Contracte futures E-Mini Nasdaq: Descriere și funcționalitate?

Acest articol prezintă cum sa investești prin contracte futures E-Mini Nasdaq, cum funcționează ele și care sunt caracteristicile lor principale. Practic, tot ce trebuie să știi despre acest produs derivat.

contracte futures E-Mini Nasdaq: descriere

Ce este Nasdaq?

Indicele Nasdaq 100 a fost creat în anul 1985 și este principalul indice bursier tehnologic din lume. Este compus din 100 de companii relevante din sector, aparținând în principal segmentelor precum hardware, software, telecomunicații, comerț cu amănuntul și biotehnologie.

Indicele este calculat prin capitalizarea companiilor care îl compun. Adică, la fel ca DAX-ul german sau FTSE-ul britanic, companiile cu cea mai mare capitalizare din indice primesc o pondere mai mare.

Companiile care îl formează trebuie să îndeplinească o serie de cerințe, cum ar fi următoarele:

 • Să nu aibă o pondere mai mare de 24%.
 • Să aibă un volum mediu zilnic peste un anumit nivel.
 • Să trimită rapoartele trimestrial și anual.
 • Să fie libere de procese de insolvență.
 • Să aibă un volum zilnic de 200.000 de acțiuni.
 • Să fi fost listate cel puțin timp de 3 luni.

Cum să investești în Nasdaq?

Putem alege dintre mai multe căi, cum ar fi:

 • Acțiuni: Cumpărând acțiuni ale companiilor listate în indice, deși dacă dorim să replicăm indicele ar trebui să cumpărăm acțiuni ale celor 100 de companii și să respectăm ponderea fiecăreia dintre ele.
 • Fonduri de investiții și ETF-uri: Pe de o parte, fondurile de investiții sunt instrumente colective în care mai mulți investitori își aduc banii într-un fond administrat de o entitate de gestionare. Aceasta investește într-un portofoliu diversificat de active, cum ar fi acțiuni, obligațiuni sau alte instrumente financiare. Pe de altă parte, ETF-urile sunt fonduri de investiții care se tranzacționează la bursă și replică performanța unui indice specific, cum ar fi NASDAQ. Aceste fonduri sunt concepute pentru a reflecta în mod precis compoziția și performanța indicelui.
 • Opțiuni financiare: Și, așa cum am menționat deja în alte ocazii, opțiunile sunt contracte care acordă dreptul, dar nu obligația, de a cumpăra sau vinde indicele la un preț fix la o dată determinată. Se poate tranzacționa cu efect de levier atât în sus, cât și în jos. Se tranzacționează pe piețe reglementate, cum ar fi CME Group.
 • Futures: Adică, acorduri pentru a schimba un activ la un preț fix la o dată de expirare determinată. Este un produs cu efect de levier și se poate opera atât în sus, cât și în jos. Se tranzacționează pe piețe reglementate, cum ar fi CME Group.

Ce sunt contractele futures E-Mini Nasdaq?

Sunt contracte futures, unde condițiile de cumpărare-vânzare ale activului sunt convenite, dar execuția se realizează la o dată viitoare.

Una dintre principalele lor caracteristici este că permite investitorilor să utilizeze efectul de levier, necesitând o sumă de bani mai mică decât valoarea nominală a contractului. Astfel, se limitează expunerea pe care o vom avea pe piață.

Suma care este blocată de broker la deschiderea unei poziții se face în concept de garanții, pentru a acoperi eventualele pierderi ale poziției deschise. De asemenea, pentru a putea satisface depozitul acelei garanții pentru poziția deschisă la sfârșitul zilei în casa de compensare a pieței care emite contractul.

Aceste contracte futures se tranzacționează la Chicago Mercantile Exchange (CME).

Ca și în cazul altor contracte futures pe indici (Ibex 35, Dax 40, S&P 500), atunci când operăm pe Nasdaq 100 avem oportunitatea de a face acest lucru prin contracte futures mai mici, cu avantajele deja menționate:

 • Se necesită mai puțini bani, astfel încât vom putea pune mai puțini bani proprii în risc.
 • Garanția care ni se va cere este mai mică. Investitorul nu trebuie să plătească suma totală a contractului, ci se depune un procent din aceasta ca marjă de garanție.

