Cum să investești în S&P 500?

S&P 500 este cel mai cunoscut indice bursier din lume. În acest articol, vom vorbi despre caracteristicile sale, cum este compus, care sunt componentele sale, distribuția geografică, performanța și, cel mai important, cum putem investi în el.

randament s&p 500

S&P 500: Caracteristici, componente și distribuție geografică

Ce este S&P 500?

S&P 500 este un indice de acțiuni care urmărește 500 de companii cu cea mai mare capitalizare din Statele Unite

Capitalizarea de piață este pur și simplu prețul acțiunii înmulțit cu numărul de acțiuni în circulație. Ponderea pe care fiecare companie o are în S&P 500 este determinată de capitalizarea sa de piață ajustată pentru free-float. 

De exemplu, dacă o companie are o capitalizare de piață de 500 de miliarde de dolari, ponderea sa în indice va fi mai mare decât a unei companii cu o capitalizare de piață de 50 de miliarde de dolari, dar nu neapărat de 10 ori mai mare, deoarece ponderea depinde de capitalizarea totală a tuturor companiilor din indice. 

Este important de reținut că această ponderare se bazează doar pe acțiunile disponibile publicului larg (free-float) și nu include acțiunile deținute de insideri sau acțiuni restricționate. 

De aceea, nu toate companiile cu capitalizare mare sunt în S&P 500. Pentru a face parte din acesta, o companie trebuie să îndeplinească mai multe cerințe:

 • Să ai o capitalizare de piață de cel puțin 14,5 miliarde de dolari. 
 • Să fii cotat pe bursă americană, cum ar fi New York Stock Exchange (NYSE) sau NASDAQ
 • Acțiunile companiei trebuie să fie foarte lichide, iar cel puțin 50% din acțiunile sale să fie disponibile pentru tranzacționare publică.
 • Compania trebuie să fie profitabilă în ultimele patru trimestre.
 • Acțiunile companiei trebuie să aibă o istorie suficientă de tranzacționare.

Componente

S&P 500 este un indice dinamic, care evoluează constant odată cu progresul economiei americane ajutându-ne să vedem care sectoare devin mai importante. 

De exemplu, până în anii ’90, sectorul industrial avea cea mai mare pondere, urmat de industria bunurilor de larg consum și cea financiară, dar de atunci a scăzut până pe poziția a patra și sectorul financiar a crescut, ajungând pe primul loc, urmat de bunuri de larg consum și tehnologie.

Această tendință a continuat până în 2008, când Criza Financiară Globală a avut loc. În urma acestei crize, sectorul tehnologic a început treptat să câștige teren, ajungând în cele din urmă să ocupe prima poziție, pe care o deține astăzi. 

Este de remarcat că sectorul tehnologic a avut o ascensiune semnificativă, având în vedere că, la sfârșitul anilor ’60, se afla pe unul dintre ultimele locuri în ceea ce privește ponderea în S&P 500.

În prezent, acestea sunt primele 10 companii care fac parte din S&P 500:

 1. Apple
 2. Microsoft Corporation
 3. Amazon.com
 4. Nvidia
 5. Alphabet Inc. Class A
 6. Tesla Inc
 7. Alphabet Inc. Class C
 8. Berkshire Hathaway Inc. 
 9. Meta (Facebook)
 10. UnitedHealth Group

Sectorul tehnologic reprezintă puțin peste 28% din S&P 500. Acestea sunt ponderile pe care fiecare sector le are:

Distribuția geografică

S&P 500 este un indice bursier care include 500 dintre cele mai mari companii americane și este adesea folosit ca un indicator al performanței pieței de acțiuni din SUA. 

Multe dintre companiile listate în S&P 500 sunt corporații multinaționale care operează și generează venituri semnificative în afara SUA. Prin urmare, investițiile în S&P 500 pot oferi o anumită expunere la piețele internaționale prin aceste companii.

Volatilitate

Volatilitatea reprezintă gradul de variație a prețurilor acțiunilor într-o anumită perioadă și este un indicator important pentru investitori, deoarece oferă o idee despre nivelul de risc asociat cu investiția într-un indice. Această este măsurată, în general, prin urmărirea fluctuațiilor prețurilor acțiunilor incluse în acest indice. 

Există mai multe metode prin care volatilitatea poate fi măsurată:

 • Deviația standard: Este cea mai comună metodă de măsurare a volatilității. Deviația standard calculează dispersia sau variația prețurilor acțiunilor față de media lor. O deviație standard mare indică o volatilitate mai mare, în timp ce o deviație standard mică indică o volatilitate mai scăzută.
 • Indicele VIX: Cunoscut și ca „indicele fricii”, VIX măsoară volatilitatea așteptată a pieței de acțiuni. Acesta se bazează pe prețurile opțiunilor S&P 500 și oferă o estimare a volatilității așteptate pentru următoarele 30 de zile. Un VIX ridicat sugerează că investitorii se așteaptă la o volatilitate mare, în timp ce un VIX scăzut sugerează așteptări de volatilitate redusă.
 • Analiza istorică a prețurilor: Aceasta implică examinarea schimbărilor istorice în prețurile acțiunilor din S&P 500. Analizând modul în care prețurile s-au mișcat în trecut, investitorii pot obține o idee despre nivelul de volatilitate.
 • Beta: Beta este un măsurător al volatilității relative a unui activ sau a unui portofoliu în comparație cu piața în ansamblu. Pentru S&P 500, beta ar fi măsurată în raport cu piața de acțiuni globală sau o altă referință relevantă.

