Cum să cumperi acțiuni Facebook (META) ?|Analiză și sugestii

În acest articol vom reflecta asupra companiei META, fostul Facebook. Vom vedea ce este, obiectivele sale, fondatorul său, și mai ales, un ghid pas cu pas despre cum să cumperi acțiuni META și de ce este interesant.

Ce este META?

META Platforms Inc., cunoscută anterior ca Facebook Inc., este o companie multinațională de tehnologie cu sediul în Menlo Park, California. Fondată în februarie 2004 de Mark Zuckerberg, Eduardo Saverin, Andrew McCollum, Dustin Moskovitz și Chris Hughes, compania a început inițial ca o rețea socială pentru studenți universitari înainte de a se extinde pentru a include utilizatori de toate vârstele din întreaga lume.

investitie facebook

Schimbarea numelui în META Platforms Inc. a fost anunțată în octombrie 2021 ca parte a noii viziuni a companiei de a construi „metaversul”, un spațiu digital 3D imersiv unde oamenii ar putea lucra, juca și se conecta în moduri noi și mai semnificative. Această rebranduire reprezintă o îndepărtare de la abordarea tradițională a companiei în rețelele sociale către un viitor mai centrat pe realitatea virtuală și augmentată.

Date generale despre META (Facebook)

 • Matrice:Meta Platforms
 • Ticker: META
 • ISIN:. US30303M1027
 • Unde se tranzacționează: Nasdaq

Istoria Facebook: De la Universitatea Stanford la peste un miliard de utilizatori

Totul a început în anul 2004 când Mark Zuckerberg, împreună cu colegii săi de universitate, au creat o rețea socială numită „The Facebook” la Universitatea Stanford. Ideea era de a reuni studenții într-un singur loc pentru a putea comunica între ei, și nu le-a mers rău, deoarece platforma a devenit foarte populară printre studenți și s-a extins curând la alte universități din Statele Unite.

În timp, Facebook a devenit o rețea socială cu acoperire globală și a început să adauge instrumente pentru a o face mai atractivă pentru utilizatori. Aceste instrumente au inclus funcționalități precum chatul, peretele, fluxul de știri și capacitatea de a împărtăși fotografii, videoclipuri și conținut în general.

Cu toate acestea, a fost introducerea publicității pe platformă care a permis companiilor să își anunțe produsele și serviciile direct către utilizatori și să obțină o vizibilitate mai mare. Acest lucru a însemnat de asemenea mai multe venituri pentru companie care au ajutat la finanțarea creșterii neîntrerupte a Facebook.

De atunci, Facebook a experimentat o creștere impresionantă. La începutul anului 2016, platforma avea peste un miliard de utilizatori în întreaga lume, devenind cea mai mare și populară rețea socială din lume.

Scandalul Cambridge Analytica.

Descoperirea că o firmă de analiză a datelor cu sediul în Marea Britanie, Cambridge Analytica, a folosit informații personale ale zecilor de milioane de oameni fără autorizația lor, a provocat o mare schimbare în industria publicității online.

Scandalul a început in 2018, când s-a descoperit că a obținut ilegal informații personale de la peste 50 de milioane de utilizatori Facebook fără consimțământul lor. Aceste informații au fost folosite pentru a crea un software capabil să prezică și să manipuleze opiniile politice ale utilizatorilor. Acest lucru a provocat un mare scandal, deoarece mulți utilizatori Facebook se întrebau cum erau folosite informațiile lor personale fără consimțământul lor.

CEO-ul Facebook (acum Meta), a fost chemat să dea declaratii în fața Congresului Statelor Unite în aprilie 2018.

Cine este Mark Zuckerberg la Meta?

Student aplicat la Harvard, la doar 19 ani, Zuckerberg a lansat „The Facebook” din camera sa universitară în 2004. O platformă inițial concepută pentru a conecta studenții de la Harvard care a devenit semința a ceea ce cunoaștem acum ca Facebook, și ulterior META Platforms Inc.

În scurt timp, Zuckerberg a abandonat universitatea și s-a mutat în California pentru a-și extinde emergentul imperiu digital, demonstrând astfel că învățarea și succesul nu urmează întotdeauna căile convenționale.

Zuckerberg, acum unul dintre cei mai bogați oameni din lume, a devenit o figură iconică în cultura modernă. Viziunea sa despre „metavers” – un univers digital alternativ unde oamenii pot interacționa în moduri mai imersive și semnificative – marchează un nou capitol, transformându-l într-unul dintre antreprenorii cei mai influenți ai secolului XXI.

