Indice VIX: ce este și cum funcționează?

Numele original al indexului VIX este “Indicele volatilității” și a fost creat de Chicago Board Option Exchange (CBOE) în 1993. A fost conceput pentru a măsura așteptările pieței cu privire la volatilitatea pe termen scurt. 

Volatilitatea este un concept care ne ajută să măsurăm incertitudinea unei piețe sau a unei valori specifice, într-un mod simplu, dar asta nu înseamnă că măsoară riscul.

indicele vix

Indicele VIX: ce este și cum să-l folosești?

Indicele VIX, cunoscut și sub numele de “indicele fricii”, ajută traderii să înțeleagă percepția participanților de pe piață, care poate varia între frică și optimism. De fapt, se poate spune că un indice este o măsură statistică care descrie schimbările într-un portofoliu de titluri de valoare.

Prin urmare, este un instrument matematic pe care investitorii și managerii financiari îl folosesc pentru a analiza și compara caracteristicile specifice ale unei piețe. Se poate spune că indicii de volatilitate măsoară perspectiva de volatilitate a pieței pe baza prețurilor opțiunilor și, dintre acestea, VIX este cel mai utilizat.

VIX este o măsură instantanee a volatilității implicite a pieței, dar nu este retrospectivă și, prin urmare, nu măsoară volatilitatea care a avut loc recent. VIX este implicit în prețurile opțiunilor actuale ale indexului S&P 500 și estimează volatilitatea viitoare a pieței în următoarele 30 de zile calendaristice. 

Cum funcționează Indicele VIX?

Prețurile opțiunilor pe S&P 500 sunt afectate de schimbările anticipate în prețurile acțiunilor incluse în acest indice. Cu cât se așteaptă ca prețurile acțiunilor să varieze mai mult în viitor, cu atât prețurile opțiunilor vor fi mai mari. 

În esență, VIX reflectă nivelul de incertitudine și teamă din piața acțiunilor S&P 500, utilizând datele privind prețurile opțiunilor pe acest indice. Cu cât este mai mare VIX, cu atât se anticipează o volatilitate mai mare și o incertitudine crescută în piață.

VIX este primul indice de referință pentru măsurarea previziunilor pieței cu privire la volatilitatea viitoare; se bazează pe opțiunile de cumpărare și vânzare ale indicelui Standard & Poor 500 (S&P 500)

Considerat principalul indicator al pieței de valori americane, S&P 500 urmărește comportamentul unui pachet de acțiuni format din cele 500 de companii americane cu cea mai mare capitalizare tranzacționate la New York Stock Exchange ( NYSE ), American Stock Exchange (Amex) și NASDAQ.

De ce este atât de important indicele VIX?

Iată cele mai importante motive pentru care indicele VIX este considerat de interes pentru investitori:

  1. Este important deoarece este un indice de piață în timp real care reprezintă așteptările de volatilitate ale pieței pentru următoarele 30 de zile;
  2. Investitorii folosesc indicele VIX pentru a măsura nivelul de risc, frică sau stres în piață atunci când iau decizii de investiții;
  3. Managerii pot de asemenea să cumpere sau să vândă opțiuni VIX și alte produse financiare legate de VIX pe piețele de opțiuni. Aceste opțiuni pe VIX permit speculatorilor să profite de schimbările în volatilitatea pieței
  4. Indicele VIX este popular deoarece permite investitorilor să își protejeze investițiile. Aceștia pot cumpăra opțiuni de vânzare pe indice pentru a evita pierderile datorate unei posibile scăderi a prețului. Prin urmare, dacă crește îngrijorarea investitorilor cu privire la posibilele scăderi ale prețurilor, crește cererea de opțiuni de vânzare, ceea ce face ca prețurile acestora să crească.

Indicele de volatilitate VIX: cum se calculează?

Se aleg opțiuni pe S&P 500 cu diferite prețuri de exercitare și termene de expirare. Aceasta creează o gamă variată de opțiuni care reflectă diverse așteptări ale investitorilor cu privire la viitoarele mișcări ale pieței.

Pentru fiecare opțiune selectată, se calculează volatilitatea implicită. Aceasta reprezintă măsura incertitudinii pieței și se bazează pe prețurile actuale ale opțiunilor respective. Cu cât sunt mai mari prețurile opțiunilor, cu atât volatilitatea implicită este mai mare, deoarece se presupune că există mai multă incertitudine cu privire la mișcările viitoare ale pieței.

Volatilitatea implicită a fiecărei opțiuni este apoi utilizată pentru a calcula volatilitatea medie ponderată a tuturor opțiunilor selectate. Această medie ponderată reflectă așteptările generale ale investitorilor cu privire la volatilitatea pieței S&P 500.

Volatilitatea medie ponderată este apoi transformată într-un indice VIX folosind o formulă specifică, numită „formula lui Black-Scholes” sau alte metode de calcul. Acest indice VIX este exprimat ca un procent și reflectă nivelul așteptat al volatilității pieței pentru următoarele 30 de zile.