Este important de reținut că volatilitatea nu este un indicator al direcției în care se va mișca piața, ci doar al gradului de variație a prețurilor. În investiții, o volatilitate mai mare este adesea asociată cu un risc mai mare, dar și cu potențialul pentru randamente mai mari.

Distribuția randamentelor S&P 500

Randamentul unui activ financiar, cum ar fi un indice bursier, este procentul de schimbare a valorii sale pe o perioadă. Pentru S&P 500, randamentul este măsura procentuală a creșterii (sau descreșterii) valorii totale a indicelui.

Randamentul pentru S&P 500 este calculat ca procentajul de schimbare a valorii indicelui între două puncte de timp. De exemplu, dacă indicele crește de la 1.000 la 1.100 puncte într-un an, randamentul anual este de 10%.

Graficul următor arată distribuția randamentelor S&P 500 utilizând intervale anuale. Acest lucru este foarte util pentru că:

 • Ne putem face o idee despre care sunt cele mai probabile randamente.
 • Ce randamente, atât pozitive cât și negative, sunt puțin comune și, prin urmare, vor exista șanse mari de revenire la medie.
 • Ce randamente negative sunt destul de comune și, prin urmare, să nu ne panicăm când le vedem.
Distribuția S&P500

Cum să investești în S&P 500?

Pentru a investi în indicele S&P 500, există câteva metode principale. Una dintre ele este prin intermediul fondurilor indexate. Aceste fonduri urmăresc performanța unui indice specific, cum ar fi S&P 500, și oferă o modalitate de a investi în toate companiile din acel indice printr-o singură tranzacție.

Dacă scopul este speculația, tranzacționarea activă sau strategiile de acoperire a riscurilor, puteți utiliza instrumente financiare derivate, cum ar fi contractele futures. Pe piața CME sunt listate contracte futures precum E-mini S&P 500 și Micro E-mini S&P 500. Acestea permit investitorilor să speculeze asupra direcției viitoare a indicelui S&P 500.

Pentru a investi în S&P 500, există mai multe opțiuni:

 • Fonduri mutuale sau ETF-uri (fonduri tranzacționate la bursă) indexate la S&P 500
  • În dolari
  • În euro
  • Replicare directă (fizică)
  • Replicare indirectă (sintetică, prin derivative precum swaps)
  • Acumulare
  • Distribuție

Fondurile mutuale indexate sunt disponibile pentru cumpărare și vânzare la sfârșitul fiecărei zile de tranzacționare, la prețul net al activelor (NAV). ETF-urile, pe de altă parte, pot fi tranzacționate pe parcursul zilei de tranzacționare la prețuri care pot varia.

Top fonduri mutuale indexate S&P 500

FondISINTER
Amundi Index S&P 500 – AE (C)LU09961790070,30%
Pictet-USA Index-R EURLU0474966240,75%
Vanguard U.S. 500 Stock Index Fund EUR AccIE00321266450,10%
Fidelity S&P 500 Index Fund P-ACC-EURIE00BYX5MX670,06%

Cele mai bune ETF-uri S&P 500

FondISINTERDividendMonedă
Lyxor Core Morningstar US (DR) UCITSLU17815409570,04%DistEur
JPMorgan BetaBuilders US Equity UCITS ETFIE00BJK9H7530,04%AccEur
Amundi Prime USA UCITS ETF DRLU20892384680,05%AccEur
iShares Core S&P 500 UCITS ETFIE00B5BMR0870,07%AccEur
Xtrackers MSCI USA Index UCITS ETFIE00BJ0KDR000,07%AccEur
Vanguard S&P 500 UCITS ETFIE00BFMXXD540,07%AccEur
Vanguard FTSE North America UCITS ETFIE00BK5BQW100,10%AccEur
SPDR Russell 2000 US Small Cap UCITS ETFIE00BJ38QD840,30%AccEur
Xtrackers Russell 2000 UCITS ETFIE00BJZ2DD790,30%AccEur
iShares MSCI USA Small Cap UCITS ETFIE00B3VWM0980,43%AccEur

Concluzie

Este important să luăm în considerare investiția în S&P 500. Investițiile oferă o oarecare diversificare, deoarece includ o gamă largă de companii din diferite sectoare. Asta poate reduce riscul specific unei singure companii sau sector. 

Istoric, S&P 500 a avut o performanță bună pe termen lung, ceea ce îl face atractiv pentru investitorii care caută creștere și stabilitate. Cu toate acestea, performanța trecută nu garantează rezultate viitoare.

Articole Recomandate

Întrebări frecvente

Cum se compară investiția în S&P 500 cu alte tipuri de investiții?

Investiția în S&P 500 este adesea considerată mai puțin riscantă decât investițiile în acțiuni individuale, dar poate oferi randamente mai mici comparativ cu investițiile în anumite sectoare specifice sau strategii de investiții active.

Ce comisioane sunt asociate cu investiția în S&P 500?

Comisioanele pot include taxe de administrare pentru fonduri sau ETF-uri, precum și comisioane de tranzacționare la cumpărarea sau vânzarea de acțiuni sau ETF-uri.

Pot investi în S&P 500 dacă nu sunt rezident al SUA?

Da, investitorii non-rezidenți pot investi în S&P 500 prin intermediul fondurilor indexate internaționale sau ETF-uri disponibile în țările lor.

Articole similare

Ce este dobânda compusă și cum se calculează?
Unul dintre cele mai importante principii în finanțe este, fără îndoială, dobânda compusă. Acest articol prezintă ce este dobânda compusă, cum se calculează, și de ce este acest concept foarte important pentru investitori. Dobânda compusă sau "do...