A da oamenilor puterea de a construi o comunitate și de a apropia lumea

Citatul lui Mark Zuckerberg despre dezvoltarea Metaversului.

Cine este acționarul majoritar al META?

Stim că CEO și fondator nu înseamnă proprietar, deci, cine sunt persoanele care dețin proprietatea gigantului rețelelor sociale?

Forța financiară din spatele META Platforms Inc. se află în mâinile câtorva titani ai lumii corporative.

 • Mark Zuckerberg: Însuși fondatorul rămâne cel mai mare acționar individual, deținând 14% din acțiuni, și cu un control semnificativ asupra deciziilor strategice ale companiei.
 • The Vanguard Group: Gigantul fondurilor de investiții, îl urmează cu aproximativ jumătate din proprietate, 7.7%.
 • BlackRock și Fidelity: Și, desigur, alți doi coloși ai investițiilor care administrează o porțiune substanțială din acțiunile META.

Alte entități financiare notabile din lista principalilor acționari includ FMR, LLC, și T. Rowe Price Associates.

Cum să cumpărați acțiuni META în 2024 în 5 pași? | Exemplu practic cu Saxo Bank

Să vedem acum cum să cumpărăm acțiuni META (Facebook) într-un mod ușor, în doar cinci pași.

 1. Deschideți un cont la un broker
 2. Efectuați prima depunere
 3. Căutați acțiunile META cu ticker META
 4. Stabiliți comanda și revizuiți informația.
 5. Confirmarea achiziției de acțiuni.

Pasul 1: Deschideți un cont la Saxo Bank

Intrați pe site-ul Saxo Bank si mergeți la secțiunea de ‘deschidere cont’ .Introduceți adresa de email și creați o parolă.

După ce ați făcut acest lucru, veți primi un email, și doar va trebui să urmați pașii pentru a vă înregistra și a verifica identitatea.

Pasul 2: Efectuați un depozit minim

Următorul pas va fi să efectuăm primul depozit la Saxo Bank.

Pasul 3: Căutați acțiunea META cu ticker META

În continuare, vom căuta acțiunea în motorul de căutare. Prin urmare, pe ecranul principal, pe lupa vom scrie META, sau tickerul -care este de asemenea META- sau ISIN

Pasul 4: Stabilirea ordinului de cumpărare

Putem alege un ordin limită ceea ce înseamnă că acțiunea va fi cumpărată doar dacă prețul ajunge la limita de preț pe care o stabilesc.

Pasul 5: Cumpără acțiuni la Meta

În final, dacă suntem de acord cu totul, facem clic pe butonul de cumpărare și confirmăm rezumatul comenzii.

Și gata, deja am cumpărat acțiuni META, și vom fi acționari ai companiei lui Mark Zuckerberg.

👉 Vrei să știi tot ce este necesar pentru a începe să investești în alte companii la fel de interesante? | Descoperă următorul ghid: Cum să tranzacționezi acțiuni

Unde pot cumpăra acțiuni Meta? | Alternative

Iată si alți brokeri unde poate fi interesantă ideea de a cumpăra acțiuni META, datorită securității, platformei și comisioanelor:

eToro

7.5/ 10

Piețe

Europa, Asia

Site web în mai multe limbi

Versiunea mobilă avansată și copytrading

Posibilitatea de tranzacționare a acțiunilor fracționate

* Capitalul dumneavoastră este în pericol. Se aplică și alte comisioane. Pentru mai multe informații, vizitați

Depozit minim:

€50.00

Lotul minim de acțiuni META

Deoarece META face parte din indicele NASDAQ 100, este suficient să cumpărați un lot de o acțiune pentru a fi acționar al companiei californiene.

Și chiar mai puțin, datorită numărului de brokeri care încep să oferă servicii de investiții fracționate. Mai exact, puteți fi acționar al META cumpărând doar un procent dintr-o acțiune.

De ce să cumpărați acțiuni META (Facebook) în 2024?

De ce ar putea fi interesant să investiți în META Platforms? Acestea sunt câteva dintre motive.

FAANG mișcă indicele SP500

Astăzi, indicele S&P 500 este unul dintre cei mai importanți indicatori economici pentru a măsura performanța economiei americane.

Doar 10 din aceste 500 de companii reprezintă 30% din indice. De fapt, marile creșteri ale indicilor din SUA se bazează în principal pe faptul că doar FAANG și 3 sau 4 companii mai mult de Inteligență Artificială au crescut valoarea lor, cum este cazul NVIDIA.

