Ce este un NFT, cum funcționează și cum să investești

În acest articol vom discuta despre o clasă de active digitale care face multă vâlvă: NFT-urile. Este vorba despre certificatele digitale, susținute de aceeași tehnologie care se află și în spatele criptomonedelor (blockchain).

De la începuturile internetului au existat întotdeauna active digitale, cum ar fi numele de domeniu. Acest tip de active sunt unice, uneori rare și limitate. Din acest motiv, au valoare. Și dacă ar exista un certificat de proprietate sau autenticitate pentru aceste active? Și dacă acest certificat ar putea fi tranzacționat? Mulțumită NFT-urilor, toate acestea sunt acum posibile.

NFT ce înseamnă?

NFT înseamnă Non Fungible Tokens (token-uri non-fungibile). Acestea sunt certificate de proprietate virtuale care revoluționează lumea artei și a drepturilor de autor.

nft-urile ce sunt?

Pe 11 martie, artistul digital Beeple (un designer grafic renumit) a reușit să vândă printr-o licitație o operă de artă pentru aproximativ 58 de milioane de dolari. Cu toate acestea, această operă este digitală și nu a fost livrată la propriu: a fost livrat un certificat digital care oferă proprietate asupra acesteia. Adică, un Non fungible token (NFT).

Prin aceste token-uri, certificate sau pur și simplu „jetoane” non-fungibile, autenticitatea sau drepturile de proprietate asupra oricărui activ digital pot fi stocate într-un registru contabil și informațiile nu pot fi falsificate.

Acestea sunt numite token-uri non-fungibile deoarece reprezintă drepturi asupra activelor care au această caracteristică. Un activ fungibil este acela care poate fi schimbat cu un altul atâta timp cât are aceeași valoare, pe măsură ce se deteriorează, se epuizează sau se consumă. Un exemplu elocvent sunt banii sau operele de artă.

Când ni se datorează 10 €, nu trebuie să ne returneze aceeași bancnotă de 10 € pe care am împrumutat-o, va fi suficient să ne dea altceva de aceeași valoare. De exemplu, două bancnote de 5 € sau 10 monede de 1 €.

Însă, există active care nu pot fi înlocuite cu altele: au proprietatea de a fi unice și originale. Cel mai relevante exemple în acest sens le putem găsi în artă, dar există și alte segmente în care NFT-urile sunt valabile și le vom discuta în continuare.

Așadar, atâta timp cât criptomonedele sunt token-uri fungibile, un NFT este un token (ceea ce ar putea fi considerat un „voucher” digital) care are proprietăți unice. Aceste token-uri reprezintă drepturi asupra activului și fac obiectul tranzacționării. Este ca și cum ai avea o criptomonedă cu caracteristici proprii și diferite. Prin urmare, valoarea sa va fi, de asemenea, unică.

Dacă vrei să afli mai multe despre NFT-uri în doar cinci minute, poți accesa rezumatul nostru video

👉 Știi deja că NFT-urile au devenit posibile datorită tehnologiei blockchain, așa că, dacă vrei să înveți să o înțelegi mai bine, poți parcurge articolul nostru dedicat: Blockchain – Ce este, cum funcționează și la ce servește?

Ce avantaje oferă un NFT (Non Fungible Token)

Printre alte avantaje, acestea ar fi principalele:

Top Avantaje NFT-uri
Standardizare
Posibilitatea de a fi tranzacționat
Garantarea rarității
Posibilitatea de a fi programat
 • Standardizare: activele digitale nu aveau o reprezentare până la apariția token-urilor non-fungibile (non fungible token). De exemplu, un material colecționabil nu era reprezentat în același mod ca achiziționarea unui domeniu. Fiind reprezentate în token-uri non-fungibile, este posibil să se creeze o serie de standarde, cum ar fi proprietatea, transferul și controlul asupra accesului.
 • Posibilitatea de a fi tranzacționat: întrucât token-urile non-fungibile sunt standardizate, ele pot fi transferate cu ușurință. Un nou proiect NFT poate fi tranzacționat liber pe piață. Utilizatorii pot crea funcționalități de tranzacționare mai sofisticate, cum ar fi licitațiile, ofertele, asocierea și posibilitatea de a vinde în orice monedă. Ca să nu mai vorbim de prezența traderilor care creează o piață mai largă.
 • Garantia rarității: datorită contractelor inteligente, dezvoltatorii de proiecte NFT pot realiza un număr limitat de creații specifice. De asemenea, ei pot cere ca aceste particularități să rămână imuabile în timp. Token-urile nefungibile demonstrează raritatea unei piese originale (ceva foarte apreciat în lumea artei).
 • Posibilitatea de a fi programat: NFT-urile sunt 100% programabile. Multe dintre ele au o structură complexă, deoarece designul lor oferă multiple posibilități.

