Ghid investiție în Dividende: ce sunt și tipuri

Există două strategii principale pentru a genera profituri din achiziția de acțiuni: prin valorificarea creșterii prețului acestora și prin colectarea dividendelor, care reprezintă o formă de venit pasiv obținută prin posesia acțiunilor unei companii.

Dar, ce sunt exact dividendele? Când să cumpăr acțiuni pentru a primi dividendul? Pot încasa dividendul și apoi să vând? Ce drepturi am ca acționar? Aici am adunat unele dintre cele mai frecvente întrebări, în speranța că îți vor fi de ajutor!

dividende

Ce înseamnă dividende?

Dividendele sunt sume de bani plătite regulat (de obicei anual sau trimestrial) de o companie acționarilor săi, extrase din profiturile realizate. Dividendul este partea din profitul companiei care este distribuită acționarilor ca recompensă pentru investitor.

Procesul de distribuție a dividendelor începe cu propunerea făcută de Adunarea Generală a Acționarilor companiei, care decide suma de bani ce poate fi distribuită ca dividende.

Când o companie realizează profituri, conducerea decide dacă profiturile vor fi reinvestite sau se vor distribui dividende acționarilor. Astfel, aceste recompense fac parte din profiturile corporative pe care o persoană le obține prin deținerea de acțiuni la acea companie.

Multe dintre companiile care sunt deja stabile reinvestesc un procent din aceste profituri și plătesc restul sub formă de dividende, fie în numerar sau sub formă de acțiuni.

Care sunt drepturile asociate cu acțiunile?

Deținerea unei acțiuni într-o companie oferă proprietarului drepturi specifice, care includ atât aspecte politice, precum dreptul de vot în cadrul adunărilor acționarilor, cât și beneficii economice, cum ar fi dreptul la o cotă parte din profiturile companiei. Aceste beneficii economice sunt exprimate prin conceptul de dividende.

Cine are dreptul de a încasa dividendele?

Orice persoană care este proprietarul acțiunilor înaintea datei stabilite pentru distribuirea dividendelor este eligibilă să le primească. Această dată se numește data înregistrării (record date). 

Acest lucru înseamnă că, pentru a primi dividende distribuite în data de 19, este necesar să deții acțiunile până în ziua precedentă, respectiv 18 (dată care se numește ex-dividend). Pentru a primi un dividend, trebuie să cumperi acțiunile înainte de această dată. 

Există o limită minimă pentru a încasa dividende?

Nu există o limită minimă; deținând o acțiune sau o fracțiune dintr-o acțiune, beneficiezi automat de dreptul de a primi orice dividende generate de aceasta. Situația drepturilor de vot este însă diferită, deoarece pentru a avea acces la participarea în cadrul adunărilor poate fi necesară deținerea unui număr minim de acțiuni.

Ce tipuri de dividende există? Regulate și speciale

În principal, există două tipuri de dividende: regulate și speciale. Dividendele regulate sunt anunțate și plătite în mod consecvent, oferind acționarilor un venit predictibil.

De asemenea, există dividende speciale care sunt considerate evenimente ocazionale și nu sunt așteptate să se repete în mod regulat. Acestea pot fi rezultatul unor profituri excepționale, vânzarea unui activ important sau orice altă situație care lasă compania cu surplus de numerar pe care dorește să-l plătească acționarilor. După modul de distribuție, dividendele se clasifică în:

 • Dividende în numerar: aceasta este forma cea mai comună de distribuție a profiturilor unei companii către acționarii săi. Dividendele în numerar sunt plăți directe în bani, de obicei transferate în contul bancar al acționarului. Suma primită de fiecare acționar este proporțională cu numărul de acțiuni deținute.
 • Dividende în acțiuni: Această metodă implică distribuirea de acțiuni suplimentare acționarilor, în loc de bani. Dividendele în acțiuni pot fi privite ca o reinvestire a profiturilor companiei în capitalul propriu, în loc de distribuirea acestora ca numerar.

Ce este un dividend opțional?

