Cum să cumperi acțiuni Apple? Analiză și sugestii

Apple este, fără îndoială, una dintre cele mai de succes companii din istorie. De fapt, în momentul scrierii acestui articol, Apple este a doua cea mai mare companie din lume după capitalizarea bursieră, cu peste 2,9 trilioane de dolari.

Acest gigant al tehnologiei a creat o cultură proprie, un cult printre fanii săi și o organizație concentrată pe inovație. De aceea, fiecare lansare a unui nou produs al companiei californiene atrage o atenție considerabilă în întreaga lume.

De aceea, este probabil ca mulți investitori să se gândească cum să cumpere acțiuni ale companiei.

actiuni apple

Ce este Apple?

Apple este o companie tehnologică și de consum, producătoare a unora dintre cele mai populare dispozitive electronice din lume, cum ar fi iPhone, Mac sau iPad.

În esență, am putea rezuma compana în următoarele puncte:

 • Inovație Pionieră: Apple a marcat drumul în tehnologia mobilă cu dezvoltări revoluționare precum ecosistemul bazat pe aplicații pentru smartphone-uri, prima utilizare comercială a „touch ID” și procesoarele de 64 de biți, stabilind standarde acum comune în industria telefoanelor inteligente.
 • Portofoliu larg de Produse și Software: De la sediul său din Cupertino, California, Apple și-a extins oferta dincolo de produsele electronice de consum pentru a include software avansat și servicii online, evidențiind Apple Watch, AirPods, HomePod, Apple TV, și sisteme de operare precum macOS și iOS.
apple stock
 • Lider în Inovație și Servicii Digitale: Apple nu se distinge doar prin produsele sale electronice, ci și prin software-ul și serviciile digitale, incluzând iTunes, Safari, Final Cut Pro, și servicii precum Apple Store, Genius Bar, și Apple Pay, reflectând angajamentul său față de inovație.
 • Creștere Exponentiala: De-a lungul anilor, compania cu sediul în Cupertino, a experimentat o creștere masivă, trecând de la 8.000 de angajați și 7 miliarde de dolari în venituri în 1997, la aproximativ 150.000 de angajați și peste 380 de miliarde în venituri în 2023, demonstrând succesul și expansiunea sa globală.
 • Cultura Inovării și Leadershipului: Filosofia de design, cultura inovației continue și modelul de leadership stabilit de Steve Jobs și urmat de Tim Cook, au fost fundamentale pentru succesul susținut al Apple.

Apple- Bursă

 • Matrice: Apple, Inc
 • Ticker: AAPL
 • ISIN: US0378331005
 • Unde se tranzacționează: Nasdaq

Cine a fost fondatorul companiei? | Steve Jobs

Steve Jobs a fost una dintre cele mai reprezentative figuri la nivel mondial în antreprenoriat. Personaj singular, idolatrizat de unii ca un geniu, și denigrat de alții ca nimic mai mult decât un bun marketer.

În câteva cuvinte, acestea au fost principalele momente ale vieții sale:

 • 1976: Compania a fost fondată de Steve Jobs, Steve Wozniak, și Ronald Wayne pentru a dezvolta și vinde un prototip de PC. Wayne și-a vândut participația după 10 zile.
 • Începutul anului 1977: A fost oficial fondată ca Apple Computer Inc. Apple I, primul lor produs, nu a avut succes de vânzări, fiind puțin mai mult decât un motor de pornire.
 • Sfârșitul anilor ’70: Jobs, împreună cu echipa sa, lansează Apple II, computerul care a marcat viabilitatea companiei, stimulând vânzările exponențial.
 • Începutul anilor ’80: Jobs și Wozniak au extins compania cu o echipă de programatori și designeri. Apple a debutat pe NASDAQ, obținând succes internațional.
 • 1984: Au introdus Macintosh cu interfețe grafice inovatoare, consolidându-și poziția în industrie.
 • 1985: După dezacorduri cu noul grup de acționari, Wozniak și-a redus participația, iar Jobs a fost concediat fulgerător de la compania pe care el însuși a creat-o. După o perioadă de retragere, a fondat NeXT și a achiziționat o mare parte a companiei Pixar (în cadrul grupului Walt Disney)
 • 1997-2011: Revenirea lui Jobs la Apple a adus o eră de inovație și succes, culminând cu lansarea iPod în 2001 și iPhone în 2007. Jobs a decedat în 2011, iar Tim Cook a preluat conducerea.

