Undele Elliott: Concept și Aplicarea în Tranzacționare

Undele Elliot, create de Ralph Nelson Elliot în 1934, sunt unul dintre cele mai cunoscute instrumente în analiza tehnică. Pe scurt, putem spune că Teoria Undelor Elliott este o teorie a analizei tehnice utilizată pentru a descrie mișcările prețurilor pe piața financiară. Teoria a fost dezvoltată de Ralph Nelson Elliott după ce a observat și identificat modele recurente de unde fractale. Undele pot fi identificate în mișcările prețurilor acțiunilor și în comportamentul consumatorilor. Investitorii care încearcă să profite de o tendință a pieței ar putea fi descriși ca fiind pe o undă.

elliot waves

Undele Elliott în analiza tehnică

Teoria Undelor Elliott este o teorie a analizei tehnice utilizată pentru a descrie mișcările prețurilor pe piața financiară. Teoria a fost dezvoltată de Ralph Nelson Elliott după ce a observat și identificat modele recurente de unde fractale. Undele pot fi identificate în mișcările prețurilor acțiunilor și în comportamentul consumatorilor. Investitorii care încearcă să profite de o tendință a pieței ar putea fi descriși ca fiind pe o undă.

Concepte cheie

 • Teoria Undelor Elliott este o formă de analiză tehnică care caută modele de preț recurente pe termen lung corelate cu schimbări persistente în sentimentul și psihologia investitorilor.
 • Teoria identifică unde impulsive și unde corective care se opun tendinței mai largi.
 • Fiecare serie de unde este încorporată într-o serie mai largă de unde care aderă la același model corectiv sau impulsiv.

Ce este teoria undelor lui Elliott?

Teoria a fost dezvoltată de Ralph Nelson Elliott în 1930. După ce a fost forțat să se pensioneze din cauza unei boli, Elliott avea nevoie de ceva pentru a-și ocupa timpul și a început să studieze 75 de ani de grafice anuale, lunare, săptămânale, zilnice și chiar făcute de el însuși pentru intervale mai mici și diferiți indici.

Teoria a câștigat notorietate în 1935, când Elliott a făcut o previziune surprinzătoare a unui fond de acțiuni. De atunci, a devenit un punct de referință pentru mii de manageri de portofoliu, traderi și investitori privați.

Elliott a conturat regulile specifice care guvernează modul de identificare, previzionare și exploatare a acestor modele de unde. Aceste cărți, articole și scrisori sunt colectate în capodopera lui R.N. Elliott, publicată în 1994. Elliott Wave International este cea mai mare companie independentă din lume de analiză financiară și previziuni de piață, a cărei analiză și previziuni de piață se bazează pe modelul său.

Ralph Nelson Elliott a fost atent să sublinieze că aceste modele nu oferă niciun fel de certitudine cu privire la mișcarea viitoare a prețurilor, ci sunt mai degrabă probabilitati ale viitoarelor mișcări din piață. Acestea pot fi utilizate împreună cu alte forme de analiză tehnică, inclusiv indicatori tehnici, pentru a identifica oportunități specifice. Traderii pot avea interpretări diferite ale structurii undelor Elliott ale unei piețe într-un anumit moment.

Cum se calculează undele lui Elliott

Faza de impuls este compusă din cinci unde (1-5) în timp ce faza de corecție este compusă din trei unde (a-c).
În cadrul fazei de impuls, undele 1, 3 și 5 sunt numite unde de impuls, în timp ce undele 2 și 4 sunt unde corective. Undele 2 și 4 corectează parțial mișcarea undelor 1 și 3. În același mod, undele a-b-c corectează undele 1-2-3-4-5. Graficul ar fi putut fi trasat cu capul în jos dacă ar fi fost un trend descendent, cu o fază de impuls și o fază de corecție (tot ceea ce s-a spus în acest articol este valabil atât pentru trendurile descendente cât și pentru cele ascendente).

