Oscilatorul Commodity Channel Index (CCI): Ce este și cum funcționează?

Continuăm seria de articole dedicate analizării indicatorilor tehnici care nu sunt folosiți atât de des de cei care încep în trading. În articolul de astăzi vom vorbi despre oscilatorul Commodity Channel Index (CCI), care este foarte folosit la urmărirea trendurilor.

oscilatorul commodity channel index

Ce este Oscilatorul Commodity Channel Index (CCI) în trading?

Commodity Channel Index, prescurtat ca CCI, este un oscilator de momentum conceput pentru a detecta începutul și sfârșitul tendințelor pieței. Originea sa datează din 1980, când creatorul său, Donald R. Lambert, a publicat articolul „Commodity Channel Index: Tool for Trading Cyclic Trends” în revista Commodities Magazine.

Deși a fost creat inițial pentru analizarea tendințelor mărfurilor (commodities), CCI a devenit un instrument popular care se aplică unei game largi de active, inclusiv acțiuni, indici, valute și futures.

👉 Dacă vrei să cunoști alte serii de indicatori și oscilatori pentru analizele tale financiare, îți recomand să vizitezi următorul nostru articol: Analiză tehnică – Principii, teorii, figuri și indicatori

Cum se calculează CCI? | Formula

În esență, CCI măsoară variația prețului unui activ în raport cu media sa statistică. Se calculează comparând diferența dintre prețul actual al activului și media sa mobilă, apoi împărțind această diferență la deviația standard a prețului pe o perioadă de timp determinată.

În consecință, CCI se calculează destul de simplu. Trebuie doar să aplici următoarea formulă:

formula cci

Unde:

 • Preț este suma dintre Închidere, Maxim și Minim împărțită la 3.
 • Media mobilă pentru n perioade de prețuri.
 • Deviația medie a pretului este devierea față de media prețurilor. Calculul său se realizează în felul următor:
deviatia medie a pretului
 • 0,015 este o constantă care permite asigurarea că între 70% și 80% din valorile CCI se situează între +100 și -100.
 • În ceea ce privește alegerea valorii n, în general se utilizează o valoare de 14 perioade.

Cum funcționează Indicatorul Commodity Channel Index (CCI) în trading?

Ce lucruri trebuie să știm despre utilitatea sa pentru a-l folosi la maximum?

Interpretarea valorilor CCI

În cadrul analizei tehnice, CCI este utilizat în principal pentru trei scopuri:

 • Detectarea noilor tendințe.
 • Monitorizați nivelurile de supracumpărare și supravânzare.
 • Divergențe: sau detectarea slăbiciunii trendurilor atunci când comportamentul indicatorului difera de cel al prețului.

Să vedem în detaliu fiecare dintre aceste posibilități.

Cum să detectăm noi trenduri cu oscilatorul CCI?

Când folosim CCI pentru a detecta tendințe, trebuie să monitorizăm cu atenție traversările oscilatorului cu nivelul zero. În special:

 • Când CCI traversează în sus nivelul zero, este considerat un semnal că activul începe o nouă tendință ascendentă, astfel încât traderii ar trebui să inițieze poziții de cumpărare.
 • În același mod, în cazul în care CCI traversează în jos nivelul zero, vom avea un semnal de început al unei tendințe descendente. Aici traderii ar trebui să se pregătească pentru a deschide poziții de vanzare.

În următorul grafic al Crude Oil, puteți vedea două semnale generate cu traversările liniei de zero. În primul, oscilatorul traversează în jos acest nivel, alertând începutul mișcării descendente care a avut loc în august 2021.

Pe de altă parte, traversarea în sus a nivelului zero la sfârșitul acelei luni precede creșterea puternică care a avut loc în Crude Oil pe parcursul lunii septembrie.

bullish signal cci

Care sunt semnalele de supracumpărare și supravânzare ale CCI?

Așa cum am menționat anterior, CCI poate fi folosit și pentru detectarea situațiilor de supracumpărare și supravânzare. Cu toate acestea, este important de reținut că, în acest caz, și spre deosebire de alți oscilatori precum RSI sau Stochastic, valorile CCI nu sunt limitate, astfel încât nu este posibil să se stabilească o referință unică.

