Cum să investești în Nasdaq?

Este posibil să investești în Nasdaq într-un mod simplu, atât în piață în general (prin intermediul unui indice) cât și în acțiuni individuale. Trebuie doar să alegi instrumentul financiar care se potrivește cel mai bine nevoilor tale și să deschizi un cont la un broker.

in ce sa investesti 100 euro

Nasdaq este o piață financiară cunoscută, adesea asociată cu sectorul tehnologic. Această asociere provine din faptul că multe companii din domeniul tehnologiei, inclusiv start-up-uri și firme mari de tech, aleg listarea pe Nasdaq datorită percepției sale ca fiind o bursă orientată spre inovare și tehnologie.

Ce este Nasdaq?

Bursa Nasdaq a fost creată în 1971 ca o alternativă la Bursa din New York (NYSE). Deși Nasdaq este cunoscută acum pentru că găzduiește multe companii de tehnologie, inițial nu a fost creată exclusiv pentru companiile de tehnologie. A devenit, de-a lungul timpului, o alegere populară pentru astfel de companii, datorită sistemului său inovator de tranzacționare și a cerințelor de listare mai flexibile comparativ cu NYSE. Observăm că acesta este un indice foarte mare, precum S&P 500, care include cele mai mari 500 de companii listate la bursă din SUA.

Tranzacțiile pe Nasdaq se efectuează electronic. A fost un pionier în acest sens, utilizând un sistem de tranzacționare computerizat care a contrastat cu metodele tradiționale „pe teren” folosite de alte burse, cum ar fi NYSE la acea vreme.

nasdaq 100

Istoria pe scurt a Nasdaq

Să vedem un rezumat scurt al evoluției Nasdaq de la înființarea sa până în prezent:

 • 1960: SEC cere NASD să reglementeze piața OTC în Statele Unite.
 • 1971: NASD automatizează piața și creează Nasdaq.
 • 1975: Nasdaq dezvoltă norme de listare și separă acțiunile companiilor mai puternice de cele OTC.
 • 1982: Cele mai puternice companii de pe Nasdaq se separă și creează Nasdaq National Market.
 • 1991: Acțiunile Nasdaq sunt recunoscute ca fiind egale cu cele care se tranzacționează pe AMEX sau NYSE.
 • 1995-2000: Bula dotcom, perioada de creștere rapidă a companiilor tehnologice și de internet pe Nasdaq. În acest timp, Nasdaq a crescut cu peste 400% și a atins punctul său maxim în martie 2000.
 • 2000-2002: Prăbușirea bula dotcom, ceea ce a făcut ca Nasdaq să-și piardă mai mult de 70% din valoare până în octombrie 2002.
 • 2020-2022: Bula Covid, ceea ce a însemnat o creștere a valorii companiilor tehnologice pe Nasdaq datorită dependenței mai mari de tehnologie pentru munca la distanță și educația online. În acest timp, Nasdaq a crescut cu peste 65% și a atins punctul său maxim în noiembrie 2021.
 • 2021-2022: Sfârșitul bulei Covid. Nasdaq a suferit un recul semnificativ datorită tensiunilor legate de inflație și creșterea ratelor de dobândă. De la februarie 2021 până în octombrie 2022, Nasdaq a ajuns să piardă 35%.

În prezent, Nasdaq este operat de compania Nasdaq Stock Market și este piața unde se tranzacționează în principal companii de tehnologie de vârf, cum ar fi Microsoft și Intel.

Indicii Nasdaq

Investiția într-un indice poate fi comparată cu investiția într-o secțiune semnificativă a pieței. Prin investiția într-un indice Nasdaq, un investitor cumpără un coș diversificat de acțiuni de la companii majore listate pe Nasdaq. Aceasta oferă o perspectivă generală asupra performanței sectorului tehnologic, care este predominant în Nasdaq.

Indicii Nasdaq sunt următorii:

Nasdaq-100

Nasdaq-100 este un indice bursier care include 100 de companii tehnologice de top de pe Nasdaq Stock Market (de fapt sunt 103, deoarece 3 dintre companiile care îl compun emit două clase de acțiuni). Aceste companii sunt selectate pe baza capitalizării lor de piață, veniturilor, rentabilității operaționale și lichidității. Putem spune că acest indice măsoară performanța celor 100 de companii de top ale Nasdaq. 

Cotația Nasdaq 100

Nasdaq Composite

Nasdaq Composite este un indice bursier diferit de Nasdaq 100, convențional, care măsoară performanța acțiunilor a mii de acțiuni listate în Statele Unite.

Desigur, poate include un număr variabil de companii, deoarece acest indice se ajustează constant pentru a reflecta lista actuală a tuturor companiilor listate pe piața Nasdaq. 

