Cinci strategii de investiții cu opțiuni

Investiția folosind opțiuni financiare este adesea destinată investitorilor cu cunoștințe avansate. Deși tranzacționarea cu opțiuni se regăsește în programele oricărei cariere economice sau de administrare a afacerilor, pentru mulți investitori opțiunile rămân un instrument financiar cu care au multe rețineri în a tranzacționa. În acest articol vom prezenta mai multe strategii de investiții cu opțiuni, de la unele mai simple la altele mai avansate.

 investiții cu opțiuni

Opțiunile, ca orice alt produs derivat, nu sunt lipsite de riscuri și trebuie să înțelegi funcționarea lor pentru a putea opera cu ele, fie că le folosești ca instrument de acoperire sau pentru a obține beneficii cu ele.

👉 Dar înainte, dacă vrei să știi ce sunt opțiunile financiare pe larg, îți las un link către următorul articol: Cum să tranzacționezi opțiuni: Ghid complet pentru începători

1. Covered Call (Call acoperit)

Această strategie constă în cumpărarea unui activ pe care îl adăugăm în portofoliul nostru și vânzarea unei opțiuni call pe același activ. Volumul activelor cumpărate trebuie să coincidă cu cantitatea de active subiacente care se mișcă cu opțiunea.

Investitorii folosesc de obicei această strategie de investiții cu opțiuni atunci când au o poziție pe termen scurt și o opinie neutră despre active și caută să genereze venituri suplimentare prin încasarea primei, sau când caută să se protejeze împotriva scăderilor activului subiacente.

call acoperit
 • Profit maxim: prețul primei
 • Pierdere maximă: scăderea potențială a acțiunii – valoarea primei
 • Break -even: prețul de cumpărare al subiacentei – valoarea primei

2. Married Put (Put protector)

Această strategie cu opțiuni constă în menținerea unei poziții pe termen lung într-un activ în timp ce se cumpără o opțiune put pe același activ. Obiectivul este de a se proteja împotriva scăderilor potențiale ale prețului activului subiacent.

Acest tip de strategii de investiții cu opțiuni permite să ai un prag minim, permițând câștiguri nelimitate cu creșterile potențiale ale valorii activului subiacent. In același timp permite ca, dacă prețul activului se situează sub prețul de exercitare, să se exercite opțiunea put.

put protector

Strategia funcționează ca o asigurare împotriva activului în cazul unor mișcări contrare celor așteptate. Această strategie nu trebuie utilizată pentru speculații pe termen scurt, ci ca protecție pe termen lung.

 • Profit maxim: creșterea activului suport – costul primei
 • Pierdere maximă: costul primei
 • Break-even: prețul actual de cotare al activului suport la momentul realizării strategiei + costul primei

3. Bull Call Spread

În acest tip de strategii de investiții cu opțiuni, care sunt incluse în cadrul strategiilor vertical spreads, investitorul cumpără și vinde simultan două opțiuni call pe același activ și cu aceeași dată de expirare, dar cu prețuri de exercițiu diferite. Aceste strategii sunt utilizate atunci când un investitor este optimist și așteaptă creșteri moderate ale activului suport. Cumpărarea se face pe opțiunea cu prețul de exercițiu mai mic și vânzarea pe opțiunea cu prețul mai mare.

În această strategie atât profitul cât și pierderea sunt limitate și vor depinde de distanța la care plasăm prețurile de exercițiu (spread).

 • Costul strategiei și pierderea maximă: Diferența dintre prima plătită și prima cumpărată
 • Profit maxim: Diferența dintre prețurile de exercițiu, diferența dintre prima plătită și cea încasată.
 • Break Even= Prețul de exercițiu inferior + Diferența dintre prima plătită și cea încasată

4. Strategii de investiții cu opțiuni: Bear Put Spread

Această strategie este foarte similară cu cea prezentată anterior. Cu ea, investitorul cumpără opțiuni put și vinde același număr de opțiuni put la un preț de exercițiu mai mic. Este utilizată atunci când investitorul așteaptă scăderi ale prețului activului suport.

Profitul maxim obținut utilizând această strategie este egal cu diferența dintre cele două prețuri de exercițiu, minus costul net al opțiunilor.

bear put spread
 • Profit maxim: Diferența dintre prețurile de exercitare ale celor două opțiuni – (Diferența dintre prima încasată și prima plătită).
 • Pierdere maximă: Diferența dintre prima plătită și prima încasată.
 • Break Even: Prețul de exercitare al call-ului vândut + Diferența dintre prima încasată și prima plătită

5. Protective Collar

Această strategie permite protejarea împotriva scăderilor pe termen scurt și, în același timp, obținerea de beneficii dacă piața crește la un cost redus. Strategia este împărțită în două părți:

 • Protecție împotriva pierderilor: această parte se realizează prin cumpărarea unei opțiuni put out-of-the-money pe activul pe care îl deținem.
 • Finanțare: această a doua parte constă în vânzarea unei opțiuni call out-of-the-money.

Strategia este utilizată atunci când dorim să protejăm câștigurile pe care le-am avut pe un activ pe termen lung. Cu aceasta, putem proteja aceste câștiguri fără a vinde acțiunile și fără a suporta un cost ridicat pentru a obține această acoperire.

protective collar
 • Profit maxim: Prețul de exercitare al opțiunii de cumpărare – prețul de cumpărare al activului suport – prima netă plătită
 • Pierdere maximă: Prețul de cumpărare al activului suport – prețul de exercitare al opțiunii de vânzare + prima netă plătită
 • Break Even: Prețul de cotare actual al activului suport + prima netă plătită

Cum să implementăm aceste strategii?

Pentru a tranzacționa opțiuni, trebuie să o facem cu un broker care ne permite acest tip de operațiuni. Caracteristicile contractului sunt importante pentru a cunoaște toate detaliile tranzacției, precum și costurile și garanțiile necesare pentru a opera cu un anumit activ.

FAQ

Ce este un covered call?

Un covered call este o tranzacție în care un investitor vinde opțiuni call si în același timp deține același volum pe activul respectiv.

Când se obține o pierdere cu un covered call?

Investitorul pierde atunci când prețul activului scade sub nivelul de break-even.

Protective collar este o strategie bullish sau bearish?

Protective collar este o strategie bullish.

Articole similare