Criptomoneda Ripple XRP: Ce este și cum se utilizează

În cadrul acestui articol, vom analiza și cunoaște moneda Ripple, cunoscută și sub numele de XRP. Este una dintre primele zece monede după capitalizarea de piață. Vom vedea ce este, cum funcționează, prețul său, dar și cum putem investi în aceasta.

Ripple ce este
Sursă: CNBC

Ce este Ripple (XRP)?

Ripple esteo rețea de plăți, RippleNet. Ripple nu este o criptomonedă în sine și nu se bazează pe tehnologia Blockchain în același mod în care o face Bitcoin. RippleNet este o platformă de plăți „descentralizată” bazată pe un registru distribuit („interledger protocol” sau „distributed ledger”) și software liber, care este axată pe dezvoltarea plăților internaționale.

Rețeaua Ripple este descentralizată, dar nu în același sens în care este rețeaua Bitcoin. Rețeaua Ripple funcționează printr-o listă de noduri unice autorizate de autoritatea centrală a rețelei (unique node list). Este descentralizată deoarece validarea nu necesită intermediari, dar pe de altă parte protocolul este impus de o entitate centrală și, noduri. Pe lângă faptul că sunt alese de această autoritate centrală, ele nu pot „opina”.

Așadar, principalul obiectiv al Ripple nu este democratizarea sistemului financiar, așa cum ar putea fi în cazul Bitcoin, ci dinamizarea transferurilor internaționale. În acest sens, Ripple nu prezintă „trade off”-ul între scalabilitate și descentralizare, astfel că este perfect scalabil. În prezent, acesta acceptă același număr de tranzacții pe secundă ca și VISA. În fapt, Ripple susține că descentralizarea completă a „registrului” nu este necesară pentru scopurile sale și că, din motive de securitate, preferă ca nodurile să fie limitate și de încredere.

„Este doar o chestiune de timp până când băncile centrale vor adopta blockchain-ul pentru a deconta transferurile de fonduri interbancare de mare valoare”

CEO al Ripple în 2017

Istoria Ripple (XRP)

Istoria Ripple a început în 2004, cu o idee din partea lui Ryan Fugger. În 2005 a fost creată prima versiune. Mai apoi, în anul 2011, Jed McCaleb începe să dezvolte XRP, o criptomonedă care își bazează valoarea pe „consens” în loc de PoW (proof of work).

În 2013 Ripple lansează aplicația sa pentru iPhone și până în 2014 devine a doua cea mai mare criptomonedă,. Banca germană Fidor acceptă protocolul Ripple și prețul său crește cu 200%. Până în anul 2015, mai multe bănci precum Santander, UniCredit, UBS, Royal Bank of Canada și altele acceptau deja protocolul Ripple. În 2016 Ripple obține licență pentru a opera în New York, capitalizarea XRP ajungând la 10.000 de milioane în următorul an.

Între 2017 și 2018 XRP s-a revalorizat până la 36.000%.

Ce aduce Ripple?

Când se face un transfer național interbancar pot apărea două situații. Fie băncile au o relație stabilită pentru a le efectua, fie nu au o relație stabilită și trebuie să intervină un intermediar, care de obicei este banca centrală. În cazul internațional, situația se complică.

Pentru a efectua un transfer internațional, principalul sistem este SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication). În cadrul său, un organism acționează ca intermediar și gestionează schimbul valutar și transferul. Există și alte sisteme precum SEPA pentru zona euro, în care BCE este intermediarul. Important de subliniat aici este că există un intermediar în transferuri și acest lucru implică mai mult timp și comisioane.

Ripple sau RippleNet apare ca o alternativă la aceasta, propunând o relație între bănci la nivel global. În prezent, rețeaua Ripple are peste 100 de bănci (SWIFT are 11.000). Cu toate acestea, Ripple permite realizarea tranzacțiilor instantanee, practic fără comisioane, în mod sigur. Contrar credinței populare, RippleNet nu are nevoie de o criptomonedă pentru a funcționa, putând funcționa direct cu bani fiat (bani fiduciari).

De aceea, XRP, criptomoneda Ripple, nu este indispensabilă pentru utilizarea RippleNet. Totuși, poate fi necesară în anumite cazuri, așa cum vom vedea. Trebuie menționat că moneda nu este minabilă, compania a „creat” 100 de miliarde de tokenuri și a păstrat 20 de miliarde dintre acestea (XRP). Neavând un mecanism de tip Pow (Proof of Work), precum Bitcoin, nu are valoare intrinsecă. În plus, nefiind minabilă și fiind supusă unei autorități centrale, XRP se apropie de domeniul banilor fiat.

funcționarea Ripple
Sursă: Ripple web

Cum funcționează Ripple?

