Contracte futures E-Mini S&P 500: Caracteristici și funcționalitate?

În următorul articol vom vedea unul dintre produsele derivate cele mai tranzacționate la nivel mondial. Vorbim despre contracte futures E-Mini S&P 500.

contracte futures e-mini S&P 500: caracteristici

Ce este S&P 500?

S&P 500 este un indice bursier format din cele mai reprezentative 500 de companii listate la bursa din piața nord-americană NYSE.

S-a născut pe 4 martie 1957 și a fost opera Standard & Poor’s, o companie de evaluare financiară creată în 1941 după fuziunea dintre Standard Statistics Company și Poor’s Publishing.

La început, companiile erau doar din 3 sectoare: industrie, utilități publice și căi ferate.

Compoziția S&P 500se bazează pe capitalizarea bursieră a companiilor care îl formează. De aceea, de exemplu, o mișcare de un dolar într-o companie mare va avea un impact mai mare asupra mișcării indicelui decât dacă acea mișcare de un dolar ar fi făcută de o companie mai mică. Din acest motiv, S&P 500 este mai „reprezentativ” decât Dow Jones.

Cum să investești în indicele S&P 500?

Dacă un investitor dorește să investească în indicele S&P 500, are diverse modalități:

 • Acțiuni: Cumpărarea oricăreia dintre cele 500 de companii listate în acesta.
 • ETFs: poate investi în ETF-uri care replică indicele, astfel încât va obține câștiguri dacă acesta crește. Unele dintre cele mai importante ETF-uri sunt construite si listate de Vanguard, iShares, sau Lyxor. În plus, există și ETF-uri inversate, în care investitorul câștigă dacă indicele scade.
 • Futures: prin intermediul futures putem opera pe S&P 500 pentru a profita de creșterile și scăderile indicelui, cu următoarele produse:

👉 Mai multe informații: Tranzacționarea contractelor futures: Ghid complet pentru începători

Contracte futures E-Mini S&P 500: Ce sunt?

La momentul tranzacționării cu contracte futures pe S&P 500, deja există posibilitatea de a o face atât pe creștere (long) cat și pe scădere (short) cu lichiditatea și garanția CME Group.

Este vorba despre Futures E-mini S&P 500 și Micro E-mini S&P 500.

Prin urmare, mini și micro sunt subtipuri de dimensiuni mai mici ale futures standard pe S&P 500. Având o dimensiune mai mică, permit o expunere mai redusă la fluctuațiile indicelui. Astfel, se cer garanții mai mici pentru a investi, ceea ce oferă oportunitatea de a o face cu un capital mai mic.

Contractul mini pe S&P 500 a început oficial pe 9 septembrie 1997 cu o valoare de 1/5 din contractul standard. La fel ca S&P 500, mini se comercializează electronic, ceea ce înseamnă că poți opera cu ele aproape 24 de ore pe zi, 5 zile pe săptămână.

Cum funcționează contractele futures E-mini S&P 500?

Aceste contracte permit investitorului să facă trading pe S&P 500 în sus sau în jos în funcție de cum crede că va evolua piața.

Deși futures mini și micro sunt subtipuri ale contractelor futures standard și funcționarea lor este practic aceeași, principalul lor avantaj constă în dimensiunea contractului.

Aceste contracte futures mini reduc de 5 ori investiția inițială care ar fi necesară pentru un contract futures standard S&P 500:

 • S&P 500 Mini reprezintă o cincime din valoarea contractului futures standard pe S&P 500.
 • S&P 500 Micro reprezintă o zecime din costul contractului futures mini și 1/50 din prețul contractului standard.

Un tick se referă la cea mai mică mișcare pe care o poate avea o piaț în sus sau în jos.

Cât valorează punctul în contractele futures E-Mini S&P 500?

Așadar, în contractul mini al S&P 500, o mișcare de un punct valorează 50 de dolari și tick-ul se măsoară în 0,25 puncte. Astfel, o mișcare de un tick în orice direcție valorează 12,50 dolari (50 x 0.25).

Ambele contracte au scadențe trimestriale, mai exact în lunile martie, iunie, septembrie și decembrie. Scadența are loc la ora 9:30, conform fusului orar ET (Eastern Time), în a treia vineri a lunii specificate. La momentul scadenței, decontările se fac pe baza diferențelor de preț existente (decontări financiare).

În ce interval orar se poate tranzacționa?

Se tranzacționează activ 24 de ore pe zi, de luni până vineri, deși zilnic fac de obicei o pauză de 60 de minute (intre 00:00 si 01:00) ora României.

Ce beneficii aduce investiția în contractele futures Micro E-Mini S&P500?

Pe de o parte avem avantajele de a investi în S&P 500:

 • Mai mare diversificare: Tranzacționarea în S&P 500 are avantajul că în indice sunt reprezentate un număr mare de sectoare, astfel încât este foarte diversificat și reflectă fidel starea de sănătate a economiei țării.
 • Volatilitate redusă: Volatilitatea este foarte acceptabilă, se mișcă fără a face nebunii sau mișcări extravagante.
 • Lichiditate ridicată: S&P 500 este o piață foarte lichidă, astfel încât investitorii „găsesc” suficienți cumpărători și vânzători pentru a putea deschide sau închide poziții rapid.
 • Program extins

Pe de altă parte, avem avantajele specifice ale contractelor futures mini ale SP:

 • Investiție inițială redusă: Ambele permit o investiție mai mică decât cea necesară pentru un contract futures standard, ceea ce la rândul său permite participarea unui număr mai mare de investitori. În mod similar, atrage mulți investitori care nu ar putea opera în contractul clasic.
 • Volum: E-mini S&P 500 este cel mai tranzacționat contract din lume.
 • Protectie pentru investiții: Nu doar permit tradingul direcțional în S&P 500, ci servesc și pentru a proteja un portofoliu de acțiuni americane.

În rezumat, investiția în contractele futures pe S&P 500 echivalează cu a avea expunere în cele 500 de acțiuni care compun acest indice. În cazul contractelor futures Micro și E-Mini S&P 500, această expunere este mai mică. De aceea, este mai adecvată pentru operatorii cu niveluri de capital inferioare.

Care este cel mai bun broker pentru a investi în contractele futures E-Mini S&P 500?

Investiția într-un produs complex precum contractele futures mini și micro S&P 500 necesită cunoștințe și bună judecată. Iată câteva sfaturi de care să ții cont înainte de a face acest lucru:

 • Broker Profesional: În primul rând, va trebui să cauți un broker reglementat și supravegheat. Ideal, cu acces la contractele futures listate în CME Group.
 • Tranzacționare în timp real și gratuită
 • Multiplatformă: ideal integrare cu alte platforme, cum ar fi TradingView, Visual Chart sau Metatrader.
 • Comisioane mici
 • Formare gratuită

FAQ

Când este disponibilă tranzacționarea cu E-Mini S&P 500?

Tranzacționarea este posibilă 5 zile pe săptămâna, 23,75 hore pe zi.

Cât este un contract E-Mini S&P 500?

$12,5 pe mișcarea minimă.

Ce este CME Group?

Printre altele, CME oferă servicii de clearing pentru contractele futures, fiind un actor important pe aceasta piață.

Articole similare