Ce este un apel în marjă (margin call) și de ce este important?

Margin call, cunoscut și sub numele de apel în marjă, face referire la avertismentul pe care ni-l dă brokerul atunci când nivelul capitalului nostru este foarte aproape de marja minimă, sau, cu alte cuvinte, nu mai există garanții pentru a acoperi riscul asociat poziției noastre.

apel in marja
Sursa: delta-trend

Ce este apelul în marjă (margin call)?

Conceptul de apel în marjă este unul foarte utilizat în lumea finanțelor.

Când vorbim despre margin call, sau ceea ce în română este cunoscut drept apel în marjă, ceea ce se întâmplă este că, tranzacționând cu efect de levier, poziția noastră, adică activul în care am investit, a suferit o scădere care ne epuizează capitalul, lăsându-l sub nivelul minim necesar de garanție stabilit de către broker. Într-un astfel de scenariu, brokerul ne va avertiza, printr-un apel în marjă, pentru a ne aduce la cunoștință situația.

În acest caz, există două opțiuni:

 1. Depunem mai multe garanții, adică mai multe fonduri pentru a acoperi marja minimă.
 2. Nu depunem bani în cont, permițând brokerului să închidă poziția. În acest scenariu, ne asumăm pierderile.

În alte situații, brokerul poate emite un apel în marjă, chiar dacă contul nostru prezintă garanții suficiente, anticipând evenimente care ar putea genera volatilitate pe piețe. În acest fel, brokerul se asigură că investitorul are garanții suficiente pentru a menține pozițiile și marja, în cazul în care această volatilitate așteptată are loc.

Ce să faci în cazul în care primești un apel în marjă?

În cazul în care primim un margin call, trebuie să rămânem calmi și să nu ne panicăm. Mai întâi de toate, avem diverse opțiuni, așa cum am menționat anterior.

Pe de o parte, dacă operăm cu efect de levier și primim un apel în marjă de la brokerul nostru, ar fi suficient să furnizăm fondurile pe care acesta ne spune că sunt necesare pentru a acoperi marja, și astfel totul ar fi rezolvat. Având garanții, brokerul are deja ceea ce solicitat prin respectivul apel în marjă.

Pe de altă parte, o altă opțiune pe care o avem este să nu furnizăm fonduri, asumându-ne închiderea poziția deschise. Cu toate acestea, în acest caz trebuie menționat faptul că închidere poziției presupune și asumarea pierderilor pe care această decizie le implică.

Prin urmare, atunci când primim un apel în marjă, avem de ales între diferite opțiuni. Cu toate acestea, trebuie să fim conștienți de consecințele fiecărei decizii, precum și să cunoaștem, înainte de toate, capacitatea noastră de a lua orice decizie.

👉 Cea mai bună app pentru trading în România

Exemplu de apel în marjă

Să presupunem că vrem să deschidem o poziție pe bursă, pentru care ni se cer 20.000 de dolari. Cu toate acestea, uitându-ne la contul nostru vedem că avem doar 8.000 de dolari.

Situația:

 • Capital disponibil: 8.000 USD

În ciuda acestui fapt, decidem să ne folosim de efectul de levier și să efectuăm operațiunea. Cu toate acestea, înainte de toate, brokerul ne cere o garanție de 20% pentru a deschide poziția.

 • Valoarea poziției: 20.000 USD
 • Levier: Brokerul cere o garanție de 20%
 • Calcul: 20% din 20.000 USD = 4.000 USD

→ Cu cei 8.000 USD, avem deja garanția necesară.

Având în vedere că avem 8.000 de dolari, am avea deja 20%, așa că am putea să o deschidem.

 • Eveniment: Valoarea poziției scade de la 20.000 USD la 13.000 USD.
 • Impact:
  • Pierdere: 7.000 USD
  • Valoarea garanției: Se reduce la 1.000 USD

Însă, din pricina unei căderi bruște, activul nostru se prăbușește, iar valoarea poziției noastre scade de la 20.000 de dolari la 13.000 de dolari. Având în vedere că am pierdut 7.000 de dolari, valoarea garanției noastre se reduce la 1.000 de dolari.

Dacă refacem calculele după deprecierea activului, înțelegem că garanția de 20% cerută în acest scenariu, este de 2.600 de dolari. Dacă luăm în considerare faptul că în garanția noastră mai sunt doar 1.000 de dolari, ne aflăm într-o situație de margin call sau apel în marjă.

Calcul după depreciere:

 • Garanție necesară: 20% din 13.000 USD = 2.600 USD
 • Garanție disponibilă: 1.000 USD

Apel în marjă: Ne aflăm într-o situație de apel în marjă, deoarece garanția noastră este insuficientă.

Acțiune: În acest moment, brokerul nostru va lua legătura cu noi, pentru a ne solicita fondurile necesare pentru a menține poziția deschisă și a nu încasa pierderile, închizând-o.

👉 Începe de la început: Cum funcționează bursa de valori? Ghid și strategii de investiție

Margin Call pe Netflix și în cinema

Margin Call este un concept care a dat numele unor filme și titluri de la Hollywood pe care le găsim astăzi pe platforme precum Netflix, HBO sau Amazon Prime, printre altele.

Margin Call film

Filmul Margin Call, cu Kevin Spacey în rolul principal

Unul dintre cele mai cunoscute îl are drept protagonist pe actorul Kevin Spacey, regizat de americanul J.C. Chandor.

Acest film, lansat în 2011, relatează povestea a opt agenți financiari, angajați ai unei mari bănci de investiții. Povestea se desfășoară în cele 24 de ore care au precedat începutul Marii Recesiuni din 2008.

Articole similare