Cum să cumperi acțiuni Romgaz (SNG) – Analiza și Sugestii

Romgaz, cunoscută oficial ca Societatea Națională de Gaze Naturale Romgaz S.A., este cel mai mare producător de gaze naturale din România. Fondată în 1909, compania are sediul în Mediaș, județul Sibiu. Romgaz este o întreprindere de stat, guvernul român deține pachetul majoritar de acțiuni. Compania operează în principal în explorarea, producția și furnizarea de gaze naturale, dar este implicată și în producția și stocarea de energie electrică.

romgaz actiuni

Ce este SNG (Romgaz)?

Romgaz desfășoară activități extinse de explorare, atât pe uscat, cât și offshore, în România. Compania operează mai multe zăcăminte de gaze naturale în întreaga țară, contribuind semnificativ la aprovizionarea internă cu energie a României. Pe lângă explorare și producție, Romgaz administrează facilități de stocare subterană a gazelor, care joacă un rol crucial în asigurarea stabilității și securității aprovizionării cu gaze, în special în perioadele de vârf de cerere din timpul iernii. Deși este concentrată în principal pe piața românească, Romgaz este listată la Bursa de Valori București (BVB) și la Bursa de Valori din Londra (LSE) 12 noiembrie 2013.

Istorie Romgaz

În primii săi ani, Romgaz s-a concentrat în principal pe explorarea și producția de gaze naturale în cadrul României. Romgaz a continuat să-și extindă operațiunile, descoperind și dezvoltând mai multe câmpuri de gaze majore în întreaga țară. Compania a suferit schimbări semnificative după căderea comunismului în 1989. În anii 2000, Romgazul a devenit o societate pe acțiuni cu statul român ca acționar majoritar. În aceasta perioada compania a început sa exploreze parteneriate cu investitori străini si sa explore oportunitati de extindere. 

Cu toate acestea, istoria Romgazului nu a fost lipsită de controverse. Una dintre controversele semnificative a implicat acuzații de corupție și gestionare necorespunzătoare. În 2015, Direcția Națională Anticorupție (DNA) a României a investigat mai mulți foști executivi ai Romgazului și fostul Ministru al Economiei, Adriean Videanu, pentru rolurile lor într-un caz ce implica presupusă deturnare de fonduri publice și abuz de putere. Acuzațiile au evidențiat probleme de guvernare și transparență în cadrul companiei.

În ciuda acestor provocări, Romgaz a continuat să joace un rol vital în sectorul energetic al României. Compania a investit în proiecte de modernizare, inclusiv modernizarea centralei electrice de la Iernut. Modernizarea implică implementarea tehnologiei de turbină cu gaz în ciclu combinat pentru a îmbunătăți eficiența și a reduce emisiile. Romgazul a fost, de asemenea, implicat în proiecte de explorare offshore în Marea Neagră, cu un potențial semnificativ pentru creșterea rezervelor de gaze naturale ale țării.

actiuni romgaz

De ce să investești în acțiuni Romgaz (BVB: SGN) în 2024

sgn actiuni

Compania are un istoric de performanță financiară puternică, cu generare consistentă de venituri și profitabilitate. Fiind o entitate controlată de stat, Romgaz beneficiază și va beneficia adesea de sprijin guvernamental și de politici favorabile destinate întăririi sectorului energetic național.

actiuni sng
Extras din raportarea financiara 2023 – Romgaz

Fundamental, valoarea acțiunilor Romgaz este strâns legată de greutatea geopolitică a României în piața regională. Datorită importanței strategice a sectorului în care activează, Romgaz va opera întotdeauna prin prisma parteneriatelor strategice și de securitate. Odată cu începerea conflictului Rusia-Ucraina și reducerii influenței energetice rusești în vecinătatea României, Romgaz a obținut o poziție semnificativ mai avantajoasă ca înainte de februarie 2022.

Segmentele extractoare de resurse au de regulă o volatilitate mare comparativ cu piața generală. Aceste firme oferă posibilități de creștere valorică a prețului acțiunilor și castiguri de capital pe termen scurt, în funcție de viabilitatea exploatarilor. Romgaz nu face excepție de la aceasta caracteristică.

