Data înregistrării unui dividend: de ce este importantă?

Data înregistrării unui dividend este ziua în care, la închiderea pieței, se determină pozițiile fiecărui investitor în ceea ce privește evenimentul corporativ (de distribuire a dividendelor).Mai exact, este data limită la care investitorii trebuie să fie înregistrați în cărțile companiei pentru a avea acces la plata dividendelor.

data înregistrării unui dividend

Date legate de data înregistrării unui dividend

Trebuie să luăm în considerare următoarele aspecte:

  • Data ex-dividend: este ziua în care, dacă se achiziționează acțiunile, nu mai aveți dreptul de a încasa dividendul. Trebuie menționat că prețul acțiunii se ajustează la deschiderea pieței la valoarea de plată a primei (vom explica mai târziu ce înseamnă ajustarea).
  • Ziua de plată: este data la care se face transferul dividendelor către acționari.
  • D-3: Este data cheie pentru a deține titlul la închiderea sesiunii, dacă dorim să ni se plătească. Acest lucru implică faptul că, dacă avem titlul la închiderea D-3 și îl vindem, de exemplu, cu o zi înainte de distribuirea dividendului, vom continua să încasăm dividendul.

Luăm ca exemplu acțiunile Romgaz.

Dacă Romgaz are o cotă de 5 RON și decide să plătească un dividend de 0,5 RON/acțiune, acționarii companiei la închiderea pieței din ziua 26 (D-3) la ora 17:30, ar fi singurii cu dreptul de a încasa dividende.

În ziua 27, investitorii care ar decide să cumpere acțiunea nu ar mai avea dreptul la încasarea dividendului (data ex-dividend). În aceeași zi, la deschidere, prețul acțiunilor Endesa se va reduce cu valoarea dividendului, adică, ar începe să fie cotat la 4,5 RON/acțiune (5-0,5).

Ziua următoare datei ex-dividend, 28, se numește record date. În acea zi, compania verifică în situația acționarilor cu dreptul de a primi dividende.Ziua de plată va fi data la care acționarii vor primi retribuția din partea Endesa.

👉 Pentru mai multe informații, consultați analiza acțiunilor Romgaz.

Merită să precizăm că data de plată poate fi la câteva zile sau săptămâni după data de înregistrare.

Un alt punct de subliniat este că presupunem că toate datele menționate în exemplu sunt zile lucrătoare. În cazul în care există un weekend sau o zi de sărbătoare între aceste zile cheie, pur și simplu nu se contabilizează. Adică, dacă record date este o zi de luni, data ex-dividend ar fi vineri din săptămâna anterioară.

Excepție

În cadrul reglementărilor americane, regulile explicate nu se aplică atunci când dividendul reprezintă 25% sau mai mult din valoarea acțiunii. În acest caz, data ex-dividend este prima zi lucrătoare după ziua de plată.

În cazul unui dividend în acțiuni, se întâmplă ceva similar (ne referim în continuare la reglementările din SUA). Adică, data ex-dividend este ziua lucrătoare următoare zilei de plată.

👉 Citește mai multe despre dividende aici: Ghid investiție în Dividende: ce sunt și tipuri

FAQ

Când pot vinde acțiunile si totuși să încasez dividende?

Poți vinde acțiunile oricând la data ex-dividend sau după.

Ce se întâmplă când ajungem la record date?

Când se ajunge la record date, compania stabilește lista de acționari care vor primi dividende.

Toate companiile plătesc dividende?

Nu. Unele companii preferă să investească profiturile în creșterea mai rapidă a afacerii.

Articole similare