Cum te protejezi de Survivorship Bias în trading

Survivorship Bias, sau în română partinire de supravietuire, este un truc pe care creierul nostru îl joacă uneori. Ne face să credem că ceva este mai simplu sau mai probabil decât este în realitate. De ce? Pentru că de cele mai multe ori vedem doar lucrurile de succes, cum ar fi acțiunile care merg cel mai bine sau oamenii care au reușit.

Imaginează-ți că te uiți la o listă de indici bursieri sau fonduri de investiții. Vezi doar cele care sunt cu adevărat bune. Dar ce se întâmplă cu celelalte, care nu merg atât de bine? Nu le vezi, iar asta poate duce la evaluări greșite.

Așadar, data viitoare când te gândești la bursă sau la alte decizii, amintește-ți de Survivorship Bias. Este important să nu vezi doar câștigătorii, ci și pe cei care nu au reușit. Astfel, obții o imagine completă și poți lua decizii mai înțelepte.

survivor bias

Ce este Survivorship Bias?

Imaginează-ți că vezi doar câștigătorii și uiți de pierzători. De exemplu, dacă te uiți doar la companiile de succes și te gândești, „Vreau să fiu și eu așa!” Dar uiți că există și companii care nu merg atât de bine. Asta este Survivorship Bias. Este ca un truc care ne face să vedem doar lucrurile bune și ascunde cele rele.

Un exemplu real de Survivor Bias – Abraham Wald

Un om înțelept numit Abraham Wald a ajutat oamenii din armată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Ei voiau să știe cum să-și protejeze mai bine avioanele. Armata credea că ar trebui să întărească părțile avioanelor care erau adesea lovite. Dar Wald a spus: „Stop! Asta este Survivorship Bias!”

Aceasta este o imagine care urmărește găurile de glonț pe avioanele Aliaților care au întâlnit focul antiaerian nazist în cel de-al Doilea Război Mondial.

prejudecata supravietuitorului

La început, armata a vrut să întărească acele zone, pentru că evident acolo erau observate de către echipajele de la sol cele mai multe daune la avioanele care se întorceau. Până când matematicianul evreu de origine ungară, Abraham Wald, a subliniat că acelea erau daunele pe avioanele care au reușit să se întoarcă acasă, și că Aliații ar trebui să armureze zonele unde nu există deloc puncte, pentru că acelea sunt locurile unde avioanele nu vor supraviețui atunci când sunt lovite.O eroare logică în care te concentrezi pe lucrurile care au supraviețuit când de fapt ar trebui să te uiți la lucrurile care nu au făcut-o, armata a privit doar avioanele care s-au întors. Au uitat de cele care au fost doborâte. Wald i-a ajutat să înțeleagă că trebuie să protejeze avioanele în locurile care sunt cu adevărat importante.

Motivele pentru partinirea de supravietuire

Survivorship Bias apare pentru că uneori nu avem sau nu luăm în considerare toate informațiile. Acest lucru se poate întâmpla în diferite etape când colectăm și analizăm date. Iată principalele motive:

Colectarea datelor

Uneori colectăm date și omitem părți importante. De exemplu, am putea să notăm doar notele celor mai buni elevi din clasă și să uităm de ceilalți. Asta ne dă o imagine greșită.

Sortarea datelor

După ce avem datele, le sortăm. Dar uneori aruncăm date importante pentru că nu arată atât de bine. Imaginează-ți că faci un puzzle, dar arunci unele piese pentru că nu îți plac. Puzzle-ul nu va fi niciodată complet.

Examinarea datelor

Acum că avem datele, le examinăm mai atent. Dar dacă luăm în considerare doar părțile bune, obținem o imagine greșită. Este ca și cum am vedea doar merele bunedintr-un coș și le-am ignora pe cele stricate.

Dacă facem o greșeală într-unul dintre acești pași, greșeala va fi transmisă în pașii următori. Deci trebuie să fim atenți pentru a obține o imagine corectă a situației.

Survivorship Bias în trading

Survivorship Bias se manifestă și pe piața de capital. Imaginează-ți că te uiți doar la acțiunile care merg bine. Dar uiți de companiile care au dat faliment sau de fondurile care au fost închise. Asta e ca și cum ai vedea doar câștigătorii unei curse și ai uita de cei care au abandonat. Astfel, ai putea crede că este ușor să câștigi pe piața de capital, dar acesta nu este întreagul adevăr.

Biasul de supraviețuire la fondurile de investiții

La fondurile de investiții se întâmplă același lucru. Uneori, fondurile sunt închise pentru că nu funcționează bine sau nu sunt suficiente persoane care doresc să investească. Fondurile care rămân par a fi excelente, dar aceasta este doar jumătate din poveste.

Există studii și rapoarte despre acest lucru. De exemplu, ziarul Wall Street Journal a spus că profiturile fondurilor de acțiuni nu sunt adesea la fel de mari cum par. Un alt raport de la Morningstar a explicat de ce unele fonduri se închid și ce înseamnă asta pentru oamenii care au investit acolo bani.

De ce se închid fondurile?

