Legea MiCA privind criptomonedele: Ce este și cum se aplică?

Criptomonedele au devenit o parte integrantă a lumii financiare globale. Cu toate acestea, natura lor descentralizată și evoluția rapidă continuă să prezinte provocări niciodată întâlnite în ceea ce privește reglementarea și supravegherea.În fața acestui fapt, Uniunea Europeană a decis să introducă o nouă reglementare: Legea MiCA (Markets in Crypto Assets), o reglementare destinată stabilirii unui cadru legal uniform pentru sectorul criptomonedelor în cadrul statelor membre.

reglemnatare cripto legea MiCA

În acest articol vom examina în detaliu ce este Legea MiCA, care sunt obiectivele sale, și cum va afecta această lege operațiunile cu criptomonede în Europa.

Ce este Legea MiCA?

Legea Piețelor de Criptoactive (MiCA) este o reglementare propusă de Uniunea Europeană pentru a standardiza gestionarea și supravegherea criptomonedelor (și a entităților care oferă servicii legate de criptomonede) în cadrul diferitelor sale state. Această legislație își propune să ofere un cadru legal clar pentru activitățile legate de activele digitale, inclusiv criptomonede, token-uri și stablecoins în Europa.

Înainte de a continua, este interesant de subliniat că Legea MiCA exclude din domeniul său de aplicare criptomonedele precum Bitcoin și Ether, Finanțele Descentralizate sau “DeFi”, tokenurile non-fungibile sau “NFTs”, și Central Bank Digital Currencies sau “CBDCs”.

Să vedem în continuare cele 3 categorii în care Legea MiCA se aplică:

 • EMT (E-Money Token): Criptoactive susținute de monedă fiduciară: stablecoins precum Tether (USDT) sau USD Coin (USDC); acestea vor trebui să fie susținute de o entitate de credit autorizată.
 • ART (Asset-Referenced Token): Criptoactive care își mențin valoarea prin referire la alte valori sau drepturi (printre alte exemple, avem cazuri de criptomonede care replică valoarea aurului, sau alte active din lumea reală sau “Real World Assets – RWA”); aceste criptoactive vor trebui, de asemenea, să fie susținute de o entitate de credit autorizată.
 • Utility Token: Criptoactive emise de companii sau entități, destinate să ofere acces la bunuri sau servicii specifice deținătorilor lor. Acesta este cazul multor criptomonede alternative sau “altcoins”, care permit proprietarilor sau “holders” să participe cu vot la luarea deciziilor despre proiect în general, acces la privilegii oferite de companie/entitate, și/sau multe alte avantaje pe care fiecare entitate decide să le ofere.

Prin urmare, reglementarea MiCA nu se aplică celor două proiecte cripto cele mai importante care există, despre care îți las mai multe informații chiar aici jos:

👉 Cum să cumperi Bitcoin în siguranță din România

👉 Ethereum: ce este, cum funcționează și cum sa cumperi

Care sunt obiectivele?

Principalele obiective ale Legii MiCA, conform organismelor de reglementare, includ:

 • Creșterea protecției investitorilor
 • Asigurarea transparenței și integrității pe piață
 • Promovarea inovației și a competiției sănătoase
 • Eliminarea discrepanțelor în reglementarea criptoactivelor între diferitele țări ale Uniunii Europene

Când intră în vigoare Legea MiCA în Europa?

Aplicarea Legii MiCA are ca termen limită de aplicare ziua de 31 iulie 2026.

Cum afectează Legea Mica companiile de criptomonede?

Să vedem cum această nouă reglementare impactează companiile din sectorul cripto:

Cumpărare – vânzare de criptomonede

Sub Legea MiCA, platformele care facilitează cumpărarea și vânzarea de criptomonede trebuie să adere la standarde noi și mai stricte de transparență și securitate, inclusiv implementarea de protocoale avansate pentru protecția datelor utilizatorului și prevenirea fraudelor și spălării de bani.

În plus, vor trebui să furnizeze utilizatorilor informații detaliate despre costurile asociate fiecărei tranzacții, asigurându-se că toate tarifele și comisioanele sunt clare și corecte.

Publicitatea exchange-urilor

Legea MiCA impune de asemenea reglementări mai stricte privind modul în care bursele pot face publicitate serviciilor lor. Se dorește ca platformele să evite promoțiile înșelătoare.

Trebuie să declare deschis riscurile asociate cu tranzacționarea criptomonedelor, încercând astfel să asigure că investitorii sunt corespunzător informați și pot lua decizii bazate pe informații precise și veridice.

Burse descentralizate

În ceea ce privește DEX 100% descentralizate (sau orice altă platformă de servicii 100% descentralizată), reglementarea Legii MiCA citează textual următoarele:

Când serviciile de criptoactive sunt furnizate în mod complet descentralizat fără a recurge la un intermediar, acestea nu trebuie să intre în domeniul de aplicare al prezentului Regulament”.

Legea MiCA nu se aplică încă în lumea DeFi. Cu toate acestea, se prevede o nouă reglementare în domeniu în viitor.

O bursă centralizată care nu se supune Legii MiCA va putea opera în Europa?

