Cum să investești în FTSE 100?

FTSE 100 este un indice major al Bursei de Valori din Londra, ce reprezintă un barometru esențial pentru economia Regatului Unit, fiind unul dintre cei mai recunoscuți indicatori pentru măsurarea performanței pieței financiare britanice.

Următoarea secțiune va oferi o prezentare generală a indicelui FTSE 100. Vom explica ce este acest indice, cum este structurat și ce aspecte sunt importante pentru a investi în el. 

ftse100

Ce este indicele FTSE 100?

FTSE 100 (de fapt, se pronunță “Footsie 100”) este indicele de referință al Bursei de Valori din Londra. Numele său provine de la acronimul Financial Times Stock Exchange și numărul corespunde faptului că acest indice este compus din 100 de valori principale care sunt cotate pe această bursă.

În special, acest indice este controlat de revista Financial Times (care este cea care îl publică) împreună cu o companie subsidiară a Bursei de Valori din Londra (London Stock Exchange Group).

În orice caz, un indice bursier de dimensiunea FTSE 100 nu acționează doar pentru a măsura evoluția generală a pieței ci ca referință economică. Datorită caracteristicilor sale de volatilitate, lichiditate și importanță, se dovedește a fi un activ interesant pentru a investi în companiile de top listate la bursa LSE (London Stock Exchange).

Istoria FTSE 100

Să cunoaștem istoria sa:

 • 1984: FTSE 100 a fost calculat pentru prima dată la 3 ianuarie cu un nivel de bază de 1.000 de puncte.
 • 1999: A atins un maxim istoric de 6.950,6 puncte la 30 decembrie. Datorită prăbușirii bulei dotcom, indicele a suferit o scădere semnificativă.
 • 2007: A atins din nou un maxim de 6.091,33 puncte la 8 februarie, dar încă o dată criza financiară din 2008 l-a redus la 3.500 de puncte.
 • 2015: A atins un nou maxim istoric, depășind bariera de 7.000 de puncte.
 • 2020: Pandemia a făcut ca acesta să scadă cu aproximativ 30% la valori de peste 5.000 de puncte.
 • 2021: De la sfârșitul anului, a revenit la cote maxime, unde se menține și astăzi.

Care sunt principalele companii din indicele FTSE 100?

În continuare, este un tabel cu cele 10 companii de cea mai mare dimensiune în funcție de capitalizarea de piață.

PozițieCompanieTickerISIN
1ShellSHELGB00BP6MXD84
2AstrazenecaAZNGB0009895292
3HSBCHSBCLU0666199749
4UnileverULVR.LGB00B10RZP78
5BPBPGB0007980591
6DiageoDEOGB0002374006
7Rio TintoRIOGB0007188757
8GSK PLCGSKGB0009252882
9British American TobaccoBTIGB0002875804
10GlencoreGLENJE00B4T3BW64

Cum să investești în FTSE 100?

Și acum că știm ce este FTSE 100, este timpul să aflăm cum putem investi în el.

Investește în acțiunile FTSE 100

Investiția în acțiunile unor companii majore din FTSE 100 poate fi o abordare simplă și eficientă. Alegerea uneia sau mai multor companii importante, așa cum sunt cele menționate anterior, poate oferi o expunere directă la performanța indicelui FTSE 100. Deoarece companiile mari influențează adesea mișcările indicelui, investiția în acestea poate reflecta într-o anumită măsură performanța generală a FTSE 100.

Pentru a investi, urmează acești pași:

 • Deschide un cont la un broker cu acces la indice și companii britanice.
 • Depune capitalul în cont. 
 • Caută acțiunea (sau acțiunile) pe care vrei să le cumperi
 • Adaugă detaliile poziției: Numărul de acțiuni, stop loss, take profit
 • Finalizează procesul și trimite ordinul către broker pentru a cumpăra acțiunile.

O metodă clasică de a investi într-un indice bursier este replicarea acestuia prin cumpărarea unei selecții sau a tuturor acțiunilor care îl compun, în proporțiile corespunzătoare ponderii lor în indice.

Această strategie implică ajustarea portofoliului de investiții pentru a reflecta structura și ponderea fiecărei acțiuni în indice, oferind o replicare cât mai exactă a performanței acestuia. Acest lucru se poate face printr-o singură tranzacție: investiția într-un fond care replică indicele FTSE 100.

