Cum funcționează bursa de valori? Ghid și strategii de investiție

Te-ai gândit vreodată să investești pe bursa de valori? Multe persoane consideră că investițiile în piața de valori sunt o opțiune excelentă pentru a face bani, dar există și cei care cred că este prea riscant și complicat. În ce grup te afli tu?

În acest articol îți vom spune tot ce trebuie să știi pentru a investi pe bursă într-un mod sigur și eficient. De la cum să începi să investești, până la ce produse financiare există, tipuri de ordine și strategii de investiții. Începem!

Considerații preliminare înainte de a începe să investești pe bursa de valori

Înainte de a face prima ta investiție, trebuie să ții cont de următoarele puncte, care sunt la fel de importante (sau mai mult), ca tot ceea ce vom vedea după:

 • Investește doar cu bani economisiți! Nu te împrumuta!: Este important ca înainte de a începe să investești pe bursă, să ai un capital de care nu vei avea nevoie pe termen scurt, adică bani pe care i-ai economisit și pe care îi poți investi fără a-ți compromite situația financiară actuală.
 • Folosește bani de care nu ai nevoie pentru nimic: Banii pe care decizi să îi investești, trebuie să fie capital de care nu ai nevoie pentru nimic. În acest fel, vei putea învăța și experimenta fără a pune în pericol o parte semnificativă a economiilor tale.
 • Concentrează-te pe termen lung: Este important să ții cont că bursa este o piață volatilă, așa că este esențial să investești pe termen lung și să ai răbdare. Prin intermediul unei strategii de investiții pe termen lung, vei putea obține randamente mai bune și minimiza riscurile.
 • Alege brokeri bine reglementați: Alegerea unui broker bine reglementat este esențială atunci când investești pe bursă. Acest lucru înseamnă că brokerul trebuie să fie înregistrat și reglementat de un supraveghetor financiar recunoscut, cum ar fi SEC în Statele Unite, BaFiN în Germania, și în general, orice alt organism situat în Europa.
 • Diversifică-ți riscul: Înainte de a începe să investești trebuie să ai în minte un cuvânt: diversificare. Pe sectoare, țări, valute… cu cât mai mult, cu atât mai bine.

👉 În orice caz, pentru a sublinia tot ceea ce este necesar atunci când începi să te expui piețelor financiare, îți las următorul articol: Cum să tranzacționezi acțiuni

Cum să începi să investești pe bursa de valori?

Bine, acum știi tot ce este necesar înainte de a investi, dar cum poți să o faci? Îți oferim mai jos liniile pe care trebuie să le iei în considerare despre cum să investești pe bursa de valori.

 1. Cât de mulți bani vei investi?: Trebuie să știi suma pe care ești dispus să o riști pentru a-ți planifica o strategie de diversificare adecvată.
 2. Alege brokerul care se potrivește cel mai bine profilului tău de investitor: Există mulți brokeri, dar toți sunt foarte diferiți în funcție de tipul de investitor pe care îl reprezinți, cum ar fi; începător, mediu, profesionist, trader, buy & hold…
 3. Deschide un cont cu brokerul tău: Pentru a putea începe să investești pe bursa de valori, este esențial să îți deschizi un cont la brokerul care se potrivește cel mai bine nevoilor tale, care poate fi un broker online sau bancar.
 4. Depune fonduri în contul tău de broker: Pentru a putea începe să efectuezi tranzacții
 5. Efectuează prima ta comandă de cumpărare-vânzare: Pe produsele financiare pe care le consideri, pe care le vom vedea în continuare.

👉 Ți-ar plăcea să extinzi toate informațiile pe care tocmai le-am văzut aici? Consultă următorul nostru articol: Acțiuni: Definiție și investiția în România

Ce produse financiare există pe bursă?

Odată ce ai contul deschis, următorul pas este să decizi ce produse financiare vrei să cumperi. Pe bursă se pot cumpăra diferite tipuri de active, dar cele mai comune sunt acțiunile, ETF-urile și derivatele.

Acțiuni

Acțiunile sunt titluri care reprezintă o parte a proprietății unei companii. Când cumperi o acțiune, devii acționar și ai dreptul de a primi o parte din profiturile companiei. Acțiunile pot fi de la companii naționale sau internaționale și se tranzacționează pe burse de valori precum Bursa de la București sau Bursa de la New York.

👉 Și dacă uneori, există acțiuni care ți se par excesiv de scumpe, poți apela și la investiții fracționate, știi ce este?. Ți-l explic în următorul articol: Acțiuni fracționate – Ce sunt și cum funcționează?

ETFs

ETF-urile (Exchange Traded Funds) sunt fonduri de investiții care se tranzacționează pe bursă și replică comportamentul unui indice bursier, precum S&P 500. Când cumperi un ETF, investești într-un coș de active care urmează un anumit indice, ceea ce reduce riscul de a investi într-o singură acțiune.

