Cum poți cumpăra acțiuni la bursă? – Ghid complet

Pentru a investi în acțiuni pe piața de capital, este esențial să stabilești cum să selectezi un broker adecvat și să determini suma de bani necesară pentru a începe investițiile. În acest articol, voi detalia printr-o metodă clară și accesibilă etapele pe care trebuie să le parcurgi pentru a achiziționa acțiuni pe piețele financiare.

Considerații înainte de a cumpăra acțiuni

Înainte de a decide ce brokeri să alegi și cum să efectuezi o tranzacție obișnuită de acțiuni, trebuie să iei în considerare o serie de aspecte fundamentale dacă intenționezi să ai succes în investițiile tale:

Educație

Ca în orice domeniu, primul pas este să dobândești cunoștințele necesare înainte de a investi.

Aceasta este o muncă, o profesie, deși majoritatea investitorilor abordează investițiile ca pe o activitate secundară, în căutarea unui profit economic. Prin urmare, la fel ca în orice profesie, este esențial să începi prin a te educa – citind cărți de specialitate, participând la cursuri, explorând diverse pagini web și bloguri.

Profil de risc și obiective

Înainte de a începe să investești, trebuie să ai foarte clar profilul tău de investitor și risc, deoarece acesta va determina:

 • În ce tip de acțiuni să investești (companii mari, medii, mici, penny stocks, etc)
 • Pe ce bursă (Europa, Statele Unite, etc)
 • Și în ce active (acțiuni, futures, opțiuni…)

Broker

De asemenea, trebuie să alegi un broker sigur, de încredere, ușor de utilizat și care oferă costuri mici.

Investește conform unei strategii clare

În lumea investițiilor, ca să ai succes, este foarte important să îți creezi o strategie înainte de a cumpăra sau vinde acțiuni sau alte active. Aceasta trebuie să acopere aspecte precum profilul tău de investitor, apetitul pentru risc, tipurile de active pe care le vei cumpăra/vinde, strategii de control al riscului și altele.

Emoții și disciplină

Partea psihologică este chiar mai importantă decât partea tehnică atunci când investești. Poți avea o strategie bună, dar dacă nu ești disciplinat și calm, vei pierde bani. Este absolut necesar să respecți strategia în mod constant, cu răbdare și disciplină.

Cum să cumperi acțiuni în România?

Acum, să trecem prin pașii simpli de a cumpăra acțiuni ale unei companii pe bursă într-un mod sigur, accesibil și ușor, indiferent de brokerul ales.

👉 Te-ar putea interesa: Top acțiuni de la Bursa de Valori București (BVB) sau cele mai bune acțiuni analizate

Pentru a investi în acțiuni cu un broker, trebuie să urmezi o serie de pași foarte simpli:

Pasul 1: Creează un cont la un broker

În primul rând, este necesar să deschizi un cont la broker. Accesează pagina principală a acestuia și apasă pe butonul de deschidere cont; urmează instrucțiunile pas cu pas. Procesul este de obicei rapid, durează aproximativ 10 minute și se realizează complet digital.

Pasul 2: Efectuează un depozit minim

Odată cu deschiderea contului, trebuie să depui fondurile în contul de brokeraj. De obicei, într-un colț (superior sau inferior), veți vedea un buton proeminent care indică „depunere“. Apoi, alege metoda de depunere dorită. De obicei, majoritatea brokerilor oferă multiple metode de depunere, inclusiv card, transfer bancar sau portofel virtual (de exemplu, PayPal).

Pasul 3: Selectează acțiunea

Acum este momentul să faci achiziția. Folosind funcția de căutare a brokerului – care de obicei se găsește în partea de sus a ecranului – introdu numele acțiunii pe care vrei să o achiziționezi și apasă simplu pe ea.

Pasul 4: Completează ordinul de cumpărare.

