Cum să investești în materii prime din România? Ghid complet

Investiția în materii prime este una dintre opțiunile pe care le avem la îndemână atunci când urmărim diversificarea portofoliului de active bursiere. În acest articol dorim să vă explicăm cum puteți investi în materii prime în siguranță, motivele pentru care ar trebui să o faceți și care sunt riscurile asociate.

investiți în commodities

De ce să investiți în materii prime?

O materie primă este un produs neprocesat care trebuie omogenizat pentru a putea fi introdus pe piețe. Acest lucru generează o anumită materie primă. Să luăm de exemplu cazul oțelului, care poate fi cumpărat la același preț în orice parte a lumii.

Investirea în materii prime înseamnă a face acest lucru într-o piață cu adevărat complexă, deoarece nu este vorba de investiții cu adevărat sigure. Cazul tipic al aurului, considerat un activ de refugiu, se apreciază pe termen lung, dar posibil nu atunci când ne interesează.

Prin urmare, materiile prime nu sunt un tip de investiție gândit pentru oricine. Mai ales pentru cei care doresc rezultate aproape imediate. Specularea momentelor ciclice de scădere a prețurilor pentru a obține un profit în viitor ar trebui să reprezinte principalul motiv din spatele unei investiții în materii prime.

Principalul motiv pentru care un investitor poate decide să-și diversifice portofoliul prin intermediul materiilor prime este pentru că are suficiente motive să creadă că prețul va crește, fie din cauza ciclului economic, a aspectelor fundamentale sau a conflictelor geopolitice, cum a fost cazul investițiilor în petrol.

Riscurile investiției în materii prime

Lipsa de cunoștințe

Noi, ca investitori, suntem cei care determinăm riscul pe care îl vom asuma atunci când investim în materii prime. În acest caz, principalul risc asumat este comun cu alte tipuri de valori mobiliare, lipsa cunostintelor despre ele. Poate că nu este nevoie să fii un expert pentru a investi în materii prime, dar cu siguranță trebuie să știți ce dețineți și care ar putea fi evoluția sa viitoare.

De fapt, de multe ori, o investiție în materii prime se face prin intermediul contractelor futures (despre care vom discuta mai târziu), niște active care sunt cu adevărat complexe.

Volatilitate

Cu toate acestea, eliminând factorul necunoscut, principalul risc al investirii în materii prime este că aceste produse au o volatilitate mare.

Este suficientă o schimbare geopolitică, iar faptele demonstrează că acestea pot apărea rapid, pentru ca să existe o mișcare care să surprindă un investitor și să nu știe să acționeze la timp.

Investiții în materii prime

Active speculative

Pe de altă parte, sunt produse extrem de speculative și care, pentru investitorii pe termen scurt, sunt un instrument pentru a obține mult profit într-un timp scurt, datorită efectului de levier.

Prin urmare, acest fapt ar putea presupune riscuri mari pentru investitorul mediu care nu dispune de atât de mult timp și cunoștințe pentru a se introduce într-o piață complexă.

Ce materii prime pot fi tranzacționate pe bursă?

Bursa oferă o bună varietate de materii prime ce pot fi tranzacționate. Înainte de a te introduce mai mult în această lume, trebuie să cunoști care sunt principalele materii prime în care se poate investi.

Metale prețioase

În general, vorbim despre aur, argint, platină, paladiu sau diamante. Valoarea lor este determinată de raritatea lor, iar toate au denumirea generică de valori-refugiu. Poate că nu vom avea randamente mari, dar nu există nicio îndoială că sunt ușor de vândut și oferă o lichiditate imediată. Cine deține un metal prețios și are nevoie să-l convertească în cash știe că trebuie doar să-l vândă pentru a-l converti, și că o va face imediat.

👉 Mai multe informații: Cum să investești în metale prețioase din România?

Materii energetice

Este vorba în principal de gaz natural, cărbune, benzină, petrol și produsele sale derivate. De asemenea, sectorul energiei regenerabile a fost introdus în ecuație, în care se poate investi prin intermediul companiilor care le exploatează.

Noua revoluție verde poate reprezenta un stimulent interesant pentru a investi în materii prime.

Vă oferim o serie de articole specifice despre cum să fii expus la fiecare dintre aceste materii prime energetice:

Metale industriale

Aici trebuie să vorbim despre metale precum litiul, fierul, zincul, cuprul sau oțelul, care sunt fundamentale pentru funcționarea industriei. Acestea sunt materii prime foarte importante pentru dezvoltarea umană și a industriei.

Pentru mai multe informații, poți consulta articolul nostru despre cum se investește în metale.

Agricultură

Când vorbim de investiții în agricultură, există numeroase opțiuni printre care grâul, soia, cafeaua, furajele, bumbacul sau loturile de capete de animale, printre multe altele.

În plus, pe aceste piețe există diferite forme de investiții, de la acțiuni ale companiilor implicate în extracție și producție, la ETF-uri sau derivate financiare precum contractele futures, care au fost inițial create pentru a reduce volatilitatea prețurilor recoltelor.

