Cum să creezi un portofoliu de acțiuni de la zero

În acest articol, vom analiza una dintre opțiunile cele mai utilizate pentru obține profit din economiile noastre, crearea unui portofoliu de acțiuni.

portfoliu

Prin urmare, voi încerca să explic, într-un mod cât mai simplu și concis posibil, cum să construiești un portofoliu de acțiuni de la zero fără a te simți copleșit de proces.

Ce înseamnă portofoliu?

Un portofoliu de acțiuni este un set de investiții în acțiuni.

Titlurile de valoare cu venit variabil sunt utilizate de investitori pentru a atinge o serie de obiective diferite, cum ar fi creșterea patrimoniului în timp, generarea de venituri, sau cel puțin păstrarea capitalului .

Prin urmare, combinația specifică de acțiuni va varia în funcție de obiectivele portofoliului. De exemplu, un portofoliu axat pe generarea de venituri ar putea conține un procent mai mare de acțiuni care plătesc dividende decât un portofoliu de creștere al capitalului.

În același mod, un portofoliu care este proiectat pentru a păstra capitalul ar putea avea un procent mai mare de acțiuni ale companiilor cu o capitalizare mare într-un portofoliu mai defensiv.

Deși portofoliile de capital variabil pot fi personalizate pentru a satisface nevoile oricărui investitor, toate au un obiectiv comun: a oferi expunere la piețele de capital variabil.

👉 Aflați cum să creați un portofoliu de dividende

De ce să investești în acțiuni?

Intrând în subiect, vom vedea că formarea unui portofoliu de acțiuni este un proces dinamic și trebuie să fie adaptat profilului investitorului și momentului de piață. Trebuie să luăm în considerare multe variabile pentru a crea un portofoliu de acțiuni adecvat circumstanțelor.

Investiția în titluri de valoare listate la bursă este considerată cea mai profitabilă pe termen lung, dar este și cea care suferă cea mai mare volatilitate pe termen scurt.

Prin urmare, dacă suntem disciplinați și ne menținem obiectivul pe termen lung, crearea unui portofoliu de acțiuni poate fi cea mai bună modalitate de a ne păstra și chiar crește valoarea economiile.

PașiAcțiuni
Pasul 1Definirea profilului și a obiectivelor portofoliului de investiții.
Pasul 2Diversificarea portofoliului.
Pasul 3Adaptarea portofoliului la momentul pieței.
Pasul 4Costurile portofoliului.

 

Cum se face un portofoliu?

Pasul 1: definirea profilului și a obiectivelor portofoliului de acțiuni

Pentru a crea un portofoliu de acțiuni trebuie să definim profilul și obiectivele acestuia pentru a se adapta cât mai bine investitorului. Investitorul trebuie să cunoască profilul său de risc și perioada de investiții.

Profilul de risc al portofoliului

Profilul de risc este de obicei măsurat prin raportul rentabilitate/riscuri. Dacă ai un profil mai agresiv, de obicei condiționat de vârstă și patrimoniu, vei avea un portofoliu mai riscant (posibile pierderi mai mari) în schimbul posibilității de a genera rentabilități mai mari (posibile beneficii mai mari).

Dacă ai un profil de risc mai conservator, vei avea un portofoliu mai puțin riscant în schimbul sacrificării unor rentabilități mai mari în viitor.

Obiectivele portofoliului

Fiecare portofoliu trebuie să aibă niște obiective definite, precum benchmark-ul și orizontul temporal.

Benchmark-ul este indicele, activul sau reperul adecvat cu care trebuie să compari portofoliul tău pentru a verifica ce performanță are în termeni relativi.

De exemplu, un portofoliu centrat pe păstrarea capitalului mai degrabă decât pe obținerea unor randamente mari (profil de risc conservator), ar putea avea un obiectiv de rentabilitate anuală egal cu inflația plus 2%.

Obiectivul unui portofoliu mai agresiv ar putea fi să bată S&P 500.

Alt punct fundamental este definirea orizontului tău temporal, adică să știi pe cât timp vrei să faci investiția și care sunt obiectivele ei. Așa cum s-a menționat la început, investiția în acțiuni s-a dovedit a fi cea mai profitabilă pe termen lung, deci cu cât orizontul tău temporal este mai mare, cu atât ai mai multe șanse de a genera rentabilitate.

Pasul 2: diversificarea portofoliului

Indiferent de profilul investitorului, un portofoliu bun va avea un minim de diversificare. Diversificarea nu înseamnă doar să adaugi acțiuni de la multe companii în portofoliul tău pentru a reduce riscurile, de fapt, o diversificare excesivă poate fi contraproductivă.

Deci, după cum vedem, diversificarea trebuie să ia în considerare aspecte precum:

  • Zona geografică și factorul valutar.
  • Domeniul sectorial.
  • Tipurile de companii (aproape obligatoriu să citești Lynch).
  • Numărul de companii.
  • Diversificarea temporală, adică să nu investești toți banii deodată, ci să o faci periodic.
portofoliu

Cu toate acestea, este convenabil ca portofoliul să păstreze un raport sănătos între diversificare și concentrare. Deși este adevărat că pe măsură ce începi să diversifici, riscurile se reduc semnificativ, se ajunge la un moment în care diversificarea nu mai contribuie la reducerea riscurilor și costul întreținerii portofoliului ar putea începe să fie destul de mare.

Pasul 3: adaptarea portofoliului la momentul de piață

Acest lucru este fundamental: piețele sunt de obicei ciclice și au momente de creștere și de scădere. Istoric, perioadele de creștere au fost întotdeauna mai lungi decât cele de scădere, de aceea investiția pe termen lung în acțiuni este o opțiune bună. Prin urmare, trebuie să adaptăm portofoliul de acțiuni la fiecare moment de piață pentru a avea o performanță relativă mai bună.

