Cei mai buni brokeri de pe Bursa de Valori București

Bursele de acțiuni au trecut (și încă trec) printr-o perioadă prolifică, atât în economiile dezvoltate, cât și în cele emergente sau frontier. În România, indicele BET a avut o evoluție spectaculoasă in 2023. Ca atare, și brokerii au beneficiat. Acest articol prezintă cei mai buni brokeri de pe Bursa de Valori București – cine sunt, care este top 10, și prin ce se remarcă.

brokeri intermediar bvb bucuresti

Top 10 brokeri de pe Bursa de Valori București

Bursa de Valori București (BVB) listează 24 de brokeri ca fiind top intermediari. Iată lista lor completă, în funcție de valoarea tranzacționată lunar (top actualizat de BVB in luna Martie 2024):

DenumireValoare tranzacționata (Martie 2024) (%)
Swiss Capital 22,21%
BT Capital Partners16,93%
Tradeville13,01%
Wood & Compay Financial Services8,91%
SSIF BRK Financial Group8,42%
BRD Group Societe Generale4,7%
Goldring4,55%
Banca Comerciala Romană 4,41%
Reiffeisen Bank International4,17%
IFB Finwest4,14%
Estinvest3,21%
Prime Transaction2,07%
Interfinbrok Corporation0,81%
Alpha Bank Romania0.76%
Concorde Securities0,35%
Finaco Securities0,3%
Muntenia Global Invest0,25%
SSIF Blue Rock Financial Services0,18%
Erste Group Bank0,18%
Share Invest0,12%
Investimental0,1%
Interdealer Capital Invest0,09%
Bursa Romana de Marfuri0,08%
SSIF Vienna Investment Trust0,05%

👉 Te poate interesa și: Indicele BET: Cum să tranzacționați?

Top Brokeri autorizați BVB

În continuare, ne vom concentra pe cei mai importanți 10 brokeri operativi pe BVB în luna Martie 2024.

lista brokeri autorizati bvb

Swiss Capital SA

Swiss Capital este, de departe, cel mai mare broker de pe Bursa de Valori București. Doar în luna Martie a acestui an, 22,21% din toate tranzacțiile realizate pe BVB s-au făcut prin acest broker.

swiss capital bvb

Pe lângă piață locală, Swiss Capital oferă acces și la piețele internaționale de capital. Mai precis, pe lângă acțiuni și instrumente financiare cu venit fix, Swiss Capital oferă acces la peste 100 de fonduri străine de investiții, atât din Europa, cat și din SUA.

Brokerul este renumit printr-o activitate intensă în materie de oferte publice. A intermediat plasarea a 17% din Zentiva Romania precum și 5% din BRD Societe Generale.

BT Capital Partners

BT Capital Partners este membru al grupului Oaklins. Este al doilea broker de pe BVB după valoarea tranzacționată in ultimul an și oferă servicii de brokeraj, consultanță pentru fuziuni și achiziții, consultanță strategică și consultare de piață.

transilvania broker bvb

Grupul Oaklins are peste 60 de birouri în întreaga lume și a încheiat peste 1900 de tranzacții în ultimii 5 ani.

Tradeville

Tradeville este, poate, brokerul cu cea mai mare experiență pe piața din România. Are o echipă solidă de analiști și brokeri, și este una dintre primele firme de brokeraj înființate în țară.

tradevillle broker bvb

În timp, a crescut pană la a ajunge unul dintre cei mai buni brokeri de pe Bursa de Valori București. De exemplu, în 2022, 64% din tranzacțiile pe Bursa de Valori București s-au făcut prin acest broker, iar în 2023 a ocupat poziția a treia in top 10 brokeri de pe BVB.

👉 Vizitează recenzia completă de la brokerul Tradeville și află totul despre el.

Wood & Company Financial Services

Wood & Company este o companie cu sediul in Praga, Cehia. Este un mare broker internațional care se concentrează pe Europa Centrala și de Est.

cel mai bun broker pentru bvb

Pe piața din România, Wood & Company a devenit unul dintre cei mai mari brokeri din țară. A încheiat anul trecut pe poziția 5 după volumul de tranzacționare și oferă o varietate mare de produse financiare de tranzacționat.

SSIF BRK Financial Group

BRK Financial Group este membru fondator al Bursei de Valori București si SIBEX. Ce este interesant la acest broker este că este singura societate de investiții financiare listată la BVB.

brokeri bvb bucuresti

Pe lângă acces la bursa locală, BRK Financial Group oferă acces și la 100 de burse externe. Mai mult, oferă posibilitatea de a tranzacționa online sau asistat de un broker. În cel de al doilea caz, comisioanele sunt un pic mai mari.

👉 Opinii BRK Financial Group România: piețe, produse, comisioane

Comisioanele pe care BRK Financial Group le percepe sunt in funcție de diferitele servicii pe care le oferă. Ca exemplu, dăm taxa de ordin de 1 leu sau comisionul minim trimestrial de 45/lei pe trimestru. Acesta din urma este deductibil din comisioanele de tranzacționare.