META mult mai mult decât Facebook, un adevărat holding

META Platforms (META) este formată dintr-o echipă de companii de top în lumea tehnologiei. Prin urmare, putem spune că este mult mai mult decât acea rețea socială deja îmbătrânită, care este Facebook. Iată unele dintre celelalte companii incluse în acest holding tehnologic sunt:

 • Facebook
 • Instagram
 • WhatsApp
 • Messenger
 • Oculus VR
 • Horizon
cumpara actiuni facebook

Crestere continuă în număr de utilizatori

Fără îndoială, un semn pozitiv și ar putea contribui potențial la creșterea viitoare a prețului acțiunilor: Meta continuă să atragă noi utilizatori.

În ciuda unor afirmații despre scăderea popularității Facebook în ultimul deceniu, platforma continuă să-și crească baza de utilizatori. Acest lucru este indicat cel mai proeminent de un milion suplimentar de utilizatori activi zilnici din SUA și Canada, care s-au alăturat rețelei sociale doar în primul trimestru al anului 2023.

În plus, numărul de utilizatori activi pe lună (MAP) pe toate aplicațiile Meta, a crescut la 3.81 miliarde, cu 5% mai mult decât anul trecut și acoperă 47% – aproape jumătate din populația planetei-.

Rețelele sociale sunt esențiale în viața noastră.

Din ce în ce mai multe persoane se conectează la conturile lor de rețele sociale pentru a căuta informații, a se conecta cu prietenii, a împărtăși conținut și chiar pentru a lucra. Potrivit unui studiu, utilizatorii din întreaga lume petrec în medie 2 ore și 24 de minute pe zi pe rețelele sociale.

Este un pionier în investițiile în Inteligența Artificială

Meta Platform participă, de asemenea, la dezvoltarea de noi produse și servicii care includ dezvoltarea de platforme AI, instrumente de analiză predictivă, sisteme de stocare a datelor și tehnologii de învățare automată.

Regele publicității pe rețelele de socializare

META Platforms oferă soluții de publicitate online, prin intermediul mai multor platforme de rețele sociale, cum ar fi Facebook sau Instagram. De fapt, am putea spune că acesta este principalul lor business.

De exemplu, în 2021, conform unui studiu, mai mult de 70% din publicitatea online a fost împărțită între Google și Meta. Și foarte probabil, aceste cifre nu se vor schimba prea mult în comparație cu alte țări occidentale.

Știind să corectezi la timp

Metaversul era văzut ca o oportunitate pentru utilizatori să interacționeze între ei, să experimenteze noi realități virtuale și să împărtășească experiențe unice. Cu toate acestea, Meta Platforms a decis să renunțe la dezvoltarea acestei tehnologii.

Și asta pentru că, deși proiectul părea cu adevărat ambițios, după ce a investit peste 10 miliarde de dolari, niciun rezultat nu părea să vină într-un orizont minim de 10 ani -posibil mai mult-. Acest lucru a afectat dur valoarea acțiunilor companiei pe parcursul anului 2022.

Cotația acțiunilor Meta | Cât valorează?

În prezent, acțiunile META Platform se tranzacționează in jur de $500 pe acțiune.

Acest lucru demonstrează succesul pe care l-a avut platforma și marele interes pe care l-a generat în industria rețelelor sociale și a publicității digitale.

În plus, este de remarcat dacă apreciem graficul, recuperarea sa rapidădupă ce a atins fundul în 2022, într-o cădere fără frâne, în care a ajuns să piardă mai mult de 75% din capitalizarea sa bursieră.

Trebuie să menționăm puternicul program de răscumpărare a acțiunilor al companiei, care a continuat în primul trimestru al anului 2023, cu acțiuni în valoare de $9.22 miliarde răscumpărate și un total de alte $41.73 miliarde dolari pentru a fi răscumpărate ulterior.

Dividend META 2024

Meta Platforms (META) a anunțat recent inițierea unui dividend trimestrial de 0,50 dolari pe acțiune, în plus față de continuarea programului său de răscumpărări de acțiuni. Această decizie a fost bine primită de analiștii, întrucât reprezintă o completare a metodelor prin care compania returnează capitalul acționarilor. În 2024, Meta va plăti dividende în valoare de aproximativ 5,3 miliarde de dolari.