Valoarea VIX: nivelul de anxietate al investitorilor

Valorile indexului VIX peste 30 sunt de obicei legate de o mare turbulență sau volatilitate a pieței și indică o creștere a incertitudinii și îngrijorării investitorilor până la producerea fricii sau panicii reale pentru niveluri superioare la 45, în timp ce valorile sub 20 corespund de obicei momentelor mai puțin stresante pe piețe și indică un optimism în creștere.

Acest tabel indică nivelul de anxietate al investitorilor pe măsură ce variază valoarea VIX:

ValoriNivel de anxietateValoriNivel de anxietate
5-10Optimism extrem35-40Îngrijorare mare
10-15Optimism mare40-45Îngrijorare extremă
15-20Optimism moderat45-50Frică moderată
20-25Optimism ușor50-55Frică mare
25-30Incertitudine moderată60-55Frică intensă
30-35Incertitudine mare60-65Frică extremă

Cotația VIX pe bursă

Cotația indicelui VIX pe bursă de la sfarsitul anului este următoarea: 

vix live

Cum putem observa, în ciuda tuturor știrilor macroeconomice negative, cu amenințări de recesiune și crize bancare incluse, investitorul abia a simțit stresul.

Din ianuarie până în martie a ajuns abia la 25 de puncte, într-o poziție de ușor optimism, și doar în luna martie, a experimentat un anumit stres în jurul valorii de 27-28 de puncte, așa că putem presupune că, în ciuda tuturor știrilor negative, investitorul abia a experimentat un stres minim.

În ceea ce privește performanța indicelui VIX, aici este graficul pe 5 ani al VIX. 

vix stock

Și încă o dată putem vedea cum adevăratul stres s-a simțit doar în momentele de maximă tensiune a pandemiei, când acesta a sărit peste 75 de puncte. 

De atunci a scăzut progresiv, atingând anumite momente de mare incertitudine pe parcursul anului 2020, și în martie 2022, când a izbucnit o anumită panică din cauza începutului războiului dintre Rusia și Ucraina, și creșterea prețurilor materiilor prime.

Cum să investești în VIX?

Cumpără ETF-uri VIX

Dacă vrei să investești în VIX, una dintre opțiuni este să investești într-un fond care urmărește performanța VIX. Unele dintre ele sunt:

ETF-uriTickerISIN
ProShares VIX Short-Term Futures ETFVIXYUS74347Y8545
ProShares VIX Mid-Term Futures ETFVIXMUS74347W3381

De ce să tranzacționați cu VIX pe bursă?

Instrumentele indicelui de volatilitate VIX sunt populare printre investitorii care le folosesc pentru diversificare sau hedging de investiții. Dacă deschideți o poziție pe VIX, puteți compensa alte poziții deschise pe acțiuni și puteți acoperi expunerea.

De exemplu, să presupunem că ai cumpărat o poziție lungă pe acțiunile unei companii americane care este membră a indicelui S&P 500. Dacă vrei să reduci expunerea la volatilitatea pe termen scurt, poți deschide poziție lungă pe VIX

Dacă predicțiile sunt incorecte și, prin urmare, volatilitatea nu crește, pierderi pe poziția VIX deschisă pot fi reduse de câștigurile pe pozițiile lungi pe acțiunile companiilor americane. 

În final, reamintim că VIX măsoară volatilitatea implicită a indicelui S&P 500 (SPX), derivată din prețurile opțiunilor pe SPX, calculată și publicată de Chicago Board Options Exchange (CBOE). În plus, deoarece S&P 500 este considerat un indicator de top al condițiilor economice pe piața de valori din SUA, a fost creat pentru a măsura volatilitatea implicită a indicilor bursieri din SUA.

Concluzie

Indicele VIX, cunoscut și ca „indicatorul fricii”, joacă un rol important pe piața financiară, oferind o măsură a volatilității așteptate pe termen scurt pe piața de opțiuni a S&P 500

Creșterea acestui indice indică adesea o creștere a nesiguranței și a temerilor investitorilor, ceea ce poate duce la vânzări masive și scăderea prețurilor acțiunilor. Pe de altă parte, un nivel scăzut al VIX sugerează o perioadă de stabilitate și optimism pe piață.

Întrebări frecvente: VIX

Care sunt riscurile investiției în VIX?

Produsele legate de VIX pot fi foarte volatile și sunt considerate investiții cu risc ridicat. Sunt, în general, mai potrivite pentru traderii experimentați. Valoarea acestor produse se poate schimba rapid, ducând la câștiguri sau pierderi semnificative.

Sunt investițiile VIX potrivite pentru investiții pe termen lung?

Nu, investițiile VIX, în general, nu sunt potrivite pentru investiții pe termen lung. Ele sunt folosite, de obicei, pentru hedging împotriva scăderilor pieței sau pentru speculații pe termen scurt.

Pot folosi VIX pentru a prezice mișcările pieței bursiere?

VIX este mai degrabă un indicator al sentimentului actual al investitorilor și al așteptărilor de volatilitate viitoare, decât un predictor al direcției pieței bursiere.

Articole similare