Cum să investești în indicele MSCI: istorie și performanță

În ultimele decenii, investițiile pe piețele globale au devenit o practică tot mai răspândită pentru investitori în căutarea oportunităților de creștere și diversificare a portofoliului.

În acest context, indicii MSCI s-au impus ca un instrument cheie pentru monitorizarea și măsurarea performanțelor unei game largi de piețe financiare din întreaga lume. În acest articol vom vedea ce sunt, cum funcționează indicii MSCI și cum să investim în ei.

msci world

Ce sunt indicii MSCI: semnificație

MSCI, prescurtare pentru Morgan Stanley Capital International, este numele companiei care a creat inițial acest indice. Indicele MSCI World este unul dintre cei mai cunoscuți indici de referință ai pieței bursiere globale și reprezintă economia și piețele financiare ale lumii dezvoltate.

Indicele cuprinde în jur de 1.500 de companii cu capitalizare de piață mare și medie. Ca majoritatea indicilor de pe piața bursieră, scopul principal al indicilor MSCI este de a oferi o perspectivă asupra tendințelor generale ale piețelor financiare.

Indicii MSCI au fost primii indici globali elaborați pentru piețele din afara Statelor Unite. Inițial, indicii au fost creați de Capital International (începând cu 1968).

Totuși, în anul 1986, Morgan Stanley a preluat drepturile de la Capital International și a adoptat numele Morgan Stanley Capital International, cunoscut sub acronimul MSCI. În urma acestei achiziții, MSCI a fost reorganizat, avându-l pe acesta ca principal acționar.

În 2004 MSCI a achiziționat Barra, o companie de gestionare a riscului și analiză a portofoliului. Rezultatul a fost nașterea MSCI Barra. Apoi, în 2007, Morgan Stanley a scindat MSCI printr-un spin-off.

În cele din urmă, în 2009 MSCI a devenit o companie independentă cu sediul în New York (după finalizarea spin-off-ului). Este responsabilă pentru crearea acestor indici și a altor instrumente de investiții.

MSCI oferă o serie de alte servicii, dar este cel mai bine cunoscut pentru indicii săi. Există un număr mare de indici MSCI pentru diferite zone geografice, tipuri de acțiuni, obligațiuni, fonduri mutuale, etc.

Cum funcționează indicii MSCI?

Indicii MSCI nu sunt doar un instrument pentru profesioniști, orice investitor îi poate folosi pentru că sunt publici. Fiind atât de populari, influența lor asupra piețelor financiare este enormă. Când, într-una dintre revizuirile lor, decid să includă un titlu sau să dea mai multă greutate unei zone geografice, există o avalanșă de cumpărători ale activelor incluse (un exemplu important a fost decizia de a crește ponderea Chinei în MSCI Emerging Markets).

Acești indici sunt medii ponderate ale prețurilor titlurilor incluse în ele. Unul dintre indicii cei mai populari și cunoscuți care nu este calculat pe o medie ponderată (ci o medie simplă) este Dow Jones 30.

Indicii MSCI: ce înseamnă medie ponderată?

Media ponderată înseamnă pur și simplu că acțiunile sunt considerate în cadrul indicelui cu importanță diferită: ponderarea în funcție de capitalizarea pieței (prețul per numărul de acțiuni în circulație) înseamnă că acțiunile care au o capitalizare mai mare au un impact mai mare asupra indicelui.

În acest fel, companiile mai mari au o pondere semnificativă în indice. Variațiile prețurilor acestor titluri duc la fluctuații mai mari ale indicelui. Aceasta este o modalitate mai precisă de a reprezenta performanța unei piețe în ansamblu comparativ cu o medie simplă.

Principalii indici MSCI

Indicii MSCI sunt de mare importanță în lumea financiară. Unul dintre principalele lor utilizări este că servesc ca benchmark în multe fonduri. Este posibil să compari performanța unui fond cu evoluția pieței pentru a evalua competența managerului. Această comparație este relevantă în special în cazul fondurilor gestionate activ.

În regatul fondurilor cu gestionare pasivă, este posibil să compari un fond cu un indice MSCI, replicându-i compoziția, în scopul de a imita performanța: vorbim despre fonduri indexate la un indice MSCI. Partea pozitivă a acestor fonduri indexate este că, deoarece nu necesită multă gestionare, comisioanele sunt reduse semnificativ.

Pe lângă fondurile mutuale de investiții, există ETF-uri (fonduri tranzacționate la bursă) care au ca benchmark unul dintre indicii MSCI. 

Chiar dacă gama de indici MSCI este vastă, trei dintre aceștia se disting prin popularitatea lor remarcabilă.

MSCI World

Indicele MSCI World este un indice larg de acțiuni globale care reprezintă performanța acțiunilor cu capitalizare mare și medie din 23 de țări ale piețelor dezvoltate. Acesta include cam 85% din valoarea de piață disponibilă pentru publicul din fiecare țară, însă nu include piețele emergente.