În ce industrii au aplicabilitate NFT-urile?

Un fișier GIF, o postare pe rețelele de socializare, o imagine digitală, un ebook, o artă digitală etc. Toate aceste elemente sunt la îndemâna oricui cu un singur clic. Cu toate acestea, proprietatea acestor creații aparține cuiva și certificatul care demonstrează proprietatea și/sau originalitatea poate fi digital; cu alte cuvinte, un NFT. Dacă cineva cumpără acest certificat digital, va deveni proprietarul acelei creații.

NFT-urile au provocat o adevărată revoluție în lumea digitală. Artiștii, brandurile mari, celebritățile, actorii, influencerii și oricine are un anumit tip de drept digital, îl pot adjudeca prin intermediul acestor certificate de proprietate digitală.

Iată câteva dintre segmentele în care pot fi utilizate:

Segmentele unde NFT-urile pot fi cel mai mult utilizate
Artă digitală
Obiecte de colecție
Jocuri video
Sport
 • Artă digitală: orice artist digital poate genera un InfoProdus și poate vinde proprietatea prin NFT-uri.
 • Obiecte de colecție: pot fi emise NFT-uri pentru a fi colecționate. Acest segment generează adepți (persoane care au ca hobby colecționarea) și încurajează interacțiunile între colecționari. Există NTF-uri despre cărți (digitale) ale jucătorilor de fotbal.
 • Jocuri video: atât jocuri de cărți, cât și jocuri de rol, jocuri de strategie etc. Un exemplu ar fi obiectele care se achiziționează în jocurile de rol. Unele dintre ele sunt greu de obținut și au o valoare mare pentru jucători. Acest tip de jocuri au, de obicei, o piață paralelă pentru cumpărarea și vânzarea acestui tip de obiecte.
 • Sport: activele și drepturile de autor deținute de marii sportivi sau cluburile de fotbal pot face obiectul creării de NFTs. De exemplu, NBA, liga profesionistă de baschet din Statele Unite, vinde videoclipuri cu cele mai bune jocuri din toate timpurile.
 • Printre altele: cum ar fi numele de domeniu sau orice alt drept specific deținătorilor.

Merită menționat faptul că NFT-urile nu sunt în contradicție cu lumea reală. Acestea pot fi o completare digitală a oricărui activ care există în lumea reală.

În același mod, NFT-urile nu trebuie să presupună o cedare a drepturilor de autor. Este suficient ca acestea să fie un certificat de originalitate al operei (ca și cum ai cumpăra un desen semnat de Dalí).

Cum funcționează NFT-urile?

NFT-urile utilizează aceeași tehnologie ca și criptomonedele, adică blockchain. Tranzacțiile lor se efectuează printr-un registru digital într-o rețea descentralizată și sunt stocate într-un portofel.

Astfel, un NFT este înregistrat într-un registru digital. Cu toate acestea, se deosebesc de criptomonede deoarece fiecare dintre aceste token-uri nefungibile este compus dintr-o serie de metadate care îi conferă proprietăți unice. Cu alte cuvinte: sunt individuale și diferite unul de celălalt. Metadatele pot fi caracteristici, cum ar fi dimensiunea, numele creatorului etc.

Similar criptomonedelor, token-urile non-fungibile nu pot fi falsificate. Înregistrarea se face într-un registru comun, de a cărui mentenanță se ocupă mii de utilizatori din întreaga lume. Metadatele unui NFT garantează autenticitatea operei.

Funcționarea token-urilor non-fungibile poate varia în funcție de platforma blockchain care le acceptă. La început, rețeaua Ethereum a fost cea care a executat tranzacțiile acestor active nefungibile.

Una dintre principalele caracteristici ale Ethereum este aceea că permite crearea de contracte inteligente (pe care se bazează standardele pentru a „tokeniza” sau a crea un token non-fungibil).

Cu toate acestea, potrivit „NFT Yearly Report 2020”, nu există nicio corelație aparentă între tranzacțiile totale cu NFT-uri și cele cu Ethereum (se pare că volumul săptămânal mediu de tranzacții cu NFT-uri este încă unul foarte scăzut în comparație cu cel de pe Blockchain-ul Ethereum. De fapt, NFT-urile pot să funcționeze pe orice blockchain și nu doar pe Ethereum. Deși majoritatea proiectelor se desfășoară pe această platformă, nu este singura.

