Analiza ETF-uri India: Cele Mai Atractive pentru a Investi

Un ETF, sau Exchange-Traded Fund (în română, Fond Tranzacționat la Bursă), este un instrument financiar care combină caracteristicile unui fond de investiții și ale unei acțiuni tranzacționabile la bursă. Acest articol explorează cele mai bune ETF-uri pentru a investi in India.

India este a cincea cea mai mare economie din lume, cu un Produs Intern Brut (PIB) de peste 3 trilioane de dolari

Aceasta a avut o performanță recentă pozitivă, așa cum arată imaginea cu cele patru grafice de la JPMorgan. Graficele indică o scădere a inflației și o reducere a ratei împrumuturilor neperformante, ceea ce sunt indicatori ai stabilității financiare. 

În plus, creșterea PIB-ului Indiei în termeni reali este nu doar pozitivă, ci și peste media ultimilor 10 ani, sugerând o creștere economică robustă și susținută. Această interpretare scoate în evidență progresul economic al Indiei și relevanța sa în contextul economic global.

etf india

Este profitabil să investești în India?

În anii următori, se preconizează că India va deveni țara cu cea mai mare forță de muncă la nivel mondial, reprezentând aproximativ 24% din totalul forței de muncă globale. Această tendință este ilustrată în graficul următor.

Populația indiană are o vârstă medie de 28 de ani, dintre care 26% sunt sub 14 ani, iar restul se încadrează în grupa de vârstă 15-64 ani. Această structură demografică tânără oferă Indiei un potențial enorm pentru a deveni un centru major de producție în diverse industrii și de a stimula consumul intern.

Companiile internaționale sunt conștiente de acest potențial și își doresc să capitalizeze această oportunitate. Cu toate acestea, pentru companiile străine nu este mereu simplu să funcționeze în India din cauza unor provocări precum practici locale inadecvate, birocrație, reglementări complexe sau lipsa unei forțe de muncă calificate. Companii precum Amazon, Apple, Ford, Harley-Davidson și Holcim au experimentat aceste dificultăți în activitatea lor din India.

În țările în curs de dezvoltare, și mai ales în India, companiile străine se confruntă adesea cu dificultăți de tip birocratic și cultural. Prin urmare, pentru investiții în India, o abordare eficientă este colaborarea cu companii locale care dețin cunoștințe specifice și relații bine stabilite.

Astfel, alegerea ETF-urilor care includ în portofoliu companii indiene devine o opțiune preferabilă pentru investitorii care doresc expunere la piața din India, oferindu-le o cale mai sigură și directă de investiție în această regiune.

Indici bursieri majori ai pieței de acțiuni din India

Piața de acțiuni din India este vastă, cu peste 6.800 de companii listate, tranzacționate pe două burse principale: National Stock Exchange (NSE) și Bombay Stock Exchange (BSE). Având în vedere această diversitate, există mai mulți indici bursieri concepuți pentru a urmări performanța acestor companii și a diferitelor sectoare economice. 

Printre cei mai importanți indici se numără:

Nifty 50: Acest indice cuprinde 50 dintre cele mai mari companii după capitalizare de pe NSE. Sectoarele predominante în Nifty 50 sunt serviciile financiare, tehnologia informației și petrolul și gazele naturale.

MSCI India: Urmărește o selecție de companii de dimensiuni medii și mari din India, încercând să acopere aproximativ 85% din capitalizarea de piață. Portofoliul său include peste 110 companii, având o pondere semnificativă în diverse sectoare, inclusiv cel financiar, tehnologic și energetic.

FTSE India: Indicele include o gamă largă de companii de dimensiuni medii și mari, reprezentând diverse sectoare ale economiei indiene. Cele mai reprezentative sectoare în FTSE India sunt sectorul financiar și cel tehnologic.

Top 7 cele mai bune ETF-uri din India

Următoarea este o listă a ETF-urilor din India care au avut cea mai bună performanță în ultimii 3 ani:

 1. Xtrackers Nifty 50 Swap UCITS ETF 1C
  • Rată cheltuieli: 0.85%
  • Performanța în ultimii 3 ani: 12%
 2. iShares MSCI India UCITS ETF USD (Acc)
  • Rată cheltuieli: 0.65%
  • Performanța în ultimii 3 ani: 13,13%
 3. Franklin FTSE India UCITS ETF
  • Rată cheltuieli: 0.19%
  • Performanța în ultimii 3 ani: 14,07%
 4. Amundi MSCI India UCITS ETF USD
  • Rată cheltuieli: 0.80%
  • Performanța în ultimii 3 ani:12,57%
 5. Amundi MSCI India UCITS ETF EUR
  • Rată cheltuieli: 0.80%
  • Performanța în ultimii 3 ani:12,56%
 6. Xtrackers MSCI India Swap UCITS ETF 1C
  • Rată cheltuieli: 0.75%
  • Performanța în ultimii 3 ani: 12,87%
 7. Lyxor MSCI India UCITS ETF – Acc (EUR)
  • Rată cheltuieli: 0.85%
  • Performanța în ultimii 3 ani: 12,39%