Dacă suntem într-o etapă de expansiune economică, trebuie să echilibrăm portofoliul pentru a pondera mai mult acțiunile companiilor defensive și lichiditățile. După o perioadă de scădere, ar trebui să reducem lichiditatea pentru a pondera mai mult acțiunile, iar acestea să fie de un profil mai agresiv.

Rotirea portofoliului este una dintre cele mai dificile activități de realizat, trebuie să ținem cont de multe date macroeconomice și experiența investitorului joacă un rol crucial. A ști în ce parte a ciclului te afli exact este foarte dificil, dar a ști în care nu te afli, nu este atât de dificil. Prin urmare, este recomandabil să abordăm acest lucru pentru a putea reduce riscurile în avans.

Pasul 4: costurile portofoliului

O parte care de obicei trece neobservată pentru mulți este controlul costurilor portofoliului, deoarece, dacă nu le ai sub control, o mică diferență poate cauza pierderi mari pe termen lung.

Principalele costuri de urmărit sunt impozitele și comisioanele care se percep pentru a putea crea un portofoliu de acțiuni, cum ar fi comisionul de cumpărare-vânzare sau de custodie.

Cum să urmăresc portofoliul meu de acțiuni?

Urmărirea portofoliului este esențială. Există mai multe instrumente pentru a face acest lucru și este necesar să decizi cu care te simți mai confortabil.

Unii utilizează un simulator de portofoliu de acțiuni, pe care îl putem găsi la brokeri sau diferite aplicații, alții preferă să urmărească cu foi de calcul, probabil cel mai utilizat este Excel.

Google Finance și Yahoo Finance sunt de asemenea opțiuni bune pentru a fi la curent cu cotațiile acțiunilor din portofoliul tău.

Cum să te înveți despre gestionarea portofoliilor?

După cum vedem, gestionarea unui portofoliu nu este o sarcină ușoară, deoarece trebuie să luăm în considerare numeroase variabile și într-o manieră dinamică, deoarece acestea se schimbă în timp. Prin urmare, pentru a putea gestiona în mod adecvat un portofoliu de acțiuni, trebuie să te informezi și să înveți cât mai mult posibil pentru a obține cel mai mult din investițiile noastre.

Pe internet există o mulțime de informații gratuite pentru a te iniția în această lume, pe site-ul Rankia vei putea găsi o mulțime de informații despre gestionarea portofoliilor, pentru analiza companiilor.

Alternative

După cum tocmai am menționat, necesitatea de informare despre crearea și gestionarea portofoliului tău are un cost mare de oportunitate, este vital să investești timp și efort în studiul acestei „arte”. În plus, și deși acesta este un alt subiect, sunt puține șanse ca investitorii să poată bate piața, astfel încât, nu ar fi doar un cost de oportunitate prin timp, ci și de rentabilitate.

Este important de știut că de cele mai multe ori timpul investit nu este proporțional cu rentabilitățile generate.

Prin urmare, dacă nu ești pasionat de această lume și nu ai timp sau resurse pentru a învăța, o să-ți propun două alternative în continuare.

Investește în fonduri de investiții

Investind în fonduri de investiții îți lași economiile în mâinile unui manager profesionist. Prin urmare, îi dai banii tăi pentru a-i investi (ceea ce implică multe ore de muncă) și el încasează un comision.

Din punctul meu de vedere, este o opțiune avantajoasă, însă selectarea fondului de investiții potrivit va implica totuși un angajament de timp, deși semnificativ mai redus comparativ cu efortul necesar pentru crearea unui portofoliu de acțiuni pe cont propriu.

Fonduri indexate

Este una dintre cele mai populare opțiuni ale ultimului deceniu, cu această strategie replici comportamentul unui indice printr-un fond mutual (sau ETF) care este format din sute sau mii de companii și care are, de asemenea, comisioane foarte mici.

Prin urmare, vei obține aceeași rentabilitate ca piața (aceasta depinde de fonduri în care investești), cu comisioane foarte mici și dedicându-i un timp scurt.

👉 Ați putea fi interesat de cele mai bune ETF-uri de cumpărat

Concluzie

În concluzie, crearea unui portofoliu de acțiuni de la zero este un proces care implică educație financiară, planificare strategică și o înțelegere a pieței de capital. Un portofoliu de acțiuni bine construit începe cu stabilirea obiectivelor de investiții, evaluarea toleranței la risc și diversificarea inteligentă pentru a minimiza riscurile și a maximiza randamentele.

Întrebări frecvente

Cât de mult ar trebui să investesc inițial în portofoliul meu de acțiuni?

Suma inițială depinde de obiectivele și capacitatea ta financiară. Este important să începi cu o sumă cu care te simți confortabil, ținând cont și de costurile de tranzacționare.

Ce ar trebui să știu despre alegerea acțiunilor pentru portofoliul meu?

Analizează bazele financiare ale companiei, cum ar fi veniturile, profiturile, datoria și perspectiva de creștere. De asemenea, ia în considerare diversificarea sectorială și geografică pentru a reduce riscurile.

Cât de des ar trebui să îmi revizuiesc portofoliul de acțiuni?

Este recomandat să revizui portofoliul cel puțin o dată pe an sau ori de câte ori se schimbă semnificativ obiectivele financiare sau situația de pe piață.

Articole similare

Ce este dobânda compusă și cum se calculează?
Unul dintre cele mai importante principii în finanțe este, fără îndoială, dobânda compusă. Acest articol prezintă ce este dobânda compusă, cum se calculează, și de ce este acest concept foarte important pentru investitori. Dobânda compusă sau "do...