Energii regenerabile.

Un alt segment care a devenit foarte la modă în ultimii ani, mai ales, ca urmare a lipsei de materii prime după începerea conflictului în Ucraina, este investiția durabilă în energii regenerabile.

Astfel, în cadrul companiilor cu criterii ESG putem investi în energii regenerabile cum ar fi:

  • Hidrogen verde
  • Apă
  • Energie solară
  • Energie eoliană
GrupMaterie Primă
Metale prețioaseAur, argint, platină și paladiu
Metale industrialeOțel, cupru, fier…
Comodități agricoleZahăr, cereale, bumbac…
EnergiePetrol, gaz natural…
Produse perisabileSoia, grâu, porumb…

Care sunt cele 7 materii prime cele mai tranzacționate pe bursă?

Cu toate acestea, nu toate materiile prime au același tip de interes. Acestea sunt cele 7 care sunt cel mai bine cotate și, prin urmare, cele în care o potențială investiție ar putea fi considerată ca fiind mai interesantă pentru unii.

Crude Brent

Originar din Marea Nordului, se caracterizează prin faptul că este un produs ușor și, de asemenea, este petrolul de referință în Europa. Datorită condițiilor sale, este produsul ideal pentru fabricarea benzinei. Ca o curiozitate, trebuie menționat că este un tip de petrol brut care se extrage din ocean, printr-o tehnică numită fracking.

👉 Mai multe informații: Cum să investești în petrol din România?

Oțelul

Este fuziunea fierbinte între fier și carbon. Prezent în mod omniprezent în lumea industrială, oțelul este unul dintre cele mai interesante comodități în care să investești.

Are calitatea de a putea continua în mod constant fără a-și pierde proprietățile și este utilizat în aproape toate tipurile de instalații industriale, precum și în sectorul urbanistic. China conduce producția mondială de oțel, fabricând de nouă ori mai mult decât întreaga Uniune Europeană.

Petrolul WTI

Este vorba de petrolul a cărui abreviere se referă la West Texas Intermediate, produs în America de Nord.

Acest petrol, precum și Brent, sunt cele care stabilesc prețul restului de combustibili la nivel mondial. Producția acestui tip de petrol a rămas foarte stabilă timp de mai multe decenii până la începutul anului 2020.

Soia

Soia este numită de mulți drept cereala viitorului. Cererea mondială este foarte mare, de aceea este cultivata pe suprafețe ample, Brazilia, Statele Unite și Argentina fiind principalii producători de soia. Ca o contraprestație negativă, o mare parte a suprafeței amazoniene și a locurilor împădurite din Argentina sunt devastate pentru a cultiva soia.

Din ea se extrag multe produse derivate, inclusiv făina, laptele sau uleiul. Este, de asemenea, un component al hranei pentru animale.

Fierul

Importanța acestui metal este atât de mare încât a dat numele unei perioade din preistorie. Fierul este una dintre materiile prime de bază, element fundamental al oțelului și bază pentru fabricarea unei varietăți enorme de produse. Cel mai mare producător de fier din lume este Australia, cu 900 de milioane de tone metrice pe an.

Porumbul

Este cel mai cultivat cereale din lume. Din porumb se pot fabrica o mulțime de produse, la fel ca și cu soia. Din el se pot extrage și combustibili vegetali, destinați să conducă o nouă revoluție în fața petrolului. Statele Unite, urmate de Brazilia și China, formează podiumul țărilor producătoare de porumb.

Aurul

Poate ne aflăm în fața produsului vedetă al materiilor prime, investiția în aur este una dintre cele mai populare.

Este vorba de un metal prețios caracterizat prin raritatea sa. Poate fi cumpărat sau tranzacționat în format digital.

👉 Descoperiți în următorul articol multe alte oportunități de investiții: acțiuni BVB pentru a investi și top acțiuni analizate

Cum să investiți în materii prime?

Investiția în materii prime poate fi realizată în diferite moduri. Acestea sunt principalele forme de investiție în ceea ce privește materiile prime cele mai obișnuite.

Investiții directe în stocuri de materii prime

Acesta era modul tradițional de investiție până la apariția piețelor bursiere și, mai ales, a contractelor futures. Practic, cumpărarea unei materii prime și stocarea acesteia. Este o acțiune comună pentru anumite tipuri de produse, acele produse care nu se deteriorează în timp, de exemplu, metalele prețioase.

Cu toate acestea, există o problemă asociată cu deținerea materiilor prime.

A deține aur acasă nu este o opțiune recomandată, cu excepția cazului în care îl păstrăm într-un seif.

Dacă îl păstrăm în camera blindată a unei bănci, va trebui să plătim o serie de alte costuri. Deținerea materiilor prime de acest tip este posibila, însă nu și deținerea materiilor prime perisabile precum porumbul, zahărul sau capetele de animale, care implică și o problemă de logistică și depozitare, pe lângă costul economic.

