Randamentul dividendelor: ce este și cum se calculează?

Dividendele sunt plăți făcute de o companie către acționari, de regulă în mod anual și recurent, reprezentând o parte din profitul companiei distribuit acționarilor săi. Acest articol explică conceptul de randament al dividendelor, un concept cheie în analiza fundamentală.

dividend tield

Yield-ul sau randamentul dividendului este un termen folosit în domeniul financiar pentru a descrie procentul de profit pe care un investitor îl obține din dividende, în raport cu prețul acțiunii pe care o deține. Cu alte cuvinte, este o măsură a câștigului pe care un investitor îl primește pentru suma investită într-o acțiune.

Când folosim termenul „yield” în contextul investițiilor în acțiuni plătitoare de dividende, ne referim la randamentul sau rentabilitatea pe care un investitor o obține din acestea. Randamentul dividendului nu este legat de variațiile de preț ale acțiunii pe piață, ci se concentrează pe venitul obținut din dividende.

Formula randamentului dividendului: cum se calculează?

Pentru a calcula randamentul dividendului într-o investiție trebuie să aplicăm următoarea formulă:

Randamentul dividendului = (dividend anual / cotația acțiunii ) x 100

Pentru a calcula randamentul dividendului, se împarte suma dividendului pe acțiune la prețul curent al acțiunii și se multiplică rezultatul cu 100 pentru a-l exprima în procente. Acest indicator este important pentru investitori deoarece oferă o imagine asupra rentabilității investiției lor în acțiuni, în special pentru cei care caută venituri regulate sub formă de dividende.

Acum să vedem un exemplu!

Randamentul dividendului: exemplu

Să ne imaginăm că am investit într-o companie care plătește dividende anuale în valoare de 3 euro pe acțiune.

Ținând cont că valoarea unei acțiuni pe piață este de 25 euro, aplicăm formula și obținem următoarele:

Randament = (€3 / €25) x 100 = 12%

Cum se poate observa în acest exemplu, randamentul în acest caz este 12%.

Calcularea randamentului în alte domenii: jocurile de noroc

Termenul randament este folosit nu doar în lumea investițiilor, ci și în alte domenii unde se gestionează bani, cum ar fi pariurile sportive. În acest context, randamentul se referă la profitul sau pierderea pe care o persoană o obține din pariurile sportive în raport cu suma totală investită sau pariată. 

Să vedem un exemplu:

Presupunem că am pariat 300 de euro și, după ce vedem rezultatul, vedem că am câștigat 180 de euro.

Randamentul, în acest caz, ar fi următorul:

Randament = (€180 x 100) / €300 = 60%.

În cazul acestor pariuri, randamentul este 60%. Cu alte cuvinte, am recuperat 60% din banii pariați.

Concluzie

Randamentul dividendelor este un indicator esențial în lumea investițiilor, oferind o perspectivă clară asupra rentabilității acțiunilor deținute de investitori. Într-un mediu economic unde investitorii caută constant echilibrul dintre risc și recompensă, randamentul dividendelor servește drept un instrument valoros pentru evaluarea atractivității și potențialului pe termen lung al unei investiții în acțiuni.

Întrebări frecvente 

De ce este important randamentul dividendelor pentru investitori?

Randamentul dividendelor ajută investitorii să evalueze rentabilitatea acțiunilor, indicând cât de profitabilă poate fi o investiție pe termen lung.

Cum afectează fluctuațiile prețului acțiunilor randamentul dividendelor?

Dacă prețul acțiunii scade și dividendul rămâne constant, randamentul dividendelor crește și invers.

Cum pot folosi randamentul dividendelor pentru a compara acțiuni?

Comparând randamentul dividendelor, investitorii pot evalua care acțiuni oferă un venit mai bun prin dividende în raport cu prețul lor.

Articole similare

Ce este dobânda compusă și cum se calculează?
Unul dintre cele mai importante principii în finanțe este, fără îndoială, dobânda compusă. Acest articol prezintă ce este dobânda compusă, cum se calculează, și de ce este acest concept foarte important pentru investitori. Dobânda compusă sau "do...