Ethereum ETF: Ce este și cum să-l cumperi din România?

Pe 23 mai 2024, investitorii în criptomonede au primit o veste importantă: s-a dat undă verde pentru noile Ethereum ETF-uri. Astfel, s-au creat primele ETF-uri pentru o criptomonedă alternativă sau altcoin (adică o criptomonedă care nu este Bitcoin, criptomoneda regină a pieței).

ethereum etf
ethereum etf

În acest articol vom explica ce sunt aceste ETF-uri și cum să le cumpărați din România.

Ce este un Ethereum ETF?

Un Ethereum ETF este un produs financiar care oferă investitorilor posibilitatea de a investi în Ethereum fără a fi nevoie să cumpere direct criptomoneda. Aceste fonduri dețin Ethereum, al cărui preț îl replică.

Dețin Ether – adevăratul nume al criptomonedei blockchain-ului Ethereum – al cărui preț îl replică. Sau, cu alte cuvinte, în general cumpără și mențin Ethereum (ETH) ca activ suport și investitorilor care cumpără contracte ETF li se oferă o participație proporțională în valoarea fondului.

Ce aduc aceste ETF-uri în comparație cu activul real?

Motivul pentru care Ethereum ETF-urile sunt interesante este că acestea sunt reglementate. Astfel, permit marilor entități, care dețin un capital mare dar pot avea în portofoliu doar produse reglementate, să investească în criptomonedă într-un mod indirect (dar obținând același rezultat în investiție ca și cum ar face-o direct).

Prin urmare, faptul că un ETF al unei criptomonede este aprobat, face posibilă intrarea unor sume mari de capital nou investit în criptomonedă. Acest fapt în sine nu confirmă 100% că acest lucru se va întâmpla, dar creează o nouă oportunitate de intrare a capitalului pentru care investiția în criptomonede era inaccesibilă anterior.

Dacă locuiești în Romania, sau în general, în orice țară din Europa, nu vei putea investi în aceste ETF-uri, deoarece nu sunt UCITs. Cu toate acestea, există alternative, și acestea sunt așa-numitele ETP-uri sau ETN-uri, care sunt comercializate de mai mulți brokeri.

Astfel, investitorii reușesc să fie expuși la una dintre criptomonedele de top – mai exact a doua – dar prin reglementarea și transparența oferite de administratori de fonduri precum BlackRock sau VanEck.

Tipuri de Ethereum ETF

În esență, există două tipuri de astfel de ETF-uri:

 • ETF-uri “spot”: ETF-urile spot cumpără și stochează Ethereum real. Valoarea ETF-ului este, logic, direct legată de prețul actual al Ethereum pe piața spot. Acest tip de ETF-uri sunt cele care tocmai au fost aprobate în Statele Unite.
 • ETF-uri de derivate: aceste ETF-uri urmăresc replicarea mișcării prețului Ethereum utilizând diverse instrumente financiare, inclusiv contractele futures pe Ethereum printre altele. Acest tip de ETF-uri au putut fi aprobate anterior, în principal deoarece sunt compuse din diverse active financiare cu care se urmărește replica prețului ETH (trebuie să menționăm aici că reglementarea este mai laxă cu ETF-urile care nu investesc într-un singur activ). Nu necesită custodia reală a Ethereum. Pentru unii investitori, în special instituționali, faptul de a stoca Ethereum complică lucrurile mai mult decât utilizarea altor active financiare, mai ușor de stocat, pentru a replica prețul ETH.

Știrea: Când au fost aprobate primele 8 Ethereum ETF-uri de către SEC?

Aprobarea ETF-urilor la vedere pe Ethereum de către SEC a fost anunțată oficial pe 23 mai 2024. Aceste ETF-uri nu au început să fie tranzacționate imediat din cauza mai multor cerințe de reglementare și administrative care trebuie îndeplinite înainte de lansarea lor pe piață. Să le vedem în continuare:

 • Înregistrarea S-1: Emitenții de ETF-uri trebuie să depună și să obțină aprobarea unui formular S-1 la SEC. Acest formular este înregistrarea inițială care oferă informații detaliate despre ETF (strategia de investiții, riscurile asociate, structura fondului, etc.). Revizuirea formularului S-1 poate fi un proces care se prelungește în timp, deoarece SEC poate solicita modificări sau informații suplimentare înainte de a acorda aprobarea finală​​.
 • Acorduri de listare: Emitenții ETF-urilor trebuie, de asemenea, să stabilească acorduri cu bursele unde acestea vor fi listate (NYSE, Nasdaq și CBOE). Aceste acorduri asigură că ETF-urile vor respecta normele bursei și vor putea fi tranzacționate în mod corespunzător.
 • Conformitate suplimentară cu reglementările: Pe lângă înregistrarea S-1, emitenții trebuie să se asigure că respectă toate celelalte reglementări aplicabile stabilite de SEC, care pot include controale suplimentare de transparență și divulgare, implementarea de măsuri pentru a evita manipularea pieței etc., și care au ca scop protejarea investitorilor.
 • Pregătirea internă a emitentului: Emitenții trebuie să finalizeze propriile pregătiri interne înainte de lansare. Acest lucru poate include finalizarea acordurilor de custodie, configurarea proceselor operaționale, formarea personalului pentru a gestiona operațiunile ETF-ului, etc.
 • Marketing: Înainte de lansare, emitenții desfășoară de obicei activități de marketing pentru a informa potențialii investitori despre noul ETF (deoarece, fără lichiditatea investitorilor, produsul ar dispărea), prin comunicate de presă, prezentări pentru investitori sau alte activități de marketing pentru a genera interes pentru noul produs.

După finalizarea tuturor pregătirilor, ETF-urile vor fi listate oficial la bursă și, prin urmare, vor putea fi achiziționate în sfârșit de investitori.

👉 Mai multe despre ETF-uri cu criptomonede gasești aici: Bitcoin ETF: Ce este și unde să cumperi?

Care sunt cele 8 ETF-uri spot de Ethereum aprobate de SEC?

Lista celor 8 ETF-uri spot de Ethereum aprobate de SEC a fost anunțată pe 23 mai 2024 și este următoarea:

 • Grayscale Ethereum Trust
 • iShares Ethereum Trust
 • Invesco Galaxy Ethereum ETF
 • Fidelity Ethereum Fund
 • VanEck Ethereum Trust
 • Franklin Ethereum ETF
 • Bitwise Ethereum ETF
 • ARK/21 Shares Ethereum ETF

Unde sunt listate ETF-urile pe Ethereum?

ETF-urile pe Ethereum sunt listate pe NYSE (New York Stock Exchange), NASDAQ și Chicago Board Options Exchange (CBOE). Acestea sunt burse americane, și prin urmare aceste ETF-uri Spot vor fi disponibile exclusiv pentru investitorii din Statele Unite, cel puțin pentru moment.

Cum să cumperi ETF-uri pe Ethereum din Romania (sau din Europa)?

Din Europa, și prin urmare și din Romania, nu este posibil să achiziționezi ETF-uri care nu respectă reglementarea UCITS; această reglementare împiedică un fond să investească într-un singur activ, astfel încât ETF-ul spot fizic al unei singure criptomonede nu poate fi disponibil în prezent în Europa.

Cu toate acestea, există alte tipuri de ETF-uri care nu dețin Ethereum fizic, ci sunt formate din derivate financiare, cum ar fi contractele futures printre altele. Acestea replică de asemenea prețul Ethereum, sunt ETP-uri (Exchange Traded Products), despre care vom vorbi în secțiunea următoare.

Despre ETP-uri, ETN-uri și ETC-uri

Un ETP (“Exchange Traded Product”, adică Produs Tranzacționat la Bursă), este un instrument financiar care se tranzacționează pe o bursă de valori – la fel ca o acțiune a unei companii – și care replică mișcarea prețului activului suport pe care îl urmărește (fie că este un indice, o materie primă sau o criptomonedă).

Există trei tipuri de ETP-uri, în funcție de activele care le compun:

 • ETP-urile de fonduri tranzacționate la bursă (ETF-uri)
 • ETP-urile de note tranzacționabile la bursă (ETN-uri)
 • ETP-urile de materii prime sau commodities (ETC-uri).

👉 Pentru mai multe informații despre acest subiect, vezi următorul nostru articol: ETF-uri, ETP-uri și ETC-uri pentru a investi în Bitcoin

Prin urmare, un ETP pe Ethereum este un Produs Tranzacționat la Bursă care urmărește prețul Ethereum, nu prin achiziționarea reală de ETH (criptomoneda), ci prin utilizarea sa în derivate financiare.

Unde poți contracta ETP-uri de Ethereum și Bitcoin? Freedom 24 ➡️ Click aici

Cum să cumperi Ethereum din Europa prin produse tranzacționate | ETP-uri pe Ethereum

Pentru a cumpăra Ethereum prin produse tranzacționate și în siguranță din Romania, trebuie să creăm un cont la un broker bine reglementat, care să aibă acces la acele burse (Euronext, Xetra, etc.) unde sunt listate cel puțin unul dintre cele 6 ETP-uri de Ethereum care există pentru a le putea cumpăra din Europa:

