Cele mai bune acțiuni de la Bursa de Valori București (BVB) 2024

România a atras foarte mulți investitori din momentul in care a devenit membru al Uniunii Europene. Având o populație numeroasa și o locație strategică in Europa, România a devenit o destinație importantă de investiții. Acest articol prezintă top 10 acțiuni romanești care ar trebui să facă parte din orice portofoliu.

acțiuni de la Bursa de Valori București

Top Actiuni BVB România

Așadar, vom prezenta succint fiecare companie, obiectul de activitate, scurt istoric, precum și performanța recenta la bursă. După cum vom vedea, in acest top 10 acțiuni romanești se întâlnesc companii cu operațiuni diverse, de la operatori portuari la fonduri de investiții, sau de la producători de vin la producători si distribuitori de produse petroliere.

CompanieTicker
1HidroelectricaH2O
2Fondul ProprietateaFP
3OMV PetromSNP
4Banca TransilvaniaBT
5BRD Groupe Societe GeneraleBRD
6RomgazSNG
7Digi CommunicationsDIGI
8NuclearelectricaSNN
9Transport Trade ServicesTTS
10PurcariWINE

1. Hidroelectrica (H2O)

Hidroelectrica a făcut istorie în vara anului 2023 în momentul in care a decis sa își listeze acțiunile la bursă. A fost cel mai mare IPO din România, atrăgând capitaluri locale si străine record.

Compania a fost evaluată la peste zece miliarde de dolari si este lider în domeniul energetic din România. Este un actor cheie atât în sectorul energetic dar si de siguranță al tarii, raportând profituri în creștere în anii premergători listării la bursă.

Succesul IPO-ului Hidroelectrica din vara lui 2023 spune singur cat de mult este apreciată aceasta companie de către investitori și de aceea face parte din top 10 acțiuni românești. La momentul listării acțiunilor Hidroelectrica, piața de capital din România traversa una dintre cele mai bune perioade din istorie. Astfel, la sfârșitul primelor 6 luni ale anului 2023, erau peste 150 de mii de investitori pe bursă.

actiuni hidroelectrica

Din momentul listării la bursa, prețul acțiunilor Hidroelectrica a intrat într-un trend ascendent. La începutul lui 2024 acțiunile Hidroelectrica au atins un nivel record de aproape 137 RON iar declinul care a urmat a reprezentat doar o oportunitate pentru cumpărători de a adăuga mai multe acțiuni în portofoliul lor. Daca prețul va reuși să se mențină deasupra liniei de trend văzută în graficul de mai jos, șansele sunt sa realizeze un nou maxim.

hidroelectrica actiuni

În momentul listării la bursă, compania a raportat un profit net de peste 3,9 miliarde de lei.

👉 IPO (initial public offering): TOP oferte publice inițiale și calendar

2. Fondul Proprietatea (FP)

Fondul Proprietatea este una dintre cele mai renumite companii din România. Este o societate care funcționează ca un fond de investiții și acțiunile sale sunt listate atât pe BVB in România, cât și pe London Stock Exchange in Marea Britanie.

actiuni bvb

Compania investește pe termen lung in diferite sectoare ale economiei romanești, ca de exemplu infrastructură, utilități, industrie grea, servicii poștale, etc. Aproape 70% din VAN este concentrat in infrastructura și industria grea.

Exemple de companii in care Fondul Proprietatea este acționar la momentul scrierii acestui articol:

  • CN Aeroporturi București SA
  • CN Administratia Porturilor Maritime SA
  • Alro SA
  • Complexul Energetic Oltenia SA
  • Aeroportul International Timișoara
  • Alcom SA
  • Plafar SA
  • Romaero SA
  • Zirom SA
Fondul Proprietate actiuni

Totuși, aceasta scădere a fost pozitivă pentru investitori, pentru că în Septembrie 2023 compania a făcut o ieșire istorică din acționariatul Hidroelectrica. Randamentul pentru investitori a fost de aproape 90%.

Mai exact, pe 7 Septembrie 2023, acțiunile Fondului Proprietatea s-au corectat cu 90% din cauza datei ex-dividend care nu mai oferea dreptul la încasarea dividendului de la Hidroelectrica.

3. OMV Petrom (SNP)

OMV Petrom este una dintre cele mai mari companii din România. Are peste 7500 de angajați și este o companie emblemă în sectorul energetic al țării.

