În ce să investești 1.000 de euro în 2024 în mod sigur? | 6 +1 alternative

Dacă îți dorești să maximizezi randamentul investițiilor, dar adesea nu îți este clar cum să faci asta, în acest articol, îți vom explica cum să investești primii tăi 1.000 de euro și care ar putea fi cea mai potrivită opțiune de investiție pentru tine.

De ce să investești?

1000 de euro la bursa
Sursa: Europa Libera

Investiția la bursă poate fi o modalitate excelentă de a-ți crește economiile pe termen lung. Bursa oferă oportunități mari pentru a obține un randament semnificativ.

Reglementările din piața de valori devin din ce în ce mai stricte, ceea ce contribuie la creșterea siguranței și transparenței pentru investitori. Odată cu aceste reglementări suplimentare, investitorii pot fi mai încrezători că investițiile lor sunt sigure și bine protejate.

Un alt avantaj al investiției în 2024 este că există mai multe opțiuni disponibile pentru investitor, cum ar fi brokeri, conturi cu sold remunerat, fonduri… și este din ce în ce mai ușor să ai acces la toate informațiile despre prețuri în timp real.

Inflație

Inflația reprezintă unul dintre cei mai importanți factori care erodează averea pe termen lung. Acest „impozit tăcut” diminuează treptat valoarea banilor și reduce puterea ta de cumpărare, afectându-ți astfel nivelul de trai. 

Iată un exemplu clar: de la debutul pandemiei în martie 2020, când băncile centrale au coborât ratele dobânzilor aproape de zero, inflația a înregistrat o creștere de 15% în următorii patru ani.

Dacă investești în mod inteligent, poți obține un profit pe termen lung și încerca să lupți împotriva pierderii puterii de cumpărare.

Este adevărat că până în 2024, băncile centrale din Europa și SUA, au realizat deja o mare parte din lupta împotriva inflației, reducând-o de la 10% (care era în 2022), la aproximativ 3% sau 4%. Cu toate acestea, capitalul devalorizat, nimeni nu ți-l va returna, de aceea, un mod de a recupera banii pierduți este să investești în una dintre opțiunile pe care ți le vom arăta mai târziu.

👉 Fii atent la ultimile date a banciolor centrale: BCE ședințe: decizia privind ratele dobânzilor și întâlnirea FED decizia pentru inflație

Cresterea patrimoniului pe termen lung

După cum tocmai am menționat, banii pe care îi ai acum se vor devaloriza în timp. Este important să investești pentru a garanta că economiile tale vor rămâne la nivelul inflației. Investiția în acțiuni este o modalitate excelentă de a te asigura că patrimoniul tău va crește în timp.

investitie de 1000 euro unde

În plus, nu există nimic mai satisfăcător decât să vezi cum patrimoniul nostru crește treptat în timp. Dă un sentiment de încredere în sine, că facem lucrurile bine.

Problema pensiilor

Toți suntem conștienți că rata natalității scade, trăim tot mai mulți ani și există problema șomajului. Acest lucru înseamnă că sunt mai puține persoane care contribuie la sistemul de pensii. Acest lucru implică, în termeni blânzi, că pensiile viitoare vor fi mai mici.

În plus, datorită abundenței generației baby boom, probabil că în viitor numărul de pensionari va continua să crească și vom avea tot mai puțină forță de muncă, posibilitatea de a primi o pensie decentă va fi tot mai improbabilă. 

De exemplu, există estimări care avertizează deja că până în 2050, cel mai mare număr de persoane dintr-un anumit grup de vârstă, va fi concentrat în intervalul 60 și 70 de ani.

De aceea, nu mai este vorba doar de a investi pentru libertate financiară (un obiectiv la care nu ar trebui să renunți), ci de a fi capabil să creezi un tampon suficient de mare care să îți garanteze o pensie decentă.

Aceasta va suplimenta suma pe care statul plănuiește să ți-o ofere, sumă care nu va corespunde cu rata actuală de înlocuire a pensiilor; va fi considerabil mai mică, în ciuda contribuțiilor substanțiale pe care le-ai făcut.

Diversificare

Este important să diversifici portofoliul de investiții pentru a evita riscuri inutile. Asta înseamnă că ar trebui să investești în mai multe sectoare și piețe diferite pentru a decorela riscurile ca o singură investiție să eșueze. 

În plus, este important să ții cont de diferitele tipuri de active de investiții care există și să alegi cele care se potrivesc cel mai bine nevoilor și obiectivelor tale financiare.

