EV/EBITDA – formulă, exemplu, avatanje și dezavantaje

EV/EBITDA este un indicator financiar utilizat pentru a evalua valoarea relativă a unei companii, comparând valoarea de piață a întregii companii (Enterprise Value – EV) cu profitul său înainte de dobânzi, taxe, depreciere și amortizare (Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation, and Amortization – EBITDA).

Enterprise Value (EV) reprezintă valoarea de piață totală a unei companii, inclusiv datoriile nete și capitalul propriu, oferind o imagine completă asupra costului de achiziție al companiei. EBITDA este un indicator al performanței operaționale a unei companii, excluzând influența structurii de capital, politicilor fiscale și metodelor de contabilitate.

Formula EV/EBITDA

EV/EBITDA se calculează cu următoarea formulă:

EV/EBITDA

EV = Capitalizare de Piață + Datorii Totale

Capitalizare de piață = Numărul de acțiuni x prețul unei acțiuni

EV/EBITDA are o interpretare similară cu PER. În acest caz, EV/EBITDA corelează valoarea totală a companiei cu capacitatea acesteia de a genera profituri recurente.

Se poate spune, de asemenea, că EV/EBITDA arată numărul de ani pe care i-am petrece pentru a plăti întreaga valoare a unei companii (acțiuni + datorie) cu profitul recurent (EBITDA) pe care îl generează dacă ar rămâne constant.

Se consideră că rapoartele normale EV/EBITDA sunt între 6 și 9 (acest număr variază în funcție de sursă), deși spre deosebire de PER, există mai multă variație între companii și sectoare. Cu toate acestea, la fel ca în cazul altor multipli, trebuie să se țină cont de media EV/EBITDA a ultimilor ani.

Cu un rezultat scăzut al raportului, semnalul este că acțiunile companiei pot fi ieftine, în timp ce peste ceea ce este acceptabil, interpretarea este că probabil sunt scumpe.

Merită subliniat că important nu este să vedem raportul, ci să analizăm dacă afacerea a fost capabilă să genereze profituri de-a lungul timpului.

De asemenea, este interesant să observăm EV/EBIT și să-l comparăm cu EV/EBITDA. Diferența dintre EBIT și EBITDA este, în principal, costul amortizării și deprecierii (aproximare a investițiilor pentru menținerea activității productive). Prin urmare, o diferență foarte mare între cele două rapoarte indică o nevoie puternică de investiții pentru a menține profitul.

Momentul prin care trece compania influențează de asemenea. Dacă este vorba de o afacere cu așteptări mari de creștere, prețul acțiunilor sale va fi ridicat, ca și EV-ul său. În consecință, raportul va tinde să fie ridicat. Opusul se întâmplă cu companiile consolidate cu o creștere scăzută.

Avantajele și dezavantajele EV/EBITDA

✅ Printre avantajele EV/EBITDA putem găsi: ✅

 • Este un raport util pentru a compara două companii din același sector.
 • Luând în considerare EBITDA, se concentrează pe generarea de profituri a afacerii în sine. Astfel, nu se iau în considerare factori care sunt în afara controlului companiei, cum ar fi rata impozitelor.
 • Ține cont de datoria netă (la momentul calculării valorii companiei), deși EBITDA lasă deoparte problema structurii financiare.
 • Este relativ ușor de calculat.