Deși nu este implementat de companiile românești, există și dividendul opțional. Acesta permite acționarilor să aleagă între a primi dividende în numerar sau în acțiuni suplimentare ale companiei. 

Când se distribuie dividendele?

Distribuirea dividendelor depinde de politica fiecărei companii și de calendarul său financiar, dar urmează în general câțiva pași standard:

 • Propunerea dividendelor: Administrația companiei propune suma dividendelor.
 • Aprobarea dividendelor: Suma propusă este apoi supusă aprobării de către acționari în cadrul Adunării Generale a Acționarilor (AGA).
 • Anunțarea datelor importante: Odată aprobate, compania anunță câteva date cheie:
  • Data înregistrării (record date): Data la care trebuie să fii înregistrat ca acționar al companiei pentru a avea dreptul la dividend.
  • Data ex-dividend: Prima zi în care acțiunile se tranzacționează fără dreptul la dividendul recent anunțat. Pentru a primi dividende, trebuie să deții acțiunile înainte de această dată.
  • Data plății: Ziua când dividendele sunt efectiv plătite acționarilor eligibili.

În mod tipic, pentru companiile listate la burse, procesul de la propunerea dividendelor până la plata efectivă poate dura câteva săptămâni sau luni, iar frecvența plății dividendelor variază: anual, semestrial, trimestrial sau, mai rar, lunar, în funcție de politica companiei și de reglementările pieței de capital pe care este listată.

Este important pentru acționari să urmărească anunțurile companiilor pentru a fi la curent cu aceste date cheie, care influențează dreptul la primirea dividendelor.

Top 5 companii cu dividende mari

Iată un top al celor 5 companii cu un randament al dividendului ridicat:

 CompaniaRandament
al dividendului (%)
Dividend pe
acțiune pe an
1Verizon Communications6,43%0,67 USD
2Morgan Stanley3,96%0,85 USD
3Rexford Industrial Realty2,91%0,38 USD
4Dick’s Sporting Goods2,56%1,00 USD
5Procter & Gamble Company2,38%0,94 USD

Dacă dorești să investești în acțiunile cu cele mai mari dividende în acest an, trebuie să îți deschizi un cont de brokeraj. Selectarea unui broker pentru investiții în acțiuni care oferă dividende implică mai mulți factori, cum ar fi: comisioane și taxe, acces la piețe, instrumente și resurse de analiză, serviciul clienți, facilități de reinvestire a dividendelor.

Cei mai buni brokeri online pentru a investi în acțiuni
Oanda
Interactive Brokers
XTB
eToro

💡 Analiza celor mai bune stocuri si cele mai bune acțiuni românești

Clasificarea companiilor care distribuie dividende

În general, în funcție de durata plății dividendelor și creșterea lor, companiile pot fi clasificate ca aristocrați sau regi ai dividendelor. 

Aristocrații dividendelor

Aristocrații dividendelor sunt companii care au crescut suma dividendelor plătite pentru cel puțin 25 de ani consecutiv. Conceptul este cel mai cunoscut în contextul piețelor de capital din SUA, unde există indici specifici care urmăresc aceste companii, cum ar fi S&P 500 Dividend Aristocrats.

Aceste companii sunt adesea lideri în industriile lor, cu modele de afaceri solide și o istorie lungă de profitabilitate și creștere. Politica lor de dividende reflectă un angajament puternic față de returnarea valorii acționarilor.

Regii dividendelor

Regii dividendelor reprezintă un standard și mai înalt, fiind companii care au crescut dividendele plătite pentru cel puțin 50 de ani consecutiv. Lista este mai exclusivistă decât cea a aristocraților dividendelor, evidențiind companii cu o stabilitate și predictibilitate excepționale ale performanțelor financiare.

Fiind capabile să crească dividendele peste un astfel de orizont extins de timp, aceste companii demonstrează o capacitate remarcabilă de a naviga prin diferite cicluri economice și provocări de piață, menținându-și totodată angajamentul față de acționari.

Ce relație există între cotația unei acțiuni și dividendele sale?