 • WisdomTree Physical Ethereum
  • TER: 0,35%
  • Rentabilitate 1 an: 64,20%
  • Volatilitate 1 an: 50,11%
 • 21Shares Ethereum ETP
  • TER: 0,21%
  • Rentabilitate 1 an: 62,01%
  • Volatilitate 1 an: 50,79%
 • Global X Ethereum ETP
  • TER: 0,65%
  • Rentabilitate 1 an: 62,60%
  • Volatilitate 1 an: 49,58%
 • ETC Group Physical Ethereum
  • TER: 1,49%
  • Rentabilitate 1 an: 63,80%
  • Volatilitate 1 an: 49,80%

Alternativa clasică: cumpărarea Ether real

Deși acest articol este despre ETF-urile Ethereum, favorite de marii investitori instituționali; investitorii individuali, poate că unii vor prefera să achiziționeze direct Ether, criptomoneda Ethereum, fără a fi nevoie de un instrument financiar intermediar.

Pentru aceasta, există două alternative:

Bit2Me

Bit2Me este un intermediar unde poți cumpăra Ether. In același timp în care banii tăi neinvestiți sunt 100% asigurați și depuși într-o bancă reglementată de Banca Spaniei.

 • 🏆 Reglementare: Banca Spaniei și Prevenirea Spălării Banilor și Prevenirea Finanțării Terorismului.
 • 🔒 Fond de garantare: 100% din fondurile clienților săi.
 • 💼 Active financiare: +240 criptomonede
 • 💲Comisioane Pro: În medie 0,3% din operațiune

O alternativă diversificată: 21Shares Crypto Basket Index ETP

O altă opțiune este prin ETP-uri diversificate. Adică, acelea care au în portofoliu active (sau derivate ale acestora) de Ethereum, dar și alte criptomonede importante din ecosistem, cum ar fi Bitcoin.

21Shares Crypto Basket Index este un produs de investiții care oferă expunere diversificată la mai multe criptomonede. Este conceput pentru a urma performanța unui indice compus din principalele criptomonede după capitalizarea de piață, cum ar fi o combinație de criptomonede de top precum Bitcoin (BTC) și Ethereum (ETH), printre altele.

Ponderarea fiecărei criptomonede în indice se bazează pe capitalizarea de piață, ceea ce înseamnă că criptomonedele cu valoare de piață mai mare au o pondere mai mare în portofoliu.

Iata compoziția din ultimul an:

 • Bitcoin
 • Ethereum
 • Solana
 • XRP
 • Polkadot

Obiectivul principal al 21Shares Crypto Basket Index este de a oferi investitorilor o modalitate simplă și eficientă de a obține expunere la o selecție diversificată de criptomonede fără a fi nevoie să le cumpere și să le gestioneze individual.

De ce să cumperi Ether în 2024? Perspectivele ecosistemului cripto

Ethereum, a doua cea mai mare criptomonedă după capitalizarea de piață din lume, și-a consolidat poziția ca o platformă esențială pentru contracte inteligente și aplicații descentralizate (dApps). În plus, Ethereum a avut noi și recente dezvoltări tehnice, iar perspectivele de viitor indică faptul că cel mai probabil proiectul Ethereum va continua să crească și să evolueze.

Nu putem ignora revalorizările istorice ale Ether. Mulți investitori sunt conștienți că aceste revalorizări sunt foarte greu de repetat, dar continuă să creadă că sunt posibile creșteri mari ale prețului Ethereum, având în vedere vârsta sa timpurie și posibilitățile sale de creștere.

Să vedem în continuare câteva dintre motivele care ar putea consolida Ethereum ca o investiție bună în prezent:

Aprobarea celor 8 ETF-uri la vedere

Recentele aprobări ale ETF-urilor la vedere pe Ethereum de către SEC marchează un moment semnificativ. Aceste ETF-uri permit marilor investitori americani să obțină expunere la Ethereum fără a fi nevoie să gestioneze portofolii digitale (ceea ce pentru mulți nu este posibil, deoarece sunt obligați să investească în active reglementate, iar acum ETF-urile sunt reglementate) sau să se îngrijoreze de securitatea activelor. Creșterea accesibilității pentru investitorii instituționali poate aduce mari intrări de capital pe Ethereum.

Ethereum nu este doar a a doua cea mai mare criptomonedă, ci diferența sa față de cele care urmează este considerabilă, atât în termeni de capitalizare de piață, cât și de adopție și dezvoltare a proiectelor pe blockchain-ul său.

Ethereum suportă, în prezent, majoritatea aplicațiilor descentralizate care variază de la finanțe descentralizate (DeFi) până la tokenuri nefungibile (NFT-uri). In prezent, Ethereum este lider în domeniu, acoperind cea mai mare parte a terenului aplicațiilor descentralizate. Rețeaua Ethereum are o comunitate activă de dezvoltatori. Mai mult, are un ecosistem din ce în ce mai larg și divers de aplicații, ceea ce îi întărește poziția pe piață.

