Bursa Frankfurt: Istorie, curiozități și indici de referință

Bursa Frankfurt, sau Frankfurt Stock Exchange, este cea mai importantă bursă de valori din Germania și Europa. Vom explora originea, istoria și datele cheie, precum și unele curiozități. De asemenea, vom vedea unde este situată, programul de tranzacționare și principalii indici bursieri care o formează. Desigur, nu uităm de companiile germane cu cea mai mare randament al dividendelor.

Bursa din Frankfurt – Origini și curiozități

Bursa din Frankfurt, cunoscută ca Frankfurt Stock Exchange în engleză, sau Frankfurter Wertpapierbörse în germană, este una dintre cele mai importante burse de valori din lume, de fapt ocupă prima poziție în Germania și în Europa.

De la începuturile sale ca piață de desfacere în Evul Mediu, a evoluat și a devenit una dintre cele mai importante burse de valori din lume, jucând în prezent un rol crucial pe piețele financiare globale.

Bursa din Frankfurt

Totul a început atunci când orașul a devenit un important centru comercial în Evul Mediu. Într-atât de mult încât istoria sa datează din secolul al IX-lea, când a fost înființată o piață de desfacere în Frankfurt, Germania. Această piață a devenit un centru comercial important în Europa în perioada Evului Mediu, datorită poziției sale strategice pe rutele comerciale.

Mai târziu, datorită imigrației francezilor și olandezilor, Frankfurt a devenit un loc cheie pentru comerțul cu ridicata, unde veneau oameni din toată lumea.

Datorită succesului, negustorii au început să se întâlnească pentru a stabili cursul de schimb pentru comerț cu monede și bancnote. De altfel, aceasta a fost originea cuvântului Börse, numele sub care erau cunoscute aceste întâlniri, în 1605. Mai târziu, în 1666, au fost stabilite regulile pentru comerț.

Astfel, Frankfurt a devenit un loc foarte important pentru tranzacțiile comerciale și de-a lungul secolului al XIX-lea, s-a poziționat ca unul dintre principalele centre financiare din Germania.

Bursa din Frankfurt în secolul XX

Bursa a devenit mai modernă în secolul al XX-lea, odată cu apariția noilor tehnologii, a telegrafului și a computerelor.

În 1969, Bursa din Frankfurt a fuzionat cu alte burse regionale germane pentru a forma Deutsche Börse AG, care a rămas compania-mamă a Bursei Frankfurt și astăzi. Acest fapt a consolidat și mai mult rolul orașului Frankfurt ca unul dintre principalele centre financiare ale continentului european.

În prezent, Bursa de la Frankfurt este unul dintre cele mai importante centre financiare din lume, alături de Bursa din New York și Bursa din Londra. În plus, sediul Băncii Centrale Europene (BCE), este situat în acest oraș.

La capitolul curiozități putem menționa:

 • Turnul Frankfurt Stock Exchange eeste una dintre cele mai distinctive caracteristici ale Bursei de Valori din Frankfurt. Acest turn are drept sursă de inspirație arhitectura renascentistă italiană și este un simbol iconic al bursei de valori.
 • În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Bursa din Frankfurt a rămas deschisă și funcțională, în ciuda provocărilor cu care se confrunta Germania în acel moment. Acest lucru este o dovadă a importanței piețelor financiare chiar și în timpuri de criză.
 • În 2016, Deutsche Börse a încercat să achiziționeze Bursa din Londra într-o tranzacție de milioane de dolari care ar fi creat una dintre cele mai mari burse de valori din lume. Cu toate acestea, tranzacția a fost blocată de Uniunea Europeană.

👉 Cum funcționează bursa de valori? Ghid și strategii de investiție

10 ani cheie din istoria Frankfurt Stock Exchange

Prin urmare, istoria sa este una vastă, motiv pentru care am ales următoarele 10 date istorice care sunt esențiale în evoluția Bursei de Valori din Frankfurt.

1125: Târgul de toamnă

Acest an marchează originea neoficială a Bursei din Frankfurt, care a început ca un târg de toamnă. Acest eveniment atrăgea negustori și bancheri din toată Europa, punând bazele pentru ceea ce, în cele din urmă, va deveni una dintre cele mai importante burse de valori din lume.

