Cum să investești în indici bursieri: Fonduri și ETF-uri

Ai auzit vreodată termeni ca „Dow Jones” sau „S&P 500” și te-ai întrebat ce înseamnă? Aceștia sunt indici bursieri care urmăresc performanța diferitelor grupuri de acțiuni. Indicii bursieri sunt populari printre investitori pentru că oferă o modalitate simplă de a urmări piața. 

Există multe tipuri de indici, fiecare cu particularitățile sale. În acest articol, vom discuta despre diferitele tipuri de indici și cum poți investi în ei folosind fonduri, precum fonduri indexate și fonduri tranzacționate la bursă.

indici bursieri

Ce este un indice bursier?

Un indice bursier urmărește performanța unui grup de companii dintr-o anumită țară, sector sau clasă de active financiare. De exemplu, un indice care include companii mari dintr-o țară poate fi un indicator bun al stării economiei acelei țări.

Indicii bursieri sunt folosiți și pentru a compara performanța unui manager de fonduri de investiții cu piața în general. Dacă un manager de fonduri are performanțe mai bune decât un indice, se spune că a depășit „benchmark-ul”. Această strategie este cunoscută drept gestionarea activă a investițiilor.

O altă opțiune ar fi să investești direct într-un indice prin fonduri, precum ETF-uri pasive sau fonduri indexate. Această strategie se numește gestionare pasivă a investițiilor.

Tipuri de indici

Există diferite moduri de a clasifica indicii: după geografie, sector, dimensiunea companiei, etc. În continuare, vom discuta cele trei tipuri majore de indici: indici de venit variabil (sau indici de capitalizare de piață), indici de venit fix și indici de materii prime.

Indici de venit variabil

Indicii de venit variabil, indici bursieri sau de capitalizare de piață sunt cei mai comuni și preferați de investitorii pasivi. Acești indici urmăresc o colecție de acțiuni.

Principalii indici bursieri:

Indice de capitalReprezintă
Dow Jones Industrial AverageCele 30 de cele mai mari companii din SUA
S&P 500Principalele 500 de companii din SUA
Nasdaq CompositeToate companiile incluse în indicele NASDAQ

Cum se calculează un indice bursier?

Pe lângă acești trei indici principali, există aproximativ 5,000 de indici doar în Statele Unite.

De obicei, acești indici sunt clasificați în funcție de mărimea (capitalizarea de piață) a companiilor incluse. Indicii despre care tocmai am discutat se concentrează pe companiile cu o capitalizare mare. Dar există și:

  • Indici de capital de capitalizare medie: S&P Mid-Cap 400, Russell Midcap, Wilshire US Mid-Cap Index, printre altele.
  • Indici de capital de capitalizare mică: Russell 2000, S&P 600, Dow Jones Small- Caps, printre altele.

Indici de venit fix

Indicii de venit fix, precum indicii de obligațiuni, urmăresc performanța instrumentelor de venit fix, ceea ce înseamnă obligațiuni guvernamentale, corporative, obligațiuni cu randament ridicat (junk bonds), obligațiuni convertibile, printre altele.

Exemple de indici de venit fix:

Indice de venit fixReprezintă
Barclays Global Aggregate BondObligațiuni internaționale
FTSE World High-Yield Bond IndexObligațiuni internaționale cu randament ridicat
S&P Global Emerging Sov Infl-Lnkd BondTitluri de valoare legate de inflație

Indici de materii prime

Indicii de materii prime, spre deosebire de cei anteriori, urmăresc evoluția unui coș de materii prime, precum petrol, gaze, sau produse agricole.

Exemple de indici de materii prime:

Indicele materiilor prime
Bloomberg Commodity Index
Dow Jones Commodity Cocoa
Bloomberg WTI Crude Oil

Există indici care includ diferite tipuri de materii prime, cum ar fi Bloomberg Commodity Index, care acoperă 23 de active diferite, de la sectorul energetic la sectorul zootehnic.

fond de indice bursier

Cum să investești în indici bursieri

Fondurile indexate imită performanța diverșilor indici de pe piață, concentrându-se în general pe indici la nivel global sau pe piețe și regiuni specifice. Acestea pot fi fonduri mutuale sau ETF-uri, fonduri tranzacționate la bursă. 

Managerii de top în crearea de fonduri indexate sunt

  • Vanguard
  • Amundi
  • iShares (BlackRock)
  • Pictet
  • Fidelity

ETF-urile pot fi o metodă simplă de a urmări performanța indicilor. Managerii lideri în crearea de ETF-uri sunt:

Concluzie

Acest ghid al începătorului în investiții în indici bursieri oferă o perspectivă cuprinzătoare asupra modului în care fondurile pot fi utilizate eficient pentru a investi în piața de capital. 

De la înțelegerea bazelor despre ce sunt indicii bursieri și cum funcționează, până la explorarea opțiunilor de investiții prin fonduri, acest ghid pune la dispoziție informații valoroase pentru cei care sunt la începutul călătoriei lor în lumea investițiilor. 

Prin adoptarea acestor metode, investitorii își pot diversifica portofoliile și pot naviga prin piață cu mai multă încredere și cunoștințe.

Articole Recomandate

Cum să investești în Euro Stoxx 50?

Cum să investești în FTSE 100?

Întrebări frecvente

Care sunt riscurile investițiilor în indici bursieri?

Ca orice investiție, există riscuri, inclusiv volatilitatea pieței, schimbările economice și politice care pot afecta performanța. Diversificarea poate ajuta la reducerea riscurilor, dar nu le elimină complet.

Pot să investesc în indici bursieri internaționali?

Da, multe fonduri oferă expunere la indici bursieri internaționali, permițându-ți să investești în piețe din afara României.

Cât de des trebuie să monitorizez investițiile mele în indici?

Acest lucru depinde de strategia ta de investiții. Unii investitori preferă să verifice periodic și să ajusteze dacă este necesar, în timp ce alții aleg o abordare pasivă, lăsând investițiile să crească pe termen lung.

Articole similare

Ce este dobânda compusă și cum se calculează?
Unul dintre cele mai importante principii în finanțe este, fără îndoială, dobânda compusă. Acest articol prezintă ce este dobânda compusă, cum se calculează, și de ce este acest concept foarte important pentru investitori. Dobânda compusă sau "do...