Dividende Romgaz (SGN) 2024

Simbol:SNG/SNGR
Listare:BVB/LSE
ISIN:ROSNGNACNOR3
Dividend brut (2023):0,142500 RON
Data ex dividend/ data plății:04.07.2024/26.07.2024

Strâns legate de numerarul generat din piata și de așteptările companiei de a genera profituri din explorari și exploatari, valoarea dividendelor anuale au fost impredictibile pe parcursul ultimilor ani. Romgaz a distribuit dividende speciale suplimentare acționarilor în 2018 și 2017. Pentru investitori este important de luat în considerare politica de dividende vs apetitul de risc și nevoia de venit în numerar anual.

dividende sng
Istoricul dividendelor Romgaz de la listare

Cum să investești în Romgaz (BVB: SGN)?

Ca firmă listată la BVB și la LSE, Romgaz este accesibilă atât investitorilor aflați în Romania cat și celor aflați peste hotare, prin brokeri care operează Marea Britanie. Pentru a cumpăra acțiuni la Romgaz:

 • Deschideți un cont pe o platformă de tranzacționare.
 • Alimentați contul de investiții cu numerar dintr-un cont bancar curent
 • Să căutați compania fie prin introducerea numelui, fie prin introducerea simbolului asociat cu fiecare bursă 
 • Alegeti opțiunea ordin de cumpărare

Dividendele companiei vor fi plătite în contul de investiții. Numerarul poate fi folosit pentru a cumpara alte acțiuni sau poate fi retras în contul bancar curent.

Puteți folosi brokeri pentru a tranzacționa prin BVB ca: BT Capital Partners, Swiss Capital, Tradeville, Estinvest sau broker ca Barclays Investments, Hargraves Lansdown Asset Management Limited, Halifax Shares Dealing Limited sau EToro (UK) Ltd. Atât LSE cât și BVB au liste cu brokerii acreditați pe site-urile lor.

Puteți cumpăra acțiuni și prin ETF-uri care includ Romgaz atât prin brokeri care operează prin BVB cât și prin brokeri cu access pe bursa din Londra cum ar fi Expat Romania BET UCITS ETF. Cu o paletă mai largă de brokeri disponibili puteți vedea ghidul nostru de alegere al unei platforme de tranzacționare: Top Broker Online

ETF-uri cu deținere SNG

Pe langă achiziția directă de acțiuni, puteți deveni acționar în Romgaz prin cumpărarea unui ETF (Exchange Traded Fund) care deține acțiuni Romgaz (SNG). Un ETF combină caracteristicile unei investiții de tip fond de investiții combinat cu lichiditatea și tranzacționabilitatea unei acțiuni. Iată cateva exemple:

-Expat Romania BET UCITS ETF

-Vanguard FTSE Emerging Markets UCITS ETF

iShares MSCI Frontier and Select ETF (FM)

Pentru a vedea alte metode de a cumpara actiuni în banca Transilvania puteți accesa articolul următor: Cum poți cumpăra acțiuni la bursă? – Ghid complet

👉 Mai multe aici: Ghid complet: Cum să investești într-un ETF?

Romgaz Acțiuni – Analiză Fundamentală și Evaluări Financiare

Datorită rolului strategic, Guvernul României exercită o influență semnificativă asupra operațiunilor, fie indirect prin reglementări legate de subvenții pentru consumatori fie prin acțiuni strategice. Spre exemplu, în 2024, Romgaz a înființat o nouă sucursală în Republica Moldova, facilitând eforturile Republicii Moldova de a reduce dependența de gigantul rus Gazprom. Intervenția statului poate fi regasită pe parcursul raportului, măsuri de protecție a consumatorilor, prețuri plafonate, venituri din subvenții etc. Statul român intervine activ în operațiunile companiei, inclusiv în nivelul dividendelor declarate. Valoarea companiei este și va fi strâns legată de economia și poziția politică a statului român.

romgaz actiune
Diversificarea surselor de venit – Romgaz

Diversificarea activității Romgaz în generarea de energie electrica (termocentrala din Iernut) și mărirea capacității de stocare a gazelor adaugă un plus de stabilitate companiei. Investiții adiționale ale companiei în integrării verticale vor reduce vulnerabilitatea la presiunea UE pe combustibili fosili. Un vid semnificativ scos în evidență de conflictul de Ucraina este cel al producției de fertilizant agricol, utilizator de gaze natural în producție. Repornirea industriei producatoare de fertilizant ar putea aduce o creștere a companiei pe termen mediu.

