Cum să cumperi acțiuni Nvidia (NVDA) în 2024? | Rezultate și opinii

Într-o lume în care tehnologia avansează cu pași uriași, NVIDIA s-a consolidat ca un pilon fundamental în dezvoltarea soluțiilor grafice și de inteligență artificială, revoluționând modul în care interacționăm cu lumea digitală, jocurile video, calculul în cloud, vehiculele autonome și multe altele.

În acest articol vom vedea cum să cumpărați acțiunii aceasta companie în cel mai simplu mod posibil, și vom profita pentru a cunoaște mai multe despre istoria sa, modelul de afaceri și ultimele rezultate obținute.

Ce este NVIDIA?

NVIDIA Corporation este o multinațională tehnologică cu sediul în Santa Clara, California, fondată în 1993 de Jensen Huang, Chris Malachowsky și Curtis Priem. De la începuturile sale, compania s-a specializat în proiectarea unităților de procesare grafică (GPU) pentru piețele profesionale și, în special, în sectorul gaming, precum și sisteme pe cip (SoC) pentru piețele de telefoane mobile și auto.

Compania a jucat un rol crucial în definirea și evoluția graficii pe calculator, simularea mediilor virtuale și, mai recent, în dezvoltarea inteligenței artificiale și a învățării automate.

Prin urmare, NVIDIA nu s-a consolidat doar ca lider în fabricarea de plăci grafice pentru gamers, ci și-a extins și domeniul de aplicare la aplicații de inteligență artificială, conducere autonomă și calcul în cloud, transformându-se într-o piesă centrală a infrastructurii tehnologice moderne.

Datorită rezultatelor excelente recente și predicțiilor promițătoare de creștere datorită “boom”-ului Inteligenței Artificiale, NVIDIA este în prezent una dintre cele mai mari companii din lume în ceea ce privește capitalizarea pieței, în cadrul faimosului grup “Magnificient 7” alături de Apple, Microsoft, Alphabet (Google), Meta, Amazon și Tesla.

👉 Te poate interesa și: Cum să evaluezi o companie folosind rate fundamentale

Date generale despre companie

 • Nume: Nvidia Corporation
 • Ticker: NVDA
 • ISIN: US67066G1040
 • Unde se tranzacționează: Nasdaq

Cine este CEO-ul?

De la înființarea sa în 1993, Jen-Hsun Huang a condus NVIDIA, ocupând funcția de CEO și fiind o figură cheie în dezvoltarea și expansiunea companiei. Sub conducerea sa, NVIDIA a crescut pentru a deveni un gigant tehnologic.

Cine sunt proprietarii Nvidia?

Departe de a fi echipa de conducere, proprietarii sau acționarii majoritari ai companiei, am putea spune că este capitalul instituțional, sau cele mai mari companii de gestionare a fondurilor de investiții din lume.

Iată clasamentul celor mai mari deținători de participații în compania inovatoare în dezvoltarea IA:

 • Vanguard Trust: 8,55%
 • BlackRock Advisors: 5,6%
 • Fidelity Management & Research: 4,60%
 • State Street Corp: 3,62%
 • Jen-Hsun Huang, CEO-ul Nvidia: 3,4%

*Sursa: MarketScreener.

Cum să investești în acțiunile NVIDIA pas cu pas? | Exemplu practic cu XTB

Să vedem în continuare cum să achiziționăm acțiuni NVIDIA, folosind pentru acest exemplu brokerul XTB, unul dintre cei mai competitivi și “user friendly” de pe piață.

În primul rând, vom presupune că deja ai un cont deschis cu brokerul. Dacă nu este așa, îți explicăm cum să deschizi un cont la XTB

Pasul 1: Căutați acțiunile NVIDIA (ticker NVDA)

Când intri în xStation 5 (platforma de operare a XTB) mergem la căutarea de active, sus in stânga, și introducem numele acțiunii “NVIDIA” sau tickerul “NVDA”.

Pasul 2: Evaluarea acțiunii Nvidia

Următorul pas este de a evalua situația actuală a companiei.