Xtrackers Nifty 50 Swap UCITS ETF 1C

ETF-ul urmărește performanța indicelui Nifty 50 care include primele 50 de companii în funcție de capitalizarea bursieră listate pe Bursa din India (Bombay Stock Exchange sau BSE).

Acest ETF folosește instrumente financiare numite „swap-uri” pentru a obține randamentele indicelui Nifty 50. Un swap este un acord financiar între două părți, în care acestea își schimbă fluxuri de numerar sau activ.

Xtrackers Nifty 50 Swap UCITS ETF 1C este un instrument de investiții care încearcă să urmărească evoluția indicelui Nifty 50 din India folosind swap-uri și care este reglementat în conformitate cu normele europene pentru fondurile de investiții colective. Investitorii îl pot achiziționa pentru a obține expunere la piața de capital din India fără a cumpăra acțiuni individuale ale companiilor din acest indice. 

În următoarea imagine este o descompunere sectorială a portofoliului său:

india etf

iShares MSCI India UCITS ETF USD (Acc)

iShares MSCI India UCITS ETF USD (Acc) este un fond de investiții tranzacționat la bursă care își propune să urmărească performanța pieței de capital din India, măsurată de indicele MSCI India, și este potrivit pentru investitorii europeni care doresc să obțină expunere la piața indiană de capital. 

ETF-ul este denominat în dolari americani și reinvestește dividendele, oferind astfel o opțiune pentru creșterea investiției pe termen lung.

Următoarea imagine este o descompunere sectorială a portofoliului:

invest india

Franklin FTSE India UCITS ETF

Franklin FTSE India UCITS ETF este un instrument de investiții care permite investitorilor să obțină expunere la piața de capital din India, urmărind evoluția companiilor listate pe indicele FTSE India Index. 

Acest ETF este potrivit pentru investitorii europeni care doresc să diversifice portofoliul lor cu investiții în India și care doresc să o facă în conformitate cu regulamentele UCITS pentru protecția și transparența investitorilor.

Următoarea imagine este o descompunere sectorială a portofoliului:

best index etf in india

Cei mai buni brokeri pentru a investi în ETF-uri în India

În lista următoare sunt prezentați cei mai buni brokeri pentru a tranzacționa ETF-uri și alte titluri de valoare:

 • eToro
 • Trading 212
 • Interactive Brokers
 • DEGIRO

Concluzie

Investiția în ETF-urile din India poate fi o opțiune atrăgătoare pentru diversificarea portofoliului, dar trebuie făcută cu atenție. Piața indiană poate fi volatilă, ceea ce implică riscuri, dar oferă și potențial de creștere.

Este important să vă clarificați obiectivele de investiții, să vă efectuați cercetarea și să consultați un specialist în investiții dacă este necesar, pentru a lua decizii informate și pentru a gestiona riscurile corespunzător.

Întrebari frecvente

Care sunt costurile asociate cu ETF-urile din India?

Costurile includ comisioanele de tranzacționare, comisioanele anuale de gestionare (cunoscute sub numele de expense ratio) și, eventual, costurile de conversie valutară dacă investiți în altă monedă decât rupia indiană.

Pot investitorii străini să cumpere ETF-uri din India?

Da, investitorii străini pot cumpăra ETF-uri din India. Mulți ETF-uri indiene sunt tranzacționate și pe burse internaționale, ceea ce facilitează accesul investitorilor din afara Indiei.

Care este diferenta dintre ETF-urile domiciliate în India și cele listate pe burse internaționale?

ETF-urile domiciliate în India sunt tranzacționate în rupii indiene și pot avea anumite restricții privind investitorii străini. ETF-urile listate pe burse internaționale sunt denominate în alte valute, oferind acces mai ușor pentru investitorii străini.

Articole similare

Clasificare și tipuri de Fonduri de investiții
Un fond de investiții este un produs financiar care constă în acumularea economiilor diferiților investitori. Ulterior sunt plasate în diferite active financiare cu scopul de a obține un randament mai mare. Dar, ce tipuri de fonduri de investiții ...