Tocmai de aceea, nu este vorba de a alege un singur activ din cele pe care urmează să ți le prezentăm, ci combinația corectă de cel puțin trei sau patru dintre ele.

Beneficii fiscale

Investițiile oferă investitorilor o mare varietate de oportunități pentru a diversifica portofoliul de investiții. Acțiunile, obligațiunile, mărfurile și fondurile de investiții sunt unele dintre instrumentele financiare care pot fi utilizate pentru a diversifica un portofoliu.

În plus, investițiile oferă, de asemenea, investitorilor posibilitatea de a beneficia de avantajele fiscale oferite de piețele financiare.

Unde să investesc primii mei 1.000 de euro?

Odată ce ai învățat conceptele de bază ale investițiilor, este timpul să începi să investești. Ce pot face cu doar o mie de euro pe piață? Există posibilitatea de a obține profit cu un capital atât de mic? Să vedem diferitele opțiuni, pentru asta, vom merge de la cel mai puțin riscant la cel mai volatil:

cum sa investesti 1000 euro

De la cel mai mic la cel mai mare risc, acestea sunt cele 6 + 1 moduri de a investi primii tăi 1.000 de euro:

  • Depozite bancare
  • Obligațiuni
  • Conturi cu dobândă pe sold
  • Fonduri mutuale sau ETF-uri
  • Investiții pe bursă
  • Aur sau Bitcoin
  • Educație: Investește în tine însuți

Acum le voi analiza pe fiecare în parte.dem pe fiecare în parte.

#1 Investește 1.000 de euro în depozite bancare

Când vine vorba de depozite bancare sau conturi cu dobândă pe sold, principalul avantaj este faptul că sunt o formă sigură de investiție, deoarece banii sunt întotdeauna asigurați atâta timp cât optezi pentru o instituție autorizată.

În plus, dobânzile se acumulează în timp, ceea ce permite obținerea unui mic randament. Cu toate acestea, principalul dezavantaj al acestei opțiuni este că dobânzile nu sunt foarte mari, astfel încât nu se obține același randament ca în cazul unei investiții pe bursă. Uneori, această dobândă poate fi mai mică decât inflația, astfel încât erodează principalul.

Prin urmare, vom evalua alte opțiuni ceva mai rentabile.

ProContra
✅ Mod sigur de investițieRentabilitate scăzută
✅ Contact apropiat cu consilierii tăi Dobânda obținută poate fi mai mică decât rata inflației

#2 Investește 1.000 de euro în obligațiuni (titluri de stat)

Titlurile de stat sau obligațiunile sunt una dintre cele mai simple și sigure modalități de a investi. Aceste investiții nu au risc de pierdere a capitalului și oferă o rentabilitate garantată fixă care se determină în momentul cumpărării. În plus, termenele de expirare ale acestui tip de investiții sunt în general scurte, ceea ce înseamnă că investitorii își pot recupera rapid capitalul inițial.

De exemplu, ediția Tezaur din 2024 a oferit titluri de stat cu dobânzi anuale de 6,10% și 7% cu scandențe de la 1 la 3 ani.

Totuși, rentabilitatea altor obligațiuni poate fi semnificativ mai mare decât cea a titlurilor de stat. Acest lucru înseamnă că investitorii pot obține o rentabilitate mai mare pe termen lung dacă sunt dispuși să suporte un risc puțin mai mare, sau să aibă o preferință temporală mai mare (să aștepte puțin mai mult timp).

👉 Cum să cumperi titluri de stat în România?

ProContra
Rentabilitate garantată de către statRentabilitate redusă
✅ Necesită doar 1.000€Lipsa de lichiditate
✅ Ușor de cumpărat Trebuie să aștepți o nouă ediție Tezaur
Termene scurte (1-3 ani)

#3 Conturi cu dobândă pe sold

După cum menționam anterior, băncile au ales să nu participe la un război al depozitelor. În schimb, această luptă a fost preluată de brokeri. În prezent, există mulți brokeri care oferă conturi cu dobândă remuneratoare, unele atingând chiar și 4%.

Tot ce trebuie să faci este să depui banii în contul pe care îl deschizi, și, fără efort suplimentar, vei observa cum economiile tale cresc lunar. Mai mult, majoritatea acestor brokeri sunt protejați de fonduri de garantare a depozitelor impuse de autoritățile lor de reglementare, ceea ce determină securizarea capitalului tău  până la o anumită limită.