Mai mult decât atât, OMV Petrom este cel mai mare producător integrat de energie din Europa de Sud-Est. Compania explorează si produce țiței și gaze naturale în trei țari: România, Bulgaria, și Georgia.

snp actiuni

Graficul de preț al acțiunilor OMV Petrom arata bullish. Prețul a depășit rezistența de la nivelul 0,5 lei și din acel moment a crescut continuu. Criza energetică din ultimii ani a adus profituri mari companiilor din domeniu, iar OMV Petrom a fost una dintre cele care au beneficiat de acest lucru.

actiuni snp

Din punct de vedere tehnic, tendința este în continuare de creștere. Totuși, investitorii care folosesc analiza tehnică știu că de obicei prețul revizitează zona precedentă de rezistentă după ce sparge în sus.

Cu alte cuvinte, în cazul in care prețul acțiunilor OMV Petrom va corecta in viitor, zona de 0,5 lei ar fi cea in care cumpărătorii ar putea apărea pentru că rezistența a devenit suport.

4. Banca Transilvania (BT)

Banca Transilvania este una dintre cele mai mari bănci din România. In prezent, deține o cotă de piață mai mare de 21% și în Decembrie 2023 a raportat un profit net de 2,49 miliarde de lei.

banca Transilvania actiuni

Un lucru interesant este faptul că Banca Transilvania este deținută în proporție de peste 70% de capital autohton, restul fiind străin. De asemenea, Banca Transilvania plătește dividende acționarilor săi.

Graficul de preț al acțiunilor Banca Transilvania poate părea surprinzător pentru o companie care plătește regulat dividende. După listarea inițială la bursă și după criza financiară din 2008, acțiunile Băncii Transilvania s-au apreciat in mod constant.

Recent, prețul a evoluat într-un triunghi ascendent, care a spart linia de rezistentă la sfârșitul anului 2023. Creșterea nivelului dobânzilor a reprezentat un lucru pozitiv pentru acțiunile băncilor iar acest lucru se poate observa in graficele de preturi. Un triunghi ca cel de mai sus sugerează continuarea avansului, așa că nu ar fi de mirare sa vedem noi și noi maxime pentru prețul acțiunilor Băncii Transilvania.

👉 Te poate interesa și: Ghid de cumpărare a acțiunilor

5. BRD Groupe Societe Generale (BRD)

BRD Groupe Societe Generale este o altă bancă emblematică din România. Este deținută in proporție de peste 60% de către Societe Generale, și, pe lângă banking,  are activități in domenii ca leasing, pensii, asigurări de viață, etc.

brd actiuni

Prețul acțiunilor BRD Groupe Societe Generale se afla într-un trend ascendent din 2008. Într-adevăr, nu au depășit maximul istoric, dar daca prețul închide peste linia de rezistenta din graficul de mai jos, șansele sunt mari sa vedem noi maxime.

Mai mult, faptul ca băncile centrale au ridicat dobânzile și nu se preconizează o întoarcere la dobânzile minime din ultimii ani favorizează acțiunile băncilor listate la bursă.

brd bvb

6. Romgaz (SNG)

Romgaz este cel mai mare producător de gaze naturale din România. De fapt, este una dintre cele mai mari companii de profil din Europa de Est.

Acțiunile Romgaz (SNG) sunt listate atât la BVB in România cât si la London Stock Exchange in Marea Britanie. 70% din acțiuni sunt deținute de statul roman, restul fiind oferite investitorilor publici pe cele doua burse menționate mai devreme. Romgaz este o companie care răsplătește regulat investitorii prin plata de dividende.

romgaz actiuni

Graficul de preț al Romgaz arata o spargere importanta a nivelului de rezistenta de 40 lei. Din acel moment, prețul a corectat pana ce rezistenta a devenit suport, si apoi a atins noi maxime.

Sigur că criza energetică cauzată de valul inflaționist din ultimii ani a fost un factor benefic pentru companiile din acest domeniu. Mai mult, invadarea Ucrainei de către Rusia a declanșat o creștere a prețurilor gazelor naturale de care, involuntar, Romgaz a beneficiat.

romgaz bvb

7. Digi Communications(DIGI)

Digi Communications are o istorie lunga in România. Afacerea a fost începută in 1992 si dezvoltata în așa fel încât astăzi a devenit una dintre cele mai mari companii din Europa de Est si Centrală.

