Parabolic SAR în trading: ce este și cum să-l folosești

Parabolic SAR este un indicator de timp și preț în tranzacționarea tehnică. Este folosit pentru a identifica direcția prețului activului și cele mai bune puncte de intrare și ieșire. SAR este abrevierea pentru „Stop And Reverse„..

Parabolic SAR în analiza tehnică

Parabolic SAR (Stop And Reverse) este un indicator de momentum care oferă informații importante despre evoluția forței unei tendințe într-un anumit activ. Popularitatea indicatorului în cauză este direct proporțională cu eficacitatea și simplitatea lui.

💡 Citește și: Ce este analiza tehnică?

Parabolic SAR: ce este și cum funcționează

Indicatorul tehnic „Parabolic SAR System” (Parabolic SAR) a fost dezvoltat pentru a analiza piețele în tendință. Acest indicator este foarte similar cu media mobilă, singura diferență este că Parabolic SAR se mișcă cu o accelerație mai mare și poate schimba poziția sa în raport cu prețul.

parabolic SAR

Într-o tendință ascendentă, indicatorul este poziționat sub preț, într-o tendință descendentă este poziționat deasupra.

Dacă prețul traversează liniile Parabolic SAR, indicatorul se inversează, iar următoarele sale valori sunt plasate de partea opusă a prețului. În cazul acestei „întoarceri” a indicatorului, prețurile maxime și minime al perioadei precedente vor fi luate ca punct de plecare.

Parabolic SAR detectează perfect punctele de ieșire din piață. Pozițiile lungi (de cumpărare) ar trebui închise când prețul scade sub linia indicatorului tehnic, iar pozițiile scurte (de vânzare) ar trebui închise când prețul crește peste linia Parabolic SAR.

Cu alte cuvinte, este necesar să monitorizați direcția mișcării Parabolic SAR și să mențineți pozițiile deschise pe piață doar în direcția acestei mișcări.

Parabolic SAR: formula

Calculul Parabolic SAR este destul de complex, deoarece include variabile if/then care fac dificilă utilizarea Excel, spre deosebire de alți indicatori a căror formulă de calcul este mult mai simplă. Din fericire, în zilele noastre, majoritatea platformelor de tranzacționare, cum ar fi Metatrader 4, includ Parabolic SAR printre indicatorii integrați, ceea ce face inutil calculul manual.

Formula Parabolic SAR este următoarea:

  • Tendință ascendentă: PSAR = PSAR anterior = PSAR anterior + FY anterior (EP anterior – PSAR anterior)
  • Tendință descendentă: PSAR = PSAR anterior – FY anterior (PSAR anterior – EP anterior)

unde:

  • EP = Maxim pentru un trend ascendent și minim pentru un trend descendent, actualizat de fiecare dată când se atinge un nou EP.
  • AF = Valoare implicită de 0,02, care crește cu 0,02 de fiecare dată când se atinge un nou EP, cu un maxim de 0,20.

Ca orice alt indicator de tranzacționare Parabolic SAR nu este perfect. Are defectele sale, dar și avantajele. Iată o listă cu principalele avantaje și dezavantaje.

AvantajeDezavantaje
O soluție perfectă pentru trendurile stabile: indicatorul poate fi de mare ajutor pe piețele stabile, deoarece semnalele pe care le generează pot fi la timp.Nu ar trebui folosit singur: deși acest lucru nu este o noutate pentru indicatorii tehnici, în cazul Parabolic SAR, este și mai important.
Trendul este vizibil: prin distanța dintre punctele sale, indicatorul face o treabă excelentă pentru a ajuta traderii să evalueze cât de puternic este trendul.Poate crea semnale false: datorită naturii sale, indicatorul poate adesea crea semnale premature. Înainte de a tranzacționa, traderilor li se recomandă să aștepte o confirmare.
O alegere excelentă pentru traderii activi: Parabolic SAR este foarte sensibil, ceea ce înseamnă că poate identifica multe oportunități de tranzacționare. Acest lucru îl face perfect pentru traderii activi.

Parabolic SAR: strategie

Pentru a crea o strategie cu indicatorul Parabolic Stop and Reverse, trebuie să se ia în considerare că performanțele trecute nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Punctele negre in graficul de mai sus indică locul unde să plasați valoarea de stop.

În plus, este necesar să observăm cum această valoare urmează evoluția pieței fără a se îndepărta de ea. Pe măsură ce trendul continuă, factorul de accelerare crește indicând faptul că stopul se apropie de preț.

Cum să utilizați Parabolic SAR în tranzacționare

Regulile strategiei Parabolic SAR conform creatorului său, J. Wells Wilder, sunt:

  • Punctele SAR sub prețul actual de piață indică o tendință ascendentă.
  • Punctele SAR deasupra prețului de piață indică o tendință descendentă;
  • Cumpărați dacă prețul intersectează SAR.
  • Vindeți dacă prețul intersectează SAR.
  • Este momentul să vă opriți și să inversați poziția când prețul intersectează din nou SAR.

În plus, Wilder recomandă combinarea indicatorului Parabolic SAR cu alți indicatori. De exemplu, indicatorul ADX vă poate ajuta în piețele care se află in consolidare.

Concluzii

În concluzie, indicatorul Parabolic SAR este un excelent indicator care ajută traderii să evalueze prețul unui anumit instrument și să găsească cel mai bun punct pentru a seta ordinele de stop loss.

Este util în piețele puternice și poate fi de mare ajutor pentru traderii activi care caută un indicator foarte sensibil, capabil să genereze mai multe semnale de cumpărare și vânzare pe sesiune de tranzacționare.

FAQ

Este Parabolic SAR un indicator de incredere?

Da. Totuși, ca orice indicator de trend, dă rezultatele cele mai bune doar cand piata este intr-un trend puternic.

Care este principalul dezavantaj al Parabolic SAR?

In perioade de consolidare in piață generează foarte multe semnale false.

Care este principalul avantaj al Parabolic SAR?

Este vizibil, arătand clar direcția generală a pieței.

Articole similare