Acum este timpul să stabilești parametrii achiziției tale. Acest lucru înseamnă să specifici prețul la care ai prefera să cumperi acțiunile (ordin limitat), prețul maxim pe care ești dispus să îl pierzi (stop loss) și, dacă dorești, prețul la care să colectezi profiturile (take profit).

Pasul 5: Cumpără acțiunea

În final, asigură-te că toate informațiile și datele pe care le-ai introdus sunt corecte și, dacă totul este în ordine, apasă pur și simplu pe butonul „Cumpărați” sau, după caz, „Trimiteți ordin”.

Ce acțiuni să cumperi?

Se pot face multe tipuri de clasificări ale acțiunilor, dar mă voi limita la trei tipuri foarte importante:

 • Acțiuni de creștere sunt acelea care în principiu au o marjă de creștere destul de importantă și în relativ puțin timp, de aceea sunt foarte apreciate de un anumit tip de investitor care caută tocmai să obțină profit ridicat (cu risc sporit). În general, sunt companii legate de lumea startup-urilor și a tehnologiei, companii înființate recent, care se extind rapid, care nu distribuie dividende și nici nu răscumpără acțiuni pentru că reinvestesc toate câștigurile în afacerea lor pentru a continua să crească.
 • Acțiuni ciclice sunt acelea care prosperă când economia este în faze de creștere, și suferă în perioadele de contracție. Adică, sunt acțiuni care corespund companiilor a căror activitate este direct legată de evoluția ciclului economic. Exemple de acțiuni ciclice sunt producătorii de automobile sau sectoare legate de turism, cum ar fi hotelurile.
 • Acțiuni subevaluate: Sunt acțiuni care sunt ieftine și subevaluate de piață. Odată găsite, se cumpără și se așteaptă fără grabă ca în timp piața să realizeze potențialul real al companiei, pe termen mediu și lung. Dacă ești la început, acesta este tipul de acțiuni cele mai convenabile pentru a începe să investești, deoarece te vei îndepărta de haosul zilnic care presupune piețele, bursa și acțiunile de creștere.

Câte acțiuni să cumpărăm?

Nu există nicio regulă în ceea ce privește câte acțiuni trebuie să cumperi și să ai în portofoliu. Dar, datorită importanței diversificării, nu este convenabil să fie acțiuni de la una sau două companii.

Încearcă să ai un portofoliu echilibrat, în ceea ce privește acțiunile din diferite sectoare și țări.

Cu toate acestea, trebuie adăugat că, datorită acțiunilor fracționare, nu este necesar să ai mulți bani pentru a avea un portofoliu diversificat cu acțiuni de la multe companii.

Astfel, la brokeri precum XTB, poți alege cât de mult dorești să investești, începând de la 10 euro sau dolari, ca la majoritatea brokerilor cu opțiunea de investiție fracționară. În loc să cumperi o acțiune întreagă, cumperi o parte din ea, adică cumperi o fracțiune de acțiune.

Cum să câștigi bani cumpărând acțiuni?

Investind în acțiuni putem obține profituri în două moduri de bază:

1. Creșterea prețului acțiunii

Creșterea prețului acțiunii oferă profit într-un mod destul de simplu: investitorii cumpără acțiuni cu un preț mai mic și le vând la un preț mai mare.

De exemplu, dacă achiziționăm acțiuni ale unei companii care în acel moment sunt cotate la 10 euro și mai târziu le vindem când sunt cotate la 12 euro, câștigăm 20%.

2. Distribuirea dividendelor

Dividendul este un procent din profiturile pe care o companie le realizează și care se distribuie acționarilor acelei companii.

Acest lucru implică faptul că, fiind proprietarul unei părți din acea companie, vei avea dreptul să primești același procent din profiturile pe care compania le distribuie.

Totuși, merită menționat că ambele moduri de a obține profituri nu sunt exclusive. De fapt, o abordare corectă ar fi să alegi companii pe care le consideri subevaluate și care, în plus, distribuie dividende anual.