Particularitățile fiecărei unde a lui Elliott

elliott wave
 • Unda 1: Unda 1 este prima dintr-un ciclu complet de unde. Deoarece teoria Undei lui Elliot este încadrată în tendințe, știm că Unda 1 constituie începutul unei tendințe. Prin urmare, fiind prima undă a unei tendințe care nu s-a dezvoltat încă, este foarte dificil de recunoscut. De obicei, este cea mai scurtă undă într-o fază impulsivă și foarte rar este unda extinsă (cea mai lungă undă a unei faze impulsive).
 • Unda 2: Unda 2 este cea care corectează parțial unda 1. Este foarte comun ca unda 2 să corecteze o mare parte a mișcării făcute de unda 1, deoarece mulți investitori încă cred că tendința anterioară este încă în vigoare. Dacă corecția depășește 100% din mișcarea Undei 1, am face o numărare greșită a undelor și tendința anterioară nu ar fi terminată.
 • Unda 3: De obicei, este cea mai lungă undă a fazei de impuls și niciodată cea mai scurtă, deoarece într-un trend deja început și clar pentru investitori, unda curentă este unda 3 și este momentul în care se tranzacționează în favoarea trendului. Aici trebuie să ținem cont și de volumul tranzacționat, deoarece dacă acesta însoțește mișcarea, probabilitățile de a fi în această undă cresc considerabil.
 • Unda 4: La fel ca unda 2, Unda 4 corectează unda precedentă, în acest caz Unda 3. Este adesea indicată ca fiind cea mai dificilă de interpretat și cea mai aleatorie. Uneori, cotația se află pentru o perioadă lungă de timp în această undă, alteori prețul face o mișcare laterală.
 • Unda 5: Pe piețele derivate, unda cea mai lungă este de obicei unda 5 în loc de unda 3. Fiind ultima undă a fazei de impuls, de obicei arată slabiciune în continuarea trendului. Acest lucru poate fi indicat de indicatori tehnici cu volum scăzut sau divergenți. Uneori se produce un eșec de 5, când acest lucru se întâmplă înseamnă că unda 5 nu este capabilă să depășească nivelul maxim sau minim al undei 3, rezultând formarea unui dublu maxim (double top – in engleză), care se poate încheia cu o schimbare violentă a tendinței.
 • Unda A: Ceva similar se întâmplă cu unda 1. Fiind prima undă a unei noi faze, există îndoieli cu privire la veridicitatea sa și este greu de identificat, deoarece de obicei este confundată cu o inversare a tendinței actuale (faza impulsivă).
 • Unda B: Unda B servește pentru a confirma că faza de impuls s-a încheiat, deoarece nu ar trebui să depășească unda 5. De obicei este o undă cu forță scăzută, deși uneori poate atinge niveluri similare cu unda 5 pentru a forma ceea ce ar putea fi un dublu plafon.
 • Unda C: Unda C este de obicei mai puternică decât unda b deoarece merge în aceeași direcție cu faza corectivă.

Fractalitatea undei lui Elliot

În undele lui Elliot există fractalitate. Aceasta înseamnă că o fază de impuls într-un interval de timp de, de exemplu, 1 oră, poate forma unda 1 a unui interval de timp zilnic. La rândul său, formarea unei faze de corecție într-un interval de timp de 1 oră formează unda 2 a intervalului de timp zilnic. Pe scurt, formarea ciclurilor complete de unde Elliott în intervale mici de timp poate însemna formarea de unde în intervale de timp mai mari.

Reguli și recomandări privind undele lui Elliott

Am văzut deja ce sunt undele lui Elliott, fazele care există în cadrul unui ciclu de unde și fractalitatea în formarea undelor. Dar trebuie să îndeplinească vreun standard? Pentru a valida formarea unui ciclu sau a unei unde, trebuie să ținem cont de trei reguli fundamentale ale Undelor lui Elliott. Pentru explicarea regulilor, presupunem că ne aflăm într-o tendință de creștere:

 • Valul 2 nu poate să se termine sub punctul în care începe Valul 1. Dacă acest lucru se întâmplă, nu avem de-a face cu un ciclu de valuri Elliott.
 • Valul 4 nu ar trebui să se întoarcă niciodată la punctul de a cădea sub valul 1. În alte cuvinte, valul 4 nu poate să se întoarcă 100% la inceputul valului 3.
 • Valul 3 nu ar trebui să fie niciodată cel mai scurt val. De fapt, este foarte comun ca acesta să fie cel mai lung. În plus, ar trebui să se termine deasupra valului 1. Iata cateva recomandări:
 • Extindere: Cel puțin unul dintre cele trei valuri trebuie să aibă o extindere de preț net superioră celorlalte două. Așa cum am văzut, de obicei valurile 3 și 5 sunt cele mai lungi. Diferența unui val impulsiv față de celelalte două trebuie să fie evidentă. Numărarea a trei valuri egale sau foarte similare înseamnă că probabil numărăm greșit. Acest lucru este valabil și pentru durata pe care fiecare val o ia pentru a se forma.
 • Asemănare: Am vorbit deja despre fractalitatea valurilor. Pentru a nu confunda valurile de diferite grade, se recomandă ca un val corectiv să atingă cel puțin 38% din prețul și timpul valului anterior.
 • Alternanță: Valurile corective ale unei faze impulsive (Valuri 2 și 4) ar trebui să fie cât mai diferite.
 • Canalizare: Linia de tendință trasată de vârfurile valurilor 2-4. Această linie trebuie întreruptă în mai puțin timp decât cel necesar pentru a forma valul 5, altfel numărarea valurilor nu ar fi acceptabilă.