În concluzie, datorită tehnologiei blockchain orice activ digital poate deveni un NFT. Acest proces se numește „NFT minting” sau „tokenizare”.

Cum investești în NFT-uri?

Datorită proprietății NFT-urilor de a putea fi tranzacționate, s-a creat o întreagă piață care atrage atenția multor investitori.

Tranzacțiile care au loc pe piata NFT au depășit 200 de milioane de dolari doar în primele două luni ale anului 2021. Și sunt încă într-o fază incipientă.

Nu există nicio îndoială că aceste cifre sunt suficiente pentru a sugera că piața este în plină expansiune (unii sugerează chiar că ar putea fi vorba de o bulă în curs de formare). În realitate, însă, piața NFT este încă foarte mică în comparație cu piața criptomonedelor. Prin urmare, aceasta nu poate fi încă evaluată cu exactitate. Cu toate acestea, un indicator timpuriu, așa cum ar fi interesul dezvoltatorilor: numărul de contracte ERC721 (primul standard pentru reprezentarea activelor digitale nefungibile) crește într-un ritm exponențial.

Am putea afirma că criza Covid – 19 a accelerat tranziția către o lume digitală, iar acest lucru este vizibil în aceste noi tendințe. Vânzările digitale sunt în creștere, în timp ce magazinele fizice se află pe partea opusă a baricadei. Din ce în ce mai mult, societatea avansează către o eră în care tranzacțiile digitale vor fi principala cale de comerț. Iar apariția activelor non-fungibile alimentează acest viitor.

NFT-urile sunt considerate ca fiind depozite de valoare și există platforme de schimb pentru acestea. De exemplu, Opensea – cea mai mare piață de cripto-bunuri existentă. Este o piață pentru obiecte de colecție, articole de joc și o serie de alte bunuri virtuale. Platforma funcționează ca un marketplace, tip eBay. Articolele sunt achiziționate prin intermediul unor contracte inteligente.

Modalități de a face bani cu NFT-uri

Există în esență trei modalități de a obține profit cu NFT-urile. Acestea sunt trei modele de afaceri care, potrivit „NFT Yearly Report 2020”, pot reprezenta o sursă stabilă și suficientă de venit pentru a o transforma într-o activitate cu normă întreagă.

 • Artist (adică, creator de conținut digital).
 • Dezvoltarea proiectelor NFT
 • Tranzacționare NFT-uri (investiții în NFT-uri)

Investiții în NFT-uri

Fiind obiecte nefungibile, nu există o piață organizată pentru a investi în NFT-uri. Este similar cu investițiile în imobiliare sau opere de artă.

Nu există nicio îndoială că piața operelor de artă poate fi o bună sursă de venit pentru oricine știe cum să o abordeze, dar nu are transparența unei piețe organizate.

Traderii sau investitorii în aceste proiecte urmează regulile generale ale oricărui comerț: cumpără ieftin și vând scump. Dar cum poți determina dacă un proiect NFT are potențial de creștere?

În acest sens, funcționarea pieței NFT ar putea fi comparată cu cea a operelor de artă sau a criptomonedelor: Este dificil să estimezi valoarea activelor. Cu toate acestea, s-ar putea considera că investițiile în NFT-uri sunt chiar mai riscante decât cele în criptomonede.

În realitate, această piață este prea incipientă pentru a determina dacă se pot face investiții rapide (tranzacții pe termen scurt). Cu toate acestea, dacă ne luăm după piața tradițională de artă, investițiile au nevoie de timp pentru a ajunge la maturitate. Rar se întâmplă ca o operă de artă să se aprecieze în câțiva ani.

Deși, văzând evoluția pieței, este posibil ca entuziasmul inițial să favorizeze apariția unei supraoferte și activele să crească rapid, probabil apele se vor liniști (piața își recuperează întotdeauna rațiunea pe termen lung).

Prin urmare, tratând investiția în NFT-uri ca și cum ar fi o investiție în artă, este posibil ca inflația să joace, de asemenea, un rol important și să aibă impact asupra rentabilității investiției. Prin urmare, este un factor de luat în considerare.

Pe de altă parte, la fel cum este analizată o companie pentru a-i determina prețul acțiunilor, este posibil să se analizeze și echipa de dezvoltatori, industria în care activează un NFT, comunitatea pe care o generează, brandul personal al artistului și alte date fundamentale.

