Cum să transferi un portofoliu la un alt broker

Războiul comisioanelor între brokeri a avut ca rezultat o creștere a cererilor de transfer de valori între o entitate și alta.Mulți investitori nu știu cum să efectueze această operațiune, care sunt termenele și cât li se poate percepe pentru aceasta. În acest articol, vom arăta cum sa transferi un portofoliu la un alt broker.

cum să transferi un portofoliu la un alt broker: ghid complet

Ce înseamna transferul unui portofoliu?

Un ordin de transfer al unui portofoliu are ca scop mutarea activelor de la un broker la altul. Acest lucru este frecvent în cazul schimbărilor de tarife, de condiții, la sfârșitul unei promoții sau la lansarea unui nou broker.

Regulatorul stabilește că ordinul de transfer trebuie să fie întotdeauna dat de investitor, fie prin intermediul entității de origine, fie prin cea de destinație, iar termenul obișnuit este de 3-4 zile lucrătoare. Totuși, de obicei, acestea sunt procese mai lungi și mai plictisitoare decât par.

Înainte de a intra in mai multe detalii, este important să menționăm un aspect critic. Anume, la majoritatea brokerilor se pot transfera doar acțiuni și ETF-uri.

Ce comisioane se percep pentru a efectua un transfer de portofoliu?

Trebuie subliniat că entitatea depozitară de origine de obicei percepe un comision la efectuarea transferului de valori. Mai exact, se percepe un comision numit de obicei taxă de transfer ieșire acțiuni și ETF-uri din contul de tranzacționare.

De aceea, în funcție de comisioane, putem opta pentru trei alternative diferite:

 1. Transferăm direct acțiunile noastre.
 2. S-ar putea să nu ne intereseze să transferăm acțiunile noastre din cauza comisioanelor ridicate care ar putea exista.
 3. Vindeți acțiunile la vechiul broker și cumpărați-le la cel nou – comisioanele de cumpărare-vânzare ar putea fi mai mici decât cele de transfer de valori și impozitele de plată.

Multe entități de destinație oferă promoții pentru transferul contului tău la entitatea lor, un procent de rentabilitate asupra valorii nominale pe care o transferi sau bonusuri de comisioane. Astfel poți compensa comisioanele atunci când transferi un portofoliu la un alt broker.

Sfaturi de luat în considerare înainte de a transfera

 • Consultați broșura de tarife a entității
  • Comisioanele pentru transfer sunt de obicei ascunse sau în anexe cu litere mici
 • Discutați cu entitățile atât de origine cât și de destinație pentru a cunoaște procedurile și termenele
  • Chiar dacă entitatea de destinație îți spune că ei se ocupă de procedură, tu condu procesul și întreabă dacă va avea impact fiscal
  • Ai suficienți bani pentru a plăti comisionul de transfer?
 • Amintește-ți că pentru declarația ta de venit a anului următor vei avea nevoie în continuare de cele două rapoarte fiscale ale entităților

Comisioane pentru transferul unui portofoliu la un alt broker

Așa cum am menționat deja, majoritatea brokerilor percep comisioane de ieșire active. Mai mult, oferă anumite promoții sau bonusuri dacă iți muti portofoliul la ei. Acest lucru este normal, pentru că scopul unui broker este de a avea cat mai mulți clienți.

Iată un tabel cu comisioanele percepute pentru transferul unui portofoliu la un alt broker de către câțiva brokeri pe care ii poți întâlni pe site-ul Rankia România:

Denumire brokerTip comisionComisionRecenzie broker
XTBTaxă de transfer ieșire acțiuni și ETF-uri din contul de tranzacționare
(inclusiv acțiuni delistate de pe o piață reglementată)
Titlurile de valoare listate în Spania: 0,10% din valoarea titlurilor de valoare pe
ISIN (minim 100 EUR)

Alte piețe: 25 EUR/25 USD/120 RON pe ISIN
Recenzie XTB
Trading 212Comision de transfer0Recenzie Trading 212
TradeVilleCosturi transferuri instrumenteTransferuri IN: Tradeville nu percepe comision pentru transferuri de instrumente de la Depozitarul Central sau alți intermediari din România.
Transferuri OUT interne: Comisionul este de 9 EUR per simbol transferat către Depozitarul Central sau alți intermediari din România.
Transferuri OUT internaționale: Comisionul este de 20 EUR per simbol transferat către intermediari sau custozi internaționali.
Recenzie TradeVille

În general, brokerii nu sunt așa de transparenți când este vorba de transferul unui portofoliu. Foarte multi sfătuiesc clienții care doresc acest lucru să ii contacteze prin email pentru a afla mai multe detalii despre ce înseamnă această procedură.