Răspunsul este un categoric “Nu”. O bursă centralizată care decide să nu se supună reglementărilor Legii MiCA nu va putea opera legal în Uniunea Europeană după 31 iulie 2026.

De aceea, s-a acordat o perioadă largă de timp pentru ca companiile să decidă dacă să se adapteze la noul cadru de reglementare sau să își înceteze activitatea în Uniunea Europeană și să se concentreze în alte părți ale lumii.

Ce companii de criptomonede se supun Legii MiCA în Europa?

Să vedem în continuare unele dintre companiile care se vor supune Legii MiCA și vor continua să opereze normal în Uniunea Europeană:

Bit2Me

Bit2Me este un exchange de criptomonede fondat în 2014. Se distinge prin accentul pus pe securitate și prin respectarea reglementărilor europene.

Bit2Me se remarcă și prin ușurința de utilizare, condițiile excelente de operare și comisioanele scăzute, și gama largă și variată de criptomonede disponibile și de produse pentru utilizator.

 • 🪙Număr de criptomonede: 283
 • 💲 Comisioane: în general 0,3% din tranzacție (de la 2.000€ de activitate)
 • 📈 Alte servicii: Staking, Card de debit, Blog/Academie, etc.

Pro și contra:

AvantajeDezavantaje
Platforma este complet în spaniolă, inclusiv asistența telefonică și scrisă.❌ Depozite FIAT doar în Euro
✅ Comisioanele sunt printre cele mai mici de pe piață.
✅ Dispune de un program de formare extins, ideal pentru investitorii noi.

YouHodler

YouHodler este o platformă modernă. A fost fondată în 2018 și oferă o serie de servicii originale, greu de găsit pe alte platforme.

În plus, un detaliu remarcabil despre companie este că colaborează cu „Blockchain Association”; o organizație non-profit care reprezintă principalele companii și actori din industria blockchain în fața reglementatorilor și legislatorilor din Statele Unite. Mai mult, pledează pentru promovarea dezvoltării și adoptării tehnologiei blockchain într-un mod sigur și responsabil.

 • 🏆 Reglementare: Organismo Agenti e Mediatori Creditizi (OAM) italian
 • 🪙Număr de criptomonede: 73
 • 💲 Comisioane: De la 0,15% la 4,5%
 • 📈 Alte servicii: Card de credit, împrumuturi de criptomonede, minare în cloud

Pro și contra:

AvantajeDezavantaje
✅ Oferă servicii inovatoare, diferite de cele ale altor platforme.❌ Gama largă de comisioane, poate fi confuză.
Interfață simplă și accesibilă pentru utilizatorii noi.❌ Opțiuni limitate de asistență pentru clienți în alte limbi decât engleza.

Coinbase

Coinbase, fondat în 2012, este una dintre cele mai mari, mai vechi și mai cunoscute burse de criptomonede la nivel mondial.

Coinbase se remarcă prin interfața sa prietenoasă și extrem de simplă de utilizat, și prin accentul puternic pe conformitatea regulamentară (de fapt, compania este listată la bursă, deci este „obligată” să respecte bunele practici și transparența pentru a continua să funcționeze corect), ceea ce o face o platformă sigură și de încredere.

Coinbase si legea MiCA
Sursa: coinbase.com
 • 🏆 Reglementare: Securities and Exchange Commission
 • 🪙Număr de criptomonede: 150
 • 💲 Comisioane: De la 0,35% la 3,99%
 • 📈 Alte servicii: Staking, Card de credit, Earn/airdrops, NFTs
AvantajeDezavantaje
✅ Recunoscut pentru securitatea și fiabilitatea sa ridicată și pentru veteranie.Comisioane foarte ridicate, printre cele mai mari de pe piață.
Interfață prietenoasă și foarte ușor de utilizat, optimă pentru începători.❌ Unele funcționalități avansate pot fi limitate în comparație cu alte exchange-uri mari.

👉 Aici veți găsi recenzia noastră despre exchange-ul american: Recenzie Coinbase: Servicii, depunere minimă și costuri

Ca utilizator, aș putea tranzacționa criptomonede pe un exchange care nu este supus Legii MiCA?

Tranzacționarea criptomonedelor pe un exchange care nu este supus Legii MiCA este posibilă, cel puțin la data publicării acestui articol. Cu toate acestea, acest lucru va implica anumite riscuri, datorită lipsei de reglementări de protecție oferite de lege.

Utilizatorii care aleg să opereze pe platforme care încă nu sunt supuse Legii MiCA trebuie să fie conștienți că se pot confrunta cu probleme de securitate, lipsa de transparență în operațiuni și un recurs legal mai mic în caz de dispute cauzate de probleme de pierdere de fonduri și/sau de orice altă natură.

În prezent, există încă unele exchange-uri mari care nu sunt supuse Legii MiCA. De exemplu, Binance, Kucoin sau BitMEX, printre altele. Vom vedea dacă în viitor aceste exchange-uri decid să se supună Legii MiCA sau să înceteze să opereze pe teritoriul european.