De asemenea, acești brokeri calculează dobânzile zilnic, astfel încât să beneficiezi de remunerație pe întreaga durată până în momentul în care decizi să retragi toți banii sau doar o parte din ei. Îți recomand trei brokeri care oferă conturi cu dobânzi foarte generoase:

ProContra
Brokeri reglementați și supravegheați de autorități financiare de prim nivel. Brokerii pot cere o sumă ridicată ca depunere minimă
Tipuri de dobândă apropiate de 4% Dobânda zilnică poate fi mai mică decât rata inflației
✅ Dobânzi plătite zilnic.
Depozit minim:

€10.00

Depozit minim:

€0.00

#4 Investește 1.000 de euro în fonduri mutuale sau ETF-uri

Fondurile mutuale sau ETF-urile oferă investitorilor unele avantaje unice. De exemplu, ETF-urile sunt mult mai ieftine decât fondurile tradiționale. Asta înseamnă că poți obține o expunere la o varietate de active fără a fi nevoie să plătești sume mari de bani pentru a face acest lucru. În plus, diversificarea este o caracteristică cheie a acestor fonduri.

Asta înseamnă că investitorii nu sunt expuși riscurilor asociate cu o singură companie, ci unei întregi industrii. În cele din urmă, fondurile indexate sau ETFs oferă o lichiditate mai mare. Asta înseamnă că investitorii pot cumpăra și vinde ușor investițiile lor fără a se îngrijora de fluctuațiile pieței.

Unul dintre cele mai semnificative dezavantaje ale fondurilor indexate sau ETF-urilor este vulnerabilitatea lor în perioadele de declin al pieței. De exemplu, sectoare foarte populare în 2022, cum ar fi Inteligența Artificială sau tehnologia, au experimentat o tendință descendentă. Pe lângă acest aspect, aceste fonduri sunt expuse și altor riscuri comune tuturor investițiilor, inclusiv riscului de piață. Așadar, uneori poate fi mai prudent să eviți investițiile în astfel de fonduri în momentele nefavorabile ale pieței.

ProContra
✅ Comisioane mici Randamentul nu este garantat
✅ Ușor de înțeles Volatilitatea pieței/sectorului ales
✅ Diversificare

👉 Descoperă cele mai profitable fonduri de investiții

#5 Investește 1.000€ în bursă prin cumpărarea de acțiuni

Investiția în bursă poate fi cea mai faimoasă modalitate de a rentabiliza economiile noastre datorită potențialului uriaș de creștere. De fapt, dacă ne uităm la istoria ultimilor 100 de ani, am putea spune că a fost cea mai profitabilă modalitate de a investi economiile noastre.

Prin urmare, dacă alegi acțiunile corecte și iei decizii inteligente, vei putea vedea un randament semnificativ al investiției tale. Un alt beneficiu este potențialul de creștere pe termen lung cu acțiuni care sunt solide și rămân stabile în timp.

Totuși, principalul dezavantaj este riscul de pierdere. Dacă alegi greșit acțiunile sau iei decizii riscante, poți pierde o parte sau toată investiția ta. Și desigur, nu uita că nu există nicio garanție de profit. Deși piața de valori este un loc bun pentru a investi, nu există nicio modalitate de a asigura rentabilitatea investiției.

ProContra
✅ Rentabilitate potențială mare.Riscuri mai mari
✅ Multe alternative; sectoare, țări, valute, etc.Abundență de informații (dificil de luat decizii)
✅ Abundență de informații

👉 În acest caz, oportunitățile sunt atât de multe, încât te las cu un articol care s-ar putea să te intereseze, mai ales dacă te gândești să începi să investești în bursă: Cei mai buni brokeri pentru acțiuni internaționale

#6 Investește 1.000 euro în aur, argint, Bitcoin și mărfuri

Investiția în aur sau argint și alte mărfuri poate fi un mod excelent de a-ți diversifica portofoliul, deoarece aceste active nu sunt uneori atât de corelate cu piețele financiare tradiționale. Asta înseamnă că dacă piața bursieră este sub presiune, prețurile acestor mărfuri pot rămâne stabile. Sau altfel spus, investiția în aceste active poate fi un mod excelent de a-ți proteja averea împotriva unei crize financiare.

Și nu numai atât, dacă aruncăm o privire la aur, care tradițional a fost considerat ca mijloc de rezervă de valoare a patrimoniului, vom vedea că pe termen lung valoarea sa nu a făcut decât să crească, ca rezultat exact al devalorizării continue pe care monedele fiduciare, cum ar fi dolarul, le-au experimentat de-a lungul decadelor.