De aceea, operatorii trebuie să revizuiască istoricul oscilatorului căutând nivelurile unde, în general, prețul s-a întors.

De exemplu, în cazul unei anumite acțiuni, ar putea fi obișnuit să se întoarcă în jos când atinge nivelul de +200 sau să se întoarcă în sus când atinge nivelul de -150.

Dacă, insa, revizuim cazul unui perechi valutare, ar putea fi ca prețul să se întoarcă în jos când atinge +150 și să revină în sus când ajunge la -100.

Pentru a găsi aceste valori, cel mai bine este să măriți graficul pentru a vedea cât mai mult istoric posibil și să revizuiți la ce niveluri, în general, prețul se întoarce.

Ce înseamnă divergențele oscilatorului CCI cu prețul?

La fel ca și în cazul altor oscilatori precum RSI sau MACD, CCI poate fi folosit pentru detectarea divergențelor față de preț, atât ascendente cât și descendente. În special, vom spune că:

 • Divergență ascendentă: Apare atunci când observăm că prețul activului marchează minime din ce în ce mai mici, în timp ce CCI face minime crescătoare. Divergența ascendentă este confirmată atunci când CCI se întoarce în sus și trece peste linia zero.
 • Divergență bearish: Pe de altă parte, vom avea o divergență bearish atunci când prețul activului face maxime în creștere în același timp în care CCI marchează maxime din ce în ce mai scăzute. Divergența bearish este confirmată atunci când CCI se întoarce în jos și trece sub linia zero.

Este important de reținut că divergențele, deși pot fi semnale foarte puternice atunci când sunt utilizate corect, nu este recomandat să fie utilizate izolat, fiind necesar să se revizuiască alți indicatori pentru a confirma semnalul.

Să vedem câteva exemple de aceste divergențe. În următorul grafic al Amazon puteți vedea o divergență bullish clară. Confirmarea semnalului de cumpărare este dublă: CCI trece nivelul zero în același timp în care prețul rupe cu forță directia bearish care ghida prețul până în acel moment.

divergenta bullish cci

Pe de altă parte, în următorul grafic al Microsoft putem vedea divergența bearish care a avut loc în trecut. Din nou, se observă o dublă confirmare a semnalului: prin trecerea liniei zero în jos și prin ruperea simultană a trendului bullish pe termen scurt.

divergenta bullish cci

Cum să configurezi Commodity Channel Index în trading-ul tău?

Când vine vorba de configurarea CCI pentru a tranzactiona, trebuie doar să alegeți valoarea perioadei mediei mobile a prețurilor, care în mod implicit este de 14 perioade.

În plus, pe unele platforme există și posibilitatea de a insera o medie mobilă pentru a netezi valorile CCI. În acest caz, trebuie să alegeți și valoarea perioadei acelei medii.

Exemplu de strategie cu CCI în Trading

Să vedem acum cum putem crea propria noastră strategie de tranzacționare cu CCI. Personal, dintre toate posibilitățile pe care le are acest oscilator, cea care mi se pare cea mai interesantă este traversarea liniei zero deoarece ne va permite să ne alăturăm tendinței rapid.

În special, vă propun următoarea strategie de tranzacționare.

Reguli de Cumpărare

Strategia de cumpărare trebuie să respecte următorii parametri:

 • Dacă CCI traversează linia zero în sus, plasăm un stop de cumpărare la maximul lumânării care generează traversarea. Cu intrarea bazată pe stop, putem filtra unele semnale false atunci când piața se află într-un interval lateral.
 • Plasăm stop loss-ul la cel mai mic minim al ultimelor 3-5 lumânări.
 • Considerând valoarea stop-ului, obiectivul nostru de profit sau take profit trebuie să fie de cel puțin 2 ori această sumă.
 • Dacă CCI traversează în jos linia zero și nu am atins obiectivul nostru, trebuie să închidem poziția.