Dividendul anual inițial este de 2 dolari pe acțiune, cu un randament anticipat sub 0,5%. Analiștii prognozează că rata anuală a dividendului ar putea crește la 3,18 dolari pe acțiune până în 2028. Chiar și așa, randamentul dividendului ar rămâne sub 1%, mai jos de ceea ce caută majoritatea investitorilor orientați către venituri.

👉 Atunci când se investește în dividende, este important să se alegi companiile cu cele mai bune dividende.

În 2022 a atins fundul

META a marcat un suport foarte important atingând minime istorice în jurul valorii de 90 de dolari/acțiune, o evaluare pe care nu o mai vedea din 2015, când compania era în plin boom de creștere.

Mai mult, nici scandalurile de la Cambridge Analytica, nici prăbușirea care a avut loc în 2020 din cauza Covid, nu au scufundat atât de mult prețul acțiunilor sale. In acel an 2022 s-au combinat doi factori:

 • Eroarea de a continua cu ideea de a dezvolta Metaversul, lucru care era încă foarte îndepărtat.
 • O creștere istorică a ratelor dobânzilor care a pus capăt finanțării ieftine după 15 ani.

Pro și contra pentru a investi în META

Investiția în Meta Platforms, anterior cunoscută sub numele de Facebook, are avantajele și dezavantajele sale. Aici îți prezint câteva pro și contra pe care le-ai putea lua în considerare:

ProContra
Dominarea pieței rețelelor de socializare❌Preocupări privind intimitatea, ceea ce ar putea îndepărta mulți utilizatori tineri către alternativele web 3 și blockchain de date.
✅Regele publicității digitale, mai ales a rețelelor de socializare❌Reglementare și supraveghere guvernamentală – in Europa este noua lege DMA (Legea Piețelor Digitale)
Fluxuri de venituri diversificate, în mai multe afaceri complementare❌Dependența de publicitate.
Inovație continuă
Poziție financiară solidă, în ciuda aventurii în metavers.

Ești deja investit în META, sau după ce ai citit acest articol consideri că este momentul să începi să cumperi acțiuni META? Amintește-ți că, deși rămâne regina rețelelor de socializare, este mult mai mult decât atât. Este una dintre puținele companii din lume, care continuă să cerceteze viitorul tehnologic.

Cine sunt FAANG?

FAANG este un acronim pentru cele cinci dintre cele mai influente companii tehnologice din SUA:

 1. Acțiunile Facebook (acum Meta Platforms) – Cunoscută pentru rețeaua sa socială Facebook și alte platforme precum Instagram și WhatsApp.
 2. Acțiunile Apple (AAPL) – Recunoscută pentru produsele sale electronice de consum, inclusiv iPhone, iPad și Mac.
 3. Acțiunile Amazon (AMZN) – Lider în comerțul electronic și servicii de cloud computing, inclusiv Amazon Web Services.
 4. Acțiunile Netflix (NFLX) – Furnizor principal de servicii de streaming video, cu o gamă largă de filme și seriale.
 5. Acțiunile Google (GOOG) (parte din Alphabet Inc.) – Faimoasă pentru motorul său de căutare și o varietate largă de servicii de tehnologie și publicitate.

Termenul „FAANG” a fost extins pentru a include și alte companii tehnologice care ar putea fi considerate următoarele FAANG, datorită creșterii și relevanței lor în sectorul tehnologic. Iată primele trei dintre aceste companii:

 1. Acțiunile Microsoft (MSFT) – Un gigant în software, servicii de cloud prin Azure și produse hardware cum ar fi Surface și Xbox.
 2. Acțiunile Tesla (TSLA) – Pionieră în vehicule electrice și tehnologii de energie regenerabilă.
 3. Acțiunile NVIDIA (NVDA) – Lider în crearea de GPU-uri pentru jocuri și aplicații profesionale, fiind esențială în dezvoltarea inteligenței artificiale și învățării automate.

FAQ

Se pot cumpăra acțiuni META fracționate?

Da. Majoritatea brokerilor de retail oferă această posibilitate.

Platește META dividende?

In 2024 compania a anunțat ca va incepe să platească dividende.

Ce este un program de răscumparare a acțiunilor?

Atunci cand o companie consideră că prețul acțiunilor nu reflectă reala lor valoare, poate decide să răscumpere o parte din ele.

Articole similare

Ce este dobânda compusă și cum se calculează?
Unul dintre cele mai importante principii în finanțe este, fără îndoială, dobânda compusă. Acest articol prezintă ce este dobânda compusă, cum se calculează, și de ce este acest concept foarte important pentru investitori. Dobânda compusă sau "do...