Pe de altă parte, investiția în Bitcoin, poate fi, de asemenea, o idee bună pe termen lung, deoarece, deși este adevărat că de obicei marchează cicluri expansive și regresive de volatilitate puternică, de-a lungul scurtei sale istorii – aproximativ 15 ani -, nu a făcut decât să crească, marcând de fiecare dată pragul său, mult mai sus decât cel anterior.

Trebuie să înțelegi că prețurile unor mărfuri precum Bitcoin și alte criptomonede pot fi foarte volatile, ceea ce înseamnă că pot crește și scădea rapid. Acest lucru înseamnă că poți câștiga mulți bani într-o perioadă scurtă de timp, dar poți pierde dacă prețurile se mișcă împotriva ta.

ProContra
✅ Oferă securitate.Volatilitate
✅ Sunt (de obicei) independente de piata bursieră.Necesită mai multă educație financiară
✅ Comportament invers față de inflație, mai ales aurul.
✅ În general, o bună alternativă pentru diversificare

#7 Investește în educația ta financiară

Investiția în educație este esențială pentru a începe să investești, însă găsirea unor resurse adecvate poate fi dificilă, dat fiind că multe platforme oferă cursuri costisitoare cu informații de calitate medie.

Mai mult decât să citești doar cărți despre investiții bursiere, este benefic să adopți o abordare comprehensivă. Poți combina lectura cărților de finanțe cu ascultarea podcast-urilor, citirea revistelor, abonarea la buletine informative sau vizionarea de videoclipuri pe YouTube pentru a rămâne informat cu privire la noutățile financiare. Există mulți analiști financiari competenți și accesibili astăzi.

Și dacă ceea ce cauți este ceva mai profund, întotdeauna poți face un fel de master oficial în investiții.

ProContra
✅ Accesibil tuturorEvită cursurile private care îți promit libertatea financiară.
✅Un conținut pentru toate nivelurile.


În concluzie, dacă urmează să investești, studiază și află de opțiunile diferite care există, și mai ales, nu te abate de la cele 7 moduri de a investi primii tăi 1.000 de euro pe care ți le-am discutat în acest articol.

Concluzie

Investiția profitabilă a 1.000 de euro necesită o planificare atentă și o înțelegere clară a opțiunilor disponibile. Este esențial să te informezi bine și să înțelegi diferitele posibilități de investiții, de la fonduri de obligațiuni, conturi de economii cu dobândă înaltă, până la investiții în metale prețioase sau ETF-uri. 

Fiecare opțiune vine cu propriul nivel de risc și potențial de randament, deci alegerea ar trebui să reflecte obiectivele personale de investiții și toleranța la risc.

Întrebări frecvente

Ce se poate face cu 1.000 de euro?

Mulți oameni visează să aibă bani, și una dintre cele mai frecvente întrebări este „Cum pot câștiga bani?”. Din păcate, majoritatea răspunsurilor la această întrebare indică scurtături care de obicei nu conduc la bani deloc.
Este important să cunoști pro și contra de a tranzacționa cu o sumă relativ mică de capital.

Care este opțiunea cea mai sigură pentru a investi 1.000 de euro?

Titlurile de stat sunt o formă sigură de investiție deoarece guvernul garantează plățile. Acest lucru înseamnă că, spre deosebire de alte investiții, nu există riscul ca prețurile să scadă și banii tăi să se piardă. În plus, titlurile de stat oferă un randament fix și plăți regulate.

Cât se poate câștiga pe bursă cu 1.000 de euro?

Trebuie să ții cont că riscul și rentabilitatea merg mână în mână. Cu cât riscul este mai mare, cu atât este mai mare potențialul de câștig, dar trebuie să fii pregătit și să accepți posibile pierderi. Prin urmare, este important să îți consideri cu atenție obiectivele de investiție și toleranța la risc înainte de a lua o decizie.
După cum tocmai am spus, una dintre cele mai sigure modalități de a investi 1.000 de euro este să cumperi titluri de stat. Nu contează dacă investești 1.000 sau 1.000.000 de euro, deoarece ceea ce poți câștiga se calculează ca un procent. Media câștigurilor într-un an bun poate varia între 10 și 15%; adică, într-un an bun investind o mie de euro poți câștiga aproximativ 150€.

Articole similare