Reguli de Vânzare

Pe de altă parte, strategia de vânzare trebuie să respecte următorii parametri;

 • Dacă CCI traversează linia zero în jos, plasăm un stop de vânzare la minimul lumânării care generează traversarea. Așa cum am menționat anterior, intrarea bazată pe stop ne permite să filtrăm semnalele false.
 • Plasăm stop-ul de pierderi la cel mai mare maxim al ultimelor 3-5 lumânări.
 • Considerând valoarea stop-ului, obiectivul nostru de profit trebuie să fie de cel puțin 2 ori această sumă.
 • Dacă CCI traversează în sus linia zero și nu am atins obiectivul nostru, trebuie să închidem poziția.

Să vedem un exemplu de operațiune pe care am putea să o realizăm pe baza acestor reguli. În următorul grafic al Deutsche Bank putem vedea cum CCI traversează în sus nivelul zero generând un semnal de cumpărare. În acel moment, trebuie să plasăm un stop de cumpărare la maximul lumânării care generează semnalul, adică la 8,43 €.

Plasăm stop loss la cel mai mic minim al ultimelor lumânări, adică la 7,60 €, ceea ce ar însemna o pierdere de 9,73%, așa că trebuie să vizăm un profit minim de 19,75%, rentabilitate care se obține vânzând la 10,09 €. După câteva zile de creștere, prețul atinge obiectivul stabilit în operațiune, închizând poziția cu o rentabilitate bună.

Exemplu de strategie de trading cu oscilatorul CCI

Cum să folosești CCI cu o medie mobilă pe termen lung în trading?

O modalitate de a filtra semnalele de trading generate de CCI ar fi să combinăm acest oscilator cu o medie mobilă pe termen lung (de exemplu, 200 de perioade) calculată pe preț, astfel încât vom lua doar acele semnale generate de CCI care sunt în concordanță cu tendința indicată de media mobilă. Astfel:

 • Dacă prețul este deasupra mediei mobile, vom lua doar traversările în sus ale CCI cu nivelul zero.
 • Dacă prețul este sub media mobilă, vom lua doar traversările în jos ale CCI cu nivelul zero.

Alți oscilatori de tranzacționare

 1. MACD (Moving Average Convergence Divergence): dezvoltat de Gerald Appel la sfârșitul anilor 1970, MACD este un oscilator de analiză tehnică utilizat pentru a identifica schimbările în forța, direcția, impulsul și durata unei tendințe în prețul unui activ.
 2. RSI: Creat de J. Welles Wilder, Relative Strength Index sau Indicele de Forță Relativă este un oscilator de momentum care fluctuează între 0 și 100 și este utilizat în principal pentru a identifica condițiile de supracumpărare și supravânzare ale unui activ.
 3. Williams %R: oscilator de momentum creat de Larry Williams care măsoară nivelurile de supracumpărare și supravânzare ale unui activ, oscilând între 0 și -100.
 4. Oscilator de Volum (Volume Oscillator): indicator tehnic care arată diferența procentuală între două medii mobile calculate pe volumul tranzacționat, ceea ce ne permite să identificăm creșteri sau scăderi în presiunea de cumpărare sau vânzare.

În concluzie, oscilatorul Commodity Index Channel, deși inițial a fost dezvoltat în principal pentru piața materiilor prime, astăzi oferă informații de încredere despre momentul în care piața ar putea face o schimbare de preț pentru a începe o nouă tendință, și astfel, ca traderi, să putem profita la maximum de aceasta.

FAQ

Ce măsoară CCI?

CCI măsoară cat de mult pretul a deviat de la media sa intr-o perioadă specifică.

Care indicator este mai bun, CCI sau RSI?

RSI este diferit. Măsoară momentumul, adică viteza și schimbarea in miscarea prețului.

Care este numarul de perioade ideal pentru CCI?

Setarea standard are 14 perioade și este considerată cea mai relevantă.

Articole similare

Cum să interpretezi divergențele în trading?
În următorul articol vom explica de la zero cum să folosim divergențele în trading. Acestea arată diferențe între comportamentul prețului și alți indicatori tehnici. Ce sunt divergențele în trading? Divergențele sunt unul dintre generato...