  1. Uneori nu sunt suficiente persoane care doresc să investească. Atunci nu merită să continui fondul.
  2. Sau fondul nu face suficient profit. Atunci managerul decide să închidă fondul.

Deoarece aceste fonduri care nu funcționează bine sunt închise, pare că toate fondurile funcționează bine. Dar acest lucru nu este corect. Prin urmare, trebuie să fii precaut și să te uiți cu atenție la tot, nu doar la câștigători.

Survivorship Bias la indicii de piață

Imaginează-ți că ai un album de colecție cu autocolante de fotbal. Lipești doar autocolantele celor mai buni jucători. Mai târziu, crezi că toți jucătorii de fotbal sunt super, pentru că ii ai doar pe cei mai buni în albumul tău. Așa este și cu indicii de piață ca DAX. Acolo sunt doar „cele mai bune” companii. Dar uneori, unele sunt eliminate pentru că nu mai sunt atât de bune. Și vin companii noi, bune. Dar asta nu înseamnă că vechile companii sunt rele. Ele nu mai sunt în album, ahem, vreau să spun în index.

Biasul de supraviețuire la acțiunile de creștere

Acum imaginează-ți că auzi despre o nouă companie cool care crește foarte repede. Toată lumea vorbește despre cât de grozavă este. Acestea sunt acțiunile de creștere. Sunt ca noile jocuri cool pe care toată lumea vrea să le aibă. Dar uneori aceste jocuri sunt cool doar pentru o perioadă scurtă și apoi nimeni nu mai vrea să le joace. La fel se întâmplă și cu acțiunile de creștere. Uneori cresc repede, dar nu fac un profit real. Asta este riscant.

Oamenii vorbesc adesea despre companii care erau mici și acum sunt uriașe. Dar uită de companiile care nu au reușit. Acesta este Survivorship Bias. Deci, nu ar trebui să ne uităm doar la noile jocuri sau companii cool, ci și la cele pe care nimeni nu le mai joacă sau care au dat faliment. Astfel, obținem o imagine mai bună a întregii situații.

Efectele Survivorship Bias asupra investitorilor

Imaginează-ți că aduni cărți cu supereroi. Ai doar cărți cu supereroii care câștigă întotdeauna. Atunci crezi că toți supereroii câștigă întotdeauna. La fel se întâmplă și cu investitorii. Ei văd doar companiile sau fondurile care merg bine și cred că totul este minunat. Dar uită de cele care nu merg atât de bine sau chiar dau faliment. Acest lucru poate fi periculos, deoarece atunci cred că totul este sigur și riscă prea mulți bani.

Depășirea Survivorship Bias în investiții – 2 sfaturi

Sfatul 1: Investiții sistematizate

Când joci un joc, urmezi anumite reguli, nu-i așa? La fel este și cu investițiile. Ar trebui să ai reguli stricte pentru a nu juca haotic. Aceste reguli te ajută să nu riști prea mult și să iei decizii inteligente.

Un bun punct de plecare ar putea fi o comparație de brokeri online pentru a găsi cel mai bun loc pentru investițiile tale.

Sfat 2: Analiza datelor fundamentale

Imaginează-ți că vrei să cumperi un telefon nou. Nu te uiți doar la ce telefoane sunt la modă acum, ci și la ce pot face, cât de mult durează bateria și așa mai departe. Acestea sunt datele fundamentale. La investiții este la fel. Ar trebui să te uiți la datele și faptele reale ale companiilor, nu doar dacă sunt la modă. Astfel, vei avea o imagine mai bună și vei putea investi mai inteligent.

Biasul supraviețuitorilor: De ce este periculos să ne uităm doar la câștigători?

Biasul supraviețuitorilor este ca o iluzie care ne face să credem că doar oamenii de succes sunt importanți. Dar acest lucru nu este bun atunci când trebuie să luăm decizii, mai ales în companii. Iată câteva motive pentru care acest lucru este așa:

De ce eșecurile sunt importante

Dacă ne uităm doar la oamenii de succes, uităm de cei care nu au reușit. Asta e ca și cum am privi doar câștigătorii la fotbal și am crede că oricine poate fi la fel de bun. Dar asta nu este adevărat. Dacă luăm în considerare doar câștigătorii, atunci credem că este ușor să avem succes. Dar nu este!

Înțelegerea șanselor reale

Un om înțelept a spus odată că șansa de a deveni celebru este foarte, foarte mică. Dacă ne uităm doar la oameni celebri ca Brad Pitt sau Elon Musk, atunci credem că este ușor să devenim celebri. Dar asta nu este toată povestea.

Riscul excesiv nu este bun

Dacă credem că este ușor să avem succes, atunci poate că vom lua prea multe riscuri. Asta e ca și cum am face skateboarding fără cască. Ar putea merge bine, dar dacă nu merge, doare rău.

Când ar trebui să renunți

Uneori este mai bine să renunți pur și simplu și să încerci altceva. Dacă ne uităm doar la oamenii de succes, am putea crede că nu ar trebui să renunțăm niciodată. Dar uneori, a renunța este decizia mai înțeleaptă.

