Opțiuni micro S&P 500 – Descriere si cum se tranzacționează?

CME Group (Chicago mercantile Exchange) a făcut în 2019 un pas înainte în punerea la dispoziție a produselor financiare pentru investitorii de retail. Vorbim Vn acest articol despre opțiuni micro S&P 500 – ce sunt, cum funcționează, și de ce sunt populare printre investitori.

opțiuni micro S&P 500: descriere

De ce au apărut contractele cu opțiuni micro S&P 500?

Contractele cu opțiuni micro S&P 500 au eliminat barierele de intrare pentru ca micii operatori să poată accesa piețele de derivate. Intrarea în joc a contractelor micro a facilitat și mai mult participarea noilor traderi.

Intră în joc un produs care permite accesul retailerilor care, datorită costurilor, aveau acces doar la produse derivate care, în majoritatea cazurilor, proveneau de la creatori de piață cu interese opuse celor ale propriului operator.

Ce noutate aduc contractele micro?

Principala caracteristică este multiplicatorul. Mai exact, pierderea/câștigul pentru fiecare punct din mișcarea indicelui S&P 500. În vechile contracte futures E-mini, acesta era de 50$, iar cu introducerea micro se permite acum operarea cu un multiplicator de doar 5$.

Ce sunt contractele cu opțiuni micro S&P500?

În acest sens, produsul a avut o mare primire și a început să fie tranzacționat cu un volum impresionant aproape de la început. Atât de mare a fost succesul încât nu a durat mult până când omologul european al CME, EUREX, a lansat versiunile micro corespunzătoare ale produselor de tranzacționare europene, cum ar fi Futures Micro Eurex.

Atât traderii începători cât și cei experimentați s-au lansat în tranzacționarea cu acest activ, aceștia din urmă putând acum să efectueze operațiuni pe termen mai lung. Adică, swing trading, cu alte niveluri de stop loss, mai largi, specifice acestui tip de tranzacționare.

Contractele de opțiuni micro S&P 500 se bazează pe indicele de acțiuni Standard & Poor’s 500 (S&P 500). O parte (cumpărătorul) are dreptul, dar nu obligația, de a cumpăra sau vinde un activ suport (cum ar fi o acțiune sau un indice) la un preț predeterminat (prețul de exercitare) într-un termen specific (data de expirare).

👉 Mai multe despre tranzacționarea opțiunilor aici: Top Brokeri pentru Tranzacționarea Opțiunilor în România

Cum funcționează contractele cu opțiuni micro S&P 500?

Să presupunem ca in lanțul de opțiuni contractul micro S&P 500 se tranzacționează în jurul valorii de 3985 puncte. Atât opțiunile PUTS cât și CALL au o primă de aproximativ $60.

Această cifră într-un lanț de opțiuni ne descurajează de obicei dacă suntem obișnuiți să folosim multiplicatorul opțiunilor pe acțiuni (x100), deoarece ne-ar pune în situația de a plăti $6000 pentru aceste prime.

Partea bună a contractelor de opțiuni micro S&P 500 este că această cifră se înmulțește doar cu 5, rezultând 60×5=300$.

Cum se schimbă valoarea unei opțiuni micro S&P 500?

Ca la orice opțiune, trebuie să multiplicăm valoarea DELTA pentru a calcula potențiala schimbare în prețul primei. să vedem un exemplu pentru o optiune CALL, o mișcare de 10 puncte în sus și un delta de 0.05 (tick minim).

(10 Puncte x 5 multiplicator x 0.05 Delta)= 2,5$ ar crește prețul primei pentru acest CALL.

Ce s-ar întâmpla în cazul în care opțiunile ar expira ITM (In-The-Money)? Aș fi alocat/exercitat pentru cantitatea echivalentă în Futures Micro E-miniSP în acest caz?

Nu se produce exercitarea opțiunii în livrare ca în alte produse. In acest caz se face lichidarea în cash.

De ce, cum sau când să folosești acest produs în locul omologilor săi mult mai lichizi $SPY, $SPX, sau $XSP?

Caracteristici principale ale opțiunilor micro S&P 500?

Factorul principal de luat în considerare este multiplicatorul.

Un alt mare avantaj este capacitatea de a tranzacționa aceste opțiuni 24 de ore de luni până vineri. Atenție, deoarece în funcție de oră, uneori este dificil să se execute ordinele din cauza lichidității scăzute și execuția poate să nu fie cea mai bună.

Deja această ultimă caracteristică merită mult, trebuie să ne gândim că faptul că nu se pot tranzacționa opțiuni $SPY, $SPX, $XSP în timpul nopții poate aduce surprize neplăcute în portofoliul nostru din cauza evenimentelor care au loc în afara orelor de program.

Cu opțiunile pe contracte futures putem acoperi portofoliul nostru astfel încât daunele să nu fie foarte mari.

Unde să investești cu opțiuni micro S&P 500?

Investiția într-un produs atât de specializat precum aceste contracte nu este o sarcină ușoară. De aceea, în continuare, îți oferim câteva sfaturi pentru a investi prin contracte de micro opțiuni S&P 500:

  • Broker Profesional: Este necesar un broker cu acces la futures și opțiuni de la CME Group.
  • Tranzacționare în timp real: Un aspect foarte important este posibilitatea de a avea acces la informații în timp real. CME Group oferă acces în timp real la aceste micro opțiuni.
  • Multi platformă
  • Comisioane mici: Este important să ai acces la acestea cu cele mai mici comisioane posibile, astfel încât să poți tolera un risc mai mare

FAQ

Ce este o opțiune?

O opțiune este un contract derivat care oferă dreptul, dar nu si obligația, de a cumpăra (opțiune call) sau vinde (opțiune put) activul subiacent la un preț specific la o dată de expirare sau înainte de aceasta.

De ce se tranzacționează opțiuni?

Principalul motiv pentru care se tranzacționează opțiuni este managementul mai bun al riscului dintr-un portofoliu.

Ce este un lanț de opțiuni (options chain)?

Un lanț de opțiuni este o listă a tuturor opțiunilor disponibile, atât call cât și put, pentru un anumit activ (acțiune, indice, etc.).

Articole similare