Proof of Stake (PoS) – Ce este și cum funcționează?

Proof of Stake (PoS) este un test bazat pe algoritmi, în care rețeaua de criptomonede este securizată prin formularea unei cereri care verifică dacă criptomonedele sunt deținute.

Cunoscut și ca „dovada de miză”, poate fi înțeles ca un consens meni să ofere securitate și stabilitate blockchain-urilor care îl utilizează.

Ce este Proof of Stake (PoS)?

Cum funcționează Proof of Stake (PoS)?

Acest mecanism de consens constă într-un grup de noduri, baza fundamentală a tehnologiei blockchain, care sunt dedicate mineritului în cadrul Proof of Stake, numite validatori.
Nodul care va acționa ca validator al blocului va fi selectat printr-un algoritm care ține cont de îndeplinirea unor criterii de eligibilitate.

De menționat că printre criteriile luate în considerare se numără cantitatea de monedă rezervată și perioada de participare la rețea. Odată finalizat procesul de selecție a nodurilor care îndeplinesc cerințele, acestea încep să valideze tranzacțiile sau să creeze noi blocuri.

Principala funcție a acestui mecanism de consens este aceea de a încuraja participanții să dețină un anumit număr de monede. Aceștia au și cele mai mari șanse de a fi aleși pentru a valida tranzacții și a crea noi blocuri în cadrul rețelei.

👉 Vrei să continui să înveți despre criptomonede?

Caracteristicile Proof of Stake (PoS)

Iată o prezentare detaliată a unora dintre cele mai relevante caracteristici ale acestui mecanism de consens:

Caracteristicile principale: 
Se consideră că este o tehnologie sustenabilă, deoarece nu necesită o cantitate mare de energie pentru a pune echipamentele în funcțiune, deoarece acestea nu trebuie să fie echipamente pentru minerit. 
Permite includerea unui număr mai mare de persoane, atâta timp cât îndeplinesc cota de participare. 
Promovează alinierea obiectivelor și a stimulentelor între membrii rețelei. 
Promovează deținerea de monede în rețea, deoarece de aceasta depinde selecția și alocarea stimulentelor, astfel încât cei care dețin cantități mai mari de monede au o mai mare posibilitate de a fi aleși pentru a face verificări și pentru a primi profituri drept recompensă. 
Creste securitatea în rețea deoarece soluționează și îngreunează atacurile din rețea, inclusiv atacurile cunoscute sub numele de atacul 51%. 
PoS oferă mai multă stabilitate, deoarece viteza și scalabilitatea rețelelor PoS sunt mai bune având în vedere că nu necesită calcule sofisticate sau mult timp. 
Este vulnerabil la furturile de fonduri de către hackeri, deoarece este necesar ca portofelul utilizatorului să fie întotdeauna deschis și conectat la internet. 

Sursa Proof of Stake (PoS)

Mecanismul de consens Proof of Skate a fost creat în anul 2011 de către dezvoltatorul Sunny King. Abia în 2012, King a prezentat în whitepaper-ul PPCoin modul de funcționare a algoritmului PoS, ale cărui funcții erau următoarele:

  • Reducerea consumului de energie: deoarece echipamentele dedicate mineritului aveau un consum mare de electricitate pentru funcționare.
  • Creștere vitezei și stabilitatea:promovează deținerea de monede de către mineri care pot fi aleși pentru a valida tranzacțiile mai rapid.
  • Descentralizarea rețelei: prin diversificarea și democratizarea accesului participanților la diversele misiuni în rețea.

Articole recomandate

Întrebări frecvente despre Proof of Stake (PoS)

Ce este un Proof of Stake nominalizat?

Un Proof of Stake nominalizat (NPOS) este o variație a conceptului standard Proof of Stake (PoS). Aceasta presupune ca participanții la rețea să nominalizeze validatori care sunt responsabili de validarea tranzacțiilor și de crearea de noi blocuri. Această metodă nu numai că reduce drastic consumul de energie în comparație cu mecanismul PoW, dar îmbunătățește și securitatea și descentralizarea.

Articole similare