👉 Și cum să găsești aceste companii:

Cum să cumperi acțiuni?

A venit momentul și ești hotărât să începi să investești, deci, cum și unde să o faci? Găsirea unui broker nu este o sarcină dificilă, poți să cauți pe internet: există multe forumuri sau bloguri unde oamenii recomandă brokeri buni, la fel cum poți cere sfaturi sau să te uiți la opiniile utilizatorilor. În orice caz, în esență ai două opțiuni.

Broker online

Prima dintre ele, și cea mai comună, este să alegi un broker online. Așa cum am menționat deja, înainte de a lua decizia, încearcă să alegi un broker care oferă o comision competitiv și asigură-te că respectă toate reglementările locale (de exemplu, să fie avizat de ASF).

Ține cont de alte aspecte,  ceva mai tehnice,  care pe termen lung  vor fi benefice, cum ar fi posibilitatea de a avea acces la multe piețe, stabilirea de ordine, instrumente grafice, alerte și altele.

Broker bancar

Ești obișnuit cu băncile tradiționale de-a lungul vieții. Tot ce ai nevoie este să deții un cont de valori la o bancă și, atunci când dorești să faci o achiziție, ai opțiunea de a te deplasa personal la bancă pentru a specifica numărul de acțiuni pe care vrei să le cumperi, compania și prețul dorit, sau poți opta să realizezi aceeași operațiune apelând banca.

Este adevărat că aceste procese sunt mai simplu de gestionat, dar, de obicei, costurile percepute sunt semnificativ mai mari.

Totuși, dacă ești la început și vrei să te aventurezi în lumea bursieră, cea mai comodă metodă este să cumperi sau să vinzi acțiuni online. Îți recomand să te informezi constant despre companii și să ai acces la date în timp real privind valoarea exactă a investițiilor tale.

Mai mult, investițiile bursiere online îți oferă flexibilitatea de a opera aproape oricând în cursul zilei, atâta timp cât piața este deschisă. Dacă plasezi ordine de cumpărare sau vânzare în afara programului, acestea vor fi salvate și executate imediat ce piața se redeschide.

Cum să vinzi acțiuni listate la bursă?

Mecanismul vânzării de acțiuni este similar cu cel al cumpărării. Dacă deții acțiuni achiziționate, să zicem, la 8 euro și intenționezi să le vinzi când ating 9 euro, ai la dispoziție două metode:

 • Profesional: imediat ce achiziționezi acțiunile, inițiază o ordine de vânzare stop-profit la 9 euro. În acest fel, când prețul ajunge la 9 euro, brokerul tău va executa automat vânzarea acțiunilor la acest preț. 
 • Amator: aștepți cu răbdare ca prețul să crească la 9 euro și, odată ce atinge acest nivel, le vinzi personal.

Fără îndoială, prima opțiune este cea ideală și cea mai eficientă.

Cât de mulți bani să investești pe bursă pentru a începe?

Este recomandat să investești sume mici atunci când începi să tranzacționezi pe bursă: vei investi sume mai mari pe măsură ce te simți mai sigur tranzacționând pe bursă. Experții recomandă să ai un portofoliu de aproximativ 10.000 de euro pentru a putea diversifica suficient, dar sfatul nostru este să îți mărești treptat capitalul investit, pe măsură ce te informezi și cunoști mai bine lumea burselor.

Uneori, deși observi că acțiunile își măresc valoarea, poate nu este rentabil pentru tine să le vinzi imediat, deoarece după ce deduci comisioanele s-ar putea să nu fi generat niciun profit.