Digi, așa cum o cunosc românii, spaniolii, italienii, și portughezii, are afaceri integrate în domenii ca Pay TV, telefonie fixă, telefonie mobilă, internet fix sau mobil, comunicații de date sau conținut media.

actiuni digi

Graficul de preț al acțiunilor Digi arată un trend crescător, deși investitorii care sperau in creșterea prețului au avut ceva de așteptat pana când aceasta s-a materializat. În acest moment, acțiunile Digi testează pragul psihologic de 50 de lei/acțiune, beneficiind de evoluția pozitivă a indicilor bursieri europeni.

digi bvb

Din punct de vedere tehnic, prețul acțiunilor Digi Communications au evoluat într-un canal ascendent de la listarea la bursă. Cu alte cuvinte, orice scădere de preț a fost întâmpinata cu noi și noi cumpărări.

8. Nuclearelectrica (SNN)

Nuclearelectrica este o altă companie emblematică din România, activă in domeniul energetic. Mai concret, produce energie electrică, termică, și nucleară.

actiuni nuclearelectrica

Începând cu anul 2013, acțiunile Nuclearelectrica sunt listate la BVB. Din momentul listării și până acum, compania a efectuat trei majorări de capital.

Graficul de preț al Nuclearelectrica vorbește de la sine. Prețul acțiunilor a crescut constant de la lansarea pe bursă, iar in ultimii doi ani analiza tehnică ne spune ca s-ar putea să vedem un așa-numit triunghi ascendent. Un asemenea triunghi are o tendința crescătoare, iar ținta minima de preț ar fi de 60 lei/acțiune, daca prețul nu scade sub nivelul de 30 de lei.

nuclearelectrica actiuni

9. Transport Trade Services (TTS)

Un loc meritat in top 10 acțiuni romanești il are Transport Trade Services (TTS). TTS este formata dintr-un grup de companii care au ca activitate principala expediția de mărfuri.

transport trade services bvb

Compania investește in operațiuni cum ar fi reparația și mentenanța barjelor, precum și activități conexe transportului.

TTS și-a listat acțiunile pe BVB din București in 2021 și de atunci prețul lor nu a încetat sa crească. Practic, a avut o ascensiune parabolica, răsplătind investitorii care nu au ezitat sa investească in TTS încă de la începutul listării acțiunilor pe bursă.

tts actiuni

10. Purcari (WINE)

Purcari Wineries Group produce vin și brandy in Europa de Est și administrează aproape 1500 de hectare și podgorii.

actiuni purcari

Din momentul listării la BVB, acțiunile Purcari au crescut pana peste 16 lei/acțiune, după care prețul a corectat pana la nivelul IPO-ului. Recent, in linie cu avansul piețelor bursiere internaționale si domestice, prețul acțiunilor a crescut din nou, apropiindu-se de noi maxime.

purcari bvb

Din punct de vedere tehnic s-ar putea spune ca acțiunile Purcari au găsit un suport puternic in zona de 8 lei/acțiune, unde au format un potențial „double bottom”.


💡 Cele mai bune evaluări pentru tine:


Concluzie

Piața românească de capital este in continuă creștere, lucru reflectat de numărul mare de investitori pe bursă. Ca o consecință naturală a acestui lucru, tot mai multe companii doresc sa își listeze acțiunile pe bursă pentru a atrage capital sa își dezvolte afacerile.

Acest top 10 acțiuni romanești intenționează să prezinte potențialilor investitori un număr de companii romanești de calitate. Cu operațiuni diverse si profitabile, aceste companii au atras fonduri impresionante atât de la investitorii locali, cat și de la cei internaționali. Este clar că, pentru a investi în acțiuni, veți avea nevoie de cel mai bun broker de la BVB.

Brokeri pentru acțiuni recomandați

Depozit minim:

€50.00

Depozit minim:

€0.00

Depozit minim:

€10.00

Întrebări frecvente

Câte companii sunt listate pe bursa de la București?

In decembrie 2023, pe BVB erau 371 de companii listate.

Care este capitalizarea de piață a companiilor listate pe BVB?

Pentru prima oară in istorie, in 2023 capitalizarea de piață a tuturor companiilor listate pe bursa de la București a depășit 300 de miliarde de lei.

Care a fost cel mai mare IPO din Romania?

Listarea acțiunilor Hidroelectrica pe bursa de la București in anul 2023 a atras un număr foarte mare de investitori. Compania a strans peste 1.9 miliarde de euro de la investitori locali și internaționali.

Articole similare

Ce este dobânda compusă și cum se calculează?
Unul dintre cele mai importante principii în finanțe este, fără îndoială, dobânda compusă. Acest articol prezintă ce este dobânda compusă, cum se calculează, și de ce este acest concept foarte important pentru investitori. Dobânda compusă sau "do...