Opțiune call (de cumpărare): definiție și când se foloseste?

Astăzi vom vedea unul dintre cele mai de bază conceptele de bază din lumea optiunilor: ce este o optiune call?

Ce este o opțiune call (cumpărare)?

O opțiune de cumpărare, sau opțiune CALL, este un contract financiar care oferă cumpărătorului dreptul de a achiziționa un activ, la un preț determinat și la o dată viitoare stabilită în prealabil.

Putem spune că cumpărătorul acesteia își asigură posibilitatea de a cumpăra la un preț pe care îl consideră bun.

Să zicem că vrei să cumperi acțiuni TSLA la prețul actual, dar acum nu dispui de suficienți bani. Când vei primi salariul, atunci vei avea acei bani pentru a le achiziționa.

Problema este că crezi că până atunci prețul poate crește mult, și acel preț nu va mai fi atât de atractiv pentru tine. Ei bine, cumpărând opțiunea CALL plătești pentru a asigura prețul, dar amintește-ți că apoi va trebui să plătești și acțiunile, și prin urmare, va trebui să adaugi la prețul acestora suma plătită pentru a-ți asigura acel preț.

Ca orice contract, de cealaltă parte trebuie să existe un alt participant. Acest participant se angajează să vândă acele acțiuni la prețul indicat.

In schimb va primi prima plătită pentru asumarea acelui angajament. În acest fel, contractele care dau virtute acelui pact pentru vânzător sunt cunoscute ca opțiuni put (sau de vânzare)

Caracteristicile unei opțiuni call

Să vedem acum care sunt drepturile și obligațiile fiecărei părți dintr-un contract de opțiuni call sau de cumpărare.

Cum funcționează o opțiune call pentru cumpărător?

Fiecare dintre acești participanți are o viziune diferită asupra activului.Cumpărătorul era sigur că prețul trebuia să crească. Acest lucru îi dă convingerea chiar de a plăti o sumă de bani pentru a asigura acel preț.

Este evident că cu cât crește mai mult, cu atât a făcut o afacere mai bună, pentru că a reușit să asigure prețul mult mai jos. Cumpără ieftin ceva care la data expirării era mult mai scump.

Cât pot câștiga dintr-o opțiune call (de cumpărare)?

Cu cât crește mai mult prețul activului suport (acțiune), cu atât vei câștiga mai mult. Nu există limite, doar cele impuse de piață.

Riscul asumat de această persoană este limitat la prețul plătit pentru primă la achiziționarea dreptului, atât de simplu. Amintește-ți că cumpărătorul are dreptul, dar nu este obligat să cumpere activul. Dacă prețul la scadență nu este interesant pentru el, va pierde doar acea primă pe care a plătit-o.

opțiune call (de cumpărare)

Cum funcționează o opțiune call pentru vânzător?

Din partea vânzătorului, lucrurile, desigur, sunt diferite. Se angajează și obligă să vândă aceste acțiuni la prețul stabilit în prețul de strike.

Dacă acest vânzător are acțiunile și dacă în timpul până la scadență prețul acestora crește mult peste prețul strike, se va vedea obligat să vândă aceste acțiuni la un preț mult sub prețul la care se tranzacționează la expirarea opțiunii.

Nu, nu este o pierdere, dar este o neplăcere și, în plus, pierde ocazia de a câștiga destul de mulți bani. Problema se agravează când acest vânzător, în plus, nu deținea acțiunile. Atunci, trebuie să meargă pe piață să cumpere acțiunile la un preț mai mare și să le vândă la prețul stabilit în strike.

Când este interesantă vânzarea unei opțiuni CALL?

Poate fi o mișcare interesantă dacă ai acțiuni ale unui activ care rămâne in consolidare. In acest timp vânzătorul poate rentabiliza poziția sa prin încasarea primelor.