Țările cu cea mai semnificativă ponderare, după Statele Unite, sunt Japonia, Regatul Unit și Franța. Cu toate acestea, ponderea fiecăruia dintre acestea nu depășește 10%.

Indicele MSCI World: compoziție

Compus 100% din acțiuni, acest indice este format din aproape 1.500 de companii din 23 de țări dezvoltate și  4 continente: America de Nord, Europa, Asia și Oceania. 

 • Statele Unite 69,91%.
 • Japonia 6,03%
 • Regatul Unit 3,96%
 • Franța 3,24%
 • Canada 3,21%
 • Altele 13,64%
msci

Distribuția pe sectoare este următoarea:

 • Tehnologia informației 23,02%
 • Financiar 15,17%
 • Sănătate 12,12%
 • Industrial 11,1%
 • Bunuri de consum discreționar 10,88%
 • Telecomunicații 7,17%
 • Bunuri de larg consum 6,84%
 • Energie 4,47%
 • Materiale prime 4,14%
 • Utilități 2,61%
 • Imobiliare 2,47%

Ce companii compun MSCI World?

După cum am menționat, acest indice este compus din aproape 1.500 de companii.  Fondurile pasive care urmăresc MSCI World investesc în aceste companii, ponderându-le în același mod ca indicele.

Unele dintre companiile care compun MSCI World sunt următoarele:

 • Apple
 • Microsoft
 • Amazon
 • Nvidia
 • Alphabet
 • Tesla

Acestea sunt cele 6 companii cu cea mai mare pondere. Restul companiilor au o pondere mai mică de 1%.

MSCI world: cotație și performanță

Indicele MSCI World captează reprezentarea capitalizărilor mari și medii din 23 de țări dezvoltate. Cu aproape 1.500 componente, indicele acoperă aproximativ 85% din capitalizarea de piață a fiecărei țări.

msci world index grafic

MSCI Emerging Markets sau MSCI Piețe Emergente

Acest indice urmărește performanța piețelor emergente. Prin urmare, oferă un punct de referință pentru fondurile din această categorie. A fost lansat în 1988 și constă în peste 1400 de acțiuni.

msci emerging markets

MSCI ACWI (All Country World Index)

Indicele MSCI All Country World (ACWI) este un indice de acțiuni conceput pentru a urmări performanța pieței globale de acțiuni. Administrat de Morgan Stanley Capital International (MSCI), indicele include titlurile a aproape 3.000 de companii din 47 de țări atât dezvoltate cât și în curs de dezvoltare.

Managerii folosesc MSCI ACWI ca ghid pentru alocarea de active și ca benchmark pentru performanța fondurilor de acțiuni globale. Indicele este de asemenea folosit ca bază pentru crearea de produse de investiții precum fondurile tranzacționate la bursă (ETF).

Compararea indicilor MSCI: performanță

În acest tabel puteți vedea comparația între performanțele principalilor indici MSCI în ultimul an, 3 ani, 5 ani, 10 ani și de la crearea lor.

msci romania

Diferența dintre MSCI World și MSCI ACWI

Indicii MSCI World și MSCI ACWI sunt indici globali creați de MSCI Inc. Cu toate acestea, așa cum s-a discutat deja în cursul articolului, prezintă unele diferențe semnificative în metodologia lor și în domeniul de acoperire.

 1. MSCI World: MSCI World este un indice care reprezintă performanța principalelor companii de dimensiuni mari și medii din 23 de țări dezvoltate. Aceste țări includ Statele Unite, Regatul Unit, Japonia, Germania, Franța și alte țări europene, precum și Canada, Australia și alte țări selectate. Indicele MSCI World acoperă aproximativ 85% din capitalizarea pieței de acțiuni din Statele Unite și din restul lumii dezvoltate.
 2. MSCI ACWI: MSCI ACWI, abrevierea pentru All Country World Index, este un indice care reprezintă performanța principalelor companii de mari și medii capitalizări din 47 de țări, inclusiv cele dezvoltate și cele în curs de dezvoltare.
 3. Pe lângă țările incluse în indicele MSCI World, MSCI ACWI include și piețele de acțiuni din țările emergente, cum ar fi China, Brazilia, India, Coreea de Sud, Africa de Sud și multe altele. MSCI ACWI acoperă aproximativ 85% din capitalizarea pieței globale de acțiuni.

În sinteză, principala diferență între MSCI World și MSCI ACWI constă în sfera geografică a acoperirii lor. MSCI World se concentrează în principal pe piețele dezvoltate, în timp ce MSCI ACWI se extinde pentru a include atât piețele dezvoltate, cât și cele emergente. 

Prin urmare, MSCI ACWI oferă o viziune mai largă asupra peisajului global al investițiilor în acțiuni, permițând investitorilor să obțină o expunere mai diversificată la piețele de acțiuni la nivel mondial.