La data de 25 ianuarie 2024, indicele Nasdaq Composite include peste 2,500 de companii. Acest număr face Nasdaq Composite unul dintre cei mai mari indici bursieri din lume, incluzând o gamă largă de companii listate pe piața Nasdaq. 

Cotația Nasdaq Composite

Nasdaq Biotehnologie

Nasdaq Biotehnologie (Nasdaq Biotechnology) este un indice important și include companii de top din sectorul biotehnologic. Aceste companii variază de la companii de biotehnologie farmaceutică până la companii de biotehnologie alimentară.

Investitorii folosesc indicele pentru a măsura performanța sectorului biotehnologic. Acest lucru ne ajută să identificăm tendințe, să descoperim oportunități de investiții și să înțelegem mai bine riscurile. 

Cotația Nasdaq biotehnologie

Indici financiari Nasdaq

Bursa Nasdaq are mai mulți indici bursieri care se concentrează pe companii specifice din sectorul financiar.

De exemplu, Indexul Nasdaq Financial-100 include 100 dintre cele mai mari companii financiare, atât naționale cât și internaționale, listate pe Bursa Nasdaq, bazate pe capitalizarea de piață. Aceste companii sunt clasificate conform Industry Classification Benchmark ca aparținând sectorului financiar, inclusiv bănci, asigurări și alte servicii financiare.

Nasdaq oferă un indice specific pentru sectorul asigurărilor, cunoscut sub numele de KBW Nasdaq Insurance Index (KIX), care include o selecție de companii din industria asigurărilor. De asemenea, există Nasdaq Insurance Index (INSR), care reprezintă companiile din sectorul asigurărilor listate pe Nasdaq.

În rezumat, piața Nasdaq are mai mulți indici specifici care reflectă performanța companiilor din acest domeniu​​​​​​. 

Cum să investești în Nasdaq?

Nasdaq are un rol semnificativ pe piața globală de valori, având o influență deosebită în sectorul tehnologiei, oferind o platformă eficientă, transparență și o mai mare lichiditate. 

Oferă o varietate de produse financiare, inclusiv acțiuni, obligațiuni, derivate, ETF-uri, fonduri mutuale, opțiuni și alte instrumente financiare. Acțiunile Nasdaq sunt tranzacționate online și pot fi cumpărate și vândute în timp real.

Investiția în Nasdaq prin intermediul ETF-urilor (Exchange-Traded Funds) este o metodă populară și eficientă. ETF-urile sunt fonduri tranzacționate la bursă care urmăresc performanța unui anumit indice, cum ar fi Nasdaq Composite.

Acest lucru înseamnă că investitorii pot cumpăra și vinde acțiuni ale principalilor indici bursieri fără a fi nevoie să cumpere și să vândă acțiuni individuale.

Selecția de acțiuni Nasdaq

Primul pas pentru a cumpăra acțiuni listate la bursa Nasdaq este de a alege acțiunea. Acest proces este ceea ce se numește stock picking sau selecția de acțiuni. Pentru a face o bună selecție de acțiuni, este important să faci o cercetare adecvată asupra companiilor care oferă acțiuni pe Nasdaq. 

Următorul pas este să deschizi un cont la un broker de încredere. Apoi, trebuie doar să depui fondurile care te vor ajuta să finanțezi investiția.

În tabelul următor găsești cei mai buni brokeri pentru a cumpăra acțiuni listate la Nasdaq:

BrokerReglementareComisioane 
eToroASFFără comisioane
XTBASFFără comisioaneVezi mai mult
Interactive BrokersASFAcțiuni și ETF de la 0 USDVezi mai mult

Unele exemple de companii care sunt listate pe piața Nasdaq (și fac parte din Nasdaq-100) sunt:

 • Software: Microsoft, SAP, Oracle, IBM, Symantec, etc.
 • Hardware: Apple, Samsung.
 • Internet: Facebook, Google.
 • Semiconductoare: Intel, Qualcomm, Infineon Technologies.
 • Comerț electronic: Amazon, Paypal.
 • Biotehnologie: illumina, Gilead Sciences.

Pe de altă parte, prin acțiunile individuale, este de asemenea posibil să investești în Nasdaq în alte domenii. Pe această piață sunt listate alte tipuri de companii, multe dintre ele făcând  parte și din indicele Nasdaq-100:

 • Alimentație: PepsiCo, Monster Beverage.
 • Farmaceutice: Mylan, Alexion Pharmaceuticals, Celgene.
 • Automotive: Paccar, O’Reilly Auto Parts.
 • Transport: American Airlines Group.

Prin intermediul ETF-urilor

ETF-urile pot oferi o bună diversificare portofoliului tău. Investind în Nasdaq prin intermediul ETF-urilor, obții expunere la o varietate de active financiare printr-o singură tranzacție. Acest lucru înseamnă că poți reduce riscul portofoliului tău prin diversificare.

