Acțiuni fracționate: Ce sunt și cum funcționează?

Toți investitorii au trecut prin acel moment când vrem să începem să investim pe bursă, avem puțin capital și multă iluzie și speranță. Momentul în care ne dăm seama că acțiunile noastre preferate sunt foarte scumpe, și fie va trebui să așteptăm câteva luni până să investim, fie va trebui să căutăm alte acțtiuni cu prețuri mai accesibile.

Tocmai pentru a rezolva această problemă a apărut o nouă metodă de investiții mult mai confortabilă. Acțiunile fracționate au venit să democratizeze și să extindă lumea investițiilor.

Acțiuni fracționate

Acțiuni fracționate – ce sunt?

Acțiunile fracționate sunt o formă de investiție în care se cumpără o fracțiune dintr-o acțiune în loc de o acțiune intreagă. Astfel, permite investitorilor să investească sume mai mici de bani, și mai ales, să aibă acces la acele companii a căror cotare este complet inaccesibilă.

Se poate aplica și la ETF-uri. De fapt, dacă ești familiarizat cu cripto-monedele, deja știi că se pot cumpăra părți dintr-un Bitcoin – de exemplu-.

În loc să achiziționăm o acțiune care poate avea un preț de piață foarte mare pentru posibilitățile noastre, cumpărăm partea din acea acțiune care se potrivește cu bugetul nostru actual.

Ca exemplu, am putea lua compania Berkshire Hathaway Inc.

În momentul scrierii acestui articol, cotația sa pe NYSE este de aproximativ 500.000 USD. Dacă ți se pare că acest preț este în afara posibilităților tale, dar totuși, ți-ar plăcea să poți participa la modelul său de afaceri, ai putea cumpăra o acțiune fracționată a holdingului lui Warren Buffett

Acest concept nu este aplicabil doar la acțiunile cu cotații care depășesc 100.000 de dolari, poate fi aplicabil la orice acțiune.

Exact din acest motiv, inovația disruptivă a investiției fracționate reprezintă democratizarea investițiilor pentru toate buzunarele, deoarece va permite investirea în companii care – până acum – nu erau pentru tuturor portofelele.

👉 Pentru mai multe informații, în următorul articol vei găsi mult mai multe opțiuni de cum să investești în bursă.

Cum să cumperi acțiuni fracționate în siguranță?

Acum că am explicat ce înseamnă să cumperi fracțiuni de acțiuni, vom vedea cum să procedăm pentru a cumpăra acțiuni și ETF-uri fracționate.

Cum să cumperi o acțiune fracționată în 5 pași?

Să vedem cum am putea realiza prima noastră investiție fracționată. Nu există o diferență mare față de cumpărarea unei acțiuni obișnuite – sau nefracționate -. Prin urmare, pentru a ilustra mai bine, voi alege brokerul XTB.

1. Deschide un cont la brokerul tău: În primul rând, va trebui să selectezi un broker care oferă acțiuni fracționate și să deschizi un cont cu el.

2. Depune bani: Pentru a cumpăra acțiuni fracționate, mai întâi trebuie să ai fonduri disponibile în contul tău de brokeraj.

3. Selectează acțiunea: Caută acțiunea pe care dorești să o cumperi în mod fracționat și introdu-o în căutare, ar putea fi și ticker-ul sau ISIN-ul ei.

4. Indică cantitatea de cumpărare: Următorul pas este să selectezi volumul sau numărul de acțiuni pe care dorești să le cumperi.

5. Confirmă comanda de cumpărare

👉 Mai multe despre XTB: Opinii XTB: Comisioane, platformă și securitate

7 companii pentru investiții fracționate

Acum că am văzut deja cum să cumpărăm o acțiune fracționată, iată mai multe opțiuni de companii solide cu acțiuni la un preț foarte ridicat -amintește-ți că acest lucru nu este deloc rău-, unde investiția fracționată poate fi cea mai bună opțiune pentru a practica o diversificare corectă a portofoliului, investind cu puțini bani.

Valoarea acțiunilor acestor companii depășește 150 EUR / USD / GBP, astfel încât, datorită posibilității de a obține fracțiuni de acțiuni, vei putea investi în ele, fără a fi nevoie să aștepți 2 sau 3 luni pentru a economisi pentru o bună poziție de intrare. Acestea sunt disponibile la următori brokeri:

CompaniiTicker
TeslaTSLA
LindeLISN.SW
AppleAAPL
Berkshire HathawayBRK.A
Seabord HoldingsSEB
Booking HoldingsBKNG
McDonaldsMCD

Cumpărați ETF-uri fracționate

Același procedeu se întâmplă când decideți să investiți în ETF-uri. Singurul lucru care se schimbă este natura sa – deoarece ETF-ul în sine este o compilație de investiții – dar este totuși un activ. Prin urmare, puteți cumpăra o parte din acest activ și funcționarea sa este aceeași.