În orice caz, în cadrul Bursei de la Londra, pe lângă FTSE 100, există alte 1.800 de companii britanice în care poți investi și alte 500 de companii non-britanice, care sunt, de asemenea, listate la Bursa din Londra.

ETF-uri FTSE 100

Pentru a investi în FTSE 100 cu ETF-uri (fonduri tranzacționate la bursă), există mai multe opțiuni disponibile. O opțiune este să căutați ETF-uri care sunt concepute special pentru a urmări performanța FTSE 100. Adică produse de investiții indexate cu gestionare 100% pasivă.

Aici îți las câteva dintre aceste ETF-uri:

iShares Core FTSE 100 UCITS ETF (Dist)

 • Ticker: IUSZ
 • ISIN: IE0005042456

HSBC FTSE 100 UCITS ETF GBP

 • Ticker: H4ZB
 • ISIN: IE00B42TW061

Vanguard FTSE 100 UCITS ETF Distributing

 • Ticker: VUKE
 • ISIN: IE00B810Q511

Este important să ții cont că, atunci când investești în ETF-uri, achiziționezi o cotă parte într-un fond diversificat care replică indicele FTSE 100. Acest lucru îți permite să obții o expunere largă la companiile ce alcătuiesc indicele și să îți diversifici riscul.

În concluzie, trebuie doar să urmezi pașii:

 1. Cercetarea obiectivului mai multor fonduri: vorbim despre comisioane, rentabilitatea trecută și reputația managerului.
 2. Selectarea unui fond: alege un fond care urmărește rentabilitatea indexului, pentru aceasta se poate apela la manageri precum iShares, Xtrackers, Invesco sau Vanguard.
 3. Investiție: participarea la aceste fonduri printr-un cont de brokeraj.

Desigur, investitorii trebuie să ia în considerare obiectivele lor de investiții și toleranța lor la risc atunci când aleg un fond.

Investiții în contracte futures și opțiuni pe FTSE 100 

Intrăm în domeniul produselor derivate. Acestea se caracterizează prin faptul că se bazează pe un activ financiar, numit subiacent, și valoarea acestuia este derivată (depinde de) acest activ suport sau subiacent. În acest caz, derivatele se bazează pe cotația FTSE 100.

Poți folosi și efectul de levier când tranzacționezi produse derivate, ceea ce presupune că nu este necesar să acoperiți întregul cost al investiției. Cu toate acestea, este de obicei un element de risc: investitorul trebuie să aibă experiență în gestionarea acestor produse și să dezvolte o gestiune impecabilă a capitalului și a riscului.

Pe de altă parte, atât contractele futures cât și opțiunile (ambele produse derivate) permit tranzacționarea pe termen scurt, dar și vânzarea în lipsă (short-selling). Cu alte cuvinte, permit vânzarea derivatului (fără a deține activul subiacent) pentru a-l recumpăra ulterior la un preț mai mic și a obține profituri în fața scăderilor de pe piață.

Derivatele financiare sunt de obicei utile ca instrumente pentru a oferi protejarea investiției (hedging) și pentru tranzacționare pe termen scurt.

Cum funcționează FTSE 100?

Indicele FTSE 100 este revizuit trimestrial, în prima vineri a lunilor care închid trimestrul (martie, iunie, septembrie și decembrie). În aceste revizuiri se decide dacă o anumită companie intră sau iese din indice, precum și ponderea care i se atribuie în funcție de capitalizarea sa de piață.

Cum se calculează indicele FTSE 100?

Un indice bursier este o medie a capitalizării bursiere a valorilor care îl compun. Funcția sa este de a măsura evoluția generală a pieței pe care o reprezintă.

Indicele FTSE 100 este revizuit trimestrial, în prima vineri a lunilor care închid trimestrul (martie, iunie, septembrie și decembrie). În aceste revizuiri se decide dacă o anumită companie intră sau iese din indice, precum și ponderea care i se atribuie în funcție de capitalizarea sa de piață.