Cum se folosesc valurile lui Elliott în tranzacționare: exemple grafice și practice

Elliott a conturat forma de undă tipică precum și oscilațiile cu retragerile lor asociate (sau rally-urile de tendință descendentă) astfel:

valurile de tranzacționare ale lui elliott
cum să identifici valurile lui elliott

Elliott a definit o serie de reguli geometrice pentru a ști cum să identificăm fiecare val. De exemplu, valul 3 trebuie să fie cel mai lung din faza în favoarea trendului.

Acest lucru ne ajută, când credem că am recunoscut un swing, imediat după prima retragere (valul 2), să avem așteptări mai mari decât de obicei și să prelungim puțin mai mult o poziție in piața cu o anumită siguranță.

După cum spuneam, suntem interesați mai ales să urmărim valul 3, dar și valurile 1 și 5. Pentru toate celelalte, atâta timp cât se tranzacționează în favoarea trendului, trebuie să le ignorăm (inclusiv valul B). Nu încercați să profitați de retragerile intermediare. Acest lucru ar putea duce la pierderi mari.

Rezumând:

Pentru a considera valabil un val Elliott, trebuie să avem în vedere aceste reguli:

 • Valul numărul 1 este lung.
 • Valul corectiv numărul 2 este mai scurt decât valul 1.
 • Valul 3 este mai lung decât valul 1.
 • Valul 4 este mai scurt decât valul 3.
 • Valul 5 are de obicei aceleași dimensiuni cu valul 1.

Pe scurt, este ușor să identificăm un val Elliott deja format observând 5 valuri. Valurile lui Elliott au 3 impulsuri care sunt mai lungi decât retragerile.

Dacă vedem un impuls mare și apoi o corecție, putem deduce că am putea privi o undă Elliott și deci deducem că unda 3 va fi lungă și prevedem mai mult sau mai puțin unde ar putea merge prețul.

De asemenea, dacă vedem deja formarea a 3 unde, știm că vine o undă corectivă 4, inaintea undei 5.

Dacă vedem o undă Elliott deja formată cu 5 unde, putem deduce că vine o corecție ABC.

unde elliott mt4
unde elliott funcționează

Elliott Waves și Fibonacci în tranzacționare

Extensiile și corecțiile Fibonacci aduc un anumit sens matematic teoriei undelor Elliott și ajută la identificarea punctelor în care este posibil să se facă tranzacționare.

Este obișnuit să se utilizeze numerele Fibonacci în tranzacționare pentru a introduce corecțiile, dar pot fi utilizate și extensii.

O corecție a unei mișcări este atunci când prețul se mișcă împotriva tendinței anterioare.

În cazul Undelor Elliott, putem folosi corecțiile pentru a determina unde va avea loc valul impulsiv 3 în cadrul unei mișcări mai largi.

Când vom fi identificat valul 1 și valul 2 începe, vom fi în măsură să stabilim punctele în care prețul ar trebui să se oprească. Aceste zone ar coincide cu nivelurile Fibonacci, 38,2, 50 sau 61,8.

unde de elliott intraday

În aceste zone determinate, și folosind indicatori tehnici sau lumânări japoneze, vom putea descoperi începutul unui val 3.

În același mod, putem folosi extensiile Fibonacci pentru a stabili până unde poate ajunge valul 3 și a stabili un nivel de marcare a profitului.

Nivelurile de extensie cele mai comune sunt 100, 138,2 și 161,8. În general, valul 3 este cel mai mare, iar valurile 1 și 5 fiind cele mai mici ale unei mișcări impulsive.

Concluzii

S-a demonstrat că dacă punem mai mulți analiști să identifice trendul pe baza Undelor Elliott, niciunul dintre ei nu va fi de acord cu numărătoarea lor, indiferent cât de experți ar putea fi în această teorie.

Aceasta demonstrează că este o teorie destul de subiectivă și de dificil de aplicat.

Are totuși multe puncte interesante, cum ar fi identificarea principalelor valuri impulsive, ale căror valuri de retragere coincid cu niveluri importante Fibonacci.

Dar de acolo si pană la a trebui să numărăm exact 144 de unde pentru a recunoaște un ciclu complet, este mult de lucru și poate fi mai util să dedicăm acel timp unei scanări aprofundate a pieței.

Articole similare

Sfaturi pentru a alege un bun broker Forex
În anii '70 a fost creat piața Forex sau piața valutară, iar în ultimii ani a cunoscut o creștere puternică datorită internetului și noilor tehnologii. Există studii care indică faptul că există tranzacții zilnice pe piața Forex în valoare de 7 tr...