Cine este CEO-ul?

De la decesul lui Steve Jobs în 2011, actualul CEO este Timothy Donald Cook, mai cunoscut sub numele de Tim Cook.

apple CEO
Tim Cook, CEO Apple

Încă înainte de a deveni CEO, Cook a avut un rol crucial la Apple, fiind Vicepreședinte al Operațiunilor Globale, responsabil cu strategiile de vânzări și operațiuni globale și cu gestionarea lanțului de aprovizionare al companiei.

Cum să cumperi acțiuni Apple în 2024 în 3 pași?

Pentru a investi în Apple, ai nevoie doar de un broker, preferabil online și cu o bună reglementare.

Pasul 1: Căutați acțiunile Apple (ticker AAPL)

Primul pas, ca întotdeauna, este să deschizi un cont la Interactive Brokers (sau brokerul pe care l-ai ales), și să faci prima depunere minimă. Această procedură este complet online și nu ar trebui să dureze mai mult de 10 minute.

Spus asta, odată ce ai contul, trebuie doar să mergi la motorul de căutare de acțiuni, și să folosești instrumentul de căutare pentru a găsi acțiunile Apple. Poți face asta introducând numele companiei sau tichetul (AAPL) în motorul de căutare.

Pasul 2: Evaluarea acțiunii

Următorul lucru pe care trebuie să-l facem înainte de a investi este să evaluăm acțiunea în care vom investi. Pentru asta avem două opțiuni, prin intermediul graficului de prețuri, sau prin intermediul datelor fundamentale ale acesteia.

Pasul 3: Stabilirea ordinului de cumpărare și investirea în Apple

În sfârșit, este timpul să stabilim ordinul de cumpărare.

Și gata, asta ar fi tot. Cu acești 3 pași simpli, care presupun doar 5 sau șase clicuri, am deveni acționari ai Apple, una dintre cele mai mari companii din lume.

Lot minim de acțiuni Apple

Minimul pentru a fi acționar Apple, la fel ca pentru orice altă companie, este prețul unei acțiuni. Cu alte cuvinte, nu există un număr minim de acțiuni de cumpărat, putem cumpăra pur și simplu o acțiune.

Cu toate acestea, în ultimii ani, unii brokeri au început să ofere opțiunea de a face investiții fracționate, astfel încât acum este posibil să deții o parte dintr-o acțiune Apple.

După split-ul de acțiuni a devenit mai ușor să fii acționar Apple.

apple stock split
Sursa: Econlife

Cât plătește Apple în dividende? | Calendar 2024

Spre deosebire de alte mari companii tehnologice care se tranzacționează pe NASDAQ , Apple plătește dividende. Acest lucru îi permite să combine o reevaluare a acțiunii în creștere cu o serie de plăți regulate către acționarii săi, un fapt neobișnuit printre marile companii în prezent.

Apple plătește dividende trimestrial în numerar. Randamentul dividendului (dividend yield) este relativ scăzut în comparație cu alte companii: în prezent este de aproximativ 0,5% – 0,6%, cu o plată trimestrială de aproximativ 0,24$ pe acțiune la data publicării acestui articol.

apple dividend

Calendarul dividendelor Apple 2024

Să vedem acum datele estimate în care Apple va distribui dividende

 • Primul trimestru al anului 2024:
  • Data ex-dividend: 09 februarie
  • Data de plată: 15 februarie
  • Cantitate: 0,24$/acțiune
 • Al doilea trimestru al anului 2024:
  • Data ex-dividend: 10 mai
  • Data de plată: 16 mai
  • Cantitate: 0,24$/acțiune (estimat)
 • Al treilea trimestru al anului 2024:
  • Data ex-dividend: 01 august
  • Data de plată: 12 august
  • Cantitate: 0,24$/acțiune (estimat)
 • Al patrulea trimestru al anului 2024:
  • Data ex-dividend: 11 noiembrie
  • Data de plată: 14 noiembrie
  • Cantitate: 0,24$/acțiune (estimat)

De ce să investești în Apple?

