4 Strategii Eficiente de Tranzacționare Activă

Mentalitatea asociată cu o strategie de tranzacționare activă diferă de strategia de cumpărare și menținere pe termen lung care se folosește de catre investitorii pasivi. Traderii activi, de fapt, cred că mișcările pe termen scurt ajută la realizarea unor profituri mari. În acest articol vom vedea ce tipuri de tranzacționare există și strategiile de tranzacționare asociate cu acestea, cu exemple practice și sfaturi.

tranzactionare pe termen scurt

Ce tipuri de tranzacționare există?

Există diverse metode utilizate pentru a realiza o strategie de tranzacționare activă sau pasivă, fiecare cu propriile riscuri.

Scalping

Scalping-ul este una dintre cele mai rapide strategii utilizate de traderii activi. În esență, implică identificarea și exploatarea mișcărilor generate de dezechilibre temporare între cerere și ofertă.

Un scalper nu încearcă să profite de mișcări mari sau să efectueze tranzacții cu volume mari. Mai degrabă, încearcă să profite de mișcări mici care apar frecvent, cu volume de tranzacție reduse.

Deoarece nivelul de profit per tranzacție este mic, scalperii caută piețe foarte lichide pentru a crește frecvența tranzacțiilor lor.

PROCONTRA
Adesea nu este necesar să aveți un background tehnic puternic. Prezintă în general un risc de piață mai mic, deoarece este posibil să efectuați tranzacții cu riscuri reduse. Poate totuși să obțină profit, chiar și cu variații mici de preț. În general, necesită un număr mare de ordine, ceea ce duce la creșterea comisioanelor de tranzacție. Adesea necesită un capital inițial mare pentru a genera randamente chiar și modeste (din cauza cantității mici de profit per tranzacție). Este unul dintre cele mai profitabile tipuri de tranzacționare, dar necesită o cantitate considerabilă de timp datorită faptului că un scalper trebuie să aibă un control total asupra riscurilor și emoțiilor sale.

Day Trading

Day trading este poate cel mai cunoscut stil de tranzacționare activă. Este adesea considerat un sinonim pentru tranzacționarea zilnică. Day trading, așa cum sugerează numele, este metoda de a cumpăra și vinde active în aceeași zi.

În day trading, pozițiile sunt închise în aceeași zi în care sunt deschise și nicio poziție nu este menținută peste noapte. Tradițional, day trading este realizat de traderi profesioniști, cum ar fi specialiști sau market makeri. Cu toate acestea, evoluția internetului și a platformelor a deschis această practică traderilor începători.

PROCONTRA
Permite să profitați de oportunitățile de volatilitate zilnică de pe piață. Nu este supus riscului peste noapte. Este unul dintre cele mai incitante și frenetice metode de tranzacționare. Comisioane de tranzacționare ridicate datorită unui număr mai mare de ordine. Necesită mai mult timp și atenție pentru execuție (inclusiv ore de așteptare). Fără o strategie bine pusă la punct și o selecție corectă a activelor, aduce profituri foarte mici.

Swing Trading

În general, când o tendință se întrerupe, swing traderii intră în joc. La sfârșitul unei tendințe, există o anumită volatilitate a prețurilor în timp ce noua tendință încearcă să se stabilească. Swing traderii cumpără sau vând când volatilitatea prețurilor crește.

Tranzacțiile swing sunt de obicei menținute pentru mai mult de o zi, dar pentru o perioadă mai scurtă decât tranzacțiile de tendință. Swing traderii creează adesea un set de reguli sau sisteme de tranzacționare bazate pe analize tehnice sau fundamentale.

Aceste reguli sau algoritmi de tranzacționare sunt proiectați pentru a identifica când să cumpărați și să vindeți un activ. Deși un algoritm de tranzacționare swing nu trebuie să fie exact și să prezică maximul sau minimul unei mișcări de preț, are nevoie de un piață care se mișcă într-o direcție sau alta. O piață laterală este un risc prea mare pentru traderii swing.

PROCONTRA
De obicei necesită mai puțin timp și atenție decât tranzacționarea zilnică. Are un potențial mai mare de randament pe tranzacție. Este capabil să facă tranzacții chiar și pe piața overnight.Poate pierde o parte din profituri în timp ce urmărește o parte din tendință. Are un potențial mai mare de pierderi pe tranzacție. Deschide mai puține poziții și cu un investiție mai mare, ceea ce îl face să piardă eventuale noi oportunități de tranzacționare.

Tranzacționare de poziție

Mulți consideră tranzacționarea de poziție ca o strategie de cumpărare și menținere și nu ca tranzacționare activă. Cu toate acestea, tranzacționarea de poziție, dacă este efectuată de un trader experimentat, poate fi o formă de tranzacționare activă.