Căderea în capcana Survivorship Bias: Cum să o recunoști și să o eviți

Când treci prin viață, uneori există ceva numit Survivorship Bias. Îți imaginezi că te uiți doar la lucrurile care merg foarte bine. Dar ce se întâmplă cu lucrurile care nu merg atât de bine? S-ar putea să nu le vezi deloc! Este ca și cum ai face un puzzle, dar ai lăsa deoparte unele piese. Puzzle-ul tău nu va fi niciodată complet dacă nu iei în considerare toate piesele.

Survivorship Bias este ca un capcană invizibilă. Este ușor să cazi în această capcană și să obții o imagine distorsionată a realității. Ai putea fi tentat să crezi că succesul este mult mai ușor decât este în realitate, doar pentru că nu vezi eșecurile.

Dar nu-ți face griji, poți învăța să recunoști această capcană! Primul pas este să înțelegi că Survivorship Bias există. Data viitoare când auzi de o persoană super de succes, amintește-ți că există multe altele care nu au reușit. Și nu uita: este perfect în regulă să faci greșeli sau să experimentezi eșecul. Aceste experiențe sunt la fel de valoroase și instructive ca și succesele.

Apoi, ai putea începe să te obișnuiești să cauți părțile invizibile ale poveștii. De exemplu, dacă citești despre o persoană de succes, încearcă să afli ce a trebuit să facă pentru a ajunge acolo unde este acum. De cele mai multe ori, în spatele fiecărui succes se află o mulțime de muncă grea și multe eșecuri. Astfel, poți depăși Survivorship Bias și poți obține o viziune mai echilibrată asupra lumii.

Demascarea Survivorship Bias – decizii înțelepte prin gândire completă

Câteodată, creierul nostru ne joacă feste – el exclude faptele incomode și ne permite să vedem doar lucrurile frumoase și de succes. Acest lucru se numește Survivorship Bias. Dar, dacă vedem doar jumătate din adevăr, este dificil să luăm decizii înțelepte.

Imaginează-ți că vrei să începi o afacere și te uiți doar la poveștile antreprenorilor de succes. Ai putea atunci să te gândești: „Este simplu, pot să fac și eu asta!” Dar ce se întâmplă cu toate companiile care au eșuat? Tocmai acestea ar trebui să atragă atenția ta. Ele îți pot arăta ce greșeli ar trebui să eviți și ce obstacole pot apărea pe drumul către succes.

Pentru a demasca Survivorship Bias, este important să gândim critic. Întreabă-te: Există o altă parte a poveștii pe care nu o văd? Ce nu îmi spune această poveste? Este de asemenea util să ceri sfaturi și opinii de la diferite persoane. Astfel, te poți asigura că ai o imagine completă a situației.

Concluzie

Pentru toți cei care trebuie să ia decizii, este foarte important să aibă întregul plan în minte. Survivorship Bias ne poate înșela uneori, dar dacă știm că există, putem fi mai înțelepți.

Este cool să te inspiri de la oamenii de succes. Dar nu uita că povestea lor nu este povestea ta. Deci, folosește lucrurile bune, dar fii și realist în ceea ce poți realiza.

Pur și simplu, dacă știi că Survivorship Bias există și pui întrebările corecte, poți lua decizii mult mai bune. Astfel, poți evita greșelile și poți lua decizii cu adevărat înțelepte.

Întrebări frecvente

Este biasul de supraviețuire adevărat?

Da, biasul de supraviețuire este un bias cognitiv real care apare atunci când cineva se concentrează pe exemplele supraviețuitoare ale unui grup sau fenomen, ignorând pe cele care au eșuat sau nu mai există. Acest lucru poate duce la concluzii greșite deoarece eșecurile, care ar putea oferi perspective sau avertismente importante, sunt trecute cu vederea.

Ce este un exemplu de eroare de supraviețuire?

Un exemplu de erori de supraviețuire este analizarea companiilor de succes fără a le lua în considerare pe cele care au eșuat. De exemplu, studierea doar a companiilor care au prosperat pe piața bursieră, ignorându-le pe cele care au eșuat, poate duce la convingeri prea optimiste în ceea ce privește investițiile sau conducerea unei afaceri.

Ce este paradoxul supraviețuitorului?

Termenul „paradoxul supraviețuitorului” nu este larg recunoscut în același mod ca și biasul de supraviețuire. Cu toate acestea, ar putea face referire conceptual la situații în care supraviețuirea unui anumit eveniment sau condiție pare paradoxal mai puțin avantajoasă sau ridică complicații neașteptate. Acesta nu este un termen standard, deci interpretarea sa ar putea varia în funcție de context. În literatura despre biasuri și erori logice, accentul este de obicei pus pe biasul de supraviețuire, mai degrabă decât pe un „paradox al supraviețuitorului”.

Articole similare

Ce este dobânda compusă și cum se calculează?
Unul dintre cele mai importante principii în finanțe este, fără îndoială, dobânda compusă. Acest articol prezintă ce este dobânda compusă, cum se calculează, și de ce este acest concept foarte important pentru investitori. Dobânda compusă sau "do...