BRD Group Societe Generale

BRD bvb

BRD Group Societe Generale oferă un acces ușor la piața de capital locală și internațională.

Acest broker oferă servicii ca preluarea și transmiterea ordinelor clienților, executarea ordinelor în contul clienților, tranzacționarea instrumentelor financiare pe cont propriu, subscriere de instrumente financiare în baza unui angajament ferm, precum și fără un angajament ferm.

Goldring

goldring bvb

Goldring este un broker ce oferă servicii pentru investitori cum ar fi administrare de portofoliu, intermediere de tranzacții cu instrumente financiare la BVB și pe alte piețe, sau subscrieri în plasamente private sau publice.

Brokerul are numeroase premii de-a lungul timpului și oferă și consultanță post-listare pentru companii.

Banca Comerciala Româna

bcr bvb

Tranzacționând cu Banca Comerciala Romana (BCR Broker), un client are acces la peste 30 de piețe de capital. Printre produsele financiare oferite număram acțiuni pe piața locală și internațională, obligațiuni, certificate de investiții, etc.

Brokerul oferă informații în timp real și clientul are acces la specialiști BCR care pot ajuta la gestionarea portofoliului. BCR Broker nu percepe costuri pentru accesarea și administrarea portofoliului, însă, percepe pentru prestarea de servicii de brokeraj pe piețe bursiere.

Reiffeisen Bank International

Reiffeisen Bank International este o bancă din Austria care oferă servicii de brokeraj și intermediere financiară și în România. Brokerul a încheiat anul trecut pe poziția a 7-a in topul celor mai buni brokeri de la Bursa de Valori București cu o valoare totală anuală tranzacționată de aproape 300 milioane RON.

broker actiuni bvb

IFB Finwest

IFB Finwest a fost fondat în anul 1996 și provine din Arad, România. Este membru fondator al Bursei de Valori București.

broker autorizat bursa

Are un portofoliu de peste 3500 de clienți, atât retail cat și instituționali și are o rețea extinsa de sucursale în toată țara. Gestionează in jur de 2% din rulajele zilnice de pe BVB.

Concluzie

Piața de capital din România a crescut în mod constant în ultimii ani. La acest lucru a ajutat și faptul că bursele internaționale au avut performanțe pozitive după pandemia COVID-19.

Astfel, investitorii locali au observat potențialul capitalului investit. In plus, cu cat creșterea economica e mai mare în România, cu atât există mai mulți bani în rândul populației.

👉 Articolul nostru: acțiuni mondiale de urmărit in anul acesta, oferă o perspectiva globala a investiților.

Se explică de ce acțiunile listate pe BVB au avut performanțe așa de bune în ultimii ani. Nu doar investitorii străini au cumpărat acțiuni în companiile romanești, ci și investitorii locali.

👉 Cele mai bune acțiuni de la Bursa de Valori București (BVB)

Mai mult, investitorii retail au început să caute produse tot mai sofisticate din dorința de a-și diversifica portofoliul. Astfel, au pus presiune pe casele de brokeraj.

Acestea din urmă, pentru a rămâne competitive, au trebuit să investească în noi soluții de tranzacționare, cum ar fi platforme performante, și să ofere noi produse.

Astăzi, este doar normal ca cei mai buni brokeri de pe Bursa de Valori București să ofere acces nu doar la piața de acțiuni locală, ci și la alte piețe, cum ar fi cea de venit fix (obligațiuni).

În plus, brokerii dau acces clienților lor pe piețele internaționale de venit fix și acțiuni, oferind produse sofisticate, ca ETF-uri sau opțiuni.

Toate aceste lucruri au îmbunătățit semnificativ piața de capital din România. Mai mulți investitori înseamnă o evoluție pozitivă a pieței, și, natural, acest lucru atrage o mai mare concurența în rândul caselor de brokeraj.

Un broker bun în ziua de astăzi trebuie sa aibă comisioane acceptabile, să ofere produse internaționale pe lângă cele locale, și să permită tranzacționarea online prin intermediul unor platforme moderne și adaptate nevoilor investitorilor.

Daca se poate să ofere și servicii de consultanța pe lângă intermediere, așa un broker devine aproape perfect.


💡 Începe să investești acum:


FAQ

Toți brokerii sunt autorizați de către ASF?

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) reglementează brokerii care oferă servicii de intermediere financiară în România. Așadar, casele de brokeraj care apar pe pagina BVB ca intermediari, sunt reglementate de ASF România.

Când s-a format Bursa de Valori București?

Bursa de Valori București (BVB) a fost reînființata în 1995 după o pauză de aproape 50 de ani. La data reînființării, erau doar 12 companii listate.

Ce trebuie să aibă un broker bun in România?

Un broker bun trebuie să fie reglementat de ASF, să ofere acces la piețele locale de venit fix și acțiuni, la piețele internaționale, și să aibă o platformă de tranzacționare modernă și competitivă.

Articole similare