DAX 40 investește în Germania: tot ce trebuie să știi

DAX 40 este indicele bursier al celei mai importante Burse de Valori din Uniunea Europeană și una dintre cele mai semnificative din lume: Germania.

Acest indice servește ca indicator economic și este utilizat de mulți analiști.Poate fi folosit și pentru investiții. În acest articol vorbim despre: Ce este DAX 40? Care sunt caracteristicile sale? Cum să investești în el?

dax 40

Ce este DAX 40?

DAX 40 este un indice bursier. Mai exact, reprezintă Bursa de Valori din Frankfurt, cea mai importantă din Germania. Este adesea numit simplu DAX sau DAX Xetra (Xetra este platforma electronică de tranzacționare a Bursei din Germania).

La rândul său, Germania este cea mai importantă economie din Uniunea Europeană. Astfel, acest indice este de o importanță majoră pentru investitori și manageri de toate tipurile: este unul dintre cei mai importanți indici bursieri și acționează ca un indicator economic. Se situează la același nivel cu indicii celebri de pe Wall Street, cum ar fi S&P 500 sau Dow Jones 30.

Pentru a construi indicele DAX 40, pur și simplu se iau cele 40 de companii cu cea mai mare capitalizare bursieră de pe piața germană și se face o medie ponderată a cotațiilor lor. Companiile sunt selectate în funcție de capitalizarea lor de piață și de volumul de tranzacționare.

O medie ponderată înseamnă că companiile cu cea mai mare capitalizare bursieră au mai multa greutate în calculul indicelui. Selecția acțiunilor și formula de calcul sunt concepute pentru a reflecta fidel sentimentul general al pieței.

Înțelegem prin capitalizare de piață (sau capitalizare bursieră) prețul acțiunilor înmulțit cu numărul de acțiuni în circulație.

Dar acest indice are o caracteristică unică: ia în considerare dividendele distribuite de companii. De obicei, indicii bursieri nu iau în considerare acest factor, doar prețul de cotare (există versiunea de indici numită “total return” care face calculul incluzând dividendele distribuite).

👉 Pentru a cunoaște alți indici la fel de importanți, aici ai acest articol: Cum să investești în Nasdaq?

Istoria DAX 40 și relația sa cu DAX 30

DAX corespunde acronimului Deutscher Aktienindex. A fost creat în 1988 (de fapt, a fost lansat pe 31 decembrie 1987), cu o valoare de 1.000 de puncte.

A fost creat în comun de Asociația Bursei de Valori din Germania, Bursa din Frankfurt și principalul ziar german despre piețele financiare Börsen – Zeitung. Anterior exista un alt indice numit Börsen – Zeitung, a cărui creare datează din 1959.

De-a lungul istoriei sale, acest indice a suferit suișurile și coborâșurile caracteristice economiei mondiale și europene.

Cotația istorică a DAX 30

Scandalul Wirecard și extinderea la DAX 40

Și astfel s-a ajuns în 2018 la intrarea Wirecard în DAX 30, o companie tehnologică dedicată serviciilor financiare. Această companie care asigura tranzacții financiare la un cost foarte scăzut, se baza pe datorii, datorii tot mai mari.

Prin urmare, după sosirea pandemiei și căderile generalizate pe bursă, escrocheria sa a fost dezvăluită și a trecut de la a fi una dintre cele mai mari companii de capitalizare bursieră din Germania, la a intra în faliment și să nu valoreze absolut nimic.

indice dac40

Acest fapt a fost o lovitură dură pentru piața financiară și bursieră germană deoarece peste noapte una dintre cele mai mari companii ale sale a ajuns să nu valoreze nimic.

În consecință, regulatorul german a fost obligat să extindă numărul de participanți (deoarece altfel, căderea DAX ar fi fost epică) de la treizeci la patruzeci, pentru a menține cotația la același punct. Cu toate acestea, de la acest punct va fi mult mai riguros cu noii membri ai acestui „nou DAX 40” cerându-le:

 • Să fi înregistrat un rezultat brut de exploatare pozitiv în ultimele două exerciții financiare.
 • Conturi trimestriale.
 • Crearea unui organ de audit.
 • Un audit anual asupra conturilor companiei.

Și în linii generale așa s-a trecut de la DAX 30 la sfârșitul anului 2020, la DAX 40.

Ce companii compun DAX 40?