Trading 212

8.75/ 10

Piețe

Europa, Asia, Australia

Zero comisioane la schimburi și nicio taxă de finanțare.

Înregistrare rapidă și aplicație mobilă pentru începători.

Peste 2.500 de acțiuni globale, ETF-uri și CFD-uri disponibile pentru tranzacționare.

Depozit minim:

€10.00

Cum să transferi un portofoliu la un alt broker în 6 pași

Dacă totuși te-ai decis să transferi portofoliul tău (sau o parte din el) de acțiuni și ETF-uri la un alt broker, aceștia sunt 6 pași de urmat:

 1. Deschide un cont la noul broker
 2. Anunță actualul broker că urmează să faci un transfer de acțiuni și/sau ETF-uri
 3. Verifică pozițiile pe care vrei să le transferi
 4. Începe procesul de transfer
 5. Așteaptă completarea transferului
 6. Închide contul la vechiul broker

1- Deschide un cont la noul broker

Înainte de a face acest pas, se presupune ca deja știi care este brokerul la care vrei sa iți transferi portofoliul. Astfel, poți începe procedura de deschidere cont. Acesta este un proces foarte simplu in ziua de astăzi.

Să presupunem că noul broker este XTB România. XTB dispune de mai mult de 3.000 de acțiuni care sunt listate pe cele 16 piețe principale din lume.

De asemenea, XTB include posibilitatea de a cumpăra mai mult de 850 de acțiuni fracționate cu o investiție minimă de 10 euro. Aceasta este o opțiune interesantă pentru a putea investi în companii scumpe, a căror evaluare este peste 400 sau 500 de euro/acțiune.

În plus, posibilitatea de a investi în acțiuni fracționate permite încasarea dividendelor în mod proporțional, in funcție de fracția cumpărata. La XTB, comisioanele pentru cumpărarea de acțiuni fracționate sunt de 0€.

XTB are în jur de 300 de ETF-uri și se poate investi în ele dintr-un singur cont. La fel ca si în cazul acțiunilor fracționate, XTB permite investirea în mai mult de 125 de ETF-uri în mod fracționat.

Deschiderea unui cont nu durează mai mult de 10 minute. Pașii pentru a deschide un cont XTB sunt:

 1. Accesați site-ul web XTB sau descărcați aplicația mobilă xStation.
 2. Introduceți adresa dvs. de e-mail și țara de reședință.
 3. Adăugați datele dvs. personale, în special cele pe care vi le solicită.
 4. Selectați platforma de tranzacționare. Inițial puteți alege Contul Demo, totuși va fi întotdeauna necesar să selectați alegerea dvs. viitoare, astfel încât să puteți continua cu ea după 30 de zile.
 5. Activați contul dvs. verificând identitatea și adresa.
XTB România transfer portofoliu

2- Anunță noul broker că urmează să faci un transfer de acțiuni și/sau ETF-uri

Acest pas este critic în procesul de transfer total sau parțial al unui portofoliu. De asemenea, presupune că deja există un cont de tranzacționare deschis cu noul broker. Investitorul are la dispoziție departamentul de suport clienți pentru a contacta brokerul și a anunța intenția de a transfera portofoliul de la alt broker.

Brokerul va trimite un formular de transfer ce trebuie completat pentru ca transferul să poată avea loc. Acesta este un formular simplu unde trebuie menționate activele care se transferă – acțiuni, ETF-uri, sau amândouă.