👉 Poate te interesează: Investiția în Dow Jones prin intermediul ETF-urilor

Investiția în Nasdaq este o abordare eficientă și răspândită. ETF-urile, sau fondurile tranzacționate la bursă, replică performanța unui anumit indice, precum Nasdaq Composite ceea ce reprezintă o alternativă bună.

Investirea în fonduri este ușoară și se obține automat un portofoliu complet și diversificat de valori.

Există fonduri indexate care replică comportamentul indicilor. Acest tip de fonduri de investiții pot reprezenta o opțiune bună, deoarece, fără a fi nevoie să gestioneze activ portofoliul, au comisioane mai mici decât fondurile active. 

Astfel, este posibil să investești în întreaga piață Nasdaq printr-un fond de investiții care urmărește performanța unuia dintre indicii săi.

ETF-uri NasdaqTickerISIN
iShares NASDAQ 100 UCITS ETF USD (Acc)SXRVIE00B53SZB19
Invesco EQQQ Nasdaq-100 UCITS ETFEQQQIE0032077012
First Trust Nasdaq Cybersecurity UCITS ETF AccCBRSIE00BF16M727
Amundi Nasdaq 100 UCITS ETF EUR (C)HNDXLU1681038599

Prin intermediul derivatelor (futures, opțiuni)

Produsele financiare derivate sunt instrumente care permit investitorilor să obțină profit sau să suporte pierderi în funcție de evoluția prețului activelor subiacente, fără a fi necesar să le cumpere direct. Aceste produse oferă posibilitatea de a beneficia de creșterea sau scăderea prețului activelor. În plus, ele permit utilizarea efectului de levier, ceea ce înseamnă că poți să-ți mărești expunerea la mișcările de preț.

Cu toate acestea, investiția în Nasdaq prin intermediul derivatelor implică și unele riscuri. Deoarece aceste produse financiare sunt cu efect de levier, investitorii pot pierde întregul capital. În plus, investitorii trebuie să țină cont de costurile asociate, care includ taxe de administrare și comisioane.

Aici sunt două exemple de brokeri care oferă produse derivate la prețuri competitive:

BrokeriReglementareCosturi 
IGASFSpread-uri pentru CFD de la 1 pipVezi mai mult
SaxoBankASFVariable Vezi mai mult

Top 10 cele mai mari companii listate la bursa Nasdaq

Aici este o listă cu 10 cele mai mari companii de pe Nasdaq -100 în prezent:

 1. Apple (AAPL)
 2. Microsoft (MSFT)
 3. Amazon (AMZN)
 4. Nvidia Corp (NVDA)
 5. Broadcom Inc (AVGO)
 6. Meta Platforms (FB)
 7. Alphabet Inc (GOOGL)
 8. Alphabet Inc (GOOG)
 9. Tesla Inc (TSLA)
 10. Costco Wholesale Corp (COST)

Acest clasament variază în timp, deoarece valoarea de piață a companiilor se schimbă constant​​​​.

De ce să investești în Nasdaq?

Potențial de creștere

Nasdaq este una dintre principalele piețe bursiere din lume și oferă o gamă largă de oportunități de investiții, de la tehnologie de vârf până la biotehnologie, ceea ce permite investitorilor să-și diversifice portofoliul.

Nasdaq este recunoscut pentru diversitatea companiilor tehnologice pe care le include, iar acest lucru este semnificativ având în vedere că tehnologia joacă un rol crucial în evoluția productivității în țările dezvoltate. De la securitatea cibernetică și soluții de cloud computing până la inteligența artificială, aceste sectoare sunt reprezentate pe Nasdaq.

bursa de valori new york

De fapt, tehnologia ne afectează orice aspect al vieții noastre de zi cu zi. Dăm câteva exemple:

 • Transportul (vehicule tot mai echipate pentru confort și siguranță).
 • Telecomunicațiile (rețele sociale, noi forme de divertisment și informații, B2C, B2B, 5G, etc.).
 • Îngrijirea sănătății (robotică, biotehnologie, etc.).
 • Serviciile financiare (bancă electronică, fintech, robo advisors, blockchain și criptomonede, etc.).
 • Informatică (cloud computing, inteligență artificială, big data, etc.).

În plus, este una dintre cele mai mari piețe de valori din lume, cu o capitalizare de piață de aproximativ 33.8 miliarde de dolari. Acest lucru înseamnă că există o cantitate mare de capital disponibil pentru investiții și o mare oportunitate de a obține randamente semnificative.

Deși unii analiști și investitori vorbesc despre posibilitatea creării unei bule datorită creșterii experimentate de acest sector în ultimii ani, adevărul este că profiturile înregistrate de companiile tehnologice și progresul de care pot beneficia fac ca valoarea acestui tip de companii să crească de asemenea.