👉 Informații complementare, aici: Ghid complet: Cum să investești într-un ETF?

Derivate

Derivatele sunt instrumente financiare a căror valoare derivă din valoarea altui activ subiacent, cum ar fi o acțiune sau un indice. Aceste produse financiare au un nivel ridicat de complexitate și risc, astfel încât se recomandă ca doar persoanele cu experiență pe piață să investească în ele.

Exact din acest motiv, există o varietate largă de derivate financiare, cum ar fi:

Tipuri de ordine pentru a investi pe bursă

În acest articol, am văzut că ultimul pas în a investi pe bursă este de a plasa ordine de cumpărare. Dar, ce-ar fi dacă ți-aș spune că există o serie întreagă de ordine, fiecare mai complex decât celălalt?

Iată-le pe cele mai importante:

 • Ordin de cumpărare-vânzare spot sau la piață
 • Ordin limitat
 • Ordin cu stop
 • Alte ordine: Pre Market Limit, Iceberg, reload, VWAP

👉 Și aici vei găsi, de asemenea, informații complementare: Cele mai bune acțiuni de la Bursa de Valori București (BVB)

Investițiile pe bursă prin operațiuni corporative

Pe măsură ce trece timpul și câștigăm experiență în lumea investițiilor, ne putem confrunta cu următoarele situații:

Split

Un split nu este altceva decât o divizare a valorii acțiunilor unei companii. Astfel, prețul la care se tranzacționează acțiunile sale devine mai mic, în aceeași măsură în care există un număr mai mare de acțiuni.

De exemplu, să presupunem că acțiunile unei companii au o valoare de 200 €. Când se face un split asupra lor, exprimat în proporție de 4:1, înseamnă că valoarea unei acțiuni se împarte la 4. Prin urmare, fiecare acțiune costă acum 50 € în loc de 200 € și acum vor fi de patru ori mai multe acțiuni în circulație.

Contrasplit

Și la fel cum există split, există și contrasplit, care este exact opusul splitului. Prin urmare, un contrasplit este o grupare a acțiunilor unei companii, astfel încât în aceeași proporție în care se grupează, prețul trebuie să crească.

Adică, în locul operațiunii de divizare se face o înmulțire a valorii acelei acțiuni cu numărul care se unesc. Să presupunem, de exemplu, că o companie face un contrasplit 6:1. In cazul în care acțiunile acelei companii costau 5 euro, la efectuarea acestei operațiuni de contrasplit, se grupează 6 acțiuni în 1, și fiecare dintre ele, de acum înainte va costa 30 €.

OPA

O ofertă publică de achiziție (opa) este o operațiune prin care una sau mai multe persoane fizice sau societăți oferă tuturor acționarilor unei companii listate cumpărarea acțiunilor lor, sau a altor valori care permit achiziționarea acestora, în schimbul unui preț.

IPO

IPO este un acronim în engleză care reprezintă „Oferta Publică Inițială”, semnificând momentul în care o companie finalizează vânzarea părților sale către piața deschisă de acțiuni, permițând oricărei persoane să achiziționeze părți ale companiei.

Cu alte cuvinte, momentul în care o companie decide să se listeze pe bursa de valori.

👉 IPO (initial public offering): TOP oferte publice inițiale

Delisting

Se referă la actul de retragere a acțiunilor unei companii de pe bursă, eliminând astfel posibilitatea de a fi listate. Realizat de supraveghetorii pieței de valori poate fi rezultatul unei sancțiuni, la cererea entității excluse sau ca rezultat al ofertelor publice de achiziție.

De exemplu, când Elon Musk a cumpărat Twitter, a efectuat un delisting al acestuia, deoarece nu vom mai putea investi în el.

Majorare de capital

O majorare de capital este o operațiune financiară destinată să crească resursele proprii ale unei societăți în scopul de a finanța noi investiții.

Răscumpărare de acțiuni

Recomprarea acțiunilor este o operațiune prin care o companie achiziționează propriile acțiuni care sunt în circulație pe piață. Acest lucru se face cu scopul de a reduce numărul de acțiuni disponibile pe piață, de a crește valoarea acțiunilor rămase și de a îmbunătăți rentabilitatea pe acțiune.

În general, este un semn că compania se descurcă foarte bine.

5 Sstrategii de investiții pe bursă

Iată, pe scurt, cinci dintre cele mai faimoase strategii de investiții implementate de marii investitori.

Dogs of Dow

Strategia Dogs of Dow a fost creată de Michael O’Higgins și este foarte bine descrisă în opera sa «Beating the Dow».