Reconstituire medievală a Târgului de toamnă de la Frankfurt

Totuși, trebuie subliniat că aici se comercializau tot felul de lucruri: haine, cărți, arme, condimente și, desigur, monede.

1585: Ia naștere Bursa Frankfurt

Acest an este considerat anul în care a luat naștere oficial Bursa de Valori din Frankfurt, când au fost oficializate întâlnirile negustorilor pentru schimbul de monede (în metal) și titluri de valoare.

În Germania tocmai se năștea un sistem organizat de comerț financiar, care urmărea să facă tranzacțiile comerciale mai simple și mai transparente, evitând înșelăciunile. Această piață s-a dezvoltat în secolele următoare, atrăgând comercianți, bancheri și investitori, ceea ce s-a dovedit a fi esențial pentru dezvoltarea economică a întregii Europe.

1694: Primul sediu

Pe 9 septembrie 1585, Bursa din Frankfurt și-a stabilit primul sediu oficial, mutându-se de la piața primăriei la Großer Braunfels.

Totuși, doar câțiva ani mai târziu, în 1694, sediul său a fost mutat într-o clădire cunoscută sub numele de „Haus zur Goldenen Waage” sau „Casa Balanței de Aur”, situată în centrul orașului Frankfurt. Acest loc nu servea doar ca un punct de întâlnire fizic pentru comercianții și bancherii vremii, ci simboliza și formalizarea și creșterea activităților financiare din Frankfurt.

Postal de la Haus zur Goldenen Waage

Din păcate, putem să ne amintim de el doar din fotografii sau cărți poștale, deoarece clădirea a fost făcută cenușă într-un bombardament aerian, pe 22 martie 1944, în ultimele faze ale celui de-al doilea război mondial.

1778: Primele obligațiuni

În acest an, Bursa din Frankfurt a început tranzacționarea obligațiunilor, diversificând astfel instrumentele financiare disponibile pentru investitori. Obligațiunile, emise în principal de guverne și municipalități, au devenit o opțiune de investiții fundamentală.

Astfel, entități precum Banco Bethmann au realizat prima lor emisiune de obligațiuni.

1820: Se tranzacționează acțiuni

Introducerea tranzacțiilor cu acțiuni în 1820 a lărgit semnificativ domeniul de activitate și atribuțiile Bursei de Valori din Frankfurt, marcând evoluția acesteia de la o piață de schimb valutar și de obligațiuni la un centru cuprinzător pentru diverse forme de titluri financiare.

Cu toate acestea, trebuie precizat că a fost dificil pentru investitori să treacă la acțiuni, deoarece obligațiunile erau activul vedetă, dar acțiunile au câștigat gradual teren.

1879: Schimbarea sediului

În acest an, Bursa Frankfurt s-a mutat într-un sediu nou, pentru a face față creșterii și extinderii sale. Astfel, Frankfurt Stock Exchange s-a mutat la Rahmhof, în actuala Börsenplatz, lângă gară și fosta Operă a orașului.

Rahmhof, actualul sediu al Bursei din Frankfurt

Rahmhof, cu fațada sa neoclasică și faimoasa sculptură cu taurul și ursul de la intrare, este o reprezentare vizuală a dinamismului și a importanței piețelor financiare.

Aici se află și în prezent sediul Bursei din Frankfurt, dar a rămas o locație emblematică pentru evenimente și conferințe, având în vedere că punctul forte al întregii activități economice este, în esență, online.

1923: Marea inflație

În timpul hiperinflației care a lovit Germania în 1923, Bursa din Frankfurt a jucat un rol crucial în asigurarea unei piețe pentru tranzacționarea valorilor mobiliare, contribuind la stabilizarea parțială a economiei într-o perioadă de incertitudine monetară extremă.

Cu toate acestea, era clar că economia germană nu o ducea bine, iar pe fondul creșterii accelerate a inflației, acest episod a contribuit la declanșarea Marii Depresiuni din octombrie 1929.

1969: Noua eră digitală

În 1969, Bursa de Valori din Frankfurt a adoptat timpuriu tehnologia informatică, fiind una dintre primele care au făcut acest pas, deschizând o nouă eră digitală pentru tranzacțiile financiare. Această inovație tehnologică a îmbunătățit eficiența și capacitatea pieței bursiere..