Apoi, facem clic pe Informații despre instrument unde vom putea vedea informații de bază despre acțiune.

În continuare, și în următoarea filă „date de piață”, vom putea vedea rate mai utile precum PER, BPA, ROE, rata datoriei… în esență, rate cu care vom putea evalua situația financiară actuală a companiei.

Pasul 3: Cumpărarea acțiunilor Nvidia

Este timpul să procedăm la cumpărarea acțiunilor Nvidia. Vom urma acești pași:

 • Creați un ordin de cumpărare: Pentru a deschide un ordin, putem face click dreapta oriunde pe grafic, și ne va apărea un meniu derulant; ne vom duce la prima opțiune: “Ordin nou” (săgeată roșie)
 • Stabilirea ordinii de cumpărare: Trebuie să determinăm tipul de ordin, numărul de acțiuni pe care dorim să le cumpărăm și prețul de platit pentru ele:

👉 Și în final, dacă vrei să afli mai multe despre acest broker, amintește-ți că întotdeauna poți vizita recenzia noastră: Opinii XTB – Comisioane, platformă și securitate

Unde altundeva să investești în Nvidia din România? | Alte alternative

Având în vedere popularitatea enormă a NVIDIA, putem găsi mulți alți brokeri pentru a cumpăra acțiuni.

Fiecare broker are caracteristicile, comisioanele și serviciile sale, deci este important să le comparați înainte de a decide cu care să tranzacționați.

Brokeri recomandați

Depozit minim:

€50.00

Depozit minim:

€0.00

Depozit minim:

€10.00

Când plătește NVIDIA dividende în 2024?

NVIDIA a menținut aceeași politică constantă dividende, recompensându-și acționarii cu plăți regulate.

Următoarele date de plată a dividendelor Nvidia sunt:

 • Data ex-dividend: 29/09/2024
 • Data plății: 04/06/2024
 • Rata dividendului: 0,04 USD pe acțiune
 • Randament dividend: 0,02%

După cum se poate observa în istoricul dividendelor, în prezent NVIDIA recompensează cu 0.04$ dividende pe acțiune trimestrial (adică, aproximativ 0,02%), deși în trecut acestea au fost mai generoase.

👉 Cele mai bune dividende din România și Europa

De ce să cumpărați acțiuni NVIDIA în 2024?

Iată în continuare unele dintre multele motive care îi determină pe investitori să cumpere acțiuni NVIDIA.

Lider în piața de cipuri (GPUs)

În ultimii ani, NVIDIA și-a consolidat poziția ca lider incontestabil (lăsând clar în urmă competiția) în fabricarea de GPU-uri, componente esențiale nu numai în sectorul jocurilor video, ci și în aplicațiile de inteligență artificială și centrele de date. Această diversificare asigură o cerere constantă pentru produsele sale, provenind din diverse sectoare în creștere.

Split 10:1 Nvidia

În ultima prezentare de rezultate efectuată în mai 2024, Nvidia a anunțat un split al acțiunilor sale 10:1, care va intra în vigoare începând cu data de 07 iunie 2024.

Aceasta înseamnă că pentru fiecare acțiune aflată în prezent în circulație, de acum înainte vor exista 10 acțiuni, împărțind prețul fiecăreia dintre ele la 10. Adică, dacă în prezent acțiunea ar fi cotată la aproximativ 1.000 USD/acțiune, de acum înainte, aceleași acțiuni vor fi cotate la 100 USD/acțiune, dar cu o creștere a free float-ului (capital circulant) de 10 ori. Prin această practică, capitalizarea bursieră a companiei rămâne exact aceeași, cu toate acestea, în ochii investitorilor, acțiunile par mult mai accesibile.

Creștere istorică a dividendului trimestrial Nvidia

Așa cum am menționat mai sus, Nvidia a început să distribuie un dividend trimestrial de la mijlocul anului 2012. De atunci, compania a menținut o politică de dividende consistentă, deși suma exactă a variat, crescând întotdeauna progresiv.