Achiziționați o parte din acest activ și vă alăturați beneficiilor proporționale ale mișcărilor sale pe piață. Cu particularitatea că vânzarea acestuia (a fracțiunii pe care o dețineți) poate fi mai ușoară și mai rapidă. De ce? Pentru că același agent al ETF-ului se ocupă de echilibrarea cumpărărilor și vânzărilor.

De ce să investești prin acțiuni fracționate?

1.- Diversificare mai mare.

Evident, primul avantaj este de a avea o expunere mai mare, și, prin urmare, de a multiplica posibilitățile noastre în timp ce minimizăm suma investită într-o anumită valoare. Această modalitate de investiții ne facilitează accesul la un număr mai mare de active.

2.- Randament egal

Reevaluarea unei acțiuni

Randamentul obținut este procentual egal. Dacă crește cu 20%, vom avea acel procent de profit, dar în proporție cu investiția făcută în acea valoare.

Altfel spus, avem posibilitatea de a investi în acțiuni care, poate, înainte erau prea costisitoare pentru a le achiziționa. Cu această metodă – investiție fracționată -, este posibil să „intrăm” în companii ale căror acțiuni au un preț de piață foarte ridicat.

Să presupunem că ai achiziționat 50% dintr-o acțiune a companiei CAF, cea mai mare din IBEX după preț. Compania feroviară era cotată la momentul achiziției la un preț de 300 de euro pe acțiune. Investiția ta ar fi fost de 150 de euro. Dacă ai vinde-o la un preț de 420 de euro, creșterea procentuală ar fi fost de 40%, adică, cu această investiție, ai fi crescut capitalul inițial cu 60 de euro, adică acum ai avea 210 euro.

Ce s-a întâmplat? Pur și simplu, cu o investiție mai mică, ai fi obținut același procent de rentabilitate. Investiția fracționată ne-a oferit oportunitatea de a investi într-o acțiune fără a fi nevoie să o achiziționăm în întregime. Și, în plus, parțial, am reușit să diversificăm portofoliul nostru.

Colectarea dividendelor

Când compania plătește un dividend, acționarii fracționari au, de asemenea, dreptul de a-l primi în mod fracționar.

Adică, dacă au investit în 40% din valoarea unei acțiuni, vor colecta 40% din dividend, pe care compania îl distribuie între partenerii săi.

3.- Aceeași ușurință de a cumpăra și vinde acțiuni

Puteți cumpăra și vinde fracțiuni de acțiuni, la fel cu acțiunile întregi, cu aceeași ușurință pe care o oferă brokerul dvs. Acum puteți construi un portofoliu diversificat indiferent de bugetul dvs. de investiții.

4.- Mai multă experiență pe piață

Cum am menționat deja, având acces la mai multe active, expunerea dvs. se multiplică în timp ce riscul dvs. se minimizează, deoarece nu investiți suma totală, ci parțial.

Vei învăța mai multe despre piață, vei căuta să te formezi mai mult, și astfel vei obține o experiență mai mare.

cum sa cumperi actiuni fractionate

În era cursurilor, dacă vrei să înveți gratuit de la cei mai buni investitori din istorie, îți recomand acest articol unde poți găsi cele mai bune cărți pentru a învăța să investești în bursă

5.- Așteptări mai mici

Deținând un număr mai mare de active, poți mișca portofoliul cu mai multă fluiditate. După cum am menționat deja, nu este același lucru să ai investiția concentrată în 4 companii sau să ai acțiuni la 14 companii diferite.

Având un portofoliu mai extins, îți permite să „joci” la un alt ritm și cu mult mai multă libertate. Acesta este cunoscut drept costul oportunității.

Pro și contra ale investiției fracționate

ProContra
✅ Posibilitatea de a investi cu puțin bani❌ Aceleași comisioane
✅ Diversificare mai mare a portofoliului❌ Evident, participați la partea
proporțională a profitului.
✅ Permite încasarea dividendelor
✅ Expunere mai mare la diferite piețe,
valute și sectoare, având posibilitatea de
a trimite ordine de dimensiuni reduse
✅ Dobândirea unei experiențe mai mari
✅ Democratizarea investițiilor

În concluzie, investiția fracționată a venit pentru a democratiza și mai mult lumea financiară și a o face accesibilă tuturor buzunarelor. Viitorul a sosit.

Mai multe despre acțiuni

Investiții de Top în Acțiuni: Previziuni 2024

Cele mai bune dividende: România și Europa

Acțiuni Blue-Chip: Caracteristici, Avantaje și Dezavantaje

FAQ – Întrebări frecvente

Care este diferența intre un stock split si acțiunile fracționate?

Printr-un stocksplit, prețul de piață al unei acțiuni se împarte la numărul de parți ale șplitului, iar fiecare investitor primește un număr proporțional de acțiuni noi. Acțiunile fracționate sunt investiții mici într-o acțiune.

Se pot vinde acțiunile fracționate?

Da.

De ce aș vrea să cumpăr acțiuni fracționate?

Pentru a investi in companii ale căror acțiuni au un preț mare.

Articole similare