👉 Mai multe informații: Tranzacționarea contractelor futures: Ghid complet pentru începători

Cum funcționează contractele futures E-mini Nasdaq?

Să vedem în continuare câteva caracteristici ale acestor produse derivate și cum funcționează ele.

Care este tick-ul minim de mișcare?

Tick-ul sau fluctuația minimă a contractului futures E-Mini Nasdaq 100 este de 0,25 puncte, echivalentul a 5 dolari/tick.

Prin urmare, dacă mișcarea minimă este de 0,25 puncte, este evident că fiecare punct de mișcare va fi compus din 4 tick-uri.

Cât se plătește punctul în contractele futures E-Mini Nasdaq?

Așa cum am menționat, fiecare punct este compus din 4 tick-uri, și fiecare tick știm deja că se plătește cu 5 dolari. Așadar, pentru a afla cât se plătește punctul în contractele futures E-Mini Nasdaq, trebuie doar să facem o simplă înmulțire.

1 punct = 4 (tick-uri per punct) * 5$ (valoarea fiecărui tick) = 20 dolari per punct

Astfel, dimensiunea unui contract futures E-Mini Nasdaq are o dimensiune de 20 dolari per punct de cotare a indicelui.

Pentru a calcula volumul său din punct de vedere monetar, trebuie doar să înmulțim cotația indicelui cu 20.

Așadar, dacă, de exemplu, dorim să știm cât am obținut pentru o variație de 70 de puncte în Nasdaq 100, am efectua următorul calcul:

Profit sau pierdere pentru o variație de 70 de puncte = 70 puncte (variația Nasdaq) * 20 (dimensiunea în dolari per mișcare de punct) = 1.400 de dolari.

În ce interval orar se pot tranzacționa?

Viitorul E-Mini Nasdaq se negociază practic 24 de ore pe zi, cu o pauză de 60 de minute la sfarsitul zilei.

În fiecare trimestru se emite un contract, mai exact în lunile martie, iunie, septembrie și decembrie. Se tranzacționează până la scadență, care are loc în a treia vineri a lunii respective.

Care este cel mai bun broker pentru a investi în contracte futures E-Mini Nasdaq?

Un bun broker de contracte futures sau opțiuni E-mini sau micro trebuie să ofere:

 • Siguranță: Să fie reglementat.
 • Oferte variate de derivate: Pe lângă siguranță, să ofere un catalog complet de tranzacționare în derivate (futures, opțiuni) pe principalele piețe din lume, cum ar fi în acest caz CME Group.
 • Profesionalism: Un alt factor de luat în considerare atunci când selectăm brokerul de derivate este calitatea și performanțele platformelor de tranzacționare pe care le oferă.
 • Diversitate în contractelor disponibile: Cu iBroker vei putea tranzacționa nu doar contractul E-mini, ci și Micro E-mini Nasdaq, precum și opțiunile Mini și Micro ale Nasdaq. Această ofertă largă îți permite să operezi cu mai multă eficiență, adoptând dimensiunea poziției tale și gestionând riscul într-un mod optim.
 • Cotații în timp real gratuit,
 • Tarife: Și în final, comisioane competitive, cu posibilitatea de a executa toate tipurile de ordine specifice tranzacționării.

FAQ

De ce se tranzacționează contractele E-Mini futures?

Investitorii le preferă pentru că obțin expunere pe un indice (in acest caz Nasdaq) la un preț foarte mic.

De ce prefera investitorii contractele futures E-Mini Nasdaq?

Motivul principal este acela că aceste contracte reprezintă o variantă de cost eficientă pentru tranzacționarea unor nume ca Facebook, Amazon, Netflix, sau Google.

Exista vreo diferența intre contractele futures E-Mini si ETF-uri?

Da. De exemplu, contractele futures sunt mult mai lichide decât ETF-urile.

Articole similare