Tranzacționarea de poziție utilizează grafice pe termen mai lung, de la zilnic la lunar, în combinație cu alte metode pentru a determina tendința actuală a direcției pieței. Acest tip de tranzacționare poate dura de la câteva zile la câteva săptămâni și uneori chiar mai mult, în funcție de forța tendinței.

Traderii de tendință caută maxime descrescătoare sau minime crescătoare pentru a determina tendința unui activ. Prin călărirea „valului”, traderii de tendință își propun să profite atât de creșteri cât și de scăderi. Traderii de tendință încearcă să determine direcția pieței, dar nu încearcă să prezică niciun nivel de preț.

În general, traderii de tendință se alătură tendinței după ce s-a stabilit; când tendința se oprește, de obicei ies din poziție. Acest lucru înseamnă că în perioadele de volatilitate mare a pieței, tranzacționarea de poziție este mai dificilă și pozițiile sunt de obicei reduse.

PROCONTRA
Mai puțin stresant decât alte metode de tranzacționare activă. Strategii ușor de implementat chiar și cu un levier financiar scăzut. Susținut pe scară largă prin instrumente de analiză tehnică care indică semnale de tranzacționare pe termen lung. Necesită un background solid de analiză tehnică. Adesea este necesară răbdare pentru a recunoaște variația pe termen lung a prețului unui activ. Este supus la fluctuații mici care transformă profiturile în pierderi, dar este un element pertinent al strategiei.

Instrumente de tranzacționare

Înainte de a începe să investești pe piețele financiare este necesar să ai o strategie solidă de tranzacționare, instrument fundamental pentru a investi în mod profesionist. Depinde de noi să alegem strategia cea mai potrivită stilului nostru de investiții, important este să evităm tranzacționarea fără un sistem de tranzacționare bine definit.

Cum să alegi strategiile de tranzacționare cele mai profitabile? Acestea sunt aspectele cele mai importante de reținut:

 1. Orizontul de timp: trebuie să stabilim dacă dorim să obținem beneficii pe termen scurt sau dacă activitatea noastră de investiții este orientată pe termen lung.
 2. Capitalul de investit: acest aspect va face diferența, deoarece este recomandabil să adaptăm strategia de investiții în funcție de capitalul pe care îl putem investi.
 3. Nivelul de risc: unele strategii sunt mai riscante decât altele, deci trebuie să stabilim ce nivel de risc suntem dispuși să asumăm.

La aceste aspecte trebuie să adăugăm și stilul de investiții care va defini strategia noastră de tranzacționare. Iată un tabel simplu:

StrategieTimeframeEficacitate (%)
1Price ActionDay Trading90
2Oscilator RSIScalping85
3Fibonacci Day Trading80
4Onde di ElliotSwing Trading75
5Bande di BollingerSwing Trading70

1) Price action

Cea mai utilizată strategie din lume este cea bazată pe suport și rezistență, numită Price Action. Aceasta constă în a privi graficul și a identifica cel puțin două zone de „rezistență”, adică un stop la creșterea prețului, și două zone de „suport”, adică un stop la scăderea prețului.

day trading

În roșu, cele două linii de rezistență. În galben, suporturile. Este o strategie de tranzacționare intraday, utilizată pe scară largă în orice tip de instrumente.

Cum să operați? Foarte simplu: când prețul atinge o linie de suport sau de rezistență, este posibil să așteptați o rupere sau un rebound. Va dura câteva minute pentru a înțelege dacă prețul are forța de a rupe suportul/rezistența sau dacă va eșua.

Iată un exemplu practic:

Să presupunem că prețul atinge primul nivel de rezistență. În acest caz, vom fi cu ochii în patru și dacă există un breakout decisiv, vom intra cu o operațiune BUY, pentru a prinde întreaga mișcare ascendentă. Dimpotrivă, dacă după ce a atins nivelul tinde să crească, vom intra pe piață cu un SELL pentru a profita de rebound.

Va fi esențial să setăm corect liniile noastre de preț, în funcție de punctele de minim și maxim atinse de preț. Un interval de timp zilnic este în general utilizat pentru a obține maximum de la această strategie de tranzacționare, deși unii traderi utilizează timeframe-ul H4 (4 ore) pentru a defini mai bine punctele de intrare pe piață.

Price Action este considerată cea mai bună strategie de tranzacționare din lume.

2) Oscilatorul RSI

Este o strategie de scalping trading, foarte ușor de implementat deoarece se bazează pe indicațiile unui singur indicator: indicatorul RSI.

Cum este configurat RSI-ul ? În 3 intervale de valori:

 • 0-30: supravândut
 • 31-69: niciun semnal
 • 70-100: supra-cumpărat

Să vedem totul direct pe grafic:

scalping

Cum să tranzacționați cu indicatorul RSI? Există două opțiuni:

Supravândut: indică faptul că există prea mulți vânzători pe piață, deci este probabilă o inversare. În acest caz, intrăm pe piață cu o operațiune de CUMPARARE.