Practic, trebuie completat codul ISIN si numărul de acțiuni pentru fiecare poziție transferată. Completarea formularului nu ar trebui să ia mult timp, desigur, decât daca vorbim de un număr mare de active transferate. După completare, formularul se trimite pe email către noul broker.

3- Verifică pozițiile pe care vrei să le transferi

Acest pas este mai important decât pare la prima vedere. De fapt, este recomandat ca această verificare să aibă loc chiar înainte de a deschide contul la noul broker.

Problema este că nu toți brokerii oferă aceleași produse la tranzacționare. Mai mult, chiar dacă oferă aceeași clasă de produse, se poate ca în cadrul ei să nu existe produse similare.

De exemplu, în cazul transferului de ETF-uri, verificarea pozițiilor înseamna efectiv sa te asiguri ca noul broker oferă acele ETF-uri la tranzacționare. În caz contrar, transferul nu este posibil.

Astfel, ia codurile ISIN ale ETF-urilor de pe pagina lor publică și cauta-le la noul broker.

4- Începe procesul de transfer

Acest pas poate fi diferit de la broker la broker. De exemplu, la Interactive Brokers, există o secțiune pe site unde se inițiază transferul. Acolo trebuie introdus numele brokerului, adresa, și toate celelalte informații de bază care se cer – gen tipul contului, etc.

La alți brokeri, acest proces se inițiază prin contactarea departamentului de clienți. De acolo, problema transferului este preluată de broker.

În final, există și cazuri în care nu trebuie sa se mai facă nimic. Practic, noul broker, după primirea formularului de transfer mentionat mai inainte, ia legatura cu brokerul actual și se efectuează transferul.

5- Așteaptă completarea transferului

Această fază presupune ca investitorul să nu facă nimic. Totuși, este un pas important in procesul de transfer al unui portofoliu.

Motivul este că se poate să existe o perioadă de timp in care activele (acțiuni sau ETF-uri) să nu apară in niciun cont de tranzacționare – nici la brokerul vechi, nici la brokerul nou.

Exista un anumit „lag”, o intarziere, iar acest lucru poate cauza nesincronizarea menționată mai sus. Această perioadă poate dura de la cateva zile pană la peste o săptamană. Totusi, trebuie știut că este o parte normală a transferului unui portofoliu la un alt broker.

6- Închide contul la vechiul broker

Acest pas nu este obligatoriu, dar dacă s-a decis transferul către un alt broker cu o ofertă mai bună, atunci este recomandat. Închiderea unui cont este un proces simplu, se poate face 100% online, și este ultimul pas in transferul unui portofoliu de actiuni/ETF-uri la un nou broker.

Care sunt brokerii care fac transferul ușor?

XTB
Revolut
TradeVille
Trading 212

👉 Cei mai buni brokeri online România: Ghidul complet cu avantaje și dezavantaje

Ce consecințe fiscale are transferul portofoliului meu de valori?

Un transfer de valori nu se impozitează, este doar o mutare a portofoliului de la o instituție financiară la alta.

Totuși, este posibil să avem operațiuni în care pierdem bani fără speranța că acțiunea se va recupera într-o perioadă scurtă de timp. În aceste cazuri, ne gândim la posibilitatea de a vinde acțiuni pentru a deduce din declarația noastră de venit.

Cu alte cuvinte, se plătesc impozite doar pentru pozițiile închise înainte de a se face transferul portofoliului.

FAQ

De ce aș vrea sa îmi transfer portofoliul la alt broker?

Motivele ar putea fi multe, dar cele mai frecvente sunt comisioane mari, platformă greoaie, suport tehnic inadecvat, sau comunicare defectuoasă.

Taxele de transfer de portofoliu sunt la fel la toți brokerii?

Nu. Cei mai mulți percep taxe de transfer, dar acestea sunt diferite de la caz la caz. Unii brokeri nu percep astfel de comisioane.

Cât durează transferul unui portofoliu la un alt broker?

Deși brokerii se laudă că durata ar fi mică, in realitate lucrurile nu stau așa. Un termen realist ar fi intre o săptămâna sau două, depinde de ce se transferă și la ce broker.

Articole similare