Importanța Smart Contracts

Smart Contracts sau contracte inteligente sunt contribuția de valoare diferențială pe care Ethereum o aduce lumii. Aceste contracte permit executarea automată a acordurilor la îndeplinirea anumitor condiții (definite de creatorul Smart Contract) fără a fi nevoie de intermediari umani.

Deoarece acest lucru face ca să fie necesare mai puține persoane într-o mare varietate de proceduri tehnologice, Smart Contracts devin din ce în ce mai importante și revoluționează diverse industrii.

În plus, Smart Contracts sunt 100% imuabile și transparente. Astfel, crește încrederea între părțile implicate și reduce riscul de înșelăciune sau de rea-voință.. Toți termenii și condițiile sunt codificate în blockchain, ceea ce reduce drastic orice risc de fraudă sau manipulare.

Aplicațiile de Finanțe Descentralizate (DeFi) și Tokenurile Non-Fungibile (NFTs) se bazează pe contracte inteligente. Contractele inteligente permit utilizatorilor să participe la activități financiare precum împrumuturi, economii și tranzacționare fără intermediari tradiționali, iar NFTs utilizează contracte inteligente pentru a verifica proprietatea și autenticitatea activelor digitale unice.

Dar această caracteristică este valoroasă și aplicabilă aproape în totalitatea sectoarelor. De exemplu, în orice lanț de aprovizionare, contractele inteligente permit transparența pentru originea, trasabilitatea și tratamentul produselor.

Așteptări de scădere a ratelor dobânzilor în 2024

După cea mai rapidă creștere a ratelor dobânzilor din istoria Statelor Unite (și a unei mari părți a lumii) și o pauză din ce în ce mai lungă cu ratele peste 5% (niveluri la care, anterior în istorie, au apărut crize economice din această cauză), piața vede din ce în ce mai aproape o posibilă reducere a ratelor dobânzilor de către FED (Rezerva Federală a Statelor Unite, banca centrală a SUA), pentru a evita posibile crize și probleme financiare mai grave.

Cu toate acestea, acest lucru se va întâmpla doar dacă apare o problemă în economie și avem nevoie de stimulare economică. Sau, dacă inflația scade către obiectivul de 2% pe care îl are în vedere FED.

Relevant aici este că investitorii, totuși, dau mai multe șanse unei scăderi a ratelor dobânzilor decât unor noi creșteri,. Astfel, s-ar stimula economia (și, în consecință, ar crește prețul activelor de risc, cum ar fi bursa și criptomonedele, și, desigur, Ethereum).

Ce se va întâmpla pe piețe:

 • Dacă FED reduce ratele dobânzilor deoarece inflația se apropie de 2%, aceasta va fi o veste excelentă pentru piețe.
 • Dacă, dimpotrivă, FED reduce ratele dobânzilor din cauza unei noi probleme în economie, cel mai probabil este ca acea problemă să fie de mare relevanță și să afecteze negativ piețele.

Opinii despre ETF-urile spot Ethereum: Este o veste bună?

Deși la prima vedere toată lumea crede că aprobarea ETF-urilor Ethereum nu poate fi decât o veste bună, poate exista și partea negativă a problemei.

Principalele motive pe care investitorii cei mai optimiști le subliniază sunt următoarele:

 • Legitimarea Ethereum
 • Noi și mai mari intrări de capital
 • Accesibilitate mai mare la investițiile în Ethereum
 • Reglementare mai mare, ceea ce, în teorie, reduce riscurile

Dacă vrei să investești în Ethereum nu atât pentru valoarea și ideea originală a proiectului, ci pentru că îl consideri o posibilitate de investiție rentabilă pe termen lung, ETF-urile pe Ethereum sunt o veste bună.

Pro și contra de a investi în Ethereum

AvantajeContra
Inovație tehnologică cu contracte inteligente și aplicații descentralizate  Puțin istoric (nu știm cum se va comporta Ethereum într-o mare criză)  
Acceptare instituțională în creștere  ❌Volatilitate ridicată și pericol de scăderi mari
✅ Diversificarea portofoliului❌Unii investitori pot să nu înțeleagă pe deplin în ce investesc
✅ Posibilitatea de mari reevaluări în viitorCompetiție din ce în ce mai crescută și abundentă
✅ În prezent ETH are o natură deflaționistă, după actualizarea la Ethereum 2.0

FAQ

Cat va valora Ethereum în 2035?

Este dificil să prezicem valoarea exactă a Ethereum. Totuși experți și analiști fac predicții bazate pe trenduri, avansuri tehnologice și dinamica pieței.

Poate Ethereum să depășească Bitcoin?

Orice este posibil. Pană acum, însă, acest lucru nu s-a intamplat.

Ce este un altcoin?

Alternativă la Bitcoin.

Articole similare