Acțiuni SGN – Analiză Tehnica

Volume și Suport/Rezistență

Performanța financiară a Romgaz
Sursa: BVB. Data: 21/05/2024

Volumul de tranzacționare este unul ridicat, reflectând interesul investitorilor în urma anunturilor legate de rezultatele financiare și implementarea strategiei de dezvoltare a firmei 2021-2030. Nivelul recent al prețului este la 56.2 RON per acțiune.

Indicatori Cheie

 • Medii Mobile: Acțiunea se tranzacționează deasupra mediilor mobile de 20 (53.4), 50 (53.3) și 200 (49.3) de zile (55.2)
 • RSI (Viteza și ordinul de mărime al schimbării de preț): 87.15 (20-05-2024) supraevaluat.

Indicatori Financiari

 • Randament al Dividendelor: 4,16%
 • PER: 8,49 (Price per earnings – Raportul Preț/Caștiguri)
 • EPS: 6,50 (Earnings per share – Caștig per acțiune)
 • P/BV: 2,04 (Price/book value – Prețul pieței/Valoarea Contabilă)

👉 Puteți regăsi un ghid al indicatorilor financiar în următorul articol: Indicatori Tehnici.

Pro și contra investiției în Romgaz

ProContra
✅Performanță financiară bună și o poziție strategică în piața din România❌Control al mediul politic al României și influențată de prioritățile partidelor aflate la guvernare
Importanța strategică pentru statul român, beneficiind de resursele și ajutorul guvernului❌Dependentă de piața gazelor naturale și de volatilitatea prețurilor la energie
✅Context geopolitic favorabil în Europa de Est, competitivitate redusă de la furnizorii tradiționali❌Presiune din partea Uniunii Europene asupra combustibililor fosili
✅Potențial de creștere și extindere de capacitate de producție❌Competitivitatea sectorului energetic și presiunea surselor regenerabile
✅Stocarea și utilizarea diversificata a gazelor în generarea de energie, industria chimica, agricultura etc.

Alte acțiuni de urmărit

 • Acțiuni Hidroelectrica (H20) 💦⚡️: Este principalul producător de energie electrică din România, utilizând surse regenerabile de apă. Compania joacă un rol crucial în sistemul energetic național datorită capacităților sale mari de producție și infrastructurii extinse de baraje și centrale hidroelectrice.
 • Acțiuni Banca Transilvania (TLV) 🏦: Este una dintre cele mai mari bănci din România, oferind o gamă variată de servicii financiare, inclusiv credite, conturi curente și economii. Este recunoscută pentru inovația sa digitală și pentru sprijinul acordat antreprenorilor locali și întreprinderilor mici și mijlocii.

Intrebări frecvente

Când a fost listată la BVB Romgaz?

Romgaz a fost listată la Bursa de Valori București pe 12 noiembrie 2013. Această ofertă publică inițială (IPO) a fost una dintre cele mai mari din România la acel moment.

Cât deține statul român din Romgaz?

Statul român deține direct și indirect aproximativ 70% din acțiunile Romgaz, prin intermediul Ministerului Energiei, a Fondului Proprietatea și a altor instituții financiare de stat.

In ce monedă plăteste Romgaz dividendele?

Romgaz plătește dividendele în conturile de investiții în RON

Pe ce burse este listata Romgaz? 

Bursa de valori din București (BVB) și Bursa de valori din Londra (LSE) pentru a avea acces la piețe de capital mai mari.

Articole similare

Ce este dobânda compusă și cum se calculează?
Unul dintre cele mai importante principii în finanțe este, fără îndoială, dobânda compusă. Acest articol prezintă ce este dobânda compusă, cum se calculează, și de ce este acest concept foarte important pentru investitori. Dobânda compusă sau "do...