Relația dintre cotația unei acțiuni și dividendele sale este complexă și poate fi influențată de mai mulți factori, inclusiv de percepțiile investitorilor, de performanța financiară a companiei și de condițiile generale de piață.

Când o companie anunță distribuirea unui dividend, prețul acțiunii sale este afectat în moduri specifice. În ziua ex-dividend, care este prima zi în care noii cumpărători ai acțiunii nu mai au dreptul la dividendul care urmează să fie plătit, prețul acțiunii tinde să scadă cu aproximativ valoarea dividendului anunțat. Această ajustare reflectă faptul că valoarea dividendului este transferată de la companie către acționari și, prin urmare, este scăzută din capitalizarea de piață a companiei.

De exemplu, dacă o companie închide la 12,20 euro pe acțiune în ziua precedentă ex-dividend și distribuie un dividend de 0,20 euro pe acțiune, este așteptat ca prețul acțiunii să se ajusteze în jos cu valoarea dividendului la deschiderea pieței în ziua ex-dividend, presupunând că nu există alte influențe de piață care să afecteze prețul acțiunii. Astfel, în absența altor schimbări, acțiunea ar deschide la 12 euro.

Astfel, strategia de a cumpăra acțiuni înainte de data ex-dividend și de a le vinde în ziua ex-dividend pentru a captura dividendul este adesea considerată ineficientă din perspectiva randamentului ajustat la risc

Scăderea prețului acțiunii în ziua ex-dividend neutralizează în mare măsură beneficiul primit sub forma dividendului, fără a lua în considerare impozitarea dividendelor și costurile de tranzacție. În plus, piețele sunt eficiente în anticiparea acestor ajustări de preț, ceea ce face dificilă obținerea unui profit net prin această strategie.

În esență, dividendele pot avea atât un impact direct, cât și indirect asupra prețului acțiunilor unei companii. Iată câteva aspecte cheie ale acestei relații:

 • Percepția de randament: Dividendele reprezintă o parte importantă a randamentului total al investiției în acțiuni. Pentru multe investiții, mai ales pentru cele în companii mature și stabile, dividendele pot constitui o sursă consistentă de venit. În general, un randament al dividendelor mai mare poate face o acțiune mai atractivă pentru investitorii în căutare de venit, ceea ce poate duce la o cerere mai mare pentru acea acțiune și, implicit, la o creștere a cotației.
 • Anunțurile de dividende: Anunțurile privind creșterea dividendelor pot fi interpretate de piață ca un semn al sănătății financiare a companiei și al încrederii managementului în performanța viitoare a acesteia. Astfel, un anunț despre creșterea dividendelor poate duce la o creștere a prețului acțiunilor. Pe de altă parte, o reducere a dividendelor poate fi văzută negativ, indicând potențiale probleme financiare, ceea ce poate duce la scăderea prețului acțiunilor.
 • Rata de Distribuție a Dividendelor: Este raportul dintre dividendele plătite pe acțiune și câștigul pe acțiune (EPS). O rată de distribuție sustenabilă indică faptul că compania poate menține sau chiar crește dividendele în viitor, ceea ce poate fi atractiv pentru investitorii pe termen lung. Însă, o rată de distribuție prea mare poate fi un semnal de avertizare că dividendele nu sunt sustenabile pe termen lung.
 • Reinvestirea profiturilor: Companiile care reinvestesc o parte semnificativă din profiturile lor în loc să le distribuie ca dividende pot nu oferi un randament imediat prin dividende, dar pot investi în creșterea pe termen lung, ceea ce poate duce la aprecierea prețului acțiunilor.

În concluzie, relația dintre cotația unei acțiuni și dividendele sale este influențată de o varietate de factori economici, financiari și psihologici. Investitorii ar trebui să evalueze atât randamentul dividendelor, cât și potențialul de creștere al prețului acțiunilor atunci când iau decizii de investiții.

Cum sunt impozitate dividendele?

Impozitul pe dividende pentru persoanele fizice în România este de 8%. Acest impozit trebuie achitat până în data de 25 a lunii următoare plății dividendelor. Impozitul este plătit de către compania care distribuie dividende.