RippleNet are două moduri de funcționare FIAT-FIAT și FIAT-XPR-FIAT numite xCurrent și xRapid respectiv. De asemenea, are o interfață programabilă de acces pentru a facilita utilizarea acestor două protocoale numită xVia.

xCurrent XRP

Această soluție oferă tranzacții criptate sigure într-un mod descentralizat, fără niciun intermediar bancar. Protocolul xCurrent nu necesită XRP. El utilizează „interledger protocol” (IPL), „registrul descentralizat”, astfel încât fiecare participant are acces la același registru. Cu toate acestea, în cazul transferurilor multi-valutare, este necesară lichiditatea pe piața valutară pentru a funcționa corect.

Funcționarea xCurrent
  Sursă: Ripple web

xRapid

Acest protocol folosește XRP pentru a oferi lichiditate. El mută fondurile în XRP profitând de lichiditatea sa pentru a realiza schimbul valutar. În mod natural, principala barieră pentru creșterea xRapid este lichiditatea XRP.

xRapid
Sursă: Ripple web

Evoluția prețului XRP

În prezent, XRP este a șaptea în capitalizare și prețul său a ajuns să atingă 4$, valorând, la momentul actual, 1,26$. Posibil ca această creștere mare a prețului să se fi datorat faptului că noii investitori, care au intrat când Bitcoin era la maxime, s-au orientat către alte monede gândindu-se că prețul Bitcoin era prea mare pentru a-l putea cumpăra sau o chestiune similară. Cu toate acestea, este necesar să cunoști pentru ce este concepută criptomoneda dacă vrei să pariezi pe ea.

Grafic Ripple
XRP/USD Sursă: Coinmarketcap

Este populară opinia conform căreia rețeaua Ripple avea nevoie de XRP pentru a funcționa, ceea ce i-a încurajat pe mulți să cumpere. Totuși, așa cum am văzut, XRP nu este esențial pentru funcționarea rețelei. În plus, trebuie să ținem cont cum compania este cea care controlează emisia de tokenuri. Astfel, conform spuselor sale, nu va emite mai multe și există 100.000 de milioane, însă acest lucru nu este sigur.

Pe de altă parte, XRP nu are comisioane, așa că într-o ipotetică revenire a pieței bull, este un punct în favoarea sa pe care îl poate valorifica în comparație cu alte monede mai puțin scalabile, cum ar fi Bitcoin.

Putem profita de evoluția prețului său prin CFD-uri pe XRP, care ne oferă posibilitatea de a menține poziții short și de a ne folosi de efectul de levier, pe platforme precum eToro.

👉 Învață cum să investești prin CFD-uri

Cum să investești în Ripple?

Pentru a investi în această criptomonedă trebuie să avem un cont la un exchange sau broker care ne permite să investim în acest tip de activ. Recomandările noastre sunt să o faci prin exchange-ul Binance, iar dacă decizi să o faci printr-un broker, folosește eToro.

eToro

7.5/ 10

Piețe

Europa, Asia

Site web în mai multe limbi

Versiunea mobilă avansată și copytrading

Posibilitatea de tranzacționare a acțiunilor fracționate

* Capitalul dumneavoastră este în pericol. Se aplică și alte comisioane. Pentru mai multe informații, vizitați

Depozit minim:

€50.00

Având în vedere toate detaliile prezentate, ne întrebăm: Este posibilă adoptarea XRP ca monedă de rezervă într-un viitor îndepărtat, având în vedere progresul pe care îl reprezintă această tehnologie în comparație cu transferurile tradiționale? Se va declanșa prețul dacă acest model de mișcare a banilor la nivel internațional se va impune?

Întrebări frecvente

Este Ripple o monedă riscantă?

Investiția în XRP este una destul de riscantă și poate să nu fie potrivită pentru majoritatea investitorilor. Acest lucru se întâmplă din cauza volatilității ridicate a prețurilor și a dificultății de a prezice tendințele viitoare pe piața criptomonedei.

Ar putea Ripple să depășească Bitcoin?

La momentul actual, este dificil de prezis cu certitudine dacă Ripple (XRP) va depăși Bitcoin și Ethereum în capitalizarea pieței. Totuși, unele motive pentru care unii cred că s-ar putea întâmpla acest lucru includ concentrarea sa pe viteze rapide ale tranzacțiilor și comisioane mici.

Câți XRP mai există?

XRP are o rezervă circulantă de 55,51 miliarde de monede. De asemenea, deține și o rezervă maximă de 99,99 miliarde XRP.

Articole similare