Iată ce companii formează DAX 40:

AdidasHellofresh SE (HFG)
AirbusHenkel VZO (HEN3)
AllianzInfineon (IFX)
BASF (BAS)Linde PLC (LIN)
Bayer (BAY.DE)Grupul Mercedes-Benz (MBG)
Beiersdorf AGMerck (KRM)
BMW ST (BMW)MTU Aero (MTX)
Brenntag (BNR)Muench Rueckvers (MUV2)
Continental AG (CON)Porsche Automotion (PAH3)
CovestroPuma SE (PUM)
Daimler (DAI)Qiagen NV (QIA)
Delivery Hero (DHER)RWE AG ST (RWE)
Deutsche Bank AG (DBK)SAP (SAP)
Deutsche Boerse (DB1)Sartorius AG (SRT3)
Deutsche Post (DPW)Siemens AG (SIE)
Deutsche Telekom AG (DTE)Siemens Health (SHL)
E.ON SESymrise AG (SY1)
Fresenius SE (FRE)Volkswagen VZO (VOW3)
Fresenius Medical Care (FME)Vonovia SE (VNA)
Hannover Rueck (HNR1)Zalando SE (ZAL)
Heidelbergcement (HEI) 

Cum se poate observa, în acest indice sunt listate companii de top în sectoarele lor respective. O caracteristică a DAX este că companiile sale sunt multinaționale cu un volum considerabil de export.

În ceea ce privește compoziția sa sectorială, Germania a fost întotdeauna recunoscută pentru a avea o industrie chimică și auto puternică. Nu se întâmplă ca în alte țări unde economia suferă o dependență puternică de un singur sector.

Putem verifica, prin intermediul ETF iShares Core DAX, cum structura sectorială a indicelui este echilibrată:

 • Sectorul Industrial: 18,70%.
 • Sectorul Materialelor de Bază: 16,4%.
 • Sectorul Consumului Ciclic (în care s-ar găsi sectorul auto): 16,00%.
 • Sectorul Tehnologic: 15,90%.
 • Sectorul Serviciilor Financiare: 14,50%.
 • Sectorul Sănătății: 11,60%

Dacă, de exemplu, îl comparăm cu IBEX 35, indicele Bursei spaniole, observăm diferența în ceea ce privește greutatea anumitor sectoare:

 • Sectorul Serviciilor Financiare: 25,14%.
 • Sectorul Serviciilor Publice: 23,83%.
 • Sectorul Serviciilor de Comunicare: 12,18%.
 • Sectorul Industrial: 12,11%.
 • Sectorul Consumului Ciclic: 9,52%.
 • Sectorul Serviciilor Energetice: 4,69%.

Serviciile publice și serviciile financiare (trebuie doar să aruncăm o privire la compoziția IBEX 35 și să vedem câte dintre principalele bănci din țară fac parte din acesta) reprezintă aproape jumătate din indice (46,26%). Pe piața franceză se întâmplă ceva similar.

Care sunt principalele companii după capitalizarea bursieră a indicelui DAX 40?

Odată ce am văzut, compoziția sectorială a DAX 40 este echilibrată. Așadar, merită să ne întrebăm care sunt companiile care au cel mai mare impact în calculul acestui indice.

La mijlocul anului 2022, companiile germane cu cea mai mare capitalizare bursieră erau următoarele:

CompanieCapitalizare Bursieră
SAP98.920,89m€
DEUTSCHE TELECOM94.500,07m€
Volkswagen86.320,05m€
SIEMENS83.720,00m€
MERK KGaA75450,00m€
ALLIANZ70.000,94m€
Mercedes-Benz61.530,07m€
Siemens Health55.470,95m€
BAYER50.220,43m€
BMW49.170,25m€

Cum funcționează DAX 40?

Nicio companie nu poate avea o pondere mai mare de 10% în indice din 2006. Datele se actualizează în fiecare minut, luând noile prețuri marcate de sistemul Xetra. Sesiunile de tranzacționare au loc de luni până vineri, de la ora 09:00 până la licitația de închidere a prețurilor Xetra, care începe la ora 17:30.

Zilele în care Bursa din Frankfurt este închisă sunt următoarele:

 • 1 ianuarie: Anul Nou.
 • 10 aprilie: Vinerea Mare.
 • 13 aprilie: Luni de Paște.
 • 1 mai: Ziua Muncii.
 • 1 iunie: Rusalii.
 • 24 decembrie: Ajunul Crăciunului.
 • 25 decembrie: Crăciunul.
 • 31 decembrie: Revelionul.

DAX 40 este revizuit anual în luna septembrie, pentru a schimba ponderile și a decide dacă intră sau iese vreun nume din indice.