❌ Însă, trebuie să luăm în considerare unele dezavantaje: ❌

 • Datele în sine ale raportului s-ar putea să nu ne spună prea mult, este important să-l comparăm cu sectorul și cu rezultatele anterioare ale companiei.
 • Raportul poate scădea sau crește din mai multe motive, poate fi din cauza numărătorului (valoarea companiei) sau a numitorului (EBITDA).
 • Poate arăta date mai bune pentru companiile care au mai mult capital. Acest lucru se datorează faptului că aceste firme trebuie să acopere costuri mai mari de amortizare și depreciere (ceea ce implică un EBITDA relativ ridicat).
 • Nu ia în considerare, pe lângă amortizări și depreciere, alte cheltuieli care ar putea fi relevante, cum ar fi cheltuielile financiare.
 • Raportul se poate schimba în timp. Un EV/EBITDA scăzut sau acceptabil poate crește dacă afacerea începe să genereze mai puține profituri. Să ne amintim că, dacă EBITDA (numitorul) scade, raportul crește.
 • O companie poate afișa un raport scăzut deoarece așteptările de creștere sunt slabe. Pentru a-l explica în alt mod, dacă prețul acțiunilor a scăzut din cauza unei cereri reduse, valoarea companiei (numărătorul) scade de asemenea. Prin urmare, raportul scade.

Exemplu de EV/EBITDA

Să vedem un exemplu de calcul EV/EBITDA

Să presupunem că avem următoarele date (toate în euro, cu excepția numărului de acțiuni):

 • Numărul de acțiuni: 5.000
 • Prețul acțiunilor: 4
 • Datorie financiară: 15.000
 • Bani lichizi și echivalente: 3.400
 • Profit net: 2.700
 • Dobânzi: 600
 • Deprecieri și amortizări: 750
 • Rata impozitului: 25%

Calculăm valoarea companiei:

valoarea companiei calcul
datorie financiara
Capitalizare bursieră

Capitalizare bursieră= 5.000*4= 20.000

Datorie financiară netă= 15.000-3.400=11.600

Valoarea companiei= 20.000+11.600=31.600

Acum, calculăm EBITDA:

EBITDA= Profit net+dobânzi+amortizări și depreciere+impozite

De asemenea, putem să-l formulăm astfel:

EBITDA= Profituri după impozite+dobânzi+amortizări și depreciere

Profit net= Profit înainte de impozite * (1-0,25)

2.700= Profit înainte de impozite * 0,75

Profit înainte de impozite= 3.600

EBITDA= 3.600+600+750=4.950

Și acum putem face ultimul pas:

EV/EBITDA= 31.600/4.950= 6,3838

Prin urmare, compania pare să aibă un raport EV/EBITDA acceptabil. Cu toate acestea, trebuie să comparăm cu istoricul și cu alte firme din sector.

În exemplul nostru, presupunem că întreprinderea nu are investiții financiare curente.

Concluzie

Raportul EV/EBITDA este un indicator financiar de mare relevanță în evaluarea companiilor, oferind o perspectivă comparativă asupra valorii lor ajustate pentru datorii și resursele generate în mod operațional, indiferent de structura de capital.

Prin compararea valorii de piață a unei companii, incluzând atât datoria netă cât și capitalul propriu, cu profitul său operațional înainte de deducerea dobânzilor, taxelor, deprecierii și amortizării, acest raport permite investitorilor și analiștilor să determine cât de atractivă este o companie în raport cu prețul său și cât de eficient își utilizează capitalul pentru a genera profituri. 

În esență, EV/EBITDA ajută la identificarea oportunităților de investiții prin evidențierea companiilor subevaluate sau supraevaluate într-un mod care neutralizează efectele structurii de finanțare și ale politicilor contabile.

Întrebări frecvente

Care sunt valorile tipice considerate bune pentru EV/EBITDA?

Valorile EV/EBITDA pot varia în funcție de industrie, dar în general, un raport sub 10 este adesea considerat atractiv, indicând că o companie poate fi subevaluată. Totuși, este esențial să se compare raportul cu media industriei.

Pot toate companiile să fie evaluate folosind EV/EBITDA?

Deși EV/EBITDA este un indicator util, nu este potrivit pentru toate companiile, în special pentru cele cu modele de afaceri bazate pe active cu o amortizare mare sau pentru industriile cu structuri de capital foarte diferite.

Cum influențează datoria netă raportul EV/EBITDA?

Datoria netă este adăugată la capitalizarea de piață în calculul EV, astfel încât un nivel mai mare de datorie netă va crește EV și poate influența raportul EV/EBITDA, evidențiind costul capitalului utilizat pentru a genera profituri.

Articole similare