbdării și a disciplinei în investiții.

Articole similare

Ce este dobânda compusă și cum se calculează?
Unul dintre cele mai importante principii în finanțe este, fără îndoială, dobânda compusă. Acest articol prezintă ce este dobânda compusă, cum se calculează, și de ce este acest concept foarte important pentru investitori. Dobânda compusă sau "do...