Compania reține acest impozit la sursă în momentul plății dividendelor și îl virează către stat în numele persoanei fizice beneficiare a dividendului​​. Astfel, persoana fizică primește valoarea netă a dividendului, după deducerea impozitului de 8%.

👉 Tot ce trebuie să știi aici: cum se impozitează dividendele in România

Avantaje și dezavantaje ale deținerii de acțiuni cu dividende în portofoliu

Ca orice investiție, investiția în acest acțiuni are avantajele și dezavantajele sale. De aceea, vom detalia în tabelul următor avantajele și dezavantajele investirii în companii cu dividende:

AvantajeDezavantaje
✅ Acțiunile cu dividende oferă investitorilor un flux constant de venit pasiv, ceea ce este atractiv pentru cei care caută să-și completeze veniturile sau să beneficieze de o sursă de venit stabilă în timp.❌ Dividendele sunt supuse impozitului, ceea ce poate reduce randamentul efectiv al investiției
✅ Dividendele pot fi reinvestite pentru a cumpăra mai multe acțiuni ale companiei, ceea ce permite efectul de dobândă compusă și poate crește semnificativ valoarea investiției pe termen lung.❌ Deși dividendele oferă un venit regulat, nu există garanții că prețul acțiunilor va rămâne stabil sau va crește. Investitorii pot pierde capital dacă valoarea acțiunilor scade.
✅ Companiile care plătesc dividende tind să fie mai stabile și previzibile din punct de vedere financiar. Plata regulată a dividendelor este adesea un semn al sănătății financiare și al unei afaceri solide.❌ Companiile care plătesc dividende regulat pot avea mai puțină flexibilitate în realocarea capitalului pentru reinvestire sau expansiune, deoarece o parte semnificativă a profiturilor este distribuită acționarilor. Aceasta poate încetini creșterea companiei pe termen lung.
✅ Acțiunile cu dividende oferă de obicei o anumită protecție în perioadele de volatilitate a pieței, deoarece investitorii pot fi mai înclinați să rețină acțiuni care generează venituri regulate. 

Concluzie

În concluzie, deși investițiile în acțiuni cu dividende pot oferi un venit pasiv stabil și pot reduce volatilitatea portofoliului, ele vin și cu anumite limitări, precum dependența de performanța financiară a companiei și obligațiile fiscale. Investitorii ar trebui să evalueze atent aceste avantaje și dezavantaje în contextul propriilor obiective financiare și al toleranței la risc.

Dacă vrei să știi care sunt companiile care plătesc cele mai bune dividende, poți folosi un stock screener. Aceste platforme îți permit să clasifici cele mai bune acțiuni filtrând în funcție de multiple variabile, printre care cele care plătesc cele mai mari dividende acționarilor lor.

Investiția în acțiuni care generează dividende reprezintă o strategie atractivă pentru mulți investitori, oferind un echilibru între potențialul de creștere pe termen lung și generarea unui flux constant de venituri pasive.

Brokeri recomandați

Depozit minim:

€50.00

Depozit minim:

€0.00

Depozit minim:

€10.00

Întrebări frecvente

Pot reinvesti dividendele?

Da, poți reinvesti dividendele. Această practică, cunoscută sub numele de reinvestire a dividendelor, implică utilizarea dividendelor primite de la o investiție pentru a cumpăra mai multe acțiuni ale acelei investiții sau a altor investiții. Reinvestirea dividendelor poate ajuta la creșterea valorii portofoliului tău.

Dividendele sunt garantate?

Nu, dividendele nu sunt garantate. Companiile pot reduce sau elimina plățile de dividende în funcție de performanța financiară sau alte considerente strategice.

Cum pot afla când o companie va plăti dividende?

Informațiile despre dividendele viitoare sunt de obicei anunțate în comunicatele de presă ale companiei și pe site-urile financiare. De asemenea, datele importante, cum ar fi suma dividendului, data ex-dividend și data plății, sunt comunicate acționarilor și publicate pe site-urile de specialitate.

Articole similare