Controlul birocratic al criptoactivelor

Unul dintre principalele obiective ale Legii MiCA este să crească supravegherea guvernamentală asupra criptomonedelor (sau, mai bine zis, asupra cine deține ce cantități de criptomonede), cu scopul de a evita activități ilicite precum spălarea de bani și evaziunea fiscală.

Având în vedere că anonimatul este o caracteristică implicită a criptomonedelor și a finanțelor descentralizate, guvernele au dificultăți în a colecta corect impozitele și, de asemenea, în a preveni tranzacțiile ilegale. Prin urmare, combaterea acestui anonimat va fi întotdeauna unul dintre obiectivele guvernelor.

Evitarea fraudelor financiare cu cripto

Legea MiCA introduce măsuri riguroase pentru a proteja investitorii de fraude și escrocherii în lumea criptomonedelor, prezente practic de la nașterea acestora.

Llegea intenționează să creeze un mediu mai sigur pentru utilizatorii platformelor care oferă servicii în Uniunea Europeană. Aici se încearcă să se evite și problemele cauzate de platforme sau exchange-uri “offshore” (exchange-uri de tranzacționare a căror sediu se află în paradisuri fiscale cu legi mai laxiste).

Armonizarea reglementărilor între diferitele țări ale Uniunii Europene

Pentru a evita inegalitatea de oportunități între țări, și pentru ca nu există părți ale Uniunii Europene care să fie favorizate sau defavorizate în mod special, Legea MiCA caută să aducă un criteriu de reglementare internațională în UE, în căutarea egalității și a non-discriminării.

Care sunt sancțiunile pentru nerespectarea Legii MiCA?

În caz de nerespectare a Legii MiCA, posibilele sancțiuni existente pot fi rezumate astfel:

Sancțiuni administrative

 • Impunerea de amenzi economice, care pot ajunge la câteva milioane de euro în cazul infracțiunilor foarte grave (suma se va determina în funcție de gravitatea infracțiunii)
 • Adoptarea de măsuri administrative (care vor fi, de obicei, de asemenea sancțiuni economice)
 • Posibilitatea de a revoca autorizațiile acordate anterior furnizorilor de servicii de criptoactive dacă nu mai îndeplinesc condițiile necesare
 • Refuzul de a autoriza noi furnizori de servicii dacă nu îndeplinesc cerințele necesare

Sancțiuni penale

 • Statele din Uniunea Europeană vor avea dreptul de a clasifica ca infracțiuni comportamentele pe care regulamentul le consideră încălcări administrative.
 • Pe lângă sancțiunile administrative, pot fi impuse și sancțiuni penale pentru aceleași încălcări în anumite circumstanțe

Condiții speciale

 • Dacă faptele investigate constituie o infracțiune penală, jurisdicția penală are prioritate și trebuie să se oprească investigația administrativă
 • Autoritățile administrative nu pot proceda cu sancțiuni dacă faptele investigate sunt considerate în cadrul unui proces penal, cu scopul de a evita sancțiuni duble

Este de menționat că autoritățile competente pot efectua inspecții in situ și alte investigații pentru a se asigura că furnizorii de servicii de criptoactive respectă regulamentul; autorităților le va fi permis să acceseze localuri și să obțină documente și date pentru a verifica conformitatea.

Opinii despre Legea MiCA – Reglementare mai bună în domeniul criptomonedelor?

Legea MiCA a generat opinii mixte. Pe de o parte, este văzută ca un pas necesar pentru maturizarea și legitimarea pieței criptomonedelor, stabilind un cadru regulator clar care protejează investitorii de fraudele și escrocheriile frecvente din sector.

Pe de altă parte, când se vorbește despre reglementare în sectorul cripto (și desigur, cazul Legii MiCA nu este o excepție) apar critici care susțin că reglementarea strictă limitează libertatea utilizatorului (un factor foarte apreciat în lumea criptomonedelor și a finanțelor descentralizate în general). De asemenea stabilește bariere mai mari de intrare pentru potențialii noi veniți în sector.

În cele din urmă, unii dintre investitorii cei mai vechi și experimentați se poziționează la mijloc, subliniind că este necesară o anumită reglementare pentru a evita haosul și fraudele din sector, dar nu excesivă sau limitativă, pentru a păstra libertatea utilizatorilor și a nu tăia aripile celor care lucrează la crearea, inovația și dezvoltarea sectorului.

În concluzie, pentru bine sau pentru rău, legea MiCA va fi noul cadru regulator. Oferă, pe de o parte mai multă transparență și sentiment de securitate, dar pe de altă parte, mai puțină libertate operațională (unul dintre pilonii fondatori ai sectorului cripto).

FAQ

Ce inseamnă MiCA?

MiCA este un acronim de la termenul în engleză Markets în Crypto-assets.

Care este diferența intre MiCA si MiFID?

MiFID se aplică instrumentelor financiare iar MiCA doar activelor cripto care nu sunt acoperite de MiFID.

Când a fost introdusă legea MiCA?

MiCA a fost introdusă în luna iunie 2023 ca o noua lege care guvernează criptoactivele în Uniunea Europeană.

Articole similare