Benjamin Graham: Biografie „Investitorul Inteligent”

Benjamin Graham s-a născut în 1894 și a decedat în septembrie 1976, fiind un economist și investitor cunoscut,  primul care a propus „value investing”. În 1928 a început să predea la Columbia Business School această filosofie de investiții care a inspirat investitori de succes precum Warren Buffett și Irving Kahn.

Cine a fost Benjamin Graham?

Benjamin Graham, originar din Londra, s-a mutat în New York alături de familia sa imediat după naștere. Trăind în condiții de sărăcie și confruntându-se cu pierderea tatălui său la o vârstă fragedă, a reușit să exceleze academic, terminând Columbia University ca unul dintre studenții de top ai generației sale. După ce a absolvit cu distincții de la Columbia, Graham și-a început cariera pe Wall Street, ajungând ulterior să înființeze compania Graham-Newman Partnership.

Pe parcursul carierei sale ca investitor a dezvoltat filosofia de investiții value investingîmpreună cu David Dodd, care se bazează pe investiții în companii cu un preț de cotare scăzut în raport cu evaluarea lor fundamentală.

Printre unele rate de evaluare ale acestei filosofii se numără rentabilitatea dividendului, raportul preț față de profituri, sau prețul față de valoarea contabilă.

Una dintre condițiile acestui tip de investiție în valoare este să cumperi cu ceea ce Graham numea „marja de siguranță”, adică să cumperi acțiuni al căror preț este suficient de mic față de valoarea intrinsecă sau fundamentală calculată pe baza sumei potențialelor profituri viitoare. Această analiză este aproximativă, nu poate fi calculată cu exactitate și se realizează pe baza criteriului de valoare prezentă.

Strategia de investiții a lui Benjamin Graham

Benjamin Graham a propus 8 criterii pentru a alege companiile în care să investești pe termen lung.

  • Dimensiunea companiei adecvată, companii cu vânzări anuale mai mari de 100 de milioane de dolari (în prezent ar fi aproximativ 500 de milioane ajustate pentru inflație)
  • Datoria pe termen lung nu ar trebui să depășească activele curente.
  • Situație financiară solidă: activele curente sunt dublul pasivelor curente.
  • Compania a înregistrat profit în ultimii 10 ani.
  • Compania a distribuit dividende în ultimii 20 de ani.
  • Profitul pe acțiune trebuie să fi crescut în ultimii 10 ani.
  • Prețul nu trebuie să depășească de 15 ori profiturile medii (PER mai mic de 15).
  • Prețul actual al unei acțiuni nu ar trebui să fie mai mult de 1,5 ori valoarea contabilă. De asemenea, el a sugerat că, în condiții ideale, un investitor ar trebui să caute companii ale căror prețuri sunt la jumătate din valoarea lor contabilă, adică un raport preț/valoare contabilă (P/B) de 0,5.

Cărți de Benjamin Graham

Benjamin Graham a fost un economist și investitor influent, cărțile sale cele mai cunoscute sunt „Security Analysis” și „The Intelligent Investor”.

Security Analysis

În această carte, Benjamin Graham distinge conceptul de investiție și speculație astfel că o operațiune de investiție este aceea care, după o analiză meticuloasă, promite securitatea principalului și un randament al investiției satisfăcător. O operațiune care nu îndeplinește aceste cerințe este speculativă.

Graham vedea investiția ca participare într-o afacere, a face parte din companie, și că, prin urmare, este necesar să dedici un timp suficient și să realizezi o analiză meticuloasă pentru a evalua companiile și a cumpăra titlurile cu o marjă de siguranță suficientă, astfel încât să nu te îngrijorezi de fluctuațiile neregulate ale prețului.

The Intelligent Investor (Investitorul Inteligent)

Warren Buffett a recunoscut că această carte este posibil una dintre cele mai bune cărți despre investiții scrise vreodată. În această carte Graham folosește pe Mr. Market pentru a reflecta comportamentul pieței pe termen scurt, explicând schimbarea sentimentelor între optimism și depresie. Vorbește despre marja de siguranță așa cum o exprimă în cartea anterioară Security Analysis. Diferența față de cartea anterioară este că aceasta este generală, în timp ce Security Analysis este mai tehnică. 

Concluzie

Benjamin Graham, adesea numit părintele investițiilor în valoare, rămâne o figură emblematică în lumea financiară, datorită contribuțiilor sale fundamentale și a influenței durabile asupra teoriei și practicii investițiilor.

Născut la Londra și relocat la New York în copilărie, Graham a traversat adversități semnificative, inclusiv sărăcia și pierderea tatălui său, pentru a deveni unul dintre cei mai străluciți absolvenți ai Universității Columbia.

Cariera sa pe Wall Street și fondarea companiei Graham-Newman Partnership au pus bazele pentru abordările moderne de investiții, iar lucrările sale, „The Intelligent Investor” și „Security Analysis”, continuă să servească drept pietre de temelie pentru investitorii de pretutindeni.

Prin promovarea investițiilor bazate pe analiza temeinică și principiul marjeii de siguranță, Graham nu doar că și-a asigurat un loc în istoria financiară, ci a oferit și un cadru valoros pentru deciziile de investiții înțelepte.

FAQ – Întrebări frecvente

Cum a influențat Benjamin Graham lumea investițiilor?

Benjamin Graham a influențat profund lumea investițiilor prin dezvoltarea și promovarea conceptelor de investiție în valoare și marjă de siguranță. Metodologia sa de analiză fundamentală a acțiunilor a servit ca fundament pentru numeroase strategii de investiții și a inspirat generații de investitori de succes, inclusiv pe Warren Buffett.

Cum a ajutat Benjamin Graham investitorii individuali?

Prin lucrările sale, „The Intelligent Investor” și „Security Analysis”, Benjamin Graham a oferit investitorilor individuali un set de principii și strategii pentru a lua decizii de investiții informate și prudente, accentuând importanța disciplinei, a analizei fundamentale și a unei abordări pe termen lung.

Care a fost filozofia de investiții a lui Benjamin Graham?

Filozofia de investiții a lui Benjamin Graham se concentra pe analiza fundamentală, marja de siguranță, diversificarea portofoliului și investiția pe termen lung în companii subevaluate. El a promovat o abordare conservatoare, bazată pe valoare, pentru a minimiza riscurile și a maximiza randamentele.

Articole similare

Ce este dobânda compusă și cum se calculează?
Unul dintre cele mai importante principii în finanțe este, fără îndoială, dobânda compusă. Acest articol prezintă ce este dobânda compusă, cum se calculează, și de ce este acest concept foarte important pentru investitori. Dobânda compusă sau "do...