1988: Ia naștere indicele DAX

La 01 iulie 1988 a început să funcționeze Deutscher Aktienindex (DAX), indicele bursier al Germaniei, care îți propunea să monitorizeze situația generală a celor 30 de companii principale listate la Bursa din Frankfurt.

DAX a devenit un indicator esențial al stabilității economice din Germania și din întreaga Europă. Astăzi, este cunoscut sub numele de DAX40, deoarece nu mai include doar 30 de companii, ci 40.

1997: Este creat sistemul de tranzacționare Xetra

Xetra, celebrul sistem de tranzacționare electronică, a fost introdus de Bursa Frankfurt în 1997. Acesta a revoluționat tranzacționarea valorilor mobiliare oferind o platformă mai rapidă, mai transparentă și mai accesibilă. Acest aspect a contribuit semnificativ la globalizarea piețelor financiare.

În prezent, acesta este unul dintre cele mai avansate și eficiente sisteme de tranzacționare din lume, care a oferit posibilitatea tranzacționării electronice a valorilor mobiliare și continuă să contribuie în mod semnificativ la modernizarea piețelor financiare europene.

Unde se află Bursa de la Frankfurt?

După cum am menționat, Bursa de la Frankfurt se află pe strada Börsenplatz, Frankfurt, Germania, în districtul financiar al orașului.

Concret, adresa sa este Börsenplatz 4, 60313 Frankfurt.

Când se deschide Bursa din Frankfurt?

Bursa germană este deschisă de luni până vineri, de la 9 dimineața până la 17:30 după-amiaza.

Îți recomandăm să parcurgi următorul articol, unde poți consulta programul și calendarul, adică zilele în care este închisă și motivul pentru care se întâmplă acest lucru: calendar bursier.

Care sunt principalii indici ai Bursei din Frankfurt?

CAșa cum am menționat, indicele de referință din Germania este DAX40, cu toate acestea, există și alți indici care ar putea fi de interes.

DAX40

Dax40 este cel mai important indice bursier din Germania, dar și unul dintre cei mai importanți din Europa și din întreaga lume. Este considerat barometrul economiei germane, cea mai importantă de pe Bătrânul Continent.

Inițial era alcătuit doar din 30 de companii, dar din septembrie 2021 a trecut la 40.

DAX40, principalul indice bursier al Germaniei

Indicele a fost creat în anul 1988 și a început să fie cotat cu 1.000 de puncte.

În Dax, sectorul industrial are o pondere importantă, deși sunt prezente și alte sectoare, cum ar fi cel bancar, al serviciilor și al transporturilor.

De asemenea, trebuie să menționăm că vorbim despre un indice total return. Asta înseamnă că reflectă dividendele companiilor în prețul său, spre deosebire de majoritatea indicilor internaționali care nu fac acest lucru.

Alți indici importanți:

 • MDAX: Este format din 50 de companii medii. Mai exact, din cele mai mari în materie de capitalizare bursieră după cele 40 din DAX.
 • SDAX: Indicele este compus din 70 de companii mici, cele mai mari după cele din MDAX.
 • TecDAX: A fost creat în 2003 și este format din cele mai mari 30 de companii în termeni de capitalizare care operează în sectorul tehnologic.

Cele mai bune acțiuni cu dividende din Germania

Dintre principalele companii germane, cele mai mari randamente ale dividendelor sunt oferite de:

 • Mercedes Benz – 7,04%
 • Basf – 6,19%
 • Volkswagen – 6%
 • BMW – 5,66%
 • Darwin – 5,24%
 • Allianz – 5,07%
 • Deutsche Post – 4,64%
 • E.On – 4,20%
 • Lufthansa – 4,15%
 • Daimler – 4,08%

👉 În plus, iată un articol dedicat în care vei găsi cei mai buni brokeri pentru investiții în dividende.

În concluzie, ca multe alte burse europene, Bursa Frankfurt, are deja secole de istorie în spate. Asta i-a oferit experiența și profesioniștii necesari pentru a fi unul dintre cele mai mari centre de tranzacționare europene și mondiale.

Articole similare