Investiții în materii prime prin intermediul bursei de acțiuni

Este una dintre cele mai simple modalități de a investi, deoarece o facem prin deținerea unei părți din companiile implicate în extracția și producția de materii prime.

Putem expune cazul unei companii producatoare de zahăr sau al unei companii care se ocupă cu rafinarea petrolului brut. Dacă prețul materiei prime crește, evident că și prețul acțiunilor companiei în care participăm va crește.

Este o modalitate foarte comună de a investi în materii prime, datorită confortului său și pentru că putem avea sub control prețurile.

În plus, avem acces la aproape orice piață care operează cu materii prime, putând alege cea care ne interesează.

Reprezintă un progres considerabil față de investiția în materii prime prin deținere, care în prezent este practic limitată la metalele prețioase și nu este convenabilă în multe cazuri.

Investiții în materii prime prin contracte futures

Finalizăm cu o altă modalitate de a investi în materii prime.

Un contract futures este acela în care investitorii ajung la un acord în ceea ce privește o anumită materie primă pentru a realiza o tranzacție cu o cantitate determinată la un preț specific și la o dată viitoare.

Prețul acestui tip de contracte se bazează, în general, pe prețul spot al activului suport. Însă, există diverși factori care vor determina prețul final.

Vorbim despre timpul care trece până când se face livrarea, interesul pentru costurile proprii de depozitare. Aici profitul va depinde de partea pe care anticipează corect direcția prețului, cumpărătorul sau vânzătorul.

În cazul vânzătorului, acesta va obține un profit dacă prețul activului suport este mai mic la data scadenței.

Dimpotrivă, cumpărătorul va obține un randament dacă acea valoare a crescut la data convenită.

Investiții în materii prime prin intermediul ETF-urilor

Fondurile tranzacționate sau ETF-urile au devenit o modalitate de investiție foarte interesantă. Acestea permit achiziționarea de active care replică un anumit indice care ne interesează, și de fapt, există o mare varietate de ETF-uri care au legătură cu materiile prime.

Aici nu se negociază acțiuni, ci contracte futures și alte produse derivate, precum și contracte specifice, care sunt susținute de acele materii prime în format fizic. Scopul lor este de a replica o anumită materie primă, sau un anumit indice specific.

Este convenabil să facem diferența dacă replică o anumită materie primă, cum ar fi aurul, sau un grup de materii prime. Replicile pot fi atât fizice cât și sintetice.

Top 10 ETF-uri pe materii prime

ETFsTickerISIN
BNP Paribas Easy Energy & Metals
Enhanced Roll UCITS ETF EUR
GSDELU1291109616
Invesco Bloomberg Commodity UCITS
ETF Acc
CMODIE00BD6FTQ80
iShares Diversified Commodity Swap
UCITS ETF
SXRSIE00BDFL4P12
Invesco Bloomberg Commodity
ex-Agriculture UCITS ETF Acc
XAAGIE00BYXYX521
Invesco Commodity Composite
UCITS ETF Acc
LGCFIE00B4TXPP71
L&G Longer Dated All Commodities
UCITS ETF
ETL2IE00B4WPHX27
iShares Bloomberg Roll Select
Commodity Swap UCITS ETF USD
IS39IE00BZ1NCS44
iShares Physical Gold ETCPPFBIE00B4ND3602
Invesco Physical Palladium8PSCIE00B4LJS984
Invesco Physical Platinum8PSAIE00B40QP990

Investiții în materii prime prin intermediul Exchange Traded Commodity (ETCs)

Exchange Traded Commodity sau ETCs sunt vehicule de investiții listate pe bursă și tranzacționate ca acțiuni care permit investitorului să obțină expunere pe materii prime în mod individual, sectorial sau global.

Aceste materii prime tranzacționate pe bursă permit beneficierea de toate calitățile pe care le-am expus anterior, având în vedere anumite riscuri similare cu contractele futures, deoarece aceste ETC-uri replică indicii a căror componente sunt contracte futures ale materiilor prime în cauză.

În continuare, vă prezentăm câteva tabele cu randamentele acumulate pentru diferite perioade de timp, corelațiile cu principalii indici bursieri de acțiuni, volatilitățile și Sharpe Ratio pentru fiecare dintre materiile prime utilizând ca referință ETC-urile de la ETF Securities.

Metale prețioase

ETFs Metale prețioase

Metale industriale

ETFs Metale industriale

Agricultură

ETFs Agricultură

Energie

ETFS Energie
În acest articol, am explicat în detaliu cum puteți investi în materii prime, fie prin intermediul acțiunilor, al contractelor futures sau al ETF-urilor. Cu toate acestea, atât pentru materiile prime cât și pentru orice tip de investiție, prudența trebuie să fie întotdeauna caracteristica noastră principală.

Dacă nu cunoaștem funcționarea piețelor bursiere, o platformă care are un cont demo este instrumentul perfect. Ne permite să investim cu date reale, dar cu bani fictivi. Prin urmare, nu există niciun fel de risc pentru noi, și este o practică gratuită pe care o vom avea la dispoziție.

Articole similare