Să vedem câteva dintre motivele pentru care în Apple rămâne o opțiune interesantă de investiție.

1. Warren Buffet are aproape jumătate din portofoliul său în Apple

Probabil îl cunoști pe Warren Buffet, “Oracolul din Omaha”. Track record-ul său este unul dintre cele mai bune din istorie, cu un randament anual de peste 20% timp de mai mult de 50 de ani.

În portofoliul său cotat, Apple reprezintă mai mult de 50%, astfel încât putem vedea importanța (și, în consecință, evaluarea bună) pe care acest investitor legendar o acordă acțiunilor companiei.

2. Prăbușirea în China: oportunitate de cumpărare?

Aceasta poate fi văzută ca o oportunitate sau un risc. Adevărul este că Apple a avut un declin în ceea ce privește vânzările așteptate pe piața chineză, o piață crucială.

La aceasta se adaugă toate tensiunile comerciale și geopolitice dintre Statele Unite și China. Acestea, ar putea limita performanța acțiunilor sale pe termen scurt.

3. S&P 500 se comportă ca Apple

Unii investitori pot argumenta că Apple este unul dintre motoarele care trage S&P 500. In prezent (și de câțiva ani) sunt câteva companii care au o performanță spectaculoasă, mult peste restul, și conduc S&P 500.

Prin urmare, unii investitori pot prefera să aleagă Apple și restul acestui grup de elită în loc să opteze pentru S&P 500 pentru o diversificare mai mare, cu riscurile pe care le implică. Faptul că acest lucru a fost așa în ultimii ani nu înseamnă neapărat că va continua să se întâmple pentru totdeauna.

De aceea, ste necesară o analiză profundă și periodică a companiei, a restului de acțiuni și a rezultatelor lor (precum și ale competiției și/sau alte acțiuni puternice din index) pentru a detecta posibile schimbări de tendință.

4. Este una dintre cele mai mari companii din lume

Apple a fost recent și pentru mult timp compania cu cea mai mare capitalizare de piață din lume. Mai exact, cea mai valoroasă companie de pe planetă.

Este adevărat că recent Microsoft a reușit să-i ia tronul în unele momente și cu o diferență mică, dar totuși rămâne fără îndoială pe podiumul celor mai mari companii din lume, concurând pentru prima poziție.

5. Este prezentă în mai multe linii de afaceri de succes

Nu numai IPhone-ul a dus Apple să fie considerată cea mai valoroasă companie din lume. Alte produse de top ale sale, cum ar fi Mac, Apple Watch, AirPods sau iPad, continuă să câștige adepți și fani în întreaga lume.

Multe dintre aceste dispozitive fac deja parte din viața de zi cu zi a multor oameni. Astfel, Apple a devenit un partener inseparabil pentru o bună parte a societății la nivel mondial.

6. Răscumpărarea acțiunilor

Apple s-a remarcat printre alte companii tehnologice prin politica sa de răscumpărare a acțiunilor. Acest lucru înseamnă că, atunci când compania cumpără o parte din acțiunile în circulație și le anulează, profiturile obținute sunt împărțite între un număr mai mic de acționari. Pentru a înțelege mai bine, să ne imaginăm că partea noastră din profiturile Apple crește pe măsură ce compania răscumpără o parte din capitalul său.

Compania a început să răscumpere acțiuni la începutul anului 2013 și nu a încetat niciodată să aplice această politică. În ultimii 10 ani, numărul de acțiuni Apple a scăzut cu aproape 40%.

7. Inovație și marketing constant

Apple se remarcă prin inovația constantă în produsele sale și prin marketingul bun pe care îl face. În ceea ce privește inovația, aceasta a fost constantă pe parcursul întregii istorii a companiei.

8. Split de acțiuni 1:4

Apple a realizat mai multe splits de acțiuni de-a lungul anilor. Când acțiunea sa ajungea la un preț foarte mare, împărțea fiecare dintre ele într-un număr mai mare, pentru a facilita cumpărarea și lichiditatea pe piață.