Prin urmare, FTSE 100 se calculează în următorul mod:

 1. Calculul valorii totale a indicelui: valoarea de piață a unei companii este calculată prin înmulțirea prețului acțiunii cu numărul total de acțiuni emise.
 2. Ponderea atribuită: fiecare companie este ponderată în funcție de valoarea sa de piață. Companiile cu o valoare de piață mai mare au o pondere mai mare în indice, ceea ce înseamnă că schimbările în prețul acțiunilor acestor companii vor avea un impact mai mare asupra valorii totale a indicelui.

Indicele FTSE 100 este un „indice ponderat cu capitalizarea de piață”. Acest lucru înseamnă că valoarea indicelui este derivată din suma valorilor de piață ale celor 100 de companii, ajustată în funcție de un factor numit „factor de flotare liberă” (care exclude acțiunile care nu sunt disponibile pentru tranzacționare publică) și divizată printr-un număr numit „divizor”

Divizorul este un număr arbitrar stabilit la inițierea indicelui, care se ajustează în timp pentru a ține cont de schimbările structurale în piață, cum ar fi fuziunile sau divizările de acțiuni.

În total, companiile care aparțin FTSE 100 reprezintă 70% din valoarea totală a pieței. Prin urmare, este reprezentativ pentru performanța Bursei din Londra. Deoarece Bursa de Valori din Londra este cea mai importantă piață din Regatul Unit, acest indice bursier servește ca indicator economic al țării.

Și desigur, indicele FTSE 100 este revizuit periodic pentru a-l menține actualizat și pentru a reflecta schimbările de pe piață. Acest lucru implică adăugarea de noi companii, eliminarea companiilor care nu mai îndeplinesc criteriile de includere și ajustarea ponderilor companiilor existente.

Din ce sectoare este compus FTSE100?

În ceea ce privește compoziția sectorială a indicelui, putem observa structura sa:

 • Sectorul financiar: 19.07%
 • Bunuri de larg consum: 17.09%
 • Sectorul industrial: 13,18%.
 • Energie: 12,82%.
 • Sănătate: 12,19%

După cum se poate observa, sectorul financiar are o pondere mare în indice. Acest fapt nu este surprinzător, având în vedere că Regatul Unit, și în special Londra, este una dintre principalele piețe financiare globale.

Când se deschide Bursa din Londra (LSE)?

Sesiunile de tranzacționare de la Bursa din Londra au loc de luni până vineri, de la 10:00 la 18:30, ora României. 

În ce zile este închisă bursa din Londra?

Ca toate piețele globale, există zile în care, fie din cauza sărbătorilor internaționale, fie din cauza sărbătorilor specifice Angliei, bursa este închisă. Din această cauză, indicii și acțiunile care fac parte din FTSE 100 nu sunt tranzacționate.

Cu toate acestea, faptul că în acea zi nu sunt tranzacționate, nu înseamnă că nu se pot acumula ordine care vor fi executate la deschiderea pieței.

Zilele în care Bursa de Valori din Londra nu este deschisă:

DataSărbătoare
1 ianuarie 2024Anul Nou
29 martie 2024Vinerea Mare
1 aprilie 2024Paști
6 mai 2024Ziua Muncii
27 mai 2024Spring Bank Holiday
26 august 2024Summer Bank Holiday
25 decembrie 2024Crăciun
26 decembrie 2024A doua zi de Crăciun
1 ianuarie 2025Anul nou

Concluzie

Indicele FTSE 100 este o opțiune de investiție stabilă pentru cei interesați de piețele europene, având în vedere dimensiunea și diversitatea companiilor incluse. 

Acest indice reflectă performanța unor companii de renume din Regatul Unit și oferă o expunere semnificativă la economia britanică, fiind astfel o opțiune valoroasă pentru diversificarea portofoliului de investiții.

Articole Recomandate

Întrebari frecvente

Care sunt principalele sectoare reprezentate în FTSE 100?

Include o varietate de sectoare, cum ar fi financiar, petrol și gaze, bunuri de consum și tehnologie.

Este FTSE 100 un indicator bun pentru economia britanică?

Da, deși include multe companii multinaționale, este adesea considerat un indicator al sănătății economice a Regatului Unit.

FTSE 100 este influențat de evenimentele politice?

Da, evenimente politice majore, precum Brexit, pot avea un impact semnificativ asupra indicelui.

Articole similare