Este necesară o cunoaștere în profunzime a acestei piețe, la fel cum se întâmplă în piața imobiliară sau cea a operelor de artă.

Analizând capitalizarea pieței diferitelor NFT-uri, s-ar putea ajunge la concluzia că cele care se află printre primele sunt cele care au în realitate un proiect solid.

Capitalizarea pieței NFT
(Sursa: CoinMarketCap)

Pe lângă analiza fiecărui activ în sine (deoarece este unic), este necesar să cunoaștem și adepții din spatele acestuia.

Fiecare NFT generează urmăritori și așteptări, ei sunt cei care îi dau impuls proiectului. Trebuie să ne întrebăm dacă acest număr de urmăritori este unul suficient de mare și dacă profilul lor suficient de solid pentru a genera profituri. O comunitate în creștere continuă este un bun indicator al unui proiect perspective de creștere.

Un alt aspect important de luat în considerare pentru a investi într-un NFT: asigură suficientă lichiditate pentru a ne permite să ne retragem investiția la momentul potrivit?

Cum pot fi monitorizate NFT-urile?

Există pagini și surse de informare despre acest sector. În acestea, un ochi antrenat poate ajunge să înțeleagă care sunt proiectele în care merită să investească.

Activele non-fungible sunt cea mai mare bază de date care există, în care se poate observa istoricul operațiunilor de cumpărare-vânzare.

Ia-ți tot timpul necesar pentru a înțelege piața și diferitele active nefungibile tranzacționate pe aceasta. Fii la curent cu trendurile și datele privind vânzările.

Să ne gândim că, în general, piața operelor de artă este rezervată acelor profesioniști care o cunosc în amănunt (cum ar fi anticarii, galeriile de artă, negustorii, casele de licitații, colecționarii experimentați care s-au format în acest domeniu etc.). Trebuie să fii un adevărat expert pentru a tranzacționa opere de arta și acest lucru este perfect compatibil cu investiția în NFT-uri.

Dacă ar fi să investim în acțiuni Microsoft, am putea să cumpărăm câte acțiuni ne permitem, deoarece nu este nevoie să evaluăm fiecare acțiune în parte. Cu toate acestea, nu există două NFT-uri identice; trebuie făcută o evaluare exactă a fiecăruia

Principalele NFT pe OpenSea
(Sursa: OpenSea)

Piața NFT

Este posibil ca, similar tuturor tipurilor de active, să apară instrumente derivate pe NFT-uri. Ne referim la CFD-uri și chiar contracte futures pe NFT-uri.

👉 Mai mult aici: Tranzacționare cu CFD-uri si Cum să tranzacționezi contracte futures futures

În principiu, posibilitatea de a tranzacționa NFT-uri prin intermediul unor instrumente noi poate reprezenta un avantaj. Acest lucru se datorează faptului că traderul va avea acces la o piață în care nu cumpără fizic token-urile non-fungibile, ci va realiza o tranzacție speculativă în baza fluctuațiilor prețului acestora.

Derivatele financiare oferă o mai mare lichiditate și ușurință în tranzacționare. Se poate profita atât de creșterea cât și de scăderea prețurilor, datorită ușurinței cu care pot fi luate poziții short pe care aceste produse le oferă. În plus, acestea sunt instrumente cu efect de levier (dacă riscul implicat este bine gestionat, efectul de levier poate fi util).

Între timp, singura piață disponibilă este cea spot: cumpărarea și vânzarea fizică de NFT-uri, fără intermedierea unui broker.

Este oportun să urmărim prețurile stabilite pe această piață, întrucât aceasta determină mai bine prețurile activelor, în funcție de vânzările realizate. În acest fel, atunci când cumpărăm un NFT și observăm prețul de vânzare al acestuia, vom putea ști dacă este în concordanță cu prețul pieței, dacă a crescut sau a scăzut.

Pe lângă platformele de cumpărare și vânzare de NFT-uri, pot exista grupuri, comunități sau forumuri unde acestea pot fi vândute mai ieftin, în loturi mai mari etc. Totul este o chestiune de contacte și de negociere. Această formă de tranzacționare este posibilă în cazul unora dintre cele mai importante proiecte NFT.Pe scurt, piața poate fi complexă. Cu toate acestea, nu este imposibil să investești în NFT-uri dacă cunoști secretele tranzacționării acestor noi active digitale.

Mai mult despre cripto

Articole similare