În anul 2020, în timpul celei mai dure părți a pandemiei de Covid, compania a împărțit fiecare dintre acțiunile sale în patru (split 1:4). Atunci, un titlu al companiei se tranzacționa aproape de 500 de dolari; prin urmare, ulterior prețul unei acțiuni era în jur de 125 de dolari.

Pentru acționari, splits nu presupun o pierdere sau un câștig de capital, deoarece se primește aceeași valoare în mai multe acțiuni. Acest tip de acțiuni influențează doar pentru a facilita tranzacționarea și lichiditatea.

Opinii despre acțiunile Apple 2024

Este extrem de dificil să găsești opinii negative despre Apple, obiectiv una dintre cele mai puternice, eficiente și inovatoare companii din prezent și din istorie. Cel mult, unii investitori mai dinamici care caută randamente ridicate pot argumenta că “trenul Apple a trecut deja” deoarece compania este deja mare și a atins succesul de mult timp.

Compania a demonstrat capacitatea sa vizionară, de inovare, de creare a noilor tendințe și adaptare la acestea de-a lungul timpului. Nu degeaba Warren Buffett, probabil cel mai talentat și legendar investitor din istorie, deține cea mai mare poziție din portofoliul său în Apple.

Ce spun analiștii?

Este remarcabil cum, în ciuda tuturor, există încă optimism din partea comunității de investitori, și mai ales, a analiștilor, cu privire la poziția Apple pe piață. Totuși, trebuie spus, cu o anumită precauție, deoarece unii experți încep deja să recomande ideea de a nu cumpăra, nici de a vinde, doar de a menține.

Și asta pentru că trebuie să fim precauți, deoarece, după cum putem observa la o simplă privire, previziunile de venituri, profituri și vânzări ale companiei nu arată bine pentru trimestrele următoare. Cu toate acestea, este foarte remarcabil faptul că compania situată în Cupertino tinde să depășească așteptările investitorilor.

Cumpărarea acțiunilor celorlalte 7 Magnifice

Dacă deja ai Apple în portofoliu, este posibil să îți pară atractivă și posibilitatea de a cumpăra „Magnificient 7”. Grupul constă din următoarele 7 companii:

 • Apple
 • Microsoft
 • Alphabet (Google)
 • Meta Platforms
 • Amazon
 • Nvidia
 • Tesla

Fără îndoială, aceste acțiuni sunt cele care mișcă principalii indici, cum ar fi Nasdaq sau S&P500.

CompanieTickerBroker
Meta Platforms (Facebook)METAInteractive Brokers
AmazonAMZNXTB
NetflixNFLXeToro
Alphabet (Google)GOOGLSaxo Bank

În concluzie, nu este neobișnuit să te atragă ideea de a cumpăra acțiuni Apple, până la urmă vorbim despre cea mai mare companie din lume, care nu cunoaște cuvântul limită, deoarece aspiră întotdeauna să inoveze și să crească mai mult.

FAQ

Cine sunt investitorii principali in Apple?

Vanguard, Vanguard Index Funds, și Warren Buffet.

Este Apple cel mai mare brand din lume?

Da, Apple este cel mai mare brand din lume din punctul de vedere al valorii mărcii.
Conform datelor din ianuarie 2024 de la Brand Finance, o companie de consultanță pentru evaluarea mărcii, Apple deține titlul de cel mai valoros brand din lume.

Există o companie mai mare decat Apple?

Recent, Microsoft a atins o capitalizare de piață mai mare, dar poziția pe piață fluctuează în fiecare zi. Mărimea unei companii se poate măsura în funcție de diferiți factori, însă o metrică populară este capitalizarea bursieră (market cap). Capitalizarea bursieră reprezintă valoarea totală de piață a unei companii, calculată prin înmulțirea prețului pe acțiune cu numărul total de acțiuni în circulație. Microsoft are o capitalizare bursieră de aproximativ 3,14 trilioane de dolari, în timp ce Apple are o capitalizare bursieră de aproximativ 2,64 trilioane de dolari.

Articole similare