La final, pierderile pot fi la fel de mari, cât de mult va creste pretul activului suport până la expirare. Observați cum deținerea acțiunilor nu vă scutește de a efectua o operațiune nefavorabilă, dar vă oferă protecție împotriva creșterilor excesive.

Odată ce am văzut pericolele acestei practici, să vedem acum ce avantaje aduce vânzarea opțiunilor CALL pentru vânzător. Pierderea sau problema începe odată ce acțiunea crește peste prețul de strike.

👉 Pentru mai multe informații despre optiuni: Principalele diferențe dintre opțiuni și contractele futures

Care este beneficiul și pierderea mea cu o opțiune CALL?

Call cumpărat

Indiferent cât de mult scade activul suport, pierderea este limitată la prima plătită. nu contează cât de mult scade activul suport. In schimb, câștigurile pot fi nelimitate.

Call vândut

La un call vandut, pierderile pot fi nelimitate în funcție de cât de mult crește activul suport. Totuși, este necesar doar ca activul suport să fie sub prețul de exercitare pentru a câștiga întreaga primă primită.

Cum se tranzacționează o opțiune call? | Exemplu cu Interactive Brokers

Acum vom vedea cum să plasăm un ordin de cumpărare pentru o opțiune call, în Trader Workstation, platforma de tranzacționare a Interactive Brokers.

Cumpărarea sau vânzarea unei CALL, poate fi copleșitoare prima dată când deschidem un lanț de opțiuni.

Știu, sunt multe numere și multe informații. Ceea ce se vede în rânduri nu sunt altceva decât strike-urile diferite disponibile pentru a tranzacționa acea opțiune. Fiecare îți arată un preț al primei, care va fi cel pe care îl vei plăti sau primi pentru a vinde sau cumpăra opțiunea

Prin urmare, dacă alegem un strike ni se va deschide un formular de ordine ca cel care se deschide atunci când dorim să lansăm orice ordin pentru o cumpărare sau vânzare de opțiuni.

Odată ce ordinul este încărcat, vedem toate informațiile. Trebuie ținut cont că toată nomenclatura care apare nu este altceva decât informații despre strike, data de expirare și ticker-ul activului Odată ce ordinul este încărcat, trebuie să decizi două lucruri:

 • Dacă vrei să cumperi sau să vinzi opțiunea.
 • Să pui ordinul limitat la prețul pe care ești dispus să-l plătești sau să-l primești pentru tranzacție.

 • 💶 Depozit minim – 0,00 €
 • 📝 Reglementare – FCA, ASIC, CBI

👉 Pentru mai multe informații despre brokeri, aici îți las review-ul său: Interactive Brokers – Securitate, comisioane și platformă

Opțiunile PUT sunt opuse opțiunilor CALL. Sunt cunoscute ca opțiuni de vânzare.

Aceasta nu înseamnă că vânzarea unei CALL este același lucru cu cumpărarea unei PUT. Vom clarifica acest lucru în acest articol despre opțiunile PUT.

Exemplu teoretic de opțiune call (cumpărată)

Să presupunem că un investitor cumpără o opțiune call pe trei luni pentru un pachet de 100 de acțiuni ale companiei GHY. Prețul de exercitare este de 20 €. Prima plătită pentru pachet este de 5 € pe titlu.

La scadență, prețul spot al acțiunilor este de 23 €, ce decizie va lua investitorul și care va fi rezultatul?

În acest caz, opțiunea va fi exercitată. Pentru a cunoaște rezultatul, calculăm prima:

10*5= 50 €

Apoi, vom lua diferența dintre strike și spot, o vom înmulți cu numărul de acțiuni și vom scădea prima:

(23-20)*100-50= 300-50= 250 €

Adică, investitorul a obținut un câștig de 250 €. La rândul său, vânzătorul opțiunii call, în cazul unei opțiuni descoperite, va trebui să cumpere acțiunile de pe piață pentru a le vinde ulterior. Prin urmare, pierderea sa va fi:

 • cumpărarea acțiunilor: 23*100= 2.300
 • vânzarea acțiunilor: 20*100= 2.000
 • prima primită: 50
 • rezultat: 2.000-2.300+50= -300+50= -250 €

Acum, să presupunem că la scadență prețul spot este de 18 €. În acest scenariu, cumpărătorul nu exercită opțiunea call și pierde prima plătită. Ca contraparte, vânzătorul câștigă prima primită.