Supra-cumpărat: prea mulți cumpărători și o piață saturată. Este ușor de prezis o corecție a prețului și deci intrarea pe piață cu o operațiune de VÂNZARE.

Extrem de practică și ușor de implementat, această strategie de tranzacționare este una dintre cele mai utilizate în lume. Experții recomandă setarea unui interval de timp H1, în timp ce doar scalperii vor fi capabili să seteze și un M15 sau M30.

3) Fibonacci

Strategia de tranzacționare numită după geniul italian Fibonacci este una dintre cele mai vechi (și profitabile) din istorie. Se bazează pe un interval care va indica punctele cheie ale graficului.

Bazată pe studii complexe și calcule matematice, această strategie poate fi aplicată pe cele mai bune platforme de tranzacționare cu mare ușurință, datorită unui indicator presetat. Considerăm că este o strategie de tranzacționare cantitativă, care se potrivește foarte bine cu optimizarea algoritmilor de investiții.

Iată un exemplu clar:

fibonacci

Cum să tranzacționați cu Fibonacci? Aceștia sunt cei 3 pași pentru a aplica corect această strategie:

 1. Găsește punctul maxim
 2. Trage linia către un minim istoric
 3. Fă tranzacții aproape de valori intermediare

În acest caz, operațiunea este similară cu cea a Price Action, cu suport și rezistență, în funcție de ruperea sau reboundul nivelului Fibonacci. Nu te speria dacă vei vedea toate aceste linii pe grafic, indicatorul de pe platformă va calcula totul automat!

4) Valuri Elliott

Strategia de tranzacționare Elliott Wave este foarte populară printre traderii profesioniști deoarece necesită un pic de abilitate pentru a fi înțeleasă, dar rezultatele sunt în general excelente.

În termeni simpli, ciclul este împărțit în mai multe valuri, care trebuie vizualizate pe grafic pentru a putea intra pe piață la momentul potrivit.

Bazându-se pe teoria că istoria se repetă, această tehnică permite să înțelegem în avans când piața va încetini sau va relua creșterea sa.

unde de elliott

Bineînțeles, pentru a perfecționa această metodologie este nevoie de practică și studiu, totuși, așa cum am menționat anterior, rezultatele sunt adesea satisfăcătoare.

5) Benzile Bollinger

Una dintre strategiile de tranzacționare cu o probabilitate mare de succes este cea a Benzilor Bollinger. Funcționarea sa se bazează pe canalizarea prețului în interiorul benzilor, care oferă o indicație foarte precisă a volatilității.

Tranzacționarea în interiorul acestor benzi are o rată de succes foarte mare, deoarece calculele complexe la baza Bollinger permit definirea mai bună a mișcării maxime a activului analizat.

strategii de tranzacționare

Cum să tranzacționați cu benzile Bollinger? Va fi necesar să intrați pe piață doar când prețul atinge extremele: cu o probabilitate bună, prețul va tinde să revină în interval.

ÎN CONCLUZIE:

Strategiile de tranzacționare activă sunt dezvoltate încercând să obținem cele mai bune rezultate pentru investițiile noastre.

O strategie de tranzacționare nu are nevoie de o mare complexitate pentru a avea succes. Cu toate acestea, trebuie să fie suficient de robustă și să răspundă la întrebări precum deciziile de investiții, banii și gestionarea riscului.

Este esențial să rețineți că nu este recomandabil să vă bazați exclusiv pe o singură strategie de investiții. Este mult mai potrivit să exploatați diferite grafice pentru a avea cel puțin cunoștințe despre strategiile din fiecare dintre ele.

În acest articol găsiți cele mai bune platforme de tranzacționare online, mai jos un tabel sumar.

PlatformăAvantaje
XTB (xStation)Știri macroeconomice, tranzacționare pe mai mult de 3.000 de piețe.Aflați mai multe →
Interactive Brokers (TWS)Acces la piețe globale, instrumente avansate și profesionale.Aflați mai multe →

Diferențe și similitudini între diversele strategii de tranzacționare

Strategiile menționate anterior au diferite caracteristici. Unele necesită un background analitic și tehnic solid; altele se bazează mai mult pe configurările de pattern și pe o cantitate mare de timp. În toate strategiile, este necesar să aveți un capital suficient la dispoziție pentru a intra în poziții suficient de mari pentru a începe să creșteți potențialele câștiguri.

Day trading-ul nu este pentru toată lumea și pentru mulți nu este cea mai profitabilă strategie de investiții. Cu toate acestea, day trading-ul este una dintre cele mai interesante strategii pentru cumpărarea și vânzarea de active. În plus, nu există niciun risc peste noapte. Poate fi profitabil, dar, ca în toate celelalte forme de investiții, succesul nu este niciodată garantat.