Diversificare sectorială

Diversificarea sectorială a Nasdaq este unul dintre cele mai importante avantaje ale acestui indice tehnologic. Prin includerea mai multor subsectoare tehnologice precum inteligența artificială, securitatea cibernetică, băncile și asigurările, Nasdaq oferă o viziune completă asupra performanței sectorului tehnologic și a industriilor sale conexe.

Unul dintre principalele avantaje ale acestei diversificări sectoriale este că permite investitorilor să aibă o varietate mai mare de opțiuni de investiții. Deși indicele se concentrează pe tehnologie, fiecare subsector are propria sa dinamică, ceea ce înseamnă că investitorii pot alege unde vor să investească în funcție de propriile nevoi și obiective.

Să vedem care este ponderarea celor mari importante sectoare în cadrul indicelui:

 • Tehnologie: 56.75%
 • Bunuri de larg consum: 18.13%
 • Sănătate: 7.41%
 • Utilități: 4,54%
 • Financiar: 3,59%
 • Telecomunicații: 3,36%
nasdaq 100 futures

Securitate

Nasdaq oferă securitate investitorilor deoarece este reglementat de SEC. Acest lucru înseamnă că toate activitățile de pe piață sunt supuse supravegherii acestui organism.

De fapt, reglementarea SEC stabilește standarde înalte de transparență pentru companiile care sunt listate pe Nasdaq. Acest lucru înseamnă că aceste companii sunt obligate să prezinte rapoarte financiare precise și complete, precum și să respecte normele de divulgare a informațiilor.

Lichiditate

Este una dintre cele mai lichide piețe din lume, astfel încât investitorii au o mai mare ușurință în a cumpăra și vinde acțiuni.

Pentru a ne face o idee, în ianuarie 2024, volumul tranzacțiilor pe NASDAQ a fost de aproximativ 5 până la 6 miliarde de acțiuni, în timp ce în alte zile a depășit 8 miliarde de acțiuni.

Accesibilitate

Aproape de la orice broker și la prețuri foarte competitive, investitorii pot cumpăra și vinde acțiuni rapid fără a se preocupa de proceduri complexe.

De fapt, există deja brokeri care permit cumpărarea de acțiuni americane fără comisioane. Adică, în multe cazuri, percep comisioane pentru a investi în piețele europene sau asiatice, chiar și în cele locale, dar nu pe piața americană, astfel încât ușurința de acces la investiții în Nasdaq este de asemenea unul dintre principalele sale avantaje.

Calendarul Nasdaq: zile de sărbătoare

Calendarul bursier al Nasdaq pentru anul 2024 include următoarele zile în care piața este închisă:

 • 1 ianuarie – Anul Nou
 • 15 ianuarie – Ziua lui Martin Luther King Jr.
 • 19 februarie – Ziua Președintelui (President’s Day)
 • 29 martie – Vinerea Mare (Good Friday)
 • 27 mai – Ziua Memorială (Memorial Day)
 • 19 iunie – Juneteenth (sărbătoarea sfârșitului sclaviei în SUA)
 • 4 iulie – Ziua Independenței
 • 2 septembrie – Ziua Muncii (Labor Day)
 • 28 noiembrie – Ziua Recunoștinței (Thanksgiving Day)
 • 25 decembrie – Ziua de Crăciun

Investiția: avantaje și dezavantaje

În final, să vedem avantajele și dezavantajele de a investi în acțiunile listate la Nasdaq:

AvantajeDezavantaje
✅ Multe acțiuni și fonduri❌ Volatilitate ridicată
✅ Transparență excepțională❌ Risc mai mare
✅ Performanță ridicată 
✅ Accesibilitate și lichiditate 

 

Concluzie

Investiția în Nasdaq reprezintă o oportunitate de investi într-o gamă largă de companii inovatoare și tehnologice, ceea ce poate oferi un potențial semnificativ de creștere.

Întrebări frecvente

Care sunt avantajele investițiilor în Nasdaq?

Avantajele includ expunerea la companii inovatoare și tehnologice cu potențial de creștere.

Pot cumpăra ETF-uri pe Nasdaq?

Da, există ETF-uri care urmăresc indicii Nasdaq și sunt tranzacționate pe această bursă.

Cum pot urmări performanța Nasdaq?

Performanța poate fi urmărită prin intermediul site-urilor de știri financiare, aplicații de tranzacționare sau direct pe site-ul Nasdaq.

Articole similare

Ce este dobânda compusă și cum se calculează?
Unul dintre cele mai importante principii în finanțe este, fără îndoială, dobânda compusă. Acest articol prezintă ce este dobânda compusă, cum se calculează, și de ce este acest concept foarte important pentru investitori. Dobânda compusă sau "do...