Ne putem întreba, de asemenea, ce preț trebuie să atingă minim acțiunile companiei GHY pentru ca cumpărătorul să înregistreze câștiguri?

Să ne amintim că prețul spot trebuie să fie mai mare decât strike plus prima. Având în vedere că pachetul este de 100 de acțiuni, putem calcula punctul de echilibru:

 • 100*(x-20)-50=0
 • 100*(x-20)=50
 • x-20=0,5
 • x=20,5

Adică, pentru ca cumpărătorul opțiunii call să obțină o rentabilitate, prețul spot trebuie să fie mai mare de 20,5 € la scadență

Strategii cu opțiuni call

Există un lucru pe care trebuie să-l înțelegem. Fiecare contract de opțiuni, pentru fiecare strike și pentru fiecare scadență, este un activ financiar independent.

Ca atare, se pot achiziționa mai multe simultan sau pot fi achiziționate împreună cu un pachet de acțiuni. Astfel se pot crea strategii care combină cumpărarea și vânzarea unuia sau mai multor contracte de opțiuni diferite:

 • Call credit spread: Această strategie constă în vânzarea unei opțiuni CALL, cumpărând în același timp o altă opțiune CALL la un preț mai mare. Această strategie te expune pe piață în același mod ca și cum ai vinde o CALL, dar îți oferă protecție evitând cu CALL-ul cumpărat ca riscul să fie infinit. În schimb, prima primită va fi mai mică, deoarece acea primă finanțează cumpărarea CALL-ului care protejează strategia.
 • Call debit spread: Call Debit Spread este asemănător cu strategia anterioară. În acest caz, CALL-ul cumpărat este cel cu prețul inferior, iar cel vândut este plasat la strike-uri superioare. Acționează ca un CALL cumpărat. În acest fel, se reduce riscul și pierderea maximă asumată în operațiune, la fel ca prima obținută din CALL-ul vândut, atenuează efectul negativ al trecerii timpului și al Volatilității implicite, în schimbul limitării beneficiului maxim.
 • Call covered (acoperit): CALL-ul acoperit, aproape că l-am menționat în acest articol, constă în vânzarea unei Opțiuni CALL în același timp cu deținerea de acțiuni ale unui activ suport. Această deținere de acțiuni protejează poziția de orice creștere, dar obligă la vânzarea acțiunilor la prețul de strike. Este util dacă se dorește obținerea unui dividend pe un pachet de opțiuni deja deținute.

În concluzie, o opțiune call, pentru cumpărător oferă dreptul de a cumpăra un activ la un preț determinat, în timp ce pentru vânzător, oferă obligația de a vinde acel activ la prețul stabilit la scadență, desigur în schimbul primirii unui beneficiu în momentul efectuării angajamentului, cunoscut sub numele de primă.

FAQ

Ce este o optiune call?

Este un contract care oferă cumpărătorului dreptul, dar nu și obligația, de a cumpăra activul la o dată ulterioară și la un anumit preț, până la o dată de expirare.

Ce trebuie să se intample cu prețul activului pentru ca cumpărătorul unei opțiuni call să facă profit?

Prețul trebuie să crească astfel încât din diferența obținută să se acopere și costul achiziționării opțiunilor.

De ce unii investitori vând opțiuni call?

Ideea vanzarii unei opțiuni call este de a obține prețuri de vânzare mai bune pentru acțiuni. Dacă prețul crește peste pretul strike, investitorii pot vinde acțiunile și câștiga și prima ca bonus.

Articole similare