Scalping-ul profită de discrepanțele de preț, deși adesea necesită cantități mai mari de capital inițial pentru a realiza profituri mai mari și un background emoțional solid.

Swing trading-ul se bazează foarte mult pe descoperirea tendințelor în cadrul piețelor financiare pe baza analizei tehnice. Punctele de intrare și de ieșire sunt ambele prestabilite înainte de operațiune pe baza acțiunii istorice a prețurilor.

Tranzacționarea de poziție necesită ca investitorii să dețină active pentru o anumită perioadă de timp, ceea ce necesită menținerea unei atitudini calme și răbdătoare.

Cum să înțelegi care este strategia de tranzacționare cea mai potrivită pentru tine?

Piețele financiare sunt un univers diversificat care oferă multe oportunități de a câștiga bani prin tranzacționare. Prima întrebare este unde și cum să începi. Să descoperi ce tip de trader ești este o decizie cheie de luat când începi cariera în tranzacționare.

Unul dintre cele mai populare moduri de a diferenția între diferite grupuri de traderi se bazează pe durata fiecărei operațiuni. Un day trader cumpără și vinde în câteva minute sau ore. Un scalper poate menține o poziție deschisă pentru câteva secunde. Un trader de poziție menține poziția la limita trendului, în timp ce un investitor buy-and-hold se gândește pe termen lung.

Odată ce au fost identificate diferitele tipuri de traderi în funcție de intervalul de timp în care cumpără și vând, este timpul să ne concentrăm asupra clasificării instrumentelor și metodologiilor utilizate.

Dacă ai auzit despre dezbaterea dintre analiza tehnică și analiza fundamentală, deja ai răspunsul. Gândește-te la stilurile tehnice și fundamentale ca la două școli de gândire diferite, cu susținătorii și oponenții lor.

Traderii fundamentali și tehnici diferă în funcție de informațiile pe care le analizează și de factorii considerați în determinarea strategiilor lor. În timp ce primul se bazează pe informații fundamentale, cum ar fi rapoartele de câștiguri, analiza bilanțurilor, evaluările analiștilor, printre altele, al doilea utilizează indicatori și grafice.

Principiile tranzacționării fundamentale și tehnice sunt adesea considerate opuse. Chiar și așa, mulți traderi și investitori preferă să utilizeze ambele pentru a înțelege mai bine piața și potențialul activelor lor de interes.

Ce tip de trader ești?

Primul lucru pe care ar trebui să-l faci pentru a-ți alege stilul de tranzacționare este să analizezi bazele și să vezi ce se potrivește cel mai bine profilului tău. Iată câteva întrebări la care trebuie să răspunzi:

 • Ești un trader începător sau ai o anumită experiență?
 • Ce instrumente ai dori să tranzacționezi?
 • Ești capabil să urmezi un plan de lucru la literă și să-ți controlezi emoțiile?
 • Cât de avers ești la risc?
 • Preferi să urmărești o tranzacție mare sau să-ți construiești capitalul puțin câte puțin?
 • Cu cât capital crezi că vei începe?
 • Cu ce frecvență prevezi să monitorizezi piața?
 • Ai un obiectiv specific sau vrei pur și simplu să câștigi bani?

De exemplu, dacă ești mai conservator, mai emoțional sau capitalul tău este limitat, a deveni un scalper ar putea fi un dezastru. Pe de altă parte, dacă ești dispus să riști mai mult și să dedici tot timpul necesar pentru a monitoriza și analiza piața, day trading-ul poate fi o soluție excelentă.

Cu toate acestea, dacă ai un obiectiv de investiție, cum ar fi economisirea banilor pentru pensie, tranzacționarea nu este pentru tine. Poate că ar fi mai bine să iei în considerare investițiile pe termen lung.

În teorie, răspunsurile la aceste întrebări îți vor oferi o bază solidă pentru a lua o decizie, dar nu este suficient. Cel mai bun mod de a decide ce stil de tranzacționare se potrivește cel mai bine cu abilitățile și mentalitatea ta este să le încerci pe toate.

Tranzacționarea diferitelor instrumente prin diverse strategii este provocatoare. Necesită dedicare și luni, sau chiar ani, pentru a o stăpâni, așa că nu te grăbi.

La urma urmei, există multe scenarii și combinații diferite. Cel mai bun mod de a descoperi ce stil de tranzacționare ți se potrivește cel mai bine este să recunoști stilul tău și abordarea ta. În acest fel, te vei simți calm și suficient de puternic pentru a-ți respecta planul și a gestiona situațiile în care volatilitatea pieței te face să-ți reconsideri deciziile de tranzacționare.

Articole similare