Erori ale începătorilor la cumpărarea de acțiuni

Lista de erori ale investitorilor începători în acțiuni este foarte lungă, dar ne vom concentra pe câteva puncte importante:

 • Impulsivitate și emoții: Nerăbdarea, anxietatea, stresul, frica, lăcomia, sunt elemente ale emoțiilor noastre care ne vor face să pierdem bani. Respectă-ți strategia de investiții, fii disciplinat și constant.
 • Îmbogățire rapidă: A da lovitura (de obicei prin noroc) și a obține în scurt timp câștiguri bune (sau a pierde totul) este ceva foarte complicat și practic imposibil pentru un începător. Acesta nu este obiectivul, lucrurile bine făcute mai devreme sau mai târziu vin cu roadele lor, ai răbdare.
 • Lipsa de cercetare: Dorința de a începe să investești cât mai curând  te determină să nu dedici suficient timp pentru a te informa sau pentru a găsi un broker adecvat.
 • Lipsa unei strategii: Niciodată nu improviza și nu tranzacționa fără a ști ce faci și de ce. Ai nevoie să elaborezi o strategie (informarea te va ajuta în acest sens) și să o urmezi cu strictețe, fără a te abate niciodată de la premisele sale.
 • Nu tăiați rapid pierderile (cu stop loss): Un stop loss este o asigurare. Nimanui nu-i place să plătească o asigurare de mașină, dar ce ușurare și bucurie îți dă când ai un accident știind că asigurarea ta se va ocupa de tot. Ei bine, aici este la fel, un stop loss va preveni ca, dacă operațiunea merge prost, să controlezi pierderile, deoarece alegi maximul pe care ești dispus să-l riști și să-l pierzi în fiecare operațiune.

Concluzie

Cumpărarea acțiunilor unei companii este un proces care necesită informare, planificare și o strategie bine definită. Este crucial să începi cu o cercetare temeinică a companiei în care intenționezi să investești, evaluându-i performanța financiară, poziția în industrie și potențialul de creștere pe termen lung.

Selectarea unui broker de încredere și familiarizarea cu platforma de tranzacționare sunt pași esențiali în efectuarea tranzacțiilor în mod eficient și la costuri rezonabile.

De asemenea, este important să îți stabilești obiectivele financiare și nivelul de toleranță la risc, pentru a putea gestiona portofoliul într-un mod echilibrat și strategic.

În cele din urmă, cumpărarea acțiunilor pe bursă deschide calea către posibile randamente semnificative, dar vine și cu riscurile sale, motiv pentru care educația financiară continuă și monitorizarea atentă a investițiilor sunt esențiale pentru succesul pe termen lung.

Întrebări frecvente despre cumpărarea acțiunilor

Poți cumpăra acțiuni fără un broker?

Da, poți cumpăra acțiuni fără un broker printr-un plan direct de cumpărare de acțiuni (Direct Stock Purchase Plan – DSPP) oferit de unele companii, sau printr-un plan de reinvestire a dividendelor (Dividend Reinvestment Plan – DRIP), dacă deții deja acțiuni ale companiei respective. Totuși, aceste opțiuni pot fi limitate și nu oferă acces la o gamă largă de acțiuni precum un broker.

Cum pot cumpăra acțiuni de la Bursa de Valori București?

Pentru a cumpăra acțiuni la Bursa de Valori București (BVB), trebuie să urmezi câțiva pași simpli. În primul rând, alege un broker autorizat de ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiară), care oferă acces la BVB, și deschide un cont de tranzacționare. Apoi, alimentează contul cu fonduri și începe să tranzacționezi acțiuni prin intermediul platformei online oferite de brokerul tău.

Ce este un ordin limită?

Un ordin limită este o instrucțiune de a cumpăra sau de a vinde o acțiune la un preț specific sau mai bun. Tranzacția se execută doar la acest preț sau la un preț mai bun.

Articole similare

Ce este dobânda compusă și cum se calculează?
Unul dintre cele mai importante principii în finanțe este, fără îndoială, dobânda compusă. Acest articol prezintă ce este dobânda compusă, cum se calculează, și de ce este acest concept foarte important pentru investitori. Dobânda compusă sau "do...