Cum să investești în DAX 40?

Există mai multe opțiuni, în funcție de nivelul de capital, riscul pe care dorești să îl asumi, orizontul de timp al investiției și obiectivele pe care dorești să le atingi investind în DAX 40.

Factori care influențează prețul său

 • Situația națională și europeană: Situația Germaniei este fără îndoială importantă pentru a determina cum se comportă piața de actiuni. Dincolo de asta, Germania este unul dintre principalii parteneri ai Uniunii Europene și indicatorii macroeconomici ai tuturor țărilor membre, precum și climatul politic, influențează evoluția sa.
 • Situația mondială: Majoritatea companiilor din DAX 40 sunt, de asemenea, listate în Statele Unite, prin urmare, este un indice care depășește granițele germane și este afectat de situația politică și economică a Statelor Unite. În plus, este compus din multinaționale care au un volum mare de export.
 • Rata de schimb: fiind vorba de companii care depind în mare măsură de exporturi, rata de schimb a euro față de alte valute are un impact mare. Un euro slab favorizează exporturile, dar este dăunător pentru importuri.
 • Deciziile Băncii Centrale Europene (BCE): BCE este organismul care se străduiește să mențină stabilitatea prețurilor. În fața unei creșteri inflaționiste, va reacționa (foarte probabil) prin creșterea ratelor dobânzilor și, prin urmare, îngreunând accesul la credit. Toate acestea conduc la încetinirea planurilor de expansiune a afacerilor. În plus, sectorul auto depinde foarte mult de capacitatea de îndatorare a persoanelor fizice.

Investiți în DAX 40 cumpărând acțiuni

Cumpărarea de acțiuni fizice este una dintre cele mai clasice modalități de a investi. Este recomandabil pentru a menține investiția pe termen lung. Este posibil printr-un broker care oferă acces la această piață (ceea ce nu este dificil).

Cu toate acestea, crearea unui coș de valori cu cele 40 de companii care compun DAX ar fi costisitoare în comisioane. Crearea unui portofoliu diversificat prin investirea directă în acțiuni necesită volum de capital. De obicei, aceste operațiuni se efectuează treptat, efectuând achiziții periodice de acțiuni și calculând ponderarea pentru a ajusta portofoliul.

Pe de altă parte, investitorul deține titluri de valoare care pot oferi dividende din când în când. În fața scăderilor prețului acțiunilor, poate chiar cumpăra mai mult și la un preț mai bun (această strategie este permisă pentru investiții fără efect de levier financiar).

👉 Cei mai buni brokeri online România: Ghidul complet cu avantaje și dezavantaje

Investiți în DAX 40 prin intermediul contractelor futures și opțiunilor

Intrăm în domeniul instrumentelor derivate, cele care sunt create dintr-un anumit activ, numit „subiacent”. În acest caz, activul subiacent este indicele DAX 40.

Contractele futures financiare sunt instrumente care, după cum sugerează numele, sunt contracte în care lichidarea are loc în viitor, dar prețul este stabilit în ziua încheierii contractului. În ceea ce privește opțiunile, ceea ce se obține prin cumpărarea lor este dreptul, dar nu obligația, de a face schimbul.

Caracteristica principală a acestui tip de produse este că sunt levierate. Adică, investitorul nu trebuie să depună întreaga valoare a tranzacției, ci un procent ca marjă de garanție. Levierul acționează ca un multiplicator al capitalului, dar reprezintă și un risc.

În plus, cu derivatele financiare există posibilitatea de a opera în short. Cu alte cuvinte, de a vinde activul cu intenția de a-l recumpăra la un preț mai mic și de a obține profituri din fluctuațiile la scădere pe care le poate suferi DAX 40.

FAQ

Care este cea mai ieftină variantă de a investi in DAX?

Cel mai ieftin este prin investirea într-un ETF care urmareste performanța indicelui.

Ce alti indici europeni există?

CAC 40 în Franta, IBEX 35 în Spania sunt doar două exemple.

De ce este DAX o investitie atractivă?

Economia germană este cea mai mare din Europa. Practic, investind în DAX, se investeste în aceasta economie.

Articole similare

Ce este dobânda compusă și cum se calculează?
Unul dintre cele mai importante principii în finanțe este, fără îndoială, dobânda compusă. Acest articol prezintă ce este dobânda compusă, cum se calculează, și de ce este acest concept foarte important pentru investitori. Dobânda compusă sau "do...