Este adevărat că a fost concepută în principal pentru a fi aplicată companiilor parte din Dow Jones (care sunt 30), dar este perfect posibil să implementăm această strategie și la alți indici bursieri, nu doar americani, ci și europeni.

Pe scurt, metodologia este următoarea:

 • Alege 10 companii listate la bursă care au cel mai mare randament pe dividende la sfârșitul ultimei sesiuni a anului.
 • Cumpără acțiuni de la aceste 10 companii.
 • Numărul de acțiuni de cumpărat de la fiecare dintre cele 10 companii trebuie să fie același.
 • Păstrăm aceste acțiuni fără a le vinde pe tot parcursul anului.

CAN SLIM

Metoda CAN SLIM pentru selectarea acțiunilor câștigătoare. În câteva cuvinte, este o strategie de selecție a activelor concepută și popularizată de William J. O’Neil, fondatorul publicației Investor’s Business Daily și autorul cărții “How to Make Money in Stocks: A Winning System in Good Times or Bad”.

Aceasta este una dintre cele mai populare strategii pentru a selecta acțiuni cu potențial exploziv de reevaluare și are un track-record atractiv de performanță pe termen lung.

Costul mediu pe dolar

Costul mediu pe dolar (DCA – Dollar Cost Averaging) este o strategie de investiții populară care constă în împărțirea sumei totale care dorește să fie investită în părți exact egale și apoi investirea acestor sume periodic, indiferent de prețul investiției.

Termenul a fost menționat pentru prima dată de Benjamin Graham în cartea sa Investitorul Inteligent.

Această strategie este concepută pentru a reduce impactul volatilității piețelor asupra portofoliului tău și a maximiza randamentele pe termen lung cu un cost mediu mai mic pentru acțiunile tale. Ideea din spate este de a reduce riscul de a cumpăra într-un moment în care prețul activului este deosebit de ridicat.

Investiții în dividende

Investiția în dividende este o strategie simplă, potrivită pentru toți investitorii și câștigătoare pe termen lung.

Baza strategiei sunt companiile care distribuie dividende în creștere. Dividendele nu sunt altceva decât partea din profiturile pe care compania decide să le plătească acționarilor săi.

👉 Află totul despre dividende: Cele mai bune acțiuni cu dividende: România și Europa

Portofoliu permanent

Conceptul de portofoliu permanent a fost introdus de consilierul financiar Harry Browne în anii ’70, care, după analizarea comportamentului diferitelor active financiare, a observat că nu se mișcau la fel în fiecare ciclu de piață. Astfel, dacă diversificăm adecvat după tipul de active, putem obține un portofoliu echilibrat care să ne ajute să ne protejăm de fluctuațiile piețelor, deoarece creșterea unor active poate compensa scăderea altora.

Browne a împărtășit concluziile unora dintre observațiile sale, care ar fi, în mod rezumat:

 • În momente de prosperitate economică, acțiunile tind să funcționeze bine.
 • Dacă inflația este în creștere, aurul poate fi un bun refugiu.
 • Într-o situație de deflație am putea include obligațiuni în portofoliul nostru.
 • În etapele de recesiune, a avea numerar este ceea ce ne poate salva.

Alte considerații despre cum să investești pe bursa de valori

Până acum am văzut cea mai relevantă informație despre cum să investești pe bursă. Totuși, există o serie de considerații suplimentare, pe care ar fi bine să le ai în vedere:

 • Investiție fracționată sau investirea pe bursă cu puțini bani
 • Simulatoare de bursă
 • Cursuri de investiții pe bursă
 • Investirea pe bursă de acasă

În concluzie, în acest articol am văzut tot ce trebuie să înveți, pentru a știi cum să investești pe bursă. Cu toate acestea, sfatul meu este să parcurgi toate linkurile pe care ți le-am lăsat, deoarece numai astfel vei putea aprofunda diferitele concepte pe care le-am introdus.

FAQ

De ce se investește in acțiuni?

În general, oamenii investesc în acțiuni pentru a obtine profituri viitoare. De asemenea, sunt ușor de cumpărat și vandut, și au un potential de caștig mai mare decât obligațiunile.

Toate companiile distribuie dividende?

Nu. Sunt companii care preferă să reinvestească profiturile crezând ca vor ajuta compania să crească mai repede.

Ce drepturi conferă acțiunile?

Acțiunile ordinare conferă dreptul de vot și de a obtine dividende în cazul în care compania decide să le plătească.

Articole similare

Ce este dobânda compusă și cum se calculează?
Unul dintre cele mai importante principii în finanțe este, fără îndoială, dobânda compusă. Acest articol prezintă ce este dobânda compusă, cum se calculează, și de ce este acest concept foarte important pentru investitori. Dobânda compusă sau "do...