Astfel, în ultimii ani, dividendul anual era de 0,16 USD pe acțiune, ceea ce înseamnă că dividendul trimestrial era de 0,04 USD pe acțiune.

Ei bine, începând cu următoarea distribuire a dividendelor trimestriale, programată pentru septembrie 2024, acesta va crește cu 150%, adică va trece de la 0,04 USD pe acțiune la impresionantele 0,10 cenți de dolar pe acțiune. Impresionant, nu?

Rezultate financiare solide NVDA (Q1 2024)

Nvidia a înregistrat performanțe financiare impresionante în primul trimestru al anului 2024, cu venituri brute de 26 de miliarde de dolari, o creștere de 260% față de anul anterior.

 • EBITDA-ul a crescut cu 732%, ajungând la 14 miliarde de dolari.
 • Câștigul pe acțiune a fost de 6,12 USD, depășind așteptările analiștilor de 5,65 USD.
 • Segmentul de centre de date a avut o contribuție majoră, cu venituri de 22,6 miliarde de dolari, o creștere de 427% față de anul trecut.

În ansamblu, Nvidia a demonstrat o creștere anualizată secvențială de 20%, depășind din nou așteptările pieței.

Prețul acțiunilor Nvidia și creșterea sa pe bursă

Traiectoria istorică a prețului acțiunilor NVIDIA a fost extrem de profitabilă pentru investitorii pe termen lung. A fost întotdeauna în creștere, făcând ca fiecare suport să fie mai puternic decât cel anterior.

actiuni NVDA bursa

Boom-ul Inteligenței Artificiale

NVIDIA este în centrul dezvoltării inteligenței artificiale.

Această poziție îi oferă un avantaj competitiv imens, deoarece Inteligența Artificială este percepută de tot mai mulți oameni ca fiind noua revoluție în umanitate, comparând-o cu apariția Internetului sau revoluția industrială.

👉 Growth vs value | Acțiuni de creștere vs acțiuni de valoare

În concluzie, cumpărarea acțiunilor Nvidia, este cu siguranță o idee de luat în considerare, deoarece compania a demonstrat nu numai că este capabilă de a susține rezultate financiare solide în creștere an de an, dar este și una dintre companiile care conduc întregul proces de revoluție tehnologică în domeniul Inteligenței Artificiale.

Mai multe investiții tehnologice

 1. Acțiunile Facebook (acum Meta Platforms) – Cunoscută pentru rețeaua sa socială Facebook și alte platforme precum Instagram și WhatsApp.
 2. Acțiunile Apple (AAPL) – Recunoscută pentru produsele sale electronice de consum, inclusiv iPhone, iPad și Mac.
 3. Acțiunile Amazon (AMZN) – Lider în comerțul electronic și servicii de cloud computing, inclusiv Amazon Web Services.
 4. Acțiunile Netflix (NFLX) – Furnizor principal de servicii de streaming video, cu o gamă largă de filme și seriale.
 5. Acțiunile Google (GOOG) (parte din Alphabet Inc.) – Faimoasă pentru motorul său de căutare și o varietate largă de servicii de tehnologie și publicitate.
 6. Acțiunile Microsoft (MSFT) – Un gigant în software, servicii de cloud prin Azure și produse hardware cum ar fi Surface și Xbox.
 7. Acțiunile Tesla (TSLA) – Pionieră în vehicule electrice și tehnologii de energie regenerabilă.

FAQ

Sunt acțiunile NVIDIA supra-evaluate?

Depinde din ce punct de vedere se privește. Unii investitori consideră prețul prea mare, iar alții consideră o oportunitate pentru a investi in viitor.

Este prea târziu sa investesc in IA?

Niciodată nu este prea târziu. Daca crezi ca IA este viitorul, aceasta este compania lider de piață.

De ce as investi in NVIDIA?

IA ar putea fi un domeniu de maxim interes in viitor. Considerând avansul acțiunilor NVIDIA in ultimul timp, am putea spune că investitorii consideră IA ca ceva revoluționar.

Articole similare