Ratingul MSCI

Ratingurile MSCI ESG sunt o măsură a angajamentului pe termen lung al unei companii față de investițiile social responsabile (SRI) și standardele de mediu, sociale și de guvernanță (ESG). În special, ratingurile MSCI ESG se concentrează asupra expunerii unei companii la riscurile ESG financiar relevante.

Este convenabil să investești în indicii MSCI?

În procesul de evaluare a unei investiții în indicii MSCI, se recomandă a se lua în considerare o serie de factori, incluzând avantajele și dezavantajele specifice. Următoarea listă prezintă câteva dintre cele mai importante aspecte de analizat:

 • Diversificare globală: investiția în indicii MSCI permite obținerea unei diversificări geografice, deoarece aceștia acoperă numeroase economii și piețe din întreaga lume. Acest lucru poate ajuta la reducerea riscului asociat cu o singură regiune sau țară.
 • Gamă largă a sectoarelor: indicii MSCI includ o gamă largă de sectoare, cum ar fi tehnologie, finanțe, sănătate, energie, consum și altele. Acest lucru permite o diversificare în cadrul portofoliului tău, reducând riscul de concentrare într-un anumit sector.
 • Lichiditate: indicii MSCI includ multe companii lichide și de dimensiuni mari, ceea ce înseamnă că acțiunile componentelor indicelor sunt în general ușor de tranzacționat pe piață. Această lichiditate este avantajoasă atunci când cumperi sau vinzi.
 • Acces la piețele globale: investiția în indicele MSCI oferă oportunitatea de a participa la performanțele piețelor internaționale, permițându-ți să beneficiezi de potențialele oportunități de creștere economică în diferite părți ale lumii.

Cum să investești în indicii MSCI?

Datorită numărului mare de acțiuni prezente în indicii MSCI, singura posibilitate de a investi în acești indici este prin intermediul fondurilor mutuale de investiții și ETF. Mai jos este o selecție de ETF-uri:

 • Amundi IS MSCI World UCITS ETF DR
 • HSBC MSCI World UCITS ETF Acc
 • Invesco MSCI World UCITS ETF Acc
 • Lyxor MSCI All Country World UCITS ETF – Acc
 • SPDR MSCI World UCITS ETF

Puteți găsi aceste ETF-uri pe platformele brokerilor online. Acestea pot oferi o selecție de peste 1.500 de ETF-uri de la manageri de top precum iShares, Vanguard și BlackRock. Taxele și comisioanele brokerului variază în funcție de activitate și de tipul de cont. 

Când vine vorba de investiții în indicii bursieri, opțiunile nu lipsesc cu siguranță și, de fapt, există mulți indici de acțiuni importanți de luat în considerare. Investiția în Euro Stoxx 50, de exemplu, înseamnă să pariezi pe economia zonei euro, cu un portofoliu de 50 dintre cele mai mari companii din Europa.

În același mod, investiția în CAC40 înseamnă să mizezi pe cele 40 de companii franceze de top, ceea ce poate fi un mod excelent de a beneficia de performanța economiei franceze.

Dow Jones, un indice ponderat pe prețul a 30 de mari companii americane, este un alt mod popular de a investi în piața americană. Dar investitorii nu ar trebui să neglijeze nici indici precum Russell 2000, care adună 2000 de mici companii americane în creștere, sau NASDAQ-100, faimos pentru includerea multor dintre cele mai mari companii tehnologice din lume. În plus, pentru cei care doresc să investească în piața italiană, FTSE MIB, compus din cele 40 de principale companii listate pe Bursa Italiană, este cu siguranță un indice de luat în considerare.

Concluzie

În concluzie, investiția în indicii MSCI reprezintă o strategie diversificată și globală, care poate oferi acces la o gamă largă de piețe și sectoare economice. Deși vine cu avantaje precum expunerea extinsă și potențial de creștere, investitorii trebuie să fie conștienți de riscurile și fluctuațiile specifice piețelor emergente și internaționale.

Întrebări frecvente

Cum pot urmări performanța investiției mele în indicele MSCI?

Performanța poate fi urmărită prin intermediul platformelor de brokeraj și website-urilor financiare.

Cum afectează evenimentele economice globale indicele MSCI?

Evenimentele economice globale, cum ar fi schimbările de politică monetară sau crizele economice, pot afecta performanța indicelui MSCI, dat fiind că acesta reflectă piața globală de acțiuni.

Este indicele MSCI o alegere bună pentru investitorii pe termen lung?

Pentru investitorii pe termen lung, indicele MSCI poate fi o alegere bună datorită diversificării și potențialului de creștere pe piețele internaționale, dar este important să se ia în considerare toleranța la risc și obiectivele de investiții specifice.

Articole similare

Ce este dobânda compusă și cum se calculează?
Unul dintre cele mai importante principii în finanțe este, fără îndoială, dobânda compusă. Acest articol prezintă ce este dobânda compusă, cum se calculează, și